Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vicces - mókás történetek

Témaindító: Topi, idő: Dec 28, 2005
Témakörök:
Tisztelt felhasználók! Kéretik a politikai és egyéb felekezeti ill, obszcén viccek bemásolását mellőzni szíveskedjetek.
Lapozás: OK   988 / 989
(#) sargarigo válasza tothbela hozzászólására (») Jún 7, 2025 / 1

Szinte. De szerintem a nyúlvány az amit leNYÚLt, és nem az ami megmaradt a nyúlból. Mármint a lenyúlból.
(#) lazsi válasza szs hozzászólására (») Jún 7, 2025 /

Nyertél!
(#) Gafly válasza lazsi hozzászólására (») Jún 8, 2025 /

HE reklámokon van mostmár a Kálvány is.
A fenének kerestek ilyenekre, most nézhetem hetekig.

kalvany.png

(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Jún 8, 2025 /

Egyszerű a megoldás, nézzél bikinis lányokat, hátha leveszi.
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Jún 8, 2025 /

Ez a sok -mány szakmányba megy mán.
Az állványról a bálvány is eszembe jutván:
bálvány
Halvány ugyan..
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 8, 2025 /

Nekem régóta üres a hirdetések helye. Aki a semmire keres, annak semmi.
(#) zolika60 válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 8, 2025 /

Vagy ha AdBlockert használsz az is segít ezen.
(#) nagym6 válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 8, 2025 /

Azt igen. De néha voltak hirdetések AdBlocker mellett is. Szerintem a csajok kerülnek engem.
(#) bbatka válasza Gafly hozzászólására (») Jún 9, 2025 /

Keres inkább horgász termékeket. Csontkukac, giliszta.
(#) proba válasza Gafly hozzászólására (») Jún 9, 2025 /

Vírus, ezek kopogtatnak nálam is...
(#) varttina hozzászólása Jún 14, 2025 / 1

Erősítő élesztés

Sziasztok!

Nagyjából tíz évvel ezelőtt terveztem egy rendhagyó kapcsolású erősítőt, viszont a megépítésére ezidáig nem került sor. Az évek során gyűjtögettem hozzá az alkatrészeket, elkészítettem a nyákokat, megtekertem a trafókat, de mindig volt fontosabb teendőm az építésnél.
Tegnap este végre nekiálltam és összeraktam. Rákötöttem egy 8 Ohmos hangszórót, és bekapcsoltam. Az anódfeszültség késleltető relé kattanása után a hangszóróra tapasztottam a fülem. Néma csend, se hálózati brumm, se háttérzaj. Pontosan ezt vártam. Azért kicsit aggódtam, hogy egyáltalán működik-e. Mivel nem volt a közelemben semmilyen műsorforrás, így az udvarra kifeszített huzalantennát kötöttem a bemenetére. Halk sistergést hallottam. Megnyugodtam, legalább működik. Kikapcsoltam és egyből kihúztam az antennát, miközben a csövek katódjai még izzottak és a kondenzátorok tároltak némi energiát.
Ekkor jött a meglepetés. Elég halkan és nem túl jó minőségben megszólalt egy tévéműsor hangja a hangszóróból, miközben az erősítő bemenetére semmi nem volt kötve. Visszakapcsoltam az erősítőt és tovább hallgattam. Átmentem a szomszéd szobába, ahol be volt kapcsolva a set top box. Bekapcsoltam a tévét, rájöttem, hogy annak a hangját fogta be valahogy az erősítőm. Csatornát váltottam, hogy megbizonyosodjak róla, hogy tényleg ennek a hangát hallom. A sejtésem beigazolódott. A tévét kikapcsoltam, a set top boxra pedig maximális hangerőt állítottam. Ekkor már kellemes szobahangerőn szólt a hangszóró. Mégis hogyan? Nagyjából öt méter távolság volt a két eszköz között. Lehetnek a szomszédban más hasonló eszközök is. Ha a sajátomét befogta, akkor azok hangját miért nem? A kapcsolás egyenlőre nem publikus, de annyit elárulhatok, hogy nincs benne egyetlen vezeték nélküli műsor vételére tervezett komponens sem. Bár a bemeneti RCA csatlakozó és az előfok rácsa közötti kb 2. cm-es vezetékdarab elvileg működhet antennaként, de ez szerintem kevés. Talán a az elektromos hálózaton keresztül vette valahogyan a set top box jelét. Kíváncsi voltam, hogy leválasztó trafón keresztül táplálva is produkálja ezt a jelenséget. Ekkor viszont felébredtem, és rájöttem, hogy csak álmodtam az egészet.
(#) sargarigo válasza varttina hozzászólására (») Jún 14, 2025 /

Azért majd ha publikus lesz a rajza, oszd meg velünk!
(#) Kera_Will hozzászólása Jún 14, 2025 /

Igazi Robokaland

Ez az igazi Robokaland !!!

Nem a robokaland.eu

Csak anya meg ne tudja !!!
(#) bbatka válasza varttina hozzászólására (») Jún 14, 2025 /

Van ilyen. Az általam épített Piret erősítő 27 éve sugároz FM tartományban, napi szinten. Valószínűleg valamelyik pici tranzisztor gerjed.
(#) jani1987 válasza varttina hozzászólására (») Jún 14, 2025 /

Évekkel ezelőtt építettem magamnak egy ic-s torzítót. Hozzáérve a bemenethez bejött a román adó pedig nem volt benne lc tag.
(#) kaqkk válasza varttina hozzászólására (») Jún 14, 2025 /

A bemenetet húzd le egy 10-100n kondival a gnd re , a bemenet antennaként működik ha elég nagy az erősítő belső ellenállása és érzékenysége .

Idézet:
„Ekkor viszont felébredtem, és rájöttem, hogy csak álmodtam az egészet.”
Akkor mitörtént ???
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2025
(#) sany válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 14, 2025 /

Én gondolom, szólt a Kossuth Rádió a szobában.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2025
(#) erbe válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 14, 2025 /

Elalvás előtt pálinkát kell inni. Jobb szűrő, mint az LC tag.
(#) img válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 14, 2025 / 1

"Akkor mitörtént ???"

Az, hogy az időutazónk eltévesztette a dátumot mert nem április 1-e van.
(#) varttina válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 15, 2025 /

Az erősítőt valóban megterveztem, viszont az építésre és a tesztelésre már csak álmomban került sor.
(#) em válasza varttina hozzászólására (») Jún 16, 2025 /

Hát igen álom, mert ha a set-top-box veszi az adást, akkor az már HF-et ad ki, és az nem fog 5cm távolságon se az erősítőbe jutni.
(#) Lacika válasza em hozzászólására (») Jún 16, 2025 /

Indukciós átvitel, olyan jó 80 evvel ezelőtt használták mint vezeték nélküli fejhallgató, azután kiment a divatból. Pedig sem fülhallgató erősítő, sem áramforrás nem kellett neki. Valamelyik nagyon régi RT-ben benne van... .
(#) lazsi válasza em hozzászólására (») Jún 16, 2025 /

Van benne egy gerjedő tranzisztor, amit a HF-jel AM-ben modulál, az erősítő első fokozatában lévő tranzisztor meg demodulálja...
Mondjuk, több dolgot el kell hozzá rontani, de akár működhet...
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2025
(#) sany válasza lazsi hozzászólására (») Jún 16, 2025 / 1

Nem minden rádió erősítő, de nem minden erősítő rádió.
(#) jani1987 hozzászólása Jún 16, 2025 /

Inkább nem mondok semmit

Lehet csak én nem értem, hogy a kis dolgok mitől olyan drágák.
(#) zolika60 válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 16, 2025 /

Ez a fogyasztói társadalom. Vagy javítsd meg, vagy keress bontottat.
(#) tki válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 16, 2025 /

Na meg jó esetben az autó élettartama alatt alig néhány apróbb javításra van szükség a tipikus kopó-elhasználódó alkatrészek cseréjén kívül és a rozsda is elég ritka, úgy kell nézni... De baromi idegesítő lehet, az biztos, sajnálom. : -)
(#) jani1987 válasza tki hozzászólására (») Jún 16, 2025 /

Ismertek valakit aki leesztergálja nekem textil bakelit lemezből? A próba darabom még meg van.
(#) sany válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 16, 2025 /

Szerintem mindenképpeb néz szét majd az ismert közösségi oldalon,vannak csoportok, ahol sok a bontott autó. De ez már itt nagyon off...
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2025
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Jún 20, 2025 /

De ha így van használva, akkor más részek is károsodhatnak.
Következő: »»   988 / 989
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem