Fórum témák
» Több friss téma |
Kiváló. Egyszer régen leszoktam róla, a munkahely meg áttért a Nutanixre (hálózatos). Az ingyenes VMWare Player-rel ugyanis nem lehet snapshotokat készíteni, ha minden igaz, és volt még egy-két problémám vele. Azóta itthon a Windows-ról is leszoktam, de jó tudni. : -)
Igen, ezért gondoltam, másik notebookon keresztül használnám, csak az baj, higy azoknak is mind menni kell és valahogy el kell öket érni a W7-s gépröl. Ebben nem vagyok nagyon otthon.
Valamikor én is használtam VM rendszert, de amikor megjelent a W7 és nagyon stabil lett, akkor abbahagytam. Lehet, hogy ujra elö kell venni.
Pontosan erröl a nyomtatorol volt szo, de nekem amikor a HP oldalára beirom, hogy milyen nyomtatohoz keresek valamit azonnal, jön a kek oldal a szöveggel, hogy a PCn amin keresek W7-s van és upgradeljem, azaz nem enged sehova. Esetleg más OSröl probáljam?
Te milyen géppel töltötted le azokat a meghajtokat? Habár közben elcseréltem a HP Envyt egy Canon TR4500-ra és az most tökéletes a W7 alatt a nejem meg amugy is W11-n dolgozik. Arrol a printszerveres megoldásrol hol találok infokat meg az A3-s nyomtatokkal kellene valamit kezdeni. Az A4 méret nem mindig elég.
VirtualBox - akkor van elég ram. Így nyomtató probléma megoldva.
Win11-ről próbáltam. ez itt az illesztőprogram, amit onnan le lehet szedni. Tömörítsd ki 7zip segítségével és próbáld meg az inf fájlokat használva feltelepíteni (ne az msi/exe fájlokkal próbálkozz, amik benne vannak).
A printszerveres megoldás attól függ, hogy milyen környezeted van. Nekem a routerem is tudja, meg a NASom is. Ezekbe szinte csak be kell dugni és tudják kezelni a nyomtatókat, de nem volt rá szükségem, hogy ténylegesen használjam is ezt a funkciót. Azt elárulod, hogy miért festékpatronos cuccokkal szórakozol, miért nem lézernyomtatóval? Én nem véletlenül vettem Canon i-Sensys mf643cdw nyomtatót néhány éve. Az utángyártott festéktoner hozzá 5000Ft körül mozog, de kapásból egyben van a fényhengerrel is, így nincs "meglepi" dobegységcsere szükséges hiba, mint volt az oki c300-as sorozatnál (azok is jó gépek voltak, de egy dobegység annyiba kerül, mint az új nyomtató). Ebben a canonban a tonercsere is egyszerű, s tisztítani se agysebészet. A szoftvere (illesztőprogramja) sokkal jobb, mint a hp meg xerox nyomtatóké és még eddig nem nyekkent bele egyik nyomtatási feladatba se. Igaz még csak valami 35000 oldal körül jár, de eddigre a xerox már kidobta a gyárihibáját, az okiban meg jött volna a dobcsere ![]() Az A3-as nyomtatók pontos típusát is írd meg, lehet, hogy lesz rá megoldás.
Ennek a HP nyomtatonak nincs fizikai portja ( USB, illetve van de a telepités folyamán kihuzatják. Eredetileg le is volt ragasztva a foglalat. A házi WIFI hálozatra automatikusan rá csatlakozik.
A lézernyomtato használhatatlan a fotokra ( gyenge a felbontása, amugy az is van, de a képek messze a legrosszabbak - meg a drága copyshopos gépeken is).. ) Az A3-s nyomtatok tipusai. HP 1120 meg az ujabb 1220.
A teljes típust írd le, 1120 meg 1220 is több volt nekik.
Biztosan nem HP Deskjet 1220c és 1120c ?
Ha igen: Microsoft Update Katalógusból sem sikerült feltelepíteni?
A gépeken nincs semilyen “c” a nevük után. Ilyen az ujabbik. S ahogy irtam a W7 felismeri, de nyomtatni nem akar, csak valami kimegy a LED a nyomtaton felvillan de nem csinál semmit. A WXP gépröl szépen nyomtat. Napokig futtattam egy driver keresöt, de semmit nem talált.
A "series" az nem azonos a pontos típusszámmal. A nyomtató címkéjéről jól jönne egy fotó gyári számmal.
A Microsoft Update Catalogban található drivereket másképpen éred el. Ebben a postban megtalálod a fontos infókat: HP A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2025
Nem tudom mi ezzel a gondod. A HPnek ezzel a névvel voltak a nyomtatoi, a W7-en is ez a nev jelenik meg függetlenül attol mi van a gepen.
Hidd el ha lett volna valahol valami meghajto hasonlo számmal Deskjet 1220 xyz akkor azt már régen kiprobáltam volna. Azon nem mult volna. Majd megnézem, hogy mi van ott ( az e-mailra a tipikus válasz jött: Nincs
Már nem emlékszem, hogy volt-e külön 1220 vagy csak 1220C volt és fölösleges időt tölteni azzal, hogy ennek utána olvassak.
Deskjet 1220c-re van találat (és 1120c-re is): MUC A korábban átküldött fórum linken többen is megköszönték, hogy sikerült Win10 (!)-re telepíteniük.
"Win7 vége felé jött olyan verzió ... ha az nincs fent ... akkor a hálózati szintű frissítés bekapcsolásával simán elhal a kapcsolódás ... a sikerhez fel kellett áldozni a biztonságot ... De a Server 2016 telepítése után ... a win10 nem tudott hozzá csatlakozni"
És így vég nélkül. Ez volt egész életemben a verzióváltások után évekig. : -) Ezért mondtam tegnap, hogy a Window-hálózatot jobb elkerülni; más kommunikációval, third-pary szoftverrel nem kell, hogy a különböző Windows-oknak közük legyen egymáshoz. Bár az RDP jól működő eszköz, ingyenes és nem ugyanaz, mint a fájl sharing. _Ha_ nem Windows 7, 10, 11 stb. Home-ja van valakinek, mert az _nem_ tud Remote Desktop hostként működni (bár nemhivatalosan meg lehet oldani - sosem próbáltam). Egy munkahelyen más, ott mindent beállít a rendszergazda... De nem kétlem, hogy működésre lehet bírni, csak hát nem szakemberről volt szó, hanem mezei felhasználóról, aki nem ezzel akarja tölteni az életét. De valószínűleg már összehordtatok elég tudást ide, a topikba, hogy elég könnyen megoldható legyen, csak meg akartam jegyezni a dolgot. A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2025
De nekem W10 kell hanem W7-re.
A MSnel már találtam valamit azon az oldalon amit belinkeltél, de nem tudom még hogyan kell használni. Letöltöttem egy sereg adatot, de eddig még nem sikerült megtalálni köztük a jot. A gép kezelöje egy .inf-t keres de olyan nincs köztük. Én is olvastam, hogy valakinek sikerült a W10-e valami DS3000 vagy mit telepiteni amivel megy. Most mennem kell majd talán este lesz idöm. A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2025
Bekereteztem neked, hogy melyikek közül válogass (muc.png). A rózsaszín keretben vannak a letöltés gombok, azzal tudod letölteni a CAB fájlt (ronda neve lesz, ahogy a bekeretezett muc0.png képen is láthatod). A CAB fájlban becsomagolva van az illesztőprogram. Kicsomagolod mondjuk a 7zip segítségével egy mappába és már ott is van az illesztőprogram, amit megpróbálhatsz használni.
Nyomtatószerver szép elgondolás, ha nem próbáltad, akkor honnan tudod, hogy működik? Nekem is tudja a router, egyik nyomtatómmal sem működik. A NAS kettőt is tud kezelni, egyik nyomtatóval sikerült beállítani, az sem ment egyszerűen. Itt is vannak generációk meg verziók sajnos.
Kösz. Ezt már tegnap megtaláltam, de eddig nem jutottam vele elöbbre.
Pontosan ezt tettem ma kora reggel, megsem települt fel eddig semmi. A kicsomagolt adatok száma elég sok, megnézem majd de reggel nem találtam köztük sem .inf sem .exe fájlat igy a W nem találta meg a géphez a meghajtot. Majd este ujra nézem.
Pontosan, a "VMWare Player" sok mindent nem tud, de arra, amire nekem kell ‒ régi szoftverekhez és játékokhoz kompatibilitás biztosítása modern PC-n ‒ arra tökéletes, a gazda géptől az eszközöket is szépen át tudja venni, ezért javasoltam neked, hogy oda tudd adni a nyomtatódat az XP-nek.
Most, hogy mondod, inkább megoldottam a problémát a VirtualBox-szal, hamar megvolt. Nem tudom, miért voltam olyan lusta annak idején, de amikor sietni kell, inkább nem kísérletezem...
Egészen az 5-ös Guest Additions-ig vissza kellett menni, az már feltelepül és látom is a host gépem shared folderét, ill. fájlokat is tudok másolni rá. Win 11 és XP SP3 Debianon - teljes a gyönyör.
Azt írtam, nem volt rá szükségem, nem azt, hogy nem próbáltam.
Csak érdekességképpen: van itthoon olyan PC-m amit billentyűzet nélkül (médialejátszónak) használok, vannak családtagok akiknek időnként segítség kell, van más, távoli PC amin közösen dolgozunk néha egy barátommal. Ezek miatt egy csomó féle távkezelésre alkalmas szoftver kipróbáltam. Összefoglalva (hátha másnak is hasznos lesz egyszer):
- UltraVNC, ingyenes, jól működik, a sebessége lehetne jobb, de ettől még jól használható. Nyilván távolra (tehát nem LAN-on használva) kell fölé egy VPN-t húzni, hogy biztonságos legyen (pl. wireguard-ot) Tud fájlátvitelt is. - Teamviewer: központi szervert használ, jó, de csak otthonra ingyenes. Néha otthoni hálózatban is reklamál, hogy nem home felhasználó vagyok, vedd meg a pro verziót stb... Persze ezt olyankor teszi amikor a legjobban kellene... - Anydesk : ingyenes , kimondottan jó, stabil, és gyors. Telepítés nélkül is megy. Mivel központi szervert használ, ebben is meg kell bízni. Amúgy biztonságosnak tartott szoftver. Tud hangátvitelt és fájlátvitelt stb... - Rustdesk: ingyenes, nyílt forráskódú projekt! Mindent tud, amit az Anydesk is (stabil, gyors), és még többet is! Alaphelyzetben ez is központi szervert használ, de tud közvetlen IP csatlakozást is. Tehát akár LAN-on belül, internet nélkül is tud működni. Lehet telepíteni, de telepítés nélkül is működik. - Távoli asztal: a működése eltér a fentiektől, mert nem közvetlenül a képernyő képét viszi át, hanem a kliens oldalon hozza létre az ablakokat. Ennél fogva mindegyiknél gyorsabb tud lenni. Távolról célszerű ezt is VPN csatornában használni. Nekem a fájlátvitel is jól működött benne. A fő problémám az volt vele, hogy kilépteti a helyi felhasználót, amikor csatlakozunk vele. Viszont erre van egy (talán több is) projekt a GitHub-on, amivel elérhető, hogy egyszerre legyen bejelentkezve helyi, és akár több távoli felhasználó is. Ezzel még olyat is meg tudtam csinálni, hogy anyám PC-jére beléptem távolról, míg ő ebből semmit sem vett észre, netezett a PC-n. A bejelentkezett távoli felhasználóval elindítottam a TV programot (USB-s DVB-T/C tuner van a gépre dugva), és tudtam TV-t nézni úgy, hogy ebből a helyi felhasználó semmit sem vett észre. ![]() Mellesleg a többi (mindegyik) program is képes volt átvinni akár videólejátszók képét is, de egyik sem igazán élvezhető, bár nem is erre vannak kitalálva. Erőforrásigény szempontjából az RDP (távoli asztal) a nyerő, utána pedig "érzésre" a Rustdesk jön a sorban. Az ultraVNC előnye pedig a gyakorlatilag pixelhelyes átvitel a forrásból (tud veszteségmentes átvitelt is). A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2025
Kiegészítésképp, nekem az ultraviewer vált be, hasonló kinézetű mint a teamviewer. Ingyenes
Ment a "mancs". Kiegészítésképpen: az alábbit nem láttam: dwservice.net
Miután a TW-ből és az AD-ből kipottyantam ez továbbra is korrekten működött. A file-átvitel nekem nem ment, de nem is nagyon olvastam utána...
Jó gyűjtemény. Amit nem szoktak tudni az emberek, hogy a szokásos SSH kliensek, vagyis akár Windows-on egy ssh.exe, és persze a szerverek is, képesek port forwardingra, lokálra és remote-ra, ha az engedélyezve van a hoston (egy-két sor a config fájljában). Kivéve, ha egy galád munkahelyi hálózat nem szűri ki és blokkolja (csak az SSH tunneling-et is lehet blokkolni, miközben az SSH működik). Ez előfordul.
Vagyis az ember egy megfelelő command line parancsot használva, amiben meg vannak adva a port forwarding részletei, csatlakoztatja az SSH klienst a távoli géphez, majd arra a portra irányítja a saját VNC kliensének forgalmát, ami átküldésre kerül a hostra. És mindaddig működni fog, amíg a kliens program fut, még ha nem is egy service. Tovább nem részletezem. Tehát VPN felállítása nélkül is lehet a VNC vagy más remote control program forgalmát a standard szoftverekkel kifejezetten biztonságosan, SSL-lel továbbítani egyik gépről a másikra. A direkt elérésre nyilván szükség van. Kb. ennyi az egész, de nem vállalok érte felelősséget, tíz éve használhattam így utoljára. A ... helyén már a felhasználó és a host IP címe jön. Én az 5901-es portot használtam, hogy véletlenül se a standard-en legyen, nincs jelentősége: ssh -L 5901:127.0.0.1:5901 -C -N -l ... A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2025
Igen, vannak további alternatívák. A központi szervert használó megoldások esetében mindig az a nehézség, hogy meg kell bízni egy saját magam által ismeretlen félben...
A VNC (UltraVNC) mellett az szól, hogy kizárólag IP alapon megy, és tud szervizként futni, azaz nem kell bejelentkezett felhasználónak lennie, magát a bejelentkező képernyőt is megosztja ha kell. Távoli asztal, detto, IP alapon megy, LAN-ban, nincs szerver akiben meg kell bízni. Persze távolról mindkettőhöz kell a VPN. A wireguardot gyakolratilag azóta használom, mióta a mikrotik is elkezdte támogatni. Véleményem szerint jelenleg az egyik legjobb VPN: nyílt forrású, gyors és eddig még nem találtak semmilyen biztonsági rést benne. Egy miniPC-re (Celeron J1900) feltettünk RouterOS-t, ezt elérem távolról, és speedtest-el a csatolt képen levő sebességet mértem a VPN alagúton keresztül (kb 150km távolságból)... A Rustdesk egy nagyon jó kompromisszum. Ha akarom megy IP alapon, VPN-en át, ha akarom használhatok központi szervert... De, az Anydesk, Rustdesk, Teamviewer, és hasonlók futtatásához bejelentkezett felhasználó kell (persze lehet automatikus indításba belerakva), de ha pl. újra is kell indítani a távoli gépet, helyi beavatkozás nélkül, akkor ezekkel nehezebb... Ezek a programok akkor nagyon jók, ha eseti jelleggel kell valakinek segíteni. Akkor adok rá egy linket, letölti, futtatja, nem kell telepíteni sem, nem kell semmit beállítani, csak megadja a kulcsot meg az ideiglenes jelszót, és működik. Azon a PC-k esetében, amiket fixen elérek, vagy közvetlen LAN kapcsolatom van, vagy VPN-en keresztül elérem (LAN IP tartományban). Ezeken fut ultraVNC, és "feljavított" RDP is, (némelyiken pedig tartalékként Rustdesk is ![]() Amit ajánlottál mit tud? Kell telepíteni, vagy megy hordozható módban is? Kp. szervert kell használni, vagy megy anélkül is? A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2025
Az ultraviewerről mit kell tudni? Hasonló kérdéseim lennének mint az előző hsz.-ben.
Szerintem kimaradt az ami mindenkinél ott van telepítve a windowsán:
- Gyors segítség: ingyenes, nem kell telepíteni, a segítőnek legyen MS fiókja, lehet rajzolgatni chatelni benne. Nem távfelügyeleti program! VNC esetén szerintem alap hogy nem alapértelmezett porton használjuk (ha VPN nélkül használjuk), legyen titkosítás és auto-ban lehetőség benne. RealVNC fizetős verziójában vannak ilyenek. És engem csak ne naplózzon senki, a lakáskulcsomat se adom át másnak.
VNC-t és RDP-t sosem engednék ki közvetlenül a netre, semmilyen porton. A többi hasonlót is (Rustdesk, Anydesk) is csak ideiglenesen, de ezek meg tudnak működni NAT mögött, portok nyitása nélkül is.
A Gyors segítség: amúgy mindegyik windowsban benne van? |
Bejelentkezés
Hirdetés |