Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ráz a kültéri medence vize
Lapozás: OK   6 / 7
(#) szs válasza Facska hozzászólására (») Júl 5, 2025 /

Ezekből hánynak volt (legalább) elégséges szskmunkásbizonyítványa?
Oké, te nem nézted meg -de egynek sem lehetett.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2025
(#) szs válasza Facska hozzászólására (») Júl 5, 2025 /

No, ezekutan pláne
Akkor romlott el?
Akkor nem jutott eszedbe?
Á.... nem így kell forgatni a fórumot. Pont jó, ha forog a valódi kérdésektől.

Fándli
(#) Facska válasza Bakman hozzászólására (») Júl 5, 2025 /

A kert egyik oldalàn leszùrtak két fém darabot, ami ûgy nézett ki, mint a földelőszonda, csak minibe és azok között is mértek feszültséget. Ott villany nincs, de öntözőrendszer van. A házban a bejárati ajtò mellett van egy földelés, ennyi volt csak, azòta van a villanyòránál 3, amit összeheggesztettek, tőle 2 m-re egy és hátul a medencénél 3 további. Ha a hátsò földelések be vannak kötve, a benti konnektorok földelésén csak a 1,5 v van, ami minden szomszédnál, de ha lekötik a hátsò részt, 2-3V között “ugrál”
(#) Facska válasza szs hozzászólására (») Júl 5, 2025 /

És te most ezektől a hozzászòlásoktòl jobban érzed magad? Ha igen, örülök, hogy örömet okozhattam! És igen, nem jutott eszembe! Lehet, hogy te ostobának nézel, sőt utòlag már én is annak érzem magam, de ez ettől még ìgy történt. Remélem mostmár sokkal jobban fogsz aludni éjszaka! Kérlek haladj tovább akkor avalòdi kérdésekhez, mert nekünk ez igenis fontos és bármilyen SEGÌTSÉGET és ötletet szìvesen fogadok bárki mástòl, de ehhez sem idegrendszerem, sem energiám nincs már!
(#) Facska válasza boyscout hozzászólására (») Júl 5, 2025 /

Van Fi relé és működik is, tesztelték. De az még nem kapcsolt le eddig. A medence kismegszakìtòi viszont egyszer már igen.
(#) Bakman válasza Facska hozzászólására (») Júl 5, 2025 /

Idézet:
„A kert egyik oldalàn leszùrtak két fém darabot, ami ûgy nézett ki, mint a földelőszonda, csak minibe és azok között is mértek feszültséget.”

Ha lehet, ez még érdekesebb. Nem kellett volna ott feszültséget találniuk.
(#) Facska válasza Bakman hozzászólására (») Júl 5, 2025 /

Igen, ezt ők is emlìtették. A ház másik oldalán nem mérhető semmi, több ponton is mértek. De ha ezt az oldalt mérik, a másik oldal földeléséhez képest, ott a feszültség. Azért amikor már 3 regisztrált villanyszerelő és egy érintésvédelmi felülvizsgálò mondja, hogy nem találja a probléma okát, tényleg van okunk elkeseredni, ùgy érzem. Miután ezeket a dolgokat telefonon elmondom egy ùjabb szakembernek, hallom hogy teljesen hülyének néz, de idejön és ugyanarra jut, amire a többiek.
(#) Lacika válasza Facska hozzászólására (») Júl 5, 2025 /

Annak a napelemnek az invertere mennyire egészséges? Amikor mértek, azt is teljesen átnézték?
(#) Bakman válasza Facska hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

Nem egyszerű helyzet (és egyre kíváncsibb vagyok, mi okozhat ilyet). Amit én csinálnék:

Egy lécre rögzíteném a két mérőszondát, hogy az egymástól mért távolságuk állandó legyen. Műszer a két szontára és körbejárnám a telket, több helyen mérve (földbe szúrva azokat). Figyelembe véve a feszültségeket, talán ki lehetne valahogy jelölni egy irányt, honnan érkezik az a feszültség. Ha van egy határozott irány, amerre haladva biztosan nő a feszültség, talán megtalálható a forrás.

Esetleg apósoddal megléphetitek ezt, hátha van türelme ilyesmihez, nem is kell hozzá nagy befektetés.
(#) Facska válasza Bakman hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

Köszönöm szépen!
Megkérdezem a fiùkat, akik ma voltak, hogy ezt meg tudják-e nézni, ha eddig nem tették. Nagyon bìzom benne, hogy ők megtalálják az okát, egyenlőre nem adták fel, remélem ez ìgy is marad, amìg meg nem lesz a probléma forrása. Én csak ötleteket pròbálok itt gyűjteni nekik, hátha hamarabb megoldòdik.
(#) szs válasza Facska hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

Nem ilyen "jobban érzed magad" beszólásokat kell elkövetni,
Tettem olyan hozzászólást, ami a kérdést igyekezett megválaszolni. Utólag helyesnek is tartottad -megállapították: zárlat volt.

Most mindent elkövetsz, hogy fenntartsd a dolgot, - csoda-e, ha már nem hiszek neked?
Azt nekem ne mondd, hogy a szolgáltató szándékosan még nagyobb bajt csinált, mert kiugrok az ablakon.

Tájékoztatlak: jó az idegrendszerem, és akkor is nyugodtan alszom, ha friss fórumtársak szívatni igyekeznek.
Tudod: meg vagyok néha átkozva kis emlékezőtehetséggel. Nem kell visszaolvasnom olyanért, ami érdekelt
Csak szóvá teszem, ha túlzás már.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2025
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

Gery78 szent bográcsolást át tudjuk tenni ide is. Pont van egy patyolat tisztaságú tripod-om bográcshoz. Csak lecsiszolom a földbeszúrós részét a jobb kontakt végett, ráhegesztek mindhárom lábra M6 csavart, szemes anyával. Hordozható oszcilloszkóppal (Gery78) be is lehet lőni az irányvektorokat, a kiégett gyepfoltok meg jók dokumentációs célból. Granpa úgyis kap egy villanyórát, minden rendelkezésre áll egy kellemes BBQ hétvégéhez. Nehogymár ne tudják kideríteni, hogy merre megy az áram.
(#) Ge Lee válasza szs hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

Teljesen mindegy, hogy melyiknek milyen bizonyítványa van, a bizonyítványtól egyiknek sem lesz gyakorlata, ilyen dologban pláne nem, meg hát a mondás is azt tartja, hogy gyakorlat teszi a mestert.
Volt kollégám 20 év műszerészkedés után elment és elvégzett egy villanyszerelő képzést, kérdeztem róla milyen volt, kb. vicc az egész. Villanyt szerelni sem nagyon tanult ott meg, az ilyen medencés dologba meg sok tapasztalt szerelőnek is beletörik a bicskája, hiába okos a lelkem, ha egyszer nem ilyesmit csinál napi szinten.
(#) Ge Lee válasza Facska hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

Azért valami hevenyészett skicc legalább nem ártott volna, hogy most hol van a szolgáltató trafója, ahhoz képest hogy helyezkedik el a ház és a medence, utóbbi a kettő között van-e vagy épp ellentétes irányban stb.
Akár az sincs kizárva, hogy valamelyik szomszédtól folyik ott a földben áram a szolgáltató földelése felé a telkeden keresztül, bár erre kicsi az esély. Viszont ha meg nálad van ÁVK az egész házon, ott meg akkor eleve nem folyhatna a földben semmiféle áram.
(#) VIM válasza Facska hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

Szia! Próbálkoztam én is segíteni az előző problémában de visszajelzés nem érkezett, hogy megoldódott volna. Ha innen beleolvasol a részletekbe is akkor látni fogod, hogy a szondákat merről érdemes telepíteni. Én azt gondolom, hogy semmiképpen ne legyen a két különálló telepített szondák között a medence. A szolgáltatói PEN ahol le van téve a földelőszondára és annak értéke tovább van javítva (3 szonda) a további (3 földelő szonda) is oda legyen kötve DE NE legyen közöttük a medence. Az óránál lévő szondák értékének jobbnak kell lennie mint a további, a medencéhez közel telepítettekének.
(#) Facska válasza szs hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

Egyáltalán nem mondtam, hogy szándékosan tették, és ilyet nem is feltételeztem, mert segìteni próbáltak, de sajnos akkor is megtették. Hidd el, hetek òta pròbálunk megoldást találni erre a dologra és számunkra is hihetetlen, hogy továbbra sincs. Ezért vagyok itt, mert pròbálok minden követ megmozgatni, hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz. És persze, hogy védem a szakembereket, akiket látok itt, hogy a tűző napon òrák òta dolgoznak és gondolkodnak és végigmennek mindenen, de nem találják a megoldást. Akik szabadidejükben még délután felhìvnak és leszaladnak, hogy valamit ellenőrizzenek, mert napközben eszükbe jutott valami.
(#) Facska válasza VIM hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

Össze vannak kötve a szondák. A medence 3 különböző pontján vannak(ellenáramoltatò, masszázsszivattyù és keringetőszivattyù)aki tegnap itt volt, azt mondta rendben vannak a földelések, csak azt nem érti, hogy a ház első földelése miért belül van és nem kint az òránál. Érdekes, hogy ők találtak egy dobozban egy meglazult vezetéket, ami sokat segìtett az értéken, miután megjavìtották. 0,3v volt a földhöz képest a medencében délutàn, de estére visszakùszott 1,7-2,3 közé, most is annyi van, reggel mértem. Pròbálták tegnap ezt az”állapotot” elérni, de sehogy sem sikerült rájönni.

Erről beszélnék, hogy ne legyen (főleg)szanaszét a hátul lévő szondák (a medence körül) hanem azon az oldalon legyenek amerről a szolgáltatói PEN az ottani szondákra van lekötve.

Valahogy ìgy van most, X-el jelöltem a szondákat.

IMG_3851.jpeg

(#) Lacika válasza Facska hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

Hova van bekötve a napelemek és az inverter földelése?
(#) Facska válasza Lacika hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

Azt sajnos nem tudom, de mivel csak apentől jobbra lévő földelésünk volt eddig, csak oda lehet, ùgy gondolom.
(#) Lacika válasza Facska hozzászólására (») Júl 6, 2025 / 1

Mérd meg a PEN és a napelem földelése közt a napelemnél, majd a PEN és az inverter földelése között az inverternél.
A szomszédnak is van napeleme? Ha igen, jó volna ott is megmérni.
(#) VIM válasza Facska hozzászólására (») Júl 6, 2025 / 1

A kilenc szondából négy oda is viszi a potenciál különbséget és azt írod is, hogy:
„Ha a hátsó földelést lekötik, a medencében megszűnik, viszont a házban nagyobb feszültség lesz mérhető.”
Az valami előírás az uszoda technikánál, hogy a medence sarkokra földelést kell létesíteni? Ha a ház (fő épület) földelése nem kielégítő akkor a PEN az igyekszik az összes többit is igénybe venni azaz a szondák felé fog szétterülni a potenciálkülönbség és amelyik közel van a medencéhez az ott éreztetni fogja a hatását. Lehet, hogy ha a medence túlsó felén lévőt és a rajz szerinti jobb oldali földelőjét a balra lévő "PEN hármas" sorába soroljátok be (kötitek be) számottevően javulni kellene a medence érintésvédelmének.
(#) proba válasza VIM hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

Amúgy azt sem kérdezte még senki,( illetve utalás történt rá), hogy van e 10-20KV -os felsővezeték a közelben. ( bár ha annyi mérő emberke ara járt, egynek csak felkellett volna tűnni.)
Az egyszerű eszközökkel iránybecslést annyira nem tartom egyszerűnek, mert a talajminőség /nedvességtartalom méterről méterre változik, mérés olyan mint a fázisceruza, mutat ugyan valamit, de értékelni tudni kellene a mérést.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

Kérdeztem és válasz is érkezett rá.

Egyetlen egy földelés készült a medencéhez eredetileg,ez a probléma már akkor jelentkezett, a többi érintésvédelmi felülvizsgálò javaslatára készült, aki egyébként közeli ismerős, ellenőrizte az ùj hátsò részt és a földelést. Mivel az értéke 12 ohm volt, ezért lettek leütve a szondák. Azt hittük ez megoldja a problémát, de sajnos nem. Teljes érintésvédelmi vizsgálat, ami mindent érintett nem készült még, sajnos hetekre vállal munkát bárki, akit felhìvtunk. Holnap szeretném megkérdezni a villanyszerelőt, hogy szabályos-e, ha teljesen leválasztja a medence földelését a házròl és ùgy használjuk. Természtesen érintésvédelmi felülvizsgálat után.
(#) VIM válasza proba hozzászólására (») Júl 6, 2025 /

Idézet:
„„Ha a hátsó földelések be vannak kötve, a benti konnektorok földelésén csak a 1,5 v van, ami minden szomszédnál, de ha lekötik a hátsó részt, 2-3V között “ugrál”””

Ez nem azt jelentené, hogy Facska medence közeli szondáinak jobb az értéke mint a többié. A házhoz közelieket nem kellet volna egymáshoz közel leütni hanem ott is arányosan elosztva a távolságokat egymástól távolabb leütve hozott volna jobb eredményt. Lehet, hogy a napelemes rendszer állandóan szinten tartja ezt a potenciál különbséget de akkor ne legyen odavíve a medencéhez, hogy ott terüljön szét. Az előző fórumtárs is ugyanezzel a problémával küszködött de nem jelzett vissza, hogy lett e megoldása az esetnek vagy hogy egy erdőnyi szondát kellett leverni a kertben és az borzalmasan fel lett túrva emiatt?

Ne vidd oda közel a PENT, mert azt fogja használni a hálózat. Azzal lett jobb az értéke a földelésnek, hogy a medence környéke be lett szondázva de cserébe kapott a víztükör egy jelentős potenciál különbséget. Nem a víz ráz hanem ha onnan a vízből kilépsz a betonra! A medencétől távolabb a házhoz közelebb kell több szondát leütni és ha az a három szonda (ami a probléma okozója lehet) majd akkor legyen leválasztva ha már ugyan ennyi le lett ütve és ha még van lehetőség ezt a három használtat is le kell ütni a "PEN sorába".

Sajnos nem a 3 szonda a probléma okozòja, mert màr azok a megoldás részei lettek volna.
(#) erbe válasza Facska hozzászólására (») Júl 6, 2025 / 1

A bejövő vízcsőbe be kellene iktatni egy méteres horganyzott csődarabot és összekötni a szondák hálózatával. De akár a medencébe is tehetsz egy földelt rozsdamentes lemezdarabot.
Következő: »»   6 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem