Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kis teljesítményű 3 fázisú betáppal 1 fázisú nagy teljesítmény kivétele
Lapozás: OK   1 / 2
(#) fefe9 hozzászólása Júl 26, 2025 /

Üdvözlet szakemberek!
Megakadtam a problémámmal,megerősítésre várok.Törpe feszültséggel elég jól boldogulok,denagyobb veszélyesebb vizekre nem evezek megerösítés nélkül.Azért kezdtem új témát,mert ez lehet másoknak is segítség lehet.Adott a problémám.:Nagy árammal kell hegesztenem,de csak 3fázis 16 A van...van hagyományos 3 fázisú fogyóelektródású gépem,de csak 180 A-t tud,ez kevés...vettem jóval nagyobb gépet 1 fázisút,de az természetesen leveri a kismegszakítót,ez is meghúzta a kóltségvetést,de nincs javulás az eredményben....ez természetes,egy fázist terhelek....gondoltam egy nagyot....Mi lenne,ha minden fázist egyenként graetzel egyenírányítanék,3 fázis+0,azaz maradna a 3x230,majd egy kondenzátoron egyesíteném,és azt kótném a dc sinre amit a gép maga is megold...
Magyarul..:3x 230 egyenyítva,pufferelve,onnan a saját betáp kábelére...hisz a gép belsö graetzéből akkor csak 2 diódáján tovább engedi a saját kondijára,és tovább hajtja a további fokozatokat,de nyerek hatalmas teljesítményt,egyenlő terhelést...és nem lépem meg a bemeneti feszültség korlátot...jól gondolom? Milyen védelmet tegyek rá,ha igen,fázis kimaradás,nulla szakadás ellen?
Vagy mi lenne a megoldás? Mert nem szeretnék újabb gondokat,nagy kőltségeket(hálózat fejlesztést stb...) Egy pár napos munka miatt....
(#) uniman válasza fefe9 hozzászólására (») Júl 26, 2025 /

Megnevezhetnéd a nagyobb gép típus(szám)át... hogy,tudjuk, hányás a "kabát"...
(#) fefe9 válasza uniman hozzászólására (») Júl 26, 2025 /

Igazad van,Ez egy itt nem ismert gép,Egy Dekapower 230 ultramig expert,ami dupla impulzusos,synergikus,és tőbbek álltal tesztelve meghaladja a 250 A-t,inverter 1 fázis,természetesen olyankor 30A-t is megrángatja a bemenetet...
(#) Atis57 válasza fefe9 hozzászólására (») Júl 26, 2025 /

Szia!

Elviekben jó elgondolás --csak aza fránya vezérlés , és a PFC áramkör mit tenne ?

Hasonlót is csak ősrégi frekvencia szabályzónál láttam működni.Az újabbak leadták a füstjelzést!

Még 1x Valaki napelemről akart hegeszteni--közvetlenül ......hát?
De lehet, hogy le vagyok maradva .......kisegithettek.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2025
(#) majkimester válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 26, 2025 /

Azért sem jó, mert a három greatz pozitív és negatív ágát közösítve gyakorlatilag kiad egy 3 fázisú greatz hidat, ahol a nulla ágakra tulajdonképpen nincs is szükség, és a kimenő egyenfeszültség csúcsértéke, azaz a pufferelt egyenfeszültség nem 325 hanem 560V körül lesz. Ezt a gép biztosan nem tolerálná se PFC-vel sem anélkül.
(#) mpisti válasza fefe9 hozzászólására (») Júl 26, 2025 / 1

Maradjunk annyiban hogy szinergikus, és tud impulzushegesztést, de duplaimpulzust nem. Eladási szándékkal a webfelület bármit elbír. Egy twinpuls gép a sima impulzusoshoz képest dupla annyiba kerül,nem gondolom hogy egy kínai gyártó egyfázisú gépbe pazarolná a drága elektronikát.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2025
(#) erbe válasza fefe9 hozzászólására (») Júl 26, 2025 /

Egy korlátozott lehetőség van. 3 fázisú egyutas egyenirányítás. Ami ugyan adná neked a többlet energiát, de a hálózat biztos nem szeretné.
(#) fefe9 válasza mpisti hozzászólására (») Júl 26, 2025 /

Üdvözlet Pista bátyám! Számomra is meglepő volt a dupla impulzus,de működik...
nem csak a felfutás,lefutás,folytó,de a freki is állítható...ez nekem is uj volt...meglepően erős a végfoka négy gőrgős toló,nagy dinse...A ruszkik is tesztelték,miszlikre kapták,van fenn videó...félautomata traktorral,forgatóval lenne is értelme a halszálkás dupla impulzusnak,kézzel szerintem felesleges,de múxik...Csak az a fránya amperhiány....
25 éve hegesztek hozzá szoktam a teljesítményhez,és meglepően jól beállítható,nem egy tömeg másolat...egy Andelli,és közte kellett választanom,és amikor egy ruszki maxiteljesítményen 1-es huzallal 18 percig folyamatosan hegesztet,mégsem kapcsolt le a hövédelem,addig birta a fazon,akkor döntöttem...ez nekem itthon böven megfelelne.Nemsokára szabin leszek,és 10-12es varratokat kéne alkotnom szerkezeti vastag anyagokon....nem akarok kinlódni...
(#) fefe9 válasza majkimester hozzászólására (») Júl 26, 2025 /

Bocsánat,de ezért írtam,hogy 3x 230,fázisonként egyenirányítva,aztán közösítve..
azaz deltába kötve,nem csillagba,mert akkor tényleg meglépem a bemeneti korlátot...
csak nem tudom,hogy tényleg működik-e?
3 fázissal 6 diodával biztos a fűst...
Állítólag létezik olyan trafó aminek két fázissal van a meghajtása,egy szekundere van,a nevére nem emlékszem,de ekkora teljesítményre,sulyra,árra,csak fantasztikum...
van inverterem,igaz kis teljesítményű,ami 1 fázisú bemenetröl,3 fázist hoz létre,frekiváltós,1,9kw-ot lehet rákötni,de olyant nem láttam ami vissza felé csinálja....és tudná a 7kw-ot...
Úgy hogy nem tudom mit tegyek....
(#) fefe9 válasza erbe hozzászólására (») Júl 27, 2025 /

Szia!Láttam már örűlt megoldásokat,amik működtek,például,amikor egy EN-1 eszterában nem akartak egy pár száz wattos motort cserélni,akkor le raktak mellé egy 2,2kw-os motort,amit 1 fázisról felpörgettek,aztán amikor a szinkront elérte,akkor a kapocslécröl már megvolt a 3 fázis... hasonlóan mint a papirgyárakban meg közelitette a szinkront,felgerjedt,igaz korlátozottan ,de használható volt,láttam...aztán nálam a nagy padon 3 egyforma motort kellett egyenként indítani,hogy ne rugja le a kismegszakítót aztán mikor már ment mind,akkor lehetett kuplungolni....7,5kw-os motort,max bonyolult módon lehetet volna indítani,vagy mint a ringispilt a vursliban...merűlő lemezekkel...
nekem is valami trükk kéne ami működik....nem értem miért gyártanak 1 fázisú 250...300 A-es gépeket,ha ritka az a ház ahol ehez meg van a betáp...felénk ilyen nincs...
(#) Atis57 válasza fefe9 hozzászólására (») Júl 27, 2025 /

Szia!
"nem értem miért gyártanak 1 fázisú 250...300 A-es"
Pedig logikus ;
Sok nyugati államban , csak a lakáselosztóban vannak ezek a kismegszakitók (50A alattiak )
A fogyasztásmérőhöz NOL betét tartozik 63A..........400A.
De ezen helyeken meg nem adnak 3 fázist !

Az a Ferraris -Arno régebben szokásos volt --csak a hatásfoka ,lett csapnivaló.

Asztalosok gépein láttam ilyen kuplongolást.....meg hasonló amatőr megoldásokat.
(#) hulala válasza fefe9 hozzászólására (») Júl 27, 2025 /

"Úgy hogy nem tudom mit tegyek.." Pedig egyszerű a megoldás- nem vársz senkire hanem fogsz három graetz kockát meg három kondenzátort és összekötöd őket az elgondolásod szerint. A terhelésnek meg rákötsz három 60 wattos izzót és mérsz. A gyakorlat nagy úr és nem kell napokig fórumoznod mivel az idő meg kevés.
(#) mpisti válasza hulala hozzászólására (») Júl 27, 2025 / 1

Lali, már korábban írták hogy abból nem lesz 230V. A 3 fázis egyenirányítva 560V DC-t eredményez.
(#) hulala válasza mpisti hozzászólására (») Júl 27, 2025 /

Értem én és sejtettem is ( meg hát volt ez már téma is máshol is) csak a kérdező eloszthatná a kételyeit azaz határozott gyakorlati választ kapna.
(#) Atis57 válasza hulala hozzászólására (») Júl 27, 2025 /

Szia!
Erre jó megoldás -jelen állás szerint?
1 Aggregátor , kb 2X méretben mint kellene.
2. Traktor ,kerti tarktor ,a TLT tengelyre szerelhető áramfejlesztóvel . kb 30 Le tól felfelé.
3, Vizimalom -áramfejlesztővel.

4, csilliárdokért beköttetsz magadhoz n+ 2X teljesitményt (esetleg külön trafóval? )

Mert a lakossági határt azért a 7kW nál meghúzták.
(#) fefe9 válasza hulala hozzászólására (») Júl 27, 2025 /

Bocsi,ha el veszem az időt másoktól,de messze bérelek egy házat az othonomtól,itt nincs lehetőség em,mérni,őpíteni...Majd hétvégén...akkor hazamegyek,addigra akartam valami életképes megoldást,vagy magyarázatot...Arra gondoltam más már kitaposta elűttem ezt az utat.Ha lehetetlen,azt is megértem...
(#) mpisti válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 27, 2025 / 1

"Mert a lakossági határt azért a 7kW nál meghúzták. " Igen, fázisonként.
(#) bandika válasza fefe9 hozzászólására (») Júl 27, 2025 /

A megoldás számodra a 3/1 fázisú trafó...Sajnos a sarki boltban nem fogsz kapni.
(#) hulala válasza fefe9 hozzászólására (») Júl 27, 2025 / 1

Én a te idődre gondoltam "speciel" + írtad, hogy egyetlen munkára kellene a nagyobb teljesítményű gép így szerintem felesleges a komolyabb beruházás ( energia, pénz, idő). Hidd el nekem is volt hasonló problémám anno. Annak idején csak 3x10 A-es automaták voltak itthon így úgy oldottam meg a hegesztést, hogy vettem egy 250 A-es háromfázisú inverteres gépet. A mai napig meg van de nincs már szükségem nagyobb teljesítményre azaz felesleges bár most már van komolyabb hálózatom... de minek. Már az utolsó 3 fázisú MIG gépemet is betoltam a MÉH telepre ( igaz a márkásabbakat meghirdettem és eladtam) és hajlok az egyfázisú kisebb gépek felé.
(#) hulala válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 27, 2025 / 1

Szerintem meg jó megoldás: eladod a gépet és ebből a pénzből simán veszel egy használt háromfázisú ipari impulzusos gépet ( dupla felesleges) vagy rendelsz egy 300 A-es háromfázisú inverteres MIG gépet az Alibaba-ról.
(#) SKY válasza bandika hozzászólására (») Júl 27, 2025 /

Nem olyan egyszerű az...
(#) compozit válasza fefe9 hozzászólására (») Júl 27, 2025 /

Az nem jó, ha csinálsz egy jó nagy trafót, aminek a szekunder tekercselése a 3f egyenirányítás után annyi feszültséget ad, ami megegyezik a PFC által előállított feszültséggel?
(#) fefe9 válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 27, 2025 /

Szia!
Ezeket a lehetőségeket már az elején kizártam...
van 15kw-os katonai áramfejlesztőm,megsem próbálom....drága kisérlet lenne..
Pisti foglalkozott egy ilyen gerjesztésével...nem tudom mi lett a vége...
A vizi malom...vicces....
Van fogalmam a terűleti fejlesztésről,volt két telkem,belterületen....közművesítettem,10 évvel ezelőtt az akkori édász 20 millióval kezdte az alkudozást...két év ment rá,de megoldódott...
55 éves vagyok sok mindent láttam már...
Az lesz a megoldásom,hogy "Hosszú hosszabbítóval" kisebb árammal,ez marad,arra a néhány napra,meg bérelek egy 3 fázisú 250-est....
(#) fefe9 válasza compozit hozzászólására (») Júl 27, 2025 /

Igen...eszembe lyutott...van tapasztalatom a nagy trafók tekercselésében,sőt...
ez volt a legelső gondolatom,még hozzá un.takarék tekercseléssel....ahól minden tekercs úgyanott van megcsapolva,így nincs szekunder,és lehet 6 diódával egyenírányítani,mégsem fut fel a fesz..nincs galvanikus leválasztás sem...DE....ehhez számításokat,anyagot beszerezni több napot rászánni...addig lejár a szabim...
A végeredmény,pedig 40 kilós temető....hidd el ez volt a legelső gondolatom....majd,ha idő milliomos leszek...most erre nincs időm...szerintem is ez az egyik járható út...majd egyszer....
(#) mpisti válasza fefe9 hozzászólására (») Júl 27, 2025 / 2

Sokkal egyszerűbb ha készítesz egy 400/230V-os takarék kapcsolású trafót kb. 5 kVA-ra méretezve pl. E-I 230-as vassal. Nem 3 fázisút, azzal kár próbálkozni. Ha nem spórolsz a huzallal akkor 1-1,1 T gerjesztéssel egészen baráti üresjárási árammal el fog menni, és máris rendelkezésre áll a megfelelő teljesítmény, igaz, nem 3 hanem csak 2 fázist terhelsz. 3 fázisú trafónál az aszimmetrikus terhelés csak zegzug kapcsolású trafónál lehetséges, egyéb esetben a terheletlen oszlop túlgerjesztődik és leég. A 15 kW-os 3 fázisú áramfejlesztővel se jutsz előbbre, hiszen azon is az 1 fázisú terhelés csak pár kW lehet, mert ha a kontrol pont az általad használt fázison van, a másik kettő fázis feszültsége igencsak megugrik -kivéve ha trafós gerjesztésű a masina.
(#) fefe9 válasza mpisti hozzászólására (») Júl 27, 2025 /

Minden elismerésem....ez lesz a járható út...És most,hogy ezt írtad,eszembe jutott,hogy a régi,trafós awimnál is így volt megoldva....2fázisról és 1-ről ment, 1 trafóval,iszonyat nehéz kerekes gép...de a maximum áramot,csak 2 fázisról tudta,mert 1 nél nem bírta a hálózat....annak a beszerzésénél a címet neked köszönhettem....Az agregátornál nem akartam magyarázkodni,mert amikor teszteltem annó,én láttam mi jön ki belőle egy szimmetrikus nagy terhelésnél is....eszembe se jutott rákötni,egy drága gépet...
Mégegyszer köszi a tippet!
(#) Atis57 válasza fefe9 hozzászólására (») Júl 30, 2025 /

(#) hulala válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 30, 2025 /

Én is elkínlódtam anno ilyen trafókkal 3-tól 7 kW-ig aztán rájöttem, hogy úgyis a kismegszakító a lényeg így végül kikötöttem a nagyobb teljesítményű hálózatnál ami a legkényelmesebb megoldás lett. Jelen esetben is egyszerű megoldás lenne az egyik 16 A-est kibővíteni 32 A-esre.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2025
(#) Atis57 válasza hulala hozzászólására (») Júl 30, 2025 /

Szia!
Igazad is volt.
Ennek ellenére mindig azt hallom , hogy egy ilyen bővités mennyibe kerül.
Ezért szoktam javasolni a csökkentést
L1 -----2A , L2--- 4A,L3---32A "de nem adják vissza azt a 10A=kb 50 000 Ft-t"
(#) erbe válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 30, 2025 /

Van 3 x 16 ampere. Akkor miért kellene csökkentenie a szerződött értéket. Találkoztam a szomszéd utcában 6 - 10 - 16 amperes elosztással (ő sajnos 3F hasogatógépet akart üzemeltetni).
Fefénél hasonlóan 6 - 10 és 32 A-rel megoldódna a gond. Bővítés nem kell, csak kismegszakító csere, no meg kis átrendezés a lakáselosztóban. Egy kiszállás az áramszolgáltató részéről meg egy szerelő, aki átköt.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem