Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1169 / 1171
(#) Doky586 válasza uniman hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

uBlock Origin Lite ...
(#) tki válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Szóval úgy van ez, hogy a böngészők bővítményeinek egyik alapvető, a böngészőktől kapott lehetősége, hogy a hálózati forgalmat valós időben megfigyelhetik és szűrhetik. Vagyis ha valaki megnyit egy weboldalt, akkor annak röptében megváltoztatható a tartalma, mielőtt a felhasználó megpillantja (bár párhuzamosan is futhat, hogy ne lassítsa a megnyitást). Nincs szó különálló programról, ezek a bővítmények gyakorlatilag weboldalként+JavaScriptként futnak maguk is, csak a beállításokra szolgáló oldalaikon kívül nem látni őket, nem muszáj, hogy tabokon meg legyenek nyitva.

Amit az ilyen reklámblokkolók művelnek, az a víruskeresőkhöz hasonlóan mintakeresés és beavatkozás közösségek által összeszedett és megírt szabályok alapján. Akár át is színezhetik sötét témájúra az oldalakat (ilyen a Dark Reader), vagy megakadályozhatják, hogy az oldal a felhasználó tevékenységét elküldje reklámszervereknek. Természetesen előfordul, hogy ugyanaz beavatkozás, ami egy weboldalon sikeresen blokkolja, amit kell, miközben engedi az oldal nekünk fontos működését, egy másik weboldalon problémákat okoz. Ha elég bejelentés érkezik a készítőknek, a közösségek javítják a feltételeket, ill. magát a bővítményt, ha szükséges.

Ezek a kódok, a bővítmények, bár meg lehet nehezíteni az áttekintésüket, nem tudnak zárt forrásúak lenni, így meglehetősen biztonságos, amiket művelnek. Annak függvényében képesek dolgozni, hogy milyen megfigyeléseket és beavatkozásokat enged meg egy böngésző. Ezt változtatta meg a Google mostanában a Chrome/Chromium-nál Manifest 3 név alatt; korlátozták a beavatkozási lehetőségeket. (Nem tekintettem át, nem tudom, mennyire, de jelentősen.)

A változtatás célja szerintük a biztonság növelése, de nyilvánvaló, hogy most már kifejezetten a reklámblokkolás ellen is fellépnek. Így a "klasszikus" uBlock Origin működése Chrome/Chromium alatt ellehetetlenült - ezért készülnek a szűkösebb eszközkészlethez alkalmazkodó böngészőkiegészítő-változatok, mint a uBlock Origin Lite. FireFox-on továbbra is működik a uBlock Origin, mivel a Mozilla ugyan implementálta ezt az új API-t, a Manifest 3-at, de megtartotta az előzőt is, mivel sokkal kevésbé építenek a reklámbevételekre stb.

Mivel a Chrome magja, a Chromium project továbbra is nyílt forráskódú (erre építi rá, köré a Google a saját zárt kódjait saját mindenféle céljaira, amik nem valók mások kíváncsi szemeinek...), ezért készülhetnek más, olyan Chromium-alapú böngészők, amikben megtartották a korábbi API-t, vagyis működik bennük a uBlock Origin is. Ez okozhat némi félreértést, ezért írtam az egészet.

Bár hatalmas mennyiségű kódot tartalmaz, én is fordítottam már saját magam Chromiumot, itt-ott be lehet avatkozni a működésébe. A Chromiumnak nincs hivatalos buildje, futtatható programot belőle nem lehet csak úgy letölteni - gyakorlatilag egy abból a forráskódból valaki által készített third-party terméket kell keresni. Linuxon például eleve készítenek a disztrók készítői-karbantartói Chromium buildet is és elhelyezik az alkalmazásboltban vagy akár a telepítőkészletben - nekem is van telepítve, teszteléshez szükséges, mert mégiscsak az a böngésző a legelterjedtebb, de alapvetően FireFox-ot használok (uBlock Origin-nel), másnak is azt ajánlom. ; -)
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2025
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Ja, és a Brave-ben nem bővítmény van előtelepítve, hanem saját fejlesztésű védelmet használnak a motorjában, a Brave Shields-et, ezért nem hat rá a Manifest 3, de nem ismerem.
(#) Udvari Zsombor válasza uniman hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Firefox böngésző alatt szépen működik az uBlock Origin.
(#) uniman válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Köszönöm...valóban, működik!
De Hoppá, a youtube elnémult! Azonban firrsítés+bővítmény ki/be kapcsolás után most van már hanja...
(#) img válasza uniman hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

(#) Gombszem válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Firefox-hoz nincs.
(#) Doky586 válasza Gombszem hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Ott a pc chrome-ról volt szó.
Egyiken ez másikon az, nem túl bonyolult.
(#) martin66789 hozzászólása Júl 8, 2025 /

DIN dugós AT billentyűzet javítás

Sziasztok

Egy kapott régi DIN dugós AT billentyűzetet próbálnék megjavítani (nem működnek gombok), régi számítógéphez. A nyák és a fólia érintkezőit már többször áttöröltem izopropil alkohollal ami a gombok 95%-nál segített, de maradt egy "kör" ahol nem működnek a gombok. Ennél a "kör"-nél észrevettem, hogy el van színeződve a fólián a vezetősáv. Az elszíneződött fólia vezetősáv nem szakadt, az elejétől a végig kb 0,2 K Ohm mérhető.

Okozhat problémát az elszíneződés, vagy csak még mindig nem érintkezik megfelelően a nyák és a fólia?
(#) szs válasza martin66789 hozzászólására (») Júl 8, 2025 /

Az elszíneződés az "oxid" (népiesen rozsdának is mondhatnók -megha kicsit félre es megy). Sokkal kevésbé vezetőképes. Ha ügyes vagy, áthidalható is. Szívedhez nőtt? Akkor megéri.

(Én nem tudnák mit kezdeni vele. De én én vagyok)
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2025
(#) szs válasza martin66789 hozzászólására (») Júl 8, 2025 /

O,2kΩ: az borzasztó sok.
200Ω egy pár centis vezetőn.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2025
(#) Suba53 válasza martin66789 hozzászólására (») Júl 8, 2025 /

Arra vigyázz, hogy ezeket a gőzölt vezető rétegeket forrasztással nem tudod sem javítani, sem áthidalni. Ahol a pákával hozzáérsz eltűnik. Egyedüli lehetőség a jól vezető, ezüst tartalmú festék, több helyen is találhatsz a neten.
(#) Massawa hozzászólása Júl 9, 2025 /

Hazi hálozat

Sziasztok
sajnos olyan hülye helyzetbe kerültem, hogy fog kelleni a segitség. Immár 5-6 nyomtatom van amiböl 4 nem müködik egy elképesztöen primitiv gond miatt, nincs hozzájuk meghato ( driver). A két HP A3-s nyomtato alig használt, az egyik kb 3 évvel öregebb a másik meg az WXP utolso évében lett véve. A W XPvel mind a kettö megy. A W7 PROval egyik sem. A W7-shez vettem pár éve egy Canont amihez megszüntették a tinták gyártását. Az utángyártott tinták fekete doboza mechanikusan nem passzol kb 0,5 mm-el magasabb igy nem folyik ki a tinta ( csak a feketére vonatkozik, a többi szin müködik ). A W7hez találtam egy HP1100 lézernyomtatot amihez, igaz pár évvel késöbb megjelent egy meghajto igy azzal tudok fekete fehéret nyomtatni, de mást nem es csak A4 méretben.
Szombaton vettem egy uj HP nyomtatot (6132) a telepites utolso elötti lépésében derül ki, hogy a SW csak W10/11-re telepithetö, sehol a leirásban nincs ilyen kitétel.
A gépet sajnos nem tudom upgradelni W10-re mert két fontos SW ( rajzolo programok) nem müködnek W10 alatt és nincs ujabb verziojuk.
Igy azon gondolkodom hogy van néhány öregebb notebookom WXP/W7/W10 amik kompatibilisek valamelyik nyomtatoval - hogyan lehetne kiépiteni egy hálozatot, hogy a bármelyik gépröl elérjem a másikat és onnan ki tudjam nyomtatni a rajzokat képeket?
Köszönöm az ötleteket .(a rajzok képet bármilyen formátumban lehetnek - jpg, png, pdf, dxf stb.)
(#) tki válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2025 /

Ez akár segítség is lehet:
https://h30434.www3.hp.com/t5/Printer-Setup-Software-Drivers/Is-the...396023

Problémák esetén a printer családjának típusával is érdemes keresni, ami feltehetőleg a 6100 - arra általában több találat van.

A Windows-ban pedig hasonló drivereket is ki lehet választani egy nyomtatóhoz, tehát telepítés nélkül egy másik típusét, ami hasonlít rá. Gyakran beválik, bár neked egy bonyolultabb eszközöd van, nemcsak egy sima nyomtató, ha jól láttam.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2025
(#) Massawa válasza tki hozzászólására (») Júl 9, 2025 /

Kösz ezt majd meg kiprobálom, de az fel sem merült a legujabb HP nyomtatoval, hogy ilyen gondjaim lesznek.
A két régi HP A3-s nyomtatokkal ezt már többször végig zongoráztam, sajnos eredménytelenül.
(#) tki válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2025 /

Van egy olyan lehetőség, hogy ha régebbi notebookon normális sebességgel fut a tervezőprogram, akkor azon kell futtatni és remote controllal bejelentkezni a fő gépedről, amire aztán telepíthetsz újabb Windows-t és feltelepül a nyomtatódriver is. Hogy hogyan lehet köztük hálózatot építeni? Leginkább úgy, hogy nem csinálsz Windows-hálózatot. : -) A remote control megoldja (pl. AnyDesk). Ez szinte nulla konfigurálást jelent, ennek ellenére az adatok is könnyen kicserélhetők. A többi nyilván nem gond: Wifi-vel vagy Etherneten mindkét géppel csatlakozni a routeredhez.

Másik lehetőség, hogy ha legközelebb gépet vásárolsz, mert feltételezem, a mostani nem túl friss, sok memóriát vegyél, és akkor virtuális gépként simán tudsz régebbi Windows-okat futtatni. Csak tervezőprogramok esetén nagyon oda kell figyelni, hogy a 3D-virtualizáció is működjön (IGP- vagy videokártya-függő).

Ismét egy másik, hogy a régebbi programokat időnként azért sikerül a W10 vagy 11 alatt futtatni. Egyszerűbb esetben a program shortcut-ján, a tulajdonságok közt be lehet állítani, hogy milyen régebbi Windows-nak mutassa magát az adott program számára annak futásakor.
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Júl 9, 2025 /

Mindig kimarad valami:
"Ez szinte nulla konfigurálást jelent, ennek ellenére az adatok is könnyen kicserélhetők."

...És egy tisztességes remote control program a kliensén levő nyomtatókat megjeleníti a távkezelt gépen. Oda (a notebookra) nem kell a HP drivere, mert az a nyomtató, ami remote control alatt megjelenik, csak egy váz, amin keresztül az adatok átkerülnek a fő gépedre (vagyis a kliensre). Azon kell a HP driver - de oda fel is fog települni, mivel az már egy friss(ebb) Windows lesz. Tehát a távoli gépen nyomtatsz a remote control programnak a Windows-ban látszó (virtuálisnak is hívott) printerére, aminek még a neve is az lesz, mint a fő gépeden (némi kiegészítéssel), de a fő gépedre csatlakoztatott nyomtatóból esik ki a papír.
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2025 /

A windows saját távoli asztal alkalmazásával a hálózaton lévő gépeket el tudod érni, és úgy működtetni, mintha előtte ülnél.
Az elérendő gépeken a speciális rendszerbeállítások alatt a Bejövő távoli kapcsolatokat engedélyezni kell.
Legegyszerűbb, ha a hálózaton minden gépnek fix IP címet adsz, aztán az alapján éri el a távoli asztal az adott gépet. A távoli gépen kell lennie beállított jelszónak, mert azzal tudja azonosítani a bejövő kapcsolat jogosultságát.

Én így működtetem a letöltő gépemet, és a megosztott mappáit, pl a letöltött filmeket minden gép látja.
(#) tki válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 9, 2025 /

Régebbi WIndows-szal való együttműködésnél mindig problémák szoktak lenni. Pl. az SMB1-et helyből be kell kapcsolni szerintem az ezután telepítendő Win 10 vagy 11-en. Neked is különböző verziók közt működik? Mennyit konfiguráltad őket?
(#) Doky586 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2025 /

Sosem értettem mi ezen a probléma.
VirtualBox alá telepítesz egy XP-t és átadod neki az usb-s nyomtatót.
(#) SzervízMacska válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2025 /

Normál esetben, amikor a hardverek, és az op-rendszerek is viszonylag frissek, a fájlkezelőben a helyi hálózat összes gépe elérhető, másolgatni lehet oda-vissza. Ez szokott működni pc és mac között is. Már nem emlékszem a beállítás konkrét metódusára, de biztos egyszerű volt, nem kellett hozzá segítséget kérni. Hasonló működik logitech vezeték nélküli perifériákkal (bill.-egér). Ezzel tudok olyat csinálni, hogy egyik gépen nyomom a másolást, utána a másikon a beillesztést, s csodák csodájára átkerül a tartalom a másik gépre is. De szerintem a legegyszerűbb, ami mindenhol működik, az egy megfelelő méretű pendrive, vagy memóriakártya...
(#) tki válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 9, 2025 /

Ha elég memória van a gépben, ha elég gyors stb. A fő gépen is Windows 7 van - nem biztos, hogy túl izmos.

Aztán XP-re a VirtualBox Guest Additions-je már nem települ fel, így semmilyen közvetlen módja sincs (pl. clipboardon vagy shared folderen/drive-on keresztül) az adatcserének a virtuális géppel, nem tudja átvenni az USB eszközöket stb. Én FTP-vel töltöm át a dolgaimat egy ilyen XP-ről egy VB6-os project miatt (az SSL sem fog működni, a https oldalak sem a böngészőben stb.), nekem az is megfelel, de nincs kizárva, hogy azért meg lehet oldani, csak idő kérdése. Szóval csak addig egyszerű, amíg ki nem próbálod. : -)
(#) Massawa válasza tki hozzászólására (») Júl 9, 2025 /

Sajnos a HP az állitja, hogy 2022 nov. 1 ota nem támogatnak semilyen nyomtatot a W7 és W8 alatt.
Itt zárul a kör.
(#) Doky586 válasza tki hozzászólására (») Júl 9, 2025 /

Te mások gépébe is belelátsz? Honnan tudod hogy a kérdezőnek nincs legalább 6GB ramja vagy Atom processzora van?

Massawa: Azt mondtad XP alatt nyomtat, win7-en meg fut a VB. win7-re nem kell driver.
(#) Suba53 válasza tki hozzászólására (») Júl 9, 2025 / 1

Jogos, én win10, és 11 alatt használtam, használom. Az SMB1-et a cégnél kell bekapcsolnunk, mert régi a domain kontroller, és ahhoz kell. De egy mozdulat, ha kell.

Viszont.
Most elővettem egy Win7-es laptopot, beállítottam a Munkacsoportot, meg a távoli elérés engedélyezését, kapott egy fix IP címet az otthoni tartományomból, felvettem egy új Usert jelszóval, akit felvettem a távoli felhasználók közé. És egy win11-es gépről simán tudok rá csatlakozni távoli asztallal, úgy hogy nincs bekapcsolva az SMB1. Az SMB1 csak akkor kell, ha hálózati szintű hitelesítés van beállítva.
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2025 /

Szerintem ez csak az újabb nyomtatókra igaz. De a régebbi nyomtatóid továbbra is működnek a régebbi rendszereken.
(#) Udvari Zsombor válasza tki hozzászólására (») Júl 9, 2025 /

"VMware Player" programot használok (ingyenes), egy sokéves Windows XP Professional virtuális gépem is van benne, minden tökéletesen működik, bármelyik eszközt gond nélkül oda tudom adni a virtuális rendszernek.
(#) Massawa válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 9, 2025 /

Persze, hogy müködnek, de most jön a nagy rugás a Canon ujabb nyomtatoja [TR4500) szo nélkül megy ugy a W7-n a W8 meg a W10-n meg az Ipad is simán tudja kezelni. Az A3-s HP nyomtatok meg csak a WXP n mennek. A W7 felismeri, de nem tud vele kommunikalni. A HP1100-s müködik az XPn a W 7-n meg a W8-n a W10-n még nem probaltam, mert nincs a HPben Wifi.
Szoval agyrém amit a HP müvel. ( a Canonokat meg nagyon nem szerettem, mert egy idö után mind bedöglött (vagy a tinták szüntek meg vagy csak simán meghaltak). Már 4 hentereg halottan a mühelyben). A HP-kel ilyen gond nem volt igy ugy látszik kellett a HPnál csinálni.
(#) Massawa válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 9, 2025 /

A W7 az nagyon ki van tömve mert videovágásra meg rajzolásra használom, azok mind sok memoriát kérnek. Be is raktam amennyit csak lehetett es nagyon stabil jo gép két 4k monitorral.
(#) bbb válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 9, 2025 / 1

SMB1 az csak a fájlmegosztásokhoz kell. A tartományi hálózaton azért kellhet bekapcsolni régi tartományvezérlő esetén, mert a tartomány működéséhez szükség van a rendszermegosztás eléréséhez. Ez a rendszermegosztás a \\tartománynév\SYSVOL alatt van, próbáld ki, simán fogod tudni olvasni, különben nem működne a tartomány
A távoli elérés RDP-vel oda-vissza a két gép között akkor megy normálisan, ha ugyan azt a protokollt tudják beszélni. Win7 vége felé jött olyan verzió, ami magasabb biztonsági követelményeket tudott, ha az nincs fent (mert mondjuk ki volt kapcsolva a win frissítés), akkor a hálózati szintű frissítés bekapcsolásával simán elhal a kapcsolódás. Ebbe belefutottam párszor, mikor régi terminállal próbáltam az újabb szerverre csatlakozni, s a sikerhez fel kellett áldozni a biztonságot. De a Server 2016 telepítése után is volt hasonló gond, mert a telepítőben lévő verzió nem volt elég friss és a win10 nem tudott hozzá csatlakozni. Ott is hirtelen rá kellett uszítani az első telepítés után a frissítéseket, majd utána megjavult.

Massawa problémája nem túl meglepő. A win7 támogatása már évekkel ezelőtt megszűnt (most októberben ugye már a 10-es is megy utána), a hardvergyártók már nem fognak foglalkozni vele, hogy menjen rajta bármi is. Az valóban kerülő megoldás lehet, hogy egy win10 géppel RDP-n rácsatlakozni, s ekkor a win10 gép nyomtatóit látni fogja, mint "nyomtató akármi (átirányítás 128)", s lehet is rá nyomtatni, mert ilyenkor a terminal services easy print illesztőprogramot használja a windows.
De példának okáért lehetne használni egy már a hálózaton lévő printszervert is, ha van ilyen rajta. Milyen eszköz tud ilyet? Különböző NAS-ok, de USB-vel rendelkező routerek is tudhatnak (például az én Tplink TL1043ND routerem csípőből tudja).
De én letöltöttem a HP oldaláról egy illesztőprogramot (ha valóban a HP envy 6132-ről van szó), a telepítőcsomagot például 7zip segítségével ki lehet tömöríteni. Azon belül külön van egy driver mappa, amit meg lehet próbálni odaadni a korábbi windowsnak is. Ha véletlenül szerencséje van, akkor működni fog, de a szoftver tutira nem fog települni.

Személy szerint én a printszerveres megoldást használnám, sokkal egyszerűbb, mint bármilyen virtualizálás, vagy távoli asztali elérés.
Következő: »»   1169 / 1171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem