Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   636 / 638
(#) tki válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 16, 2025 /

Nem is az a kérdés, hogy most milyen, hanem hogy mennyire lehet majd jó...
(#) cua válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2025 /

Ez volt az allitas:
Idézet:
„... a "mesterséges intelligencia" nem tud semmit és teljes tévút kereső helyett tőle kérdezni dolgokat.”

Ez, igy ahogy van nem igaz.

En pedig ezt mondtam:
Idézet:
„Ez egy eszkoz amit tudni kell hasznalni, tisztaban kell lenni a korlataival.”

Azaz ha valaki vesz egy Ferrari-t meg nem lesz autoversenyzo.
Manapsag mar vannak olyan beosztasok/allasok, hogy 'prompt engineer'. Ez nekem azt sugallja, hogy az eszkoz kezelese nem olyan egyszeru, nem mindenki tud jol kerdezni.
(#) cua válasza tki hozzászólására (») Ápr 17, 2025 /

Kerdes melyik LLM, melyik verziojat hasznalja az ember.
Peldaul ott a Claude 3.5 Sonnet, ami sokkal jobb programozasban mint a ChatGPT 4o.
Es nem veletlenul vannak elofizetesek. Az ingyenes verzionak megvannak a maga korlatai, nekem megeri a $20 per ho elofizetes, mert az igenyeimet igy eleg jol kielegiti.
Viszont nem veletlenul van elofizetes $10,000.- per ho osszegert (developer access), ertelemszeruen az nem annyit tud, mint amit az emberek hobbibol hasznalnak otthon.
Ha valaki tenyleg kivancsi es latni akarja hogyan mukodnek ezek,akkor erdemes letolteni a Deepseek valamelyik valtozatat.
En a deepseek-r1:7b -et hasznalom (kiserletezesre), megdobbento milyen jol mukodik a notebook-omon.
Es nem csal, internet hozzaferes nelkul is hasznalhatoan tud valaszolni egy csomo kerdesre (nem mindenre es nem programozas temakorben).
Termeszetesen ha az kerdezed mekkora orszag Taiwan, vagy mi tortent 1989. június 3-án a Tienanmen téren, akkor nem valaszol, vagy propagandat nyom, ez viszont jol jelzi a veszelyeket is. Mint minden termeket ezt is a helyen kell kezelni
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2025
(#) kameleon2 válasza somitomi hozzászólására (») Ápr 17, 2025 / 1

Nem rossz az AI, de a helyén kell kezelni. Kódoláshoz jó segítség a nagy lexikális adatbázisa miatt. De ez nem igazi AI, csak egy bazi nagy adatbázis. Ne akarj értelmes választ kicsikarni belőle, mert nem intuitív, nem kreatív, nem ember. És a híresztelésekkel szemben nem intelligens, hiszen képtelen elmozdulni, elrugaszkodni egy álláspontjáról.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Ápr 19, 2025 / 1

Kontrollált melegítéssel fiatalítanák meg a li-ion akkumulátorokat

https://sg.hu/cikkek/it-tech/161157/melegitessel-allitanak-vissza-a...itasat
(#) Rosszmáj hozzászólása Ápr 19, 2025 / 1

Orion

Szembe jött a lomipiacon. Üvegbetét ép, kívül ütött-kopott - de a mi Orionunk

orion.jpg

(#) Gafly válasza Rosszmáj hozzászólására (») Ápr 19, 2025 /

Apám 49 környékén az Orionban dolgozott, megvan még a gyári belépője.
És igen, termoszokat (is) gyártottak.
Mesélte, hogy sorba álltak a termoszok 24 órás tesztelésre, benne hőmérővel.
Meg azt is mondta, hogy nem volt szabad bele kockacukrot dobni, és felrázni.
(#) erbe válasza Rosszmáj hozzászólására (») Ápr 19, 2025 /

Nekünk is volt egy. Sárga, hengeres, menetes kupakkal. Talán megvan még valahol anyám holmijai között.
(#) brato hozzászólása Ápr 25, 2025 /

Régi cuccok gyűjteménye

Régi idők cuccai.
Bővebben: Link
(#) Bakman válasza brato hozzászólására (») Ápr 25, 2025 /

A csapágygolyókig még jónak is tűnt, de ami azután következik, inkább beteges.
(#) img válasza brato hozzászólására (») Ápr 25, 2025 /

Van új értelmet nyert a mondás, hogy "he got balls".
(#) cua hozzászólása Ápr 26, 2025 /

Bio 3d

Bio 3d printer
(#) Bakman válasza cua hozzászólására (») Ápr 26, 2025 / 2

Én reggelente szoktam.
(#) elektroncso válasza Rosszmáj hozzászólására (») Ápr 27, 2025 / 4

Korabeli reklám.
(#) lazsi válasza brato hozzászólására (») Ápr 28, 2025 / 1

Én is sok mindent összeszedek, de a film után csak egy dolog merült fel bennem:
MIÉRT????
Azt megértem, ha azért gyűjti, mert fel akarja használni, vagy el akarja adni.
Azt is megértem, ha az utókor számára akarja megőrizni.
De bármelyik is a célja, miért nem teszi "gondosan"?
Ahogy egymás hegyén-hátán a cuccok... Amilyen koszosak a műszerek... Amikor az ellenállásokat mutogatja, egy marék ellenállás kiszóródva a földön...
Ez így leginkább siralmas...
(#) Skori válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 28, 2025 / 4

Ezek a régi reklámok tudtak egy olyan dolgot amit a mostaniak nem:
- nem voltak irritálóak, és nem voltak gusztustalanok.

Csak képzeljük el, hogy ma hogy nézne ki egy ilyen reklám:
- (ÜVÖLTVE) Ez a hőpalack, sokkal jobb, mint egy átlagos hőpalack! Forró marad benne a kávé, hideg marad benne a fagyi! Akár mindkettő egyszerre is!
(apróbetűsben: ehhez 2db hőpalackot kell vásárolnia)
Eközben egy ránézésre is ferde hajlamú, de minimum 1 agysejtű idiótának tűnő egyén, úgy iszik a palackból, hogy közben szinte elélvez... Majd közli, hogy most ákcíós, nehogy lemaradj a vásárlásról!
(#) somitomi válasza cua hozzászólására (») Ápr 28, 2025 /

Igen, valóban sarkosan fogalmaztam, de én kifejezetten arról beszéltem, hogy ha valamilyen tényszerű adat érdekel (pl. melyik Ford típusokat szerelték Tibbe rendszerű zárakkal, hogy a fenti példához hasonlót mondak), azt kár megkérdezni a mesterséges intelligenciától. Főleg olyan spefikiusabb dolgokat, amiket mondjuk néhány Elzett katalógusban lehet megtalálni vagy egy zárboltban megkérdezni, ha az internetes keresés nem vezet célra.
Egy csomó más feladatot persze végre tud hajtani vagy legalábbis nagymértékben segíteni tud benne, ezt egyáltalán nem vitatom. Nem a képességeit kérdőjelezem meg, csak azt mondom, hogy az internetes keresés kiváltása nem tartozik ezek közé.
Ha már Ferrari, hiába piros és erős, nem viszed ki a határba szántani
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2025
(#) lazsi válasza somitomi hozzászólására (») Ápr 28, 2025 /

De egy Lamborghini-t igen... Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza lazsi hozzászólására (») Ápr 28, 2025 /

(#) Macsek71 válasza somitomi hozzászólására (») Ápr 28, 2025 /

Ha már olasz sportjármű vs. mezőgazdasági gép, ez a reklám szerintem ...
(#) zolika60 válasza Macsek71 hozzászólására (») Ápr 28, 2025 /

Mert végül is minden erős jármű traktor, csak esetleg nem annak használják.
(#) erbe válasza lazsi hozzászólására (») Ápr 28, 2025 /

Az enyém Lombardini. Legalábbis a motor benne. (A kép nem az enyémről készült)

rába.jpg

(#) nagym6 válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 28, 2025 /

Viszont fordított esetről tudok. Ford terepjáró személyautóval művel földet az emberke, szántás stb.. Kb. évente megy tönkre első vagy hátsó híd, ekkor csere. Azt mondja, így is jóval olcsóbb mint traktort venni.
(#) cua válasza somitomi hozzászólására (») Ápr 29, 2025 /

Lehet nem erre gondoltal, es az eredmenyt se ellenoriztem le (neha erosen betepve valaszol a ChatGPT)
(#) Massawa hozzászólása Ápr 30, 2025 / 1

Blackout

A hirekböl tudjuk mi történt 2 napja az Iberiai félszigeten. Sajnos a mai napig nem jelent meg semmi hir mi is okozta a több orás országos áramkiesést. Néhány primitiv analizis ugyan elhangzott, de müszakilag egyik sem volt kielégitöen indokolva.
Elhangzottak olyan mondatok, hogy a napelemek felesleges energiája a hálozati frekvencia növekedeséhez vezetett és ez okozta a leállást.
De közben az is kiderült, hogy az ütödött zöld politika ahhoz is vezetett, hogy pl Németországban csak a hálozat 40%-a kezelhetö központilag ( lebontották a gocpontokban a kapcsolási lehetöségeket).
Söt elhangzott olyasmi is, hogy Spanyolország az áramfelesleget Franciaországba exportálja ( ahol az atomerömüvek tucatjai müködnek) es állitolag azon a vonalon égett le valami.)
De továbbra sem világos mi is történt a hatalmas országban.
Ehhez jön még Europa legnagyobb naperömüve Sevilla mellett nem is napelemekkel müködik, hanem tükrökkel gözt termelnek a klasszikus turbinákhoz mint egy mezei höerömüben.,
Szoval több a kerdés mint a válasz.
(#) somitomi válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 30, 2025 /

Azért ez szerintem nem olyan furcsa, egy egész hálózaton kell most (akár több, külön-külön nem kritikus) hibát, rendellenességet megtalálni, ahhoz először kielemezni a naplózott nagy mennyiségű adatot, hogy egyáltalán hol érdemes kezdeni a keresést. Addig csak találgatni lehet hiányos információkból, de a hozzáértők nyilvánosság előtt inkább tartózkodni szoktak az ilyesmitől. Két nap után egy vasúti baleset okáról sem mindig lehet bármi megalapozottat mondani, pedig annak a helyszíne a villamosenergia-hálózathoz képest levélbélyeg méretű. Részletesebben alátámasztott elemzést meg fél-egy év múlva várnék leghamarabb és még az is lehet csak előzetes jelentés lesz.
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Ápr 30, 2025 /

Nyilván, hogy bonyolult, de egy ilyen vezérlö központot eleg jol ismerek es ott 2-3 mozivászonnyi méretü videofalon több mint 2000 gocpontot folyamatosan ellenöriznek és naploznak. ( beleertve a hazai nagyfogyasztokat, a határmenti átado állomásokat valamennyi erömüvet ( meg a külföldieket is a határ közelében es valoszinü riasztást ad ha valahol baj van és azonnal alternativát is mutat, mit lehet vagy kell tenni. Azaz a balhét ha már nem lehet teljesen elháritani, akkor legalább el lehet szigetelni a hálozat másik részétöl.
Meg az is érdekes, hogy a hálozati rendszer vezérigazgatoja teljesen eltünt az egész blackout idejére, nincs kizárva, hogy tudhatott valamit.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 8:19 /

Idézet:
„Nyilván, hogy bonyolult, de egy ilyen vezérlö központot eleg jol ismerek es ott 2-3 mozivászonnyi méretü videofalon több mint 2000 gocpontot folyamatosan ellenöriznek és naploznak.”

Kicsi ország vagyunk, kicsi mozivászonnal.
Bennfentesként elmondhatnád, hogy mit csináltatok, mert sokan kíváncsiak vagyunk ám...
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 8:40 /

Az, hogy napelemek inverterekkel, vagy a napfény energiájával előállított gőz forgatta turbinákkal állítják elő az elektromos áramot nagy mértékben befolyásolja a szabályzást, vagy miért kell külön nézni?
(#) veroka válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 9:20 / 2

Idézet:
„Meg az is érdekes, hogy a hálozati rendszer vezérigazgatoja teljesen eltünt az egész blackout idejére”

Te is inkább a rád bízott hálózattal törődtél volna, nem? Szerintem volt épp elég dolga akkor.

Különben is, az újságíróknak se volt áram, hogyan, mivel írnak meg cikkeket (ok, laptopról), hogyan küldik be a szerkesztőségbe (pendrive) és hogyan teszik ki a címlapokra?
És a sok ember hogyan olvassa el?
Következő: »»   636 / 638
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem