Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Rátettem a szimulációra az Onkyo-n felvett mérési pontokat.
És itt mit kéne látnom?Mindjárt lemérem a B pont polaritását.
Na meglettek.A: P, B: P, C: N, D: N, E: N
Valami nagyon nem kerek,amig bekapcsoltam és méregettem éreztem hogy valami meleg levegö jön a panel felöl.Kikapcsoltam megtapogattam a javitott részt és a Q5252 az az a 2sa1930 olyan forró volt hogy a kezem nem birtam ott tartani.Tuti hogy nagy áram folyik rajta át,a párja a Q5262 meg jéghideg volt.
Az "A" és a "B" mérési pontok feszültségkülönbsége kb. 1 V. A mérésed és a szimuláció tökéletesen fedi egymást. A "B" és "C" közötti 3K9 (R6022) ellenálláson kb. 1,2 V esést mértél, aminek kisebbnek kéne lennie 0,6 V-nál. Ez a szimulációban R4 pozíciószámú.
A mérésedből látom, hogy "C" nem egyenlő "D"-vel. Vagy nem tekerted végállásba ezt a trimmert annak érdekében, hogy minimális legyen a nyugalmi áram, vagy a kitekert poti nem jól érintkezik a végállásban. Mi következik mindebből? Az R6022 nagyobb mint 3k9, vagy átmeneti ellenállás van a hozzá tartozó csatlakozón/vezetősávokon/forrasztásokon. Az ellenállást ajánlott Q6002 emitter láb és a 2k-s trimmer 3-as láb között ellenőrizned, akkor minden bele lesz mérve. Az R5442 pozíciószámú 2k-s trimmernél a tervező az úgynevezett "öngyilkos" topológiát alkalmazta. Ahogy a csúszka kontakthibás lesz, elfüstölnek a végtranzisztorok. Valószínűleg ez okozta a jelenlegi meghibásodást. Járasd meg alaposan a potit és térjünk vissza az áramköri rész módosítására közvetlenül a végtranzisztorok beültetése előtt!!! A Q5252-t eltávolíthatod, jelen vizsgálatnál nincs rá semmi szükség. Előbb az "A" és "E" mérési pontokon kell ±1,2 V-on belülre húzni a feszültséget. Szerk.: vedd ki a Q5262-t is! Nézd meg, van-e a multimétereden tranzisztor vizsgáló (tranzisztor foglalat). A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2025
A poti kb középen van nincs kitekert állapotba,nemtudom miért de vissza tekertem úgy ahogy a töbi van nem kelett volna ezek szerint.
Ilyen a multi.Van hozzá teszter csak nemtudom melyik foglalatba kell dugni a 4-ből,tippem szerint úgy ahogy a képen van.
Ilyen típusszám nélküli Vorel-t még nem láttam. Kétségtelenül van hFE állás a kapcsoló tárcsához, de a szokásos nyolc lyukú foglalat hiányzik. A banán-hüvelyekből nem nézem ki ezt a lehetőséget.
A poti középállásában sem eshet 1,2 V az R6022-n.
Az r6022 smd ellenállás mérve az értéke 1.5k.
A tesztelő a Q5262-őn 185-öt mutat.
A Q6002 emitere és a trimer 3as lába közt az ellenállás 9.15k.
Az R6022-nek egyrészt praktikusabb érték az 1.5k, így esik a poti pálya közepére a normál beállítás. A gyártó eltérhetett a dokumentációtól.
Másrészt (közben látom ki is mérted) nem jó a vezetés a környékén. Mérj trimmertől ellenállásig, ellenállástól emitterig és megtalálod hol a hiba.
Lemértem egy müködö oldalét is és ugyanennyi ellenállása volt az emitertöl a trimmerig.
Az általam ajánlott mérésről se feledkezz meg.
Rendben,holnap ha lesz idöm pótolom azt is.
Nem hagyott nyugodni megmértem.Trimertöl ellenállásig 0.0 az eredmeny na de ellenállástól emiterig meg 9.15k.Most már belezavarodtam nemtudom melyik az emiter lába mert tuti nem az a tranzisztor van benne aminek lennie kell.A 2sc1740-s emiter lába az a középső láb a dokumentációba.Itt meg az egyes láb megy az r6022-re szóval szerintem nem jól mértem.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2025
Egyes lábhoz mérve trimertől ellenállásig 0 ellenállástól emiterig meg 1.5K
Ja ezt a lábat szépen elnéztem 1-es volt az emiter...
Az ilyen elnézések természetes velejárói a javításnak. Az irreális méréseredmények figyelmeztetnek bennünket a tévedésre.
A szimulációra ráírtam az Qnkyo-ban használt pozíciószámokat. Az ellenállások alatti szám mutatja a két lábuk közötti feszültséget. Az A-E betűk mellett ott a testhez képest mérhető feszültség. A 2k trimmer csúszkája a 3-as lábához van tekerve. Az lenne a feladatod, hogy megnézd melyik értéknél tapasztalsz ±10%-nál nagyobb eltérést.
Az is okozhatott ilyen problémát ha mondjuk én a cserélt ellenállásokat nem ugyanolyan értékűre cseréltem?Mert én a rajzról néztem le az értéküket de találtam jó pár ellenállást aminek a rajzon leírt értéke nem egyezett a kapcsolásban lévővel.Azt még majd meg kell mérnem,egy jó oldaléval össze kell hasonlítanom a cserélt ellenállások értékét.
Jók az értékeik.
Tovább haladtam a szimulációval. Kiderült, ott kerestettem Veled a hibát ahol nincs is.
Idézet: „Megmértem a dolgokat.A:1525mV,B:510mV,C:750mV,D1080mV,E:1580mV.Kb egyik sem stimmel” Ezek az értékek ellentmondanak a dokumentációnak, viszont a gyakorlatban pont ezekre van szükségünk ![]() Az alábbi összeállításban a 2k trimmer 40%-on áll. A voltmérő a végtranzisztorokat helyettesítő segédellenállásokra együttesen jutó feszültséget mutatja. Szerk.: a Q5262 és Q5252 eltávolításától a Q5442 és Q5432 nagyon fog melegedni, csak a mérés idejére kapcsold be a készüléket! Ha az R5282 és R5272 ellenállásokon 1,2 V körüli feszültségesést mérnél, az nagyon biztató lenne. A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2025
Ha az r5282-5272 ellenálláson annyit mérnék akkor lehet nem is volt semmi gond csak be kelett volna ültetni a végeket és kész?
A Q5252 melegedésének még fel derítenünk az okát.
A segédellenálláson mér feszültségből tudjuk, hogy a végtranzisztorok a beültetést követően azonnal elfüstölnének. Mindkét 100 Ω ellenálláson eső feszültséget be kell tudnod állítani 0,5 V-ra. Itt legalább helyes a rajzon feltüntetett érték. A 2k trimmerrel is kezdenék valamit, mert a csúszka esetleges kontakthibája viszi a végtranyókat. Akár a többi csatornára is érdemes kiterjeszteni majd a módosítást. Az a lényege, hogy a trimmer bármely meghibásodásától a nyugalmi áram kizárólag a csökkenés irányába változhasson meg. Az erről készített szemléltető ábrám már több mint 13 éves Bővebben: Link Kiszámolom majd a legegyszerűbb megoldást.
Esetleg a trimer helyett be lehetne tenni egy ellenállás?
Akár össze is zárható a trimmer mindhárom lába és az R5452 értékét kell finomra hangoljuk, de előbb tegyük üzemképessé ezt a csatornát.
Most, hogy megtekergetted a trimmert, el lesz egy darabig.
Most hogy ki lett véve a két tranzisztor nem kapcsol be a cucc csak a relé ki/be kapcsolgat.Ennyit még nem szenvedtem semmivel sem egyszerűbb lett volna bele varázsolni egy sztereo véget azt kész is
![]()
Ha jó lenne a Q5442, Q5432 és a kapcsolódó négy ellenállás mindegyike, akkor behúzna a relé.
Szerintem a legegyszerűbb az lett volna amit az elején javasoltam, a center csatorna bemenő jelét áttenni egy kihasználatlan csatornára. Gondolom nincs rajta hét hangsugárzó, ha egy sztereó véggel is kiválthatnád.
Ha ezt a csatornát kiiktatnám mit kellene kiszednem hogy ne okozzon galibát?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |