Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2557 / 2557
(#) david87 válasza david87 hozzászólására (») Pé, 4:49 /

Módositotam. Nem jóra álitotam be bocsánat.Bővebben: Link
(#) Laci66 válasza david87 hozzászólására (») Pé, 5:09 / 1

Szia!
Az rendben van hogy beüzemelted, meg hogy szépen szól de érdekelne hogy mégis mi ez?
Tipus vagy név. Esetleg kapcsolási rajz...
A hozzászólás módosítva: Pé, 5:12

er.jpg

(#) david87 válasza Laci66 hozzászólására (») Pé, 5:39 /

Ez egy ibiza sound 18A végfok semit nem lehet róla találni a neten.
2sc5200 2sa1943 tranzistoral épült.
Ez a tranzisztor pár van t.amp s150 mk2 ben is.
(#) Pali79 hozzászólása Szo, 19:51 /

Zúgás

Sziasztok!
Fiam hozott egy 2.1-es cuccot. Az a baj vele, hogy folyamatosan zúg amíg a hangerő nincs teljesen nullára tekerve.
A cucc alapvetően digitális. A kezelő panelen encoderek vannak. A kijelző melletti fehér kábel végén volt egy csatlakozó, ha azt mozgattam volt, hogy elhallgatott, ezért levágtam a csatlakozót és beforrasztottam a kábelt a panelba. De csak annyit értem el, hogy most már folyamatosan zúg.
Merre keressem a hibát?
A hozzászólás módosítva: Szo, 19:52
(#) tothbela válasza Laci66 hozzászólására (») Vas, 8:22 /

Én is csináltam egy erősítőt, de a kapcsolási rajz nem publikus, kép meg nem készült róla.
Szerintetek megérte az árát amennyiért eladtam?
Lehet inkább a "Vicces, mókás.." - ba kellett volna írni?
A hozzászólás módosítva: Vas, 8:22
(#) Ódenka válasza tothbela hozzászólására (») Vas, 8:44 / 1

Én is megakadtam dolgokon... Építettem AC187-188-al egy pár wattos erősítőt, ha jól emlékszem valamilyen tápfeszültségről ment volna és fekvő elkókkal úgy építettem meg, hogy állóan szereltem őket. Emiatt, mert akkor égett a zsanai gázmező, elneveztük Zsana 2-őnek.
Sajnos sosem lett bekapcsolva, ez volt az első/utolsó GE tranyós erősítőm. Nem tudja valaki, milyen kapcsolás lehetett és milyen hangja lehetett volna? 1979-ben történt.
(#) Suba53 válasza Ódenka hozzászólására (») Vas, 8:50 / 1

Valószínűleg olyan gázos lehetett volna a hangja.
(#) Massawa válasza Ódenka hozzászólására (») Vas, 9:48 /

Mint szinte minden hatvanas évekbeli hasonlo erösitökben ( még asztali rádiokban, lemezjátszokban stb. is elöfordult ( japánban meg hazaiban is).
(#) Ódenka válasza Massawa hozzászólására (») Vas, 10:38 /

Ezermester újságból vettem az adatokat, tenyérnyi nyákterv volt hozzá, amihez az akkor szinte csak fekvő elkókat elég bűvös volt berakni. Nemrég bontottam valami régi nyugati LP játszót, abban is 187-188 a végfok.Van egy másik, JBL LP játszó, abban is az van, ha jól emlékszem és 2 db 6W-os kis hangdoboza van...
(#) Massawa válasza Ódenka hozzászólására (») Vas, 12:08 /

Hát akkoriban más nem igen volt, csak késöbb jelentek meg a nagyobb teljesitményü Ge tranzisztorok. Ha jol emlekszem 2 féle kapcsolás firgott közkézen a 2 darab NPN tranzisztoros meg kis kimenö trafos meg az NON/PNP páros kimenet trafo nélkül. Ez volt mindenben a kis tranzisztoros rádioktol kezdve az elsö magnokig.
(#) tothbela válasza Ódenka hozzászólására (») Vas, 12:26 /

Szerintem tranzisztoros.
De hogy ne legyen off, a név tetszik. Amolyan indiános keresztelés. Nekem eddig ilyen nem jutott eszembe, mivel eddig sosem neveztem el semmit. Persze nem is volt túl sok elnevezni való, de néhány hónapnyi névnap kitelne belőle.
De tetszik az ötlet, legközelebb én is így fogom elnevezni ha csinálok valamit.
A hozzászólás módosítva: Vas, 12:28
(#) tothbela válasza Ódenka hozzászólására (») Vas, 12:27 /

Amúgy a germánium tranzisztorok nem lettek volna rosszak, ha jók lettek volna. Nekem volt egy 2X25W-os RFT erősítőm, ami bár már szilícium félvezetőkre épült, de lévén akkoriban nem volt PNP szilícium tranzisztor, a kvázi komplementer végfok PNP meghajtója germánium volt, ráadásul duplázva.
(#) Suba53 válasza tothbela hozzászólására (») Vas, 12:57 /

Elég sok tranzisztorról vágtam le a fém burkot, hogy megnézzem mit rejtenek.
Germánium tranzisztoroknál nem igen találkoztam olyan planár technológiával, mint a szilícium tranzisztoroknál. Egyáltalán gyártottak planár technológiával germánium tranzisztorokat? Ha igen milyen típusszámmal lehet őket fellelni?
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Vas, 13:01 /

Szilícium korszak elején még használták germánium végtranzisztorokat. Hordozható monó kazettás magnóban (ugye azt sokan tudjuk, hogy ezeket nem zene hallgatására, hanem diktafonnak készítették) találtam rá példát. Szilícium volt javarészt, de a végfok PNP germánium. A tranzisztorok bázisa volt trafós meghajtású, ami leginkább egy AT vagy ATX tápegység kapcsolását a hasonlítható.
(#) tothbela válasza Suba53 hozzászólására (») Vas, 13:14 /

Szilícium tranzisztornál a kollektort nevezhetnénk bázisnak, mert az az alap. Germániumnál ténylegesen a bázis volt az. Hogy gyártottak e planár technológiával, azt nem tudom, de nem is komoly szándék vezérelt amikor hozzászóltam. Bár én is építettem germánium erősítőt, ráadásul tetszett is a hangja, ma már nem tennék ilyet. Egy pozícióban még ma is lehet létjogosultsága, mégpedig hűtőbordán ventilátor szabályzónak. Bár mostanában találtam jobb alternatívát, mégpedig nagyáramú schottky diódát. Ezek visszárama nagyon meredeken emelkedik ha melegítjük.
Szerintem Ódenka is csak poénból írkált, reagálva az ismeretlen végfokról bemutatót képre.
(#) Suba53 válasza tothbela hozzászólására (») Vas, 13:26 /

Köszi, én is így gondoltam, csak arra voltam kíváncsi, hogy a jó lett volna, ha jó lett volna alatt mit értettél. De nagyjából sejtem, mert végül is jól indult, de a szilícium a külső pályán előzött viharsebesen.
(#) Laci66 válasza tothbela hozzászólására (») Vas, 13:45 /

Szia!
A viccesbe inkább azt kellene betenni mikor 17 -évesen tirisztoros erősítőt akartam csinálni...
Rengeteg áramszünet volt nálunk... Persze én erről "nem tudtam semmit"...
(#) tothbela válasza Laci66 hozzászólására (») Vas, 14:08 /

Szia!
Tirisztoros erősítőn én is gondolkodtam tizenévesen. A bátyám Tirisztoros invertert, konkrétan 24V DC-ből 220V AC-t előállító készüléket tervezett (Bánya cégnél villamos mérnök volt), én meg kíváncsi voltam a Tirisztor működésére, meg hogy miként lehet begyújtani és kikapcsolni. Aztán rajzoltam egy kapcsolást ami leginkább egy kapcsolóüzemű step down feszültség szabályzóhoz hasonlított, csak hozzátettem, hogy szeretném a kitöltési tényezőt hangfrekvenciás al változtatni. Erre megszólal a bátyám:
-Nehogy feltaláld már a PWM erősítőt!
Természetesen fogalmam sem volt hogy mi is az, csak az motívált, hogy majdnem 100% hatásfokkal dolgozik. Nem kell neki hűtőborda.
A bátyám azt mondta, hogy valaki ezt már kitalálta, de még sok idő kell, mire lesz olyan kapcsoló elem elérhető áron, ami elég nagy frekvenciával tud kapcsolni. Ezzel ki is vertem a fejemből.
(#) Laci66 válasza Laci66 hozzászólására (») Vas, 14:24 /

Mivel erre még nem reagált még Béla sem, leírom a tirisztoros erősítőm előzményét.
Annó alakítottunk egy KISZ klubbot egy volt párthelyiség adta át a helyet heti két alkalommal ahol "bulikat" csinálhattunk. Mivel panel lakóház alagsorában volt a lakók mindig "moderáltak" minket,
így elég volt a 2x15W-os Tesla lemezjátszó is erősítőnek. Akkor jött divatba a "fényorgona".
A haverokkal gondolkoztunk hogy tudnánk mi is ilyet csinálni. Fogtunk egy MK27-es magnót a lejátszófej helyére rákötöttük a hangszóróját, a hangszóró helyére egy 10A-es tirisztort kötöttünk,
arra meg vagy 10db 25W-os szines izzót.
A magnó "felvétel" állásba kapcsolva a hangerő potival szabályozva jó kis ritmuslámpát kaptunk.
Ezt akartam továbbfejleszteni hogy tirisztorral növeljem a kis erősítők hangteljesítményét....
Aztán úgy megfogott a 220V hogy lemondtam róla...
(#) Ódenka válasza tothbela hozzászólására (») Vas, 14:31 /

Nekem már van jó pár erősítő nevem, csak készen nincs még egy sem...
Egy példa, megfelelő stílusú betűkkel és egy számmal a végén 15-25-40 (W) Attól függően melyikhez passzítom.
Woyaya = boldog életérzésből fakadó keresztezett ritmus
(#) Laci66 válasza tothbela hozzászólására (») Vas, 14:37 /

Látom közben válaszoltál.
Ezek szerint közös bennünk hogy fiatalon "Nagy Feltalálók" voltunk.
Vettem az Unitra Magnót és a kimenetére csak "úgy" kötözgettem a p-s és n-es tirisztorokat.
A tápfesz természetesen 220v váltó volt amit 1n4007-s diódákkal egyenirányítottam....
Aztán jött a "megrázó élmény".... Na azóta se ilyesmit...
A hozzászólás módosítva: Vas, 14:42
Következő: »»   2557 / 2557
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem