Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1170 / 1203
(#) Massawa válasza xxxyyy hozzászólására (») Júl 10, 2025 /

De nekem W10 kell hanem W7-re.
A MSnel már találtam valamit azon az oldalon amit belinkeltél, de nem tudom még hogyan kell használni. Letöltöttem egy sereg adatot, de eddig még nem sikerült megtalálni köztük a jot. A gép kezelöje egy .inf-t keres de olyan nincs köztük.
Én is olvastam, hogy valakinek sikerült a W10-e valami DS3000 vagy mit telepiteni amivel megy.
Most mennem kell majd talán este lesz idöm.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2025
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Júl 10, 2025 / 1

Bekereteztem neked, hogy melyikek közül válogass (muc.png). A rózsaszín keretben vannak a letöltés gombok, azzal tudod letölteni a CAB fájlt (ronda neve lesz, ahogy a bekeretezett muc0.png képen is láthatod). A CAB fájlban becsomagolva van az illesztőprogram. Kicsomagolod mondjuk a 7zip segítségével egy mappába és már ott is van az illesztőprogram, amit megpróbálhatsz használni.
(#) KTobi válasza bbb hozzászólására (») Júl 10, 2025 /

Nyomtatószerver szép elgondolás, ha nem próbáltad, akkor honnan tudod, hogy működik? Nekem is tudja a router, egyik nyomtatómmal sem működik. A NAS kettőt is tud kezelni, egyik nyomtatóval sikerült beállítani, az sem ment egyszerűen. Itt is vannak generációk meg verziók sajnos.
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Júl 10, 2025 /

Kösz. Ezt már tegnap megtaláltam, de eddig nem jutottam vele elöbbre.

Pontosan ezt tettem ma kora reggel, megsem települt fel eddig semmi. A kicsomagolt adatok száma elég sok, megnézem majd de reggel nem találtam köztük sem .inf sem .exe fájlat igy a W nem találta meg a géphez a meghajtot. Majd este ujra nézem.
(#) Udvari Zsombor válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Júl 10, 2025 /

Pontosan, a "VMWare Player" sok mindent nem tud, de arra, amire nekem kell ‒ régi szoftverekhez és játékokhoz kompatibilitás biztosítása modern PC-n ‒ arra tökéletes, a gazda géptől az eszközöket is szépen át tudja venni, ezért javasoltam neked, hogy oda tudd adni a nyomtatódat az XP-nek.
(#) bbb válasza KTobi hozzászólására (») Júl 10, 2025 /

Azt írtam, nem volt rá szükségem, nem azt, hogy nem próbáltam.
(#) Skori válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Júl 10, 2025 / 3

Csak érdekességképpen: van itthoon olyan PC-m amit billentyűzet nélkül (médialejátszónak) használok, vannak családtagok akiknek időnként segítség kell, van más, távoli PC amin közösen dolgozunk néha egy barátommal. Ezek miatt egy csomó féle távkezelésre alkalmas szoftver kipróbáltam. Összefoglalva (hátha másnak is hasznos lesz egyszer):
- UltraVNC, ingyenes, jól működik, a sebessége lehetne jobb, de ettől még jól használható. Nyilván távolra (tehát nem LAN-on használva) kell fölé egy VPN-t húzni, hogy biztonságos legyen (pl. wireguard-ot) Tud fájlátvitelt is.
- Teamviewer: központi szervert használ, jó, de csak otthonra ingyenes. Néha otthoni hálózatban is reklamál, hogy nem home felhasználó vagyok, vedd meg a pro verziót stb... Persze ezt olyankor teszi amikor a legjobban kellene...
- Anydesk : ingyenes , kimondottan jó, stabil, és gyors. Telepítés nélkül is megy. Mivel központi szervert használ, ebben is meg kell bízni. Amúgy biztonságosnak tartott szoftver. Tud hangátvitelt és fájlátvitelt stb...
- Rustdesk: ingyenes, nyílt forráskódú projekt! Mindent tud, amit az Anydesk is (stabil, gyors), és még többet is! Alaphelyzetben ez is központi szervert használ, de tud közvetlen IP csatlakozást is. Tehát akár LAN-on belül, internet nélkül is tud működni. Lehet telepíteni, de telepítés nélkül is működik.
- Távoli asztal: a működése eltér a fentiektől, mert nem közvetlenül a képernyő képét viszi át, hanem a kliens oldalon hozza létre az ablakokat. Ennél fogva mindegyiknél gyorsabb tud lenni. Távolról célszerű ezt is VPN csatornában használni. Nekem a fájlátvitel is jól működött benne. A fő problémám az volt vele, hogy kilépteti a helyi felhasználót, amikor csatlakozunk vele. Viszont erre van egy (talán több is) projekt a GitHub-on, amivel elérhető, hogy egyszerre legyen bejelentkezve helyi, és akár több távoli felhasználó is. Ezzel még olyat is meg tudtam csinálni, hogy anyám PC-jére beléptem távolról, míg ő ebből semmit sem vett észre, netezett a PC-n. A bejelentkezett távoli felhasználóval elindítottam a TV programot (USB-s DVB-T/C tuner van a gépre dugva), és tudtam TV-t nézni úgy, hogy ebből a helyi felhasználó semmit sem vett észre.

Mellesleg a többi (mindegyik) program is képes volt átvinni akár videólejátszók képét is, de egyik sem igazán élvezhető, bár nem is erre vannak kitalálva.

Erőforrásigény szempontjából az RDP (távoli asztal) a nyerő, utána pedig "érzésre" a Rustdesk jön a sorban. Az ultraVNC előnye pedig a gyakorlatilag pixelhelyes átvitel a forrásból (tud veszteségmentes átvitelt is).
(#) pipi válasza Skori hozzászólására (») Júl 10, 2025 / 1

Kiegészítésképp, nekem az ultraviewer vált be, hasonló kinézetű mint a teamviewer. Ingyenes
(#) xxxyyy válasza Skori hozzászólására (») Júl 10, 2025 /

Ment a "mancs". Kiegészítésképpen: az alábbit nem láttam: dwservice.net
Miután a TW-ből és az AD-ből kipottyantam ez továbbra is korrekten működött. A file-átvitel nekem nem ment, de nem is nagyon olvastam utána...
(#) Skori válasza xxxyyy hozzászólására (») Júl 10, 2025 /

Igen, vannak további alternatívák. A központi szervert használó megoldások esetében mindig az a nehézség, hogy meg kell bízni egy saját magam által ismeretlen félben...

A VNC (UltraVNC) mellett az szól, hogy kizárólag IP alapon megy, és tud szervizként futni, azaz nem kell bejelentkezett felhasználónak lennie, magát a bejelentkező képernyőt is megosztja ha kell.

Távoli asztal, detto, IP alapon megy, LAN-ban, nincs szerver akiben meg kell bízni. Persze távolról mindkettőhöz kell a VPN. A wireguardot gyakolratilag azóta használom, mióta a mikrotik is elkezdte támogatni. Véleményem szerint jelenleg az egyik legjobb VPN: nyílt forrású, gyors és eddig még nem találtak semmilyen biztonsági rést benne. Egy miniPC-re (Celeron J1900) feltettünk RouterOS-t, ezt elérem távolról, és speedtest-el a csatolt képen levő sebességet mértem a VPN alagúton keresztül (kb 150km távolságból)...

A Rustdesk egy nagyon jó kompromisszum. Ha akarom megy IP alapon, VPN-en át, ha akarom használhatok központi szervert... De, az Anydesk, Rustdesk, Teamviewer, és hasonlók futtatásához bejelentkezett felhasználó kell (persze lehet automatikus indításba belerakva), de ha pl. újra is kell indítani a távoli gépet, helyi beavatkozás nélkül, akkor ezekkel nehezebb... Ezek a programok akkor nagyon jók, ha eseti jelleggel kell valakinek segíteni. Akkor adok rá egy linket, letölti, futtatja, nem kell telepíteni sem, nem kell semmit beállítani, csak megadja a kulcsot meg az ideiglenes jelszót, és működik.

Azon a PC-k esetében, amiket fixen elérek, vagy közvetlen LAN kapcsolatom van, vagy VPN-en keresztül elérem (LAN IP tartományban). Ezeken fut ultraVNC, és "feljavított" RDP is, (némelyiken pedig tartalékként Rustdesk is ).

Amit ajánlottál mit tud? Kell telepíteni, vagy megy hordozható módban is? Kp. szervert kell használni, vagy megy anélkül is?
(#) Skori válasza pipi hozzászólására (») Júl 10, 2025 /

Az ultraviewerről mit kell tudni? Hasonló kérdéseim lennének mint az előző hsz.-ben.
(#) Doky586 válasza Skori hozzászólására (») Júl 10, 2025 /

Szerintem kimaradt az ami mindenkinél ott van telepítve a windowsán:
- Gyors segítség: ingyenes, nem kell telepíteni, a segítőnek legyen MS fiókja, lehet rajzolgatni chatelni benne. Nem távfelügyeleti program!

VNC esetén szerintem alap hogy nem alapértelmezett porton használjuk (ha VPN nélkül használjuk), legyen titkosítás és auto-ban lehetőség benne. RealVNC fizetős verziójában vannak ilyenek. És engem csak ne naplózzon senki, a lakáskulcsomat se adom át másnak.
(#) Skori válasza Doky586 hozzászólására (») Júl 10, 2025 /

VNC-t és RDP-t sosem engednék ki közvetlenül a netre, semmilyen porton. A többi hasonlót is (Rustdesk, Anydesk) is csak ideiglenesen, de ezek meg tudnak működni NAT mögött, portok nyitása nélkül is.
A Gyors segítség: amúgy mindegyik windowsban benne van?
(#) pipi válasza Skori hozzászólására (») Júl 11, 2025 /

ultraviewer kb ugyanazt tudja mint a teamviewer, de ingyenes. Központi szerverükön át van a kommunikáció
(#) Doky586 válasza Skori hozzászólására (») Júl 11, 2025 /

Minden támogatott windowsban benne van. Természetesen a NAT-on is átmegy.

(Rustdesk, Anydesk): Erre mondtam hogy átadod a kulcsot a lakásod/géped felett. Ha őket feltörik a te gépedet is elérik..
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2025
(#) xxxyyy válasza Skori hozzászólására (») Júl 11, 2025 /

Akkor találtam rá amikor a TW és az AnyDesk bekeményített. (Fizettem volna a használatukért, de egy kicsit sokat kértek)
Ezeknek a kiváltására számomra tökéletes, a supportált fél oldalán sem komplikáltabb. Ingyenes, nyílt forráskódú.
Az én oldalamról böngészőből használható.
(#) bbb válasza Skori hozzászólására (») Júl 11, 2025 /

Idézet:
„A Gyors segítség: amúgy mindegyik windowsban benne van?”
Talán XP óta benne van... Ha jól tudom RDP alapon megy az is. Párszor használtam, de az már nagyon régen volt
(#) Udvari Zsombor válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Júl 11, 2025 /

Régebben én is VirtualBox-ot használtam még Windows 8-on, de mindenféle anomália volt vele, pl. igen nehezen csatolta fel a pendriveot és aktiválta a "beragadó billentyűk" nevű funkciót a gazda gépen anélkül, hogy "aktiválva" lett volna (nem volt ott a tálcán a visszajelzés). Elegem lett belőle, átkonvertáltam a virtuális gépemet VMware-be, azóta nem akarok VirtualBox-szal foglalkozni. Jelenleg egy Windows XP és egy Windows Millennium virtuális gépem van.
(#) Udvari Zsombor válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Júl 12, 2025 /

Engem nem zavar, hogy mi nyitott és mi nem, csak tudja jól azt, ami nekem kell. Windowsról nem tudnék váltani a programok miatt, volt már egy-két rövid Linux próbálkozásom, egyszer még a "Wine"-t se sikerült feltennem, hogy Windowsos programokat is futtathassak, így inkább nem foglalkozok vele, nem az én világom.
(#) VIM válasza xxxyyy hozzászólására (») Júl 26, 2025 /

Szia! Ne haragudj de csak visszakanyarodnék ehhez a YT-os hang problémához, mert lehet, hogy elsiklottunk felette DE a hanggal csak bedugott headset-nél fordul elő, hogy nem akar megszólalni, mert ha kihúzom a laptopból akkor akkor van hang és mindig. A headsettet érthető okok miatt használnám. Szóval valami kodek híja lehet, hogy nem tudja a laptop, hogy hova adja ki a hangot? Valami olyan javaslatot ajánlott a Dell, hogy töröljem ezt az audió hang bemenet-kimenet kezelő szoftvert és kerestessem meg a neten a hozzávalót, mert, hogy így nem frissül fel a meglévő. Lehetséges volna ez?
(#) img válasza VIM hozzászólására (») Júl 26, 2025 /

A régebbi laptopoknál egy mikrokapcsoló van beépítve a 3.5" Jack aljazatba és amikor bedugod a fejhallgatót mechanikusan választja le a hangszórókat. A modern laptopokban már a hangkártya érzékeli a rajta lévő terhelés ellenállásának a változását és annak megfelelően váltja a kimenetet.

Tehát lehet szimplán mechanikai, de más hardveres hiba is.
(#) xxxyyy válasza VIM hozzászólására (») Júl 27, 2025 /

Szia,

Ezt már korábban kérdeztem:
"Másik headsetet is tudtál próbálni? Nekem a telefonos vezetékes headsetek nem tűntek kompatibilisnek egymással, így szerintem nem egy szabványt követnek."
(#) VIM válasza xxxyyy hozzászólására (») Júl 27, 2025 /

Hát addig keresgéltem idehaza, hogy találtam egy három érintkezős jack dugós fejhallgatót amelyiknek még a szivacsos fülhallgatója. Döbbenet. Eleddig nem jelentkezett az említett némaság bármire kattintok ill. megállítom és elindítom a videót ami ezelőtt rendszerint előfordult. Csak sejtettem de nem mertem biztosra menni és nem is tudtam, hogy még fellelhető nálam ilyen három érintkezős headsett amivel ki tudtam volna próbálni már régen. Akkor probléma megoldva, kipipálva.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2025
(#) xxxyyy válasza VIM hozzászólására (») Júl 28, 2025 /

Szuper. Én már jártam úgy is, hogy a "fiatalkorú" NOKIA telefonommal nem volt kompatibilis egy kicsit újabb fajta gyári NOKIA headset, így annyira nem lep meg a dolog.
(#) Udvari Zsombor válasza VIM hozzászólására (») Júl 28, 2025 /

Volt ilyesmi fülesem, csak mikrofon nélkül, eléggé gagyik az ilyenek ("noname"), az enyémről idővel mindkét szivacs lemállott, kompatibilis csere szivacs egyszerűen nem volt.
(#) Massawa hozzászólása Júl 28, 2025 /

Netframework

Sziasztok.

Nincs meg valakinek az alábbi program Microsoft.Net Framework 1.1
Egy másik program inditásához kellene egy WXP gépen, de a Microsoft már levette a honlaprol.

Előre is köszönöm az ötleteket vagy a segitséget

IMG_8041.png

(#) Hp41C válasza Massawa hozzászólására (») Júl 28, 2025 /

Ebben a csomagban van egy régi DotNet fix, lehet hogy jó lesz Neked.
(#) uniman válasza Massawa hozzászólására (») Júl 28, 2025 /

Itt van ...próbáld ki.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2025
(#) Epu2 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 28, 2025 /

AQ szivacs márkás, drága fülesnél is lemálik.
(#) zoli0078 hozzászólása Aug 18, 2025 /

Menet közben hirtelen fekete képernyő

Sziasztok!

Adott az alábbi konfig:
Asrock alaplap B550M Phantom Gaming
Ryzen7 5800X
RAM: GSkill 3200 (2×16GB)
VGA: Gigabyte 3070TI
PSU: Coolermaster 700W

Alap probléma, hogy idönként elmegy a kép és csak újraindítassal lehet újra képet varázsolni (vagy esetenként több ismetelet újraindítás).
Tegnap viszont eljutottam odáig, hogy a gép elindult de nem bootolt, ha lehúztam róla minddn vinyót akkor sem. Ezek után kivettem az egyik RAM-ot és így már hajlandó volt elondulni. Memória hibára gondoltam így a Memtest86-it próbaltam futtatni, ZSB-röl szépen bebootolt a Memtest és a gepbdn lévö 16GB memóriát rlkezdte tesztelni. Futott is a teszt hiba nelkül kb 2 órája amikor el kellett nennem othonról így otthagytam a gépet honfoltamajd megnézem a vegeredményt de sajnos mikor pár óra múlva leültem a gèphez a monitor már alvó üzemmodba vokt és ndm lehetett sehogyan se èletre kelteni de a gép nem kapcsolt ki. Újra akartam futtatni a tesztet ami elindult de mivel most sem tudtam a gép előtt ülni kb 1 óra elteltével a monitor rlment aludni gép ment továb de semmire sem reagált. Próbáltam többször is elindítani a tesztet de ezek után már 5-10bprrc rlteltével lekapcsolt a monitor.
Bios-ba belépve lehet én nem láttam jól de mintha a típusnál DDR4-2660-as típust írna de alapból frlismeri, hogy 3200MHz-es. Mivel nem tudtam mast manuálisan beállítottam a RAM-ot 2600MHz-re és elindítottan egy Aida64 rendszer stabilitás tesztet ami egész ejdzaka futott gond nèlkül. VGA-t mar korábban tóbbször teszteltem Furmark-al de nem vokt vele orobléma.
Kiugró hömérsékletet ndm tapasztaltam.
Találkozott valaki hasonlóval, mit érdemes még megnézni?
Segítségeteket előre is köszi.
Következő: »»   1170 / 1203
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem