Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Ha el tudod képzelni, a puffert rakd össze, mondjuk 2200µF-okból csillagpontos elv szerint. És, ha még dekadikus csökkenő értű kiegészítő kapacitásokkal is kiegészíted csak jobb hangzást érhetsz el...
Igazándiból csak azért agyalok mert láttam már 2x150wattos végfokot 6800mikrós pufferrel.
Kérdés hogy a quad mit lépne rá ha csak 4700-at kapna? Hangja szerintem sokat nem válltozna tőle és az amperenkénti 1000mikró is meglenne a csökkentett táp miatt csak ne búgjon mint a hegesztőtrafó.
Szia!
Rakd össze nyugodtan, ha bármi búgást tapasztalsz gyere a QUAD405 témába és orvosolni fogjuk. A kérdésed általános részére válaszolnék, mikor kell a sok puffer. Az elsődleges cél, hogy a táphullámosság völgyfeszültségét minél magasabb szinten tartsuk, ezáltal nagyobb kimenő teljesítményt érhessünk el torzítás nélkül. Azok az erősítők is pufferigényesek melyeknek rossz a táphullámosság-elnyomásuk, főleg ha nagy nyugalmi áramuk is van. Az amatőr gyakorlatban látok a búgás miatt aránytalanul túlpufferelt erősítőket, ahol a hiba közönséges földhurokra vezethető vissza, a simább táp csak azért kell, hogy a földhurokban kisebb hibajel keletkezzen.
Látni sok mindent lehet... Azért ez nem csak a búgásról szól.
Érthető hogy a tápszűrésnél a hullámosságot tartjuk kordában a nagy pufferekkel.
Természetesen a nagy puffer a jó ezt már szerintem mindenki tudja de én is túlzásnak látok egy-két tápegység felépítést. Mivel az adott esetben egy alultáplált szobai erősítőről van szó így a felesleges túlpufferezés nem túl gazdaságos és ha az ökölszabályt alkalmazzuk akkor még így is túl lessz pufferezve a trafó teljesítményhez mérten egy picurit. Persze ebbe beleszól a végfok brumm elnyomó képessége is . A földhurok egy másik probléma bár én alapból dibox-on keresztül kényszerülök hajtani minden erősítőt sajnos de az más tészta.Ami lényeg hogy készüléken belül ne legyen földhurok mert az már bajos főleg a quad-nál az még gerjedékennyé is teheti.
Az 1000 µF/ 1 A ökölszabályt úgy értelmezem, hogy az a csúcsáramra vonatkozik, tehát nem függvénye a trafónak, sokkal inkább a terhelő ellenállásnak és a Quad405-nél a szokatlanul magas maradékfeszültséget is figyelembe venném.
A témájában körüljárhatjuk mekkora áramot célszerű választanod a dumper fokozat meghajtásához. Ez is hatással lehet a búgás mértékére. Ne menjünk el amellett sem, hogy az alacsony pufferkapacitás a kivezérléssel arányosan 100 Hz-cel modulálhatja a kimenő jelet, ami olyan bársonyosan meleg hatást kelt, hogy az ember mind a két fülét megnyalja utána ![]()
A lényeget majd elfelejtem, ismered a kapacitás-sokszorozót?
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2025
Ne felejtsük el azt sem, hogy állandó 1A terhelésnél az 1000µF puffer 10V ripple feszültséget eredményez. ld: segédprogram
Érdekesen alakul majd annak a kapacitás sokszorozónak a munkapontja, ha a 3.5A-es terhelő áram (30V és 8 ohm terhelés) esetén ~7V -tal csökkenti az első 4700µF -os puffer feszültségét.
Nem olyan vészes a helyzet, a terhelés váltakozó áramú, a kitöltési tényezője 50 % alatti.
A felhasználó bőven elégedett, ha a névleges 40 W-os erősítőjéből 10 W kijön, szobai körülmények között az is nagyon hangos. Van aki azt preferálja, hogy egészen közelről se érzékeljen búgó hangot a hangszóróban. A kapacitás-sokszorozó ehhez hatékony eszköz.
Az AB International, (és így a Cerwin Vega is) ekkora puffereket használt a képen látható teljesítményekhez. A hifire tervezett erősítőkben mindig többszörösét használják a szükséges kapacitásnak. Hogy ennek mennyire van értelme, az más kérdés.
"Hogy ennek mennyire van értelme, az más kérdés. "
Kiegészíteném: kinél mennyirével. Nos ez a lényegi része a dolognak szerintem. Mert akinek nem inge, minek erőltesse magára...
Szia.Azt szeretném kérdezni hogy van egy hűtőbordám és nemtudom hogy elég lenne e egy sztereo vf6-hoz,nemtudom mennyire melegedik a vf6 ez lenne a borda.
Szia! Szemmel láthatóan elegendő.
Köszönöm a gyors választ.Tegnap összerektam mind a két végfokot egyet le is teszteltem és működik.
A hozzászólás módosítva: Sze, 13:01
A nyugalmi áramot, majd üzemmeleg bordánál állítsd 50-100 mA-re.
Élesztésnél 22-ohmos ellenállást használtam ha jól emlékszem 2.2v-ot kell beállítani vagyis addig tekerjem a trimmert míg annyi nem lesz.Nem gondoltam volna hogy ennyi erő van benne nem hasonlítható az előző kapcsoláshoz amit megépítettem abban egy lm1875-volt mint kiderült hamis és még a +/-25v sem bírta.
A beállításra jól emlékszel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |