Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Vitatkozzunk! / Beszéljük meg!
Moderátorok által fokozottan megfigyelt, és moderált topik!
Kulturáltan, egymást észérvekkel meggyőzni vágyók témája!
Mondd csak, te hol vásárolsz ilyen cuccokat? Ha felmész alira, akkor a vevői értékeléseket megnézed, s ott a felrakott képek között nézelődhetsz. Na azok nem csak a reklámból fognak állni. De leírom harmadszor és negyedszer is, miután kiválasztod a neked tetsző árfekvésű játékot, aminek van leírása, felmész youtube-ra és rákeresel. Ha nem találsz róla semmit, tovább állsz, vagy reszkírozol és megveszed.
Az 5-10s kiírásosdit a fene se látja, még sose foglalkoztatott. Beindítod a kocsit, áramot kap, rögzít. 1,3,5 perc, ami jellemzően állítható ezeknél. Mi várható tőlük? Csak az, hogy amire kell, arra működjön, leolvasható legyen a rendszám, látható legyen a történet. Jellemzően csak az alábbi dolgokat reklámozzák ezekről: - látószög - mekkora kártyát eszik meg - felbontás De a leírását amikor megnézed, sokszor ott van, hogy milyen proci van benne és milyen szenzort csapnak hozzá. Az adott kombinációval készült autós kamerák között meg már nincs olyan nagy szórás. Ne vadássz sokat, nézz körül a dji kínálatában, az nem autós menetrögzítő, amit keresel és amiről egyébként szó van.
Bocs én a profi TV világbol jövök, és már vagy 10 félprofi kamerám van otthon és rengeteggel volt dolgom az aktiv koromban ( pl az elsö kamerákkal is amiket a Forma 1-s autokra raktak), majd késöbb a dronokra is, amik megadják az elvárásaimat. Pontosan a DJI kamerát adtam a minap vissza, mert nem használhato arra amire nekem kell ( amugy nem rossz a képe).
Idézet: „Tavaly a távolkeleten a Toyota taxiban volt olyan visszapillato tükör amin két kamera is volt ( elöre meg hátra nézö) és a visszapillanto tükör volt a display is. Ejjel volt, a képek nagyon jok voltak, nem tudom, hogy a kocsi eredeti felszerelése volt vagy utolag volt beépitve.” Nagy teheraitókon már kezd terjedni ez, gyárilag két kamera helyettesíti a visszapillantót (egész biztosan latod te is a "csápjaikat"). És bár még egybe sem néztem bele (pedig naponta egy helyen is rakodunk ilyenekkel), de biztos vagyok benne, hogy azok jók lehetnek -hiszen professzionális aurón, nonstop használják. Csak az meg még bizonyosan drága, hiszen terjed-terjed, de még nem általános. A másik véglet: a tolatókamerám, na annak csapnivaló képe van. Jó, hasznos, , egyszer-egysuer szükséges (nem mindig lát az ember a felépítmény mögé, centizni meg kell), de kizárólag erre jó, képminőség nincs. De az már olcsó.
Sajnos ez van, pár éve a vasuton kezdett terjedni a kamera, amikor a visszapillanto tükröt probálták kamerákkal helyettesiteni. Siralmasak voltak az elsö probálkozások. Amikor ugy állt a vonat, hogy a Nap ép a kamerába sütött vagy a peronok világitása került a cülencse látoszögébe , akkor nem látott a mozdonyvezetö semmit, viszont, ha az akkor még meglevö visszapillantotükörbe nézett, elég volt egy kicsit elmozditani a fejét, hogy azt lássa ami kell. Ezt egy fix kamerával nem lehet megoldani. Ez a legnagyobb baja a kamerás megoldásnak.
A kocsijaimban a tolatokameráim általában jok voltak, de csak egyben gondoltak arra, ha a kamerát nem használják ( nem tolat) akkor azt eldugják ( egy mechanizmus beforditotta, a karosszéria belseje felé) , azaz a lencse nem piszkolodott), Az elsöben ( kb 15 éve egy minivan) kimondottan rossz helyen volt, mintha vonzotta volna a koszt meg a sarat. Ugy, hogy amikor kellett akkor használhatatlan, koszos volt. Szoval ez sem mindegy. Abban a Toyotában a kamerák a belsö tükrön voltak, azaz elvben nem piszkolodtak, meg a Nap sem igen süthetett egyenesen a lencsébe, a szélvédökön meg ott voltak az ablaktörlök. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2025
Na látod! Teljesen másról beszélsz, mint amiről itt szó van. Itt arról van szó, hogy Josi777 szeretne magának venni egy autós menetrögzítő kamerát. Nem filmes világba akar betörni, nem ő akar lenni az új Spielberg, hanem amikor baj van (ne legyen), akkor arról szeretne használható felvételt.
Ehhez pedig nem kell elmennie a 150$ feletti kategóriákat nézegetni, bőven elég lesz a harmad-negyedannyiba kerülő is.
Pontosan ezt mondtam az elsö hozzászolásomban. Erre kezdtél te bele mindenféle YT video elemzésekbe . A 20-50 dolláros kamerák olyanom amilyenek.
Arra jok amire tervezték teljesen felesleges mindenféle elemzésekbe, szenzorokba meg procikba elmélyedni.
Itt látszik, hogy ezekkel még nem volt dolgod (mert te a profi világból jöttél és tele vagy félprofi kamerákkal, nem pedig ilyen vicikvacakokkal). Nagyon nem felesleges elmélyedni a szenzorokban, meg procikban és megnézni mégis az adott kombinációkban szereltek mit tudnak valós körülmények között. Ebben az áraktegóriában mindegyikre ráírják a varázsszavakat (fullHD, 4K, éppen melyiket nézed), a reklámjuk csodaszép képeket mutogat, majd mikor megveszed, koppansz, hogy hoppá ezt mégse kellett volna. Mert esetleg akkorát tömörít, vagy éppen interpolál, vagy csak éppen semmit nem látsz az éjjeli felvételen. Az elmúlt cirka 18 évben megfordult a kezem között belőlük néhány, s nem a levegőbe beszélek, mikor azt mondom meg kell nézni. Főleg a kezdeti időkben volt sok olyan, aminek a procija már tudta elvileg a fullHD felbontást, de olyan pocsék volt, hogy az előtted lévő rendszámát nem tudtad leolvasni.
Ezért szerencsés, hogy az alin sokan raknak fel értékeléskor képet, amin láthatsz valamit. Sokszor az adott típust is megtalálod youtube-on, hogy lásd mégis valós körülmények közt mit mutat. Mind a mai napig belefuthatsz olyanba, amin pont semmit nem fogsz látni éjjel, vagy nappal kiég az egész kép.
Én is a jó képminőséget vadászom, kis méret mellett. Most jelenleg 4k hdr-ben. Igaz, nem hagyományos autós kamerának, hanem villamosvezetés közben komplett útvonalak rögzítésére. Használtam goprokat, aztán iphone 14 pro mobilt, most jelenleg a dji action 5 pro kamerát használom megelégedéssel. Arról kevés szó esett, hogy a képminőség mellett bizonyos szituációkban a hang is fontos lehet. Ennek rögzítésére régóta külső, leginkább vezeték nélküli mikrofonokat használok. Régebben, amikor még nem volt meg a mostani kamera, gond volt a kamerát a mikrofonnal összeszerelni, kábelezni. De a mostani mikrofonomhoz (dji mic 2) az említett kamera két csatornás beépített vevőt tartalmaz, így a komplett rendszer beüzemelése csak két gombnyomás. Ez azért lényeges, mert néha csak percekkel indulás előtt tudom meg az útirányt, így nincs sok idő a szüttyögésre. Ha érdekel, a jutub csatornámon megtekinthetőek a felvételek, minden videó leírásában szerepel, hogy milyen eszközökkel készült; így valós felvételek alapján lehet mérlegelni. Bővebben: Link
Nyilván, higy ilyen vacakokra kár az idöt pazarolni. Ahogy irtam keresek ilye mini action kamerákat, igy kb tudom mi van a kinállatban de az tény, higy még a 100 dolláris kamerán sem irják meg a CMOS méretét meg azt sem milyen proci van benne, te meg ugye erröl beszéltél.
Az meg a mai gazdaság alapja, ha valamire valaki azt mondja, hogy nem jo, sokszor heteken belül eltünk az adott modell, s jön helyette gyakran ugyanaz, csak más néven és akkkor megint ott vagy ahol most. ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2025
Én is hasonlo felvételekre használom a kameráimat. Nekem is vannak drotnélküli mikrofonjaim, de azt nem kell okvetlenül a kamerával összekötni, mert utolag tudom szinkronizálni. stb, igy van egy zoom H2-esem is a minöségi hangra a belsö vagy a külsö mikrofonokkal.
Csak most olyan kicsi kellene, amit most nem találok. Max 4x4x6 -7 cm-s és a lencse a kisebbik (4x4 cm-s ) oldalon legyen, nem ugy mint az ütödött goproban. A kép szintén legalább 4k HDR de nagyobb chippel, mert gyakran van kritikus fényerö ( sötétség, napkelte meg naplemente) meg az akku legalább 2 orát birjon ki. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2025
Bocs nem neked szolt hanem bbb. Kollégának.
Már a gyors válaszból sejtettem, hogy el sem olvastad, amit írtam. Sem szenzorról, sem prociról abban egyetlen szó sem esett. A gazdaságról meg végképp nem. Tulajdonképpen azért is felesleges volt ekkora litániát írnom, mivel a konkrét felhasználási célról sem írtál. Így nehéz is bármit ajánlani.
Idézet: „Így nehéz is bármit ajánlani.” Olyan mint Granpa, neki tutira jobb és nagyobb van. Menjetek inkább locsolkodni. ![]()
Így már konkrétabb az igényed. Akkor az én kamerám neked most nem megfelelő, a mérete miatt kiesik. Viszont a dji mic 2-t továbbra is tudom ajánlani. Az adókat önállóan is lehet diktafonként is használni 24 bites, vagy akár 32 bites lebegőpontos hangfelvételhez. Beépített, és külső mikrofonnal is. Ezen felül bt eszközhöz így is csatlakoztatható felvétel céljából, és a két funkció (diktafon és vezeték nélküli mikrofon) egyidejűleg, vagy egymástól függetlenül is működik.
Nekem is van h1n-es diktafonom, de kényelmi, valamint lustasági okból azt szeretem, ha a videón már egyből a végleges hang szerepel. Főleg fontos ez akkor, ha a felvett nyersanyag évekre parkolópályára kerül; ekkor a külön rögzített hang jó eséllyel elkallódik. Jó példa erre a fórumtársakkal tett több kiruccanás, melyeknek a videói a mai napig nem készültek el…
Ilyen ( hasonlo) kamera kellene, de ez már nincs, az ujabb már sokkal nagyobb. Ez 2,5x3,5 x 7 cm, és igen jo a kép meg a lencse is, kb 5 cm-töl már éles képet ad.
A mikrofonokbol több is van, a legutobbiak, azok valami nagyon rafinált kis digitális mikrofonok. 2 van egy vevöhöz ami akkora, mint egy USB memoria. Viszont csak emberi hangra jo, amint háttér monton zaj van azt a felvétel kb. 10. másodpercétöl lekeveri ( eltünteti). Tavaly egy többrészes podcastot csináltam varronökkel. Kimondottan érdekes volt amikor elinditották a varrogépet, az szép lassan eltünt a hangbol s maradt a beszéd meg az egyébb zajok. ( a leirásban csak az van, hogy van benne egy zajkezelö algoritmus). Most már tudom, hogy ez mit jelent. Készülök majd kiprobálni vonaton is mit csinál a menetzajjal. Amugy beszélgetésre igen jo. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2025
Ilyesmi nekem is van, még ki sem bontottam. Remélem, okos zajszűréstől mentes, azt szeretem én vezérelni.
Kamerát szerintem az általad meghatározott méretben és paraméterekkel jelenleg nem fogsz találni… A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2025
Van néhány, igaz vagy 1,5 cm hosszabb, de egy 3 cm-s csö alaku elég jo objektivvel, de nem igen jo képstabival. Egy hétig probálgattam, visszaküldtem, van még kettö kiszemelve.
( a te mikrofonod nagyon hasonlit az enyémhez, de a doboza más volt meg a vevönek 2 fajta USB csatija van. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2025
Akkor mondj egy párat légyszíves, hogy más is tudjon róla. 4k60, hdr, tehát valós 10 bites felvétel. Főleg jó éjjeli minőséggel.
Sajnos most csak a 4k60-van. Most ez van uton :
S csak kicsivel nagyobb mind az elvárásom. Sajnos a leirása elég hiányos, igy ki kell probálni. A menüben nagyon hasonlit a régi JVC-khez. Az 60fps talán nem lesz nagyobb gond
Ilyeneket én is tudtam volna mutatni, temun és alin is. Azt hittem, valami olyanokat tudsz, ami elkerülte eddig a figyelmemet.
![]() Jut eszembe, van egy hasonló méretű kamera vázam, ami sony szenzoros, 4k30-at tud hdmi kimeneten hdr-ben, viszont a táplálása usb-s. Eddig csak mikroszkóp objektíveket láttam hozzá (nekem is az van) - de ki tudja…
Biztonsági kameráknak van még ugyan az a C mount objektívje, mint ezeknek. Ha kéred, megnézem, milyet tudok belőle adni neked.
Ha tudtál ilyenekröl miért nem mondtad? Nem azon kellene lovagolnod amit más mutat
Mär irtam hogy a Panasonic jo lett volna de csak Japánban ( még) kaphato.
Olyan kamerát én is vettem tavaly a varros podcasthoz. Sajnos az ki a terepre nem jo, mert nehézkes a tápláása.
Azt nagyon megköszönném, mivel szükség lenne az asztalra egy felülnézeti kamerára.
Kis szerencsével nálunk akár össze is próbálhatjátok a hétvégén.
![]()
Én sajnos egész hétvégén dolgozom (kivéve a péntek). De akkor meg el kell végezni az egész heti házimunkát.
Pénteken én meg hőerőművet látogatok egyedül, mert rajtam kívül a világon senkit nem érdekelt innen.
![]()
Találtam, igaz nem 4k kamerát csak sima HD és ráadásul csö alaku aminek nincs “teteje” azaz nincs elöirva hogyan kell felszerelni, viszont van benne egy G szenzor ami tudja hol van fent meg lent és automatikusan vizszintbe helyezi a videoképet.
Na ezt vajon hogyan csinálja, mert a HD kép ugye 16:9 formátumu és ezt kell vizszintbe rakni. Logikus az lenne, hogy a CMOS chipet forgatják, de ahhoz egy komoly elektronika tartozik meg áramforrás is kell.
Akkor pénteken nem megyek hozzátok NAS-t állítani...
@macsek: 3-8mm , ill. 5-50mm állítható fokusztávolságút tudok adni. Mindkettőből kiberheltem az elektronikát, mert nekem nem volt rá szükségem (biztonsági kamera tudott vele infraszűrőt kapcsolni). Minden esetre légyszi nézd meg, hogy valóban az a menet van-e rajta. |
Bejelentkezés
Hirdetés |