Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, de itt van ám egy méretlen oldali kötődoboz is plusszban, amit szintén vissza kell plombálniuk. Ehhez már létra is kell! Bele gondolni sem merek, de szerintem elkérnek érte legalább 80-100eFt-ot, mert nem szabványos munkát kell pluszban végezni. Drága lett ám az élőmunka ebben a világban!
Nem is tudom hol éri meg H-tarifát kiépíteni, hiszen soha nem fog megtérülni, csak a kiépítés költsége sem. A gépről meg nem is beszéltem (itt nálam alsóhangon 1millió fölötti összeget mondott a szerelő...)
Már 2015-ben is 10-es vezetékkel kellett a mért oldalt vinni a mérőtől, akkoriban korszerűsítettem a mérőhelyemet odahaza.
Magamat megerősítve - ezt írtam:
Idézet: „MINDIG annak a villanyszerelőnek van igaza aki épp ott dolgozik. És pont.” A tegnapi szerelés utáni villanyóra fedő - lásd kép. Én nem tudtam a helyszínen lenni, mert valakinek meg kell keresni ezekre az úri huncutságokra a pénzt. A képet a gyerekeim küldték át. Felhívtam a szerelőt, hogy szerinte ez rendben van? A válasza ez volt: fel lehet így is kapcsolni a kismegszakítót, mi a baj? ![]() Tényleg nem akarom bántani a szakmát, de ha valahol van egy határ. Kis rábeszélés után helyretette.
Ez jó, hogy mindenki ezzel vagdalkozik, de erről van valami írásos rendelkezés? Vagy ez inkább csak egy ajánlás, ha a végpont 1 fázisos órája nem 32A, hanem kisebb? A kettő nem ugyanaz!
Emlékeim szerint volt valahol anno egy leírás a szabványos mérőhelyről, onnan néztem ki anno.
Most újra átnézem a dolgokat, mivel az eddigi B tarifás mérőt ki akarom cseréltetni H tarifásra a frissen felszerelt klímák miatt. (Szerencsére 2db mérőm van, így egy mérőcsere plusz némi regisztrált szerelős papírozás szükséges csak, a szabványos különálló vezetékezést megoldom én magam) A 4db klíma miatt hamar elérném a kedvezményes kwh értéket a normál mérőn, utána meg a fene sem akar 3x-os tarifával klímát üzemeltetni. A külön H-s mérőnek külön kedvezményes kerete van ugyanis, megéri átvariálni emiatt.
Ez a mért fővezeték és erre a MSZ 447:2019 (Kisfeszültségű, közcélú elosztóhálózatra való csatlakoztatás) szabvány az irányadó.
8.8-as pont: A mért fővezeték keresztmetszete ne legyen kisebb, mint az adott mérőhöz csatlakozó méretlen fővezeték keresztmetszete. Megnéztem az ELMŰ Elosztói Üzletszabályzat mellékletében is (érdekelt engem is, meg a szolgáltató is beleszólhat ebbe a részbe). Melléklet 42. oldal: Idézet: „Fogyasztásmérőhely főáramköri vezetékeinek elvárt keresztmetszete: - A mért fővezeték keresztmetszete ne legyen kisebb, mint az adott mérőhöz csatlakozó méretlen fővezeték keresztmetszete. - A PEN-, illetve nullavezető keresztmetszetének a fázisvezető(k) keresztmetszetével legalább azonosnak kell lennie. Megnövelt PEN-, illetve nullavezető-keresztmetszet alkalmazása megengedett. Fogyasztásmérőhely főáramköri vezetéke (mm2) 32 A határig* 10 vagy 16 63A határig 16 80A 25” A hozzászólás módosítva: Pé, 0:56
Köszönöm, hogy utánanéztél. Ha tényleg ez a jelenleg hivatalos eljárásrend akkor, nincs itt semmi látnivaló, a tulaj fizet, és nem reklamál, mert a 2021-es kivitelezés megfelelő volt!!!
Az apróbetűs/megjegyzés mindig fontosabb, mint a főszabály! (Ebből él (nagyon jól) rengeteg ember... no comment) Ott van a csillag a 32A-nél: Idézet: „MEGJEGYZÉS: Nem vonatkozik ez a követelmény a lakóépületek (levehető fedelű) vezetékcsatornába szerelt, mért fővezetékeire. stb-stb” Idézet: „az alábbi táblázatban szereplő vezeték keresztmetszetek esetén, az ott feltüntetett áram értéket meghaladó védelem felszerelését az ELMŰ Hálózati Kft. helyszíni munkavégzői, szemrevételezési eljárásuk alapján, a felhasználó biztonsága érdekében megtagadhatják.” Itt is csak "HAJTÁK", azaz bizonyos esetekben elfogadHATJÁK! 6mm2 32A - azaz "akár" esetemben el is fogadHADTÁK VOLNA 10mm2-es csere nélkül is, de nem tették. Ilyen gumiszabályok mellet öröm a munka ![]()
Gyűjtősín csatlakozó
Bővebben: Link
Megoldottam a villás/fésűs sín+szabad lyuk lehetőségével.
Kicsit zsufi, de nincs több hely.
ok.
A fésűs sín két végét zárni kellene...
Kép alapján van rajta valami a végén. Ha a csupasz sín is használható, áruld el miért kell a végét zárni?
Egy három fázisú fésűs sínre skerült rátapintanom feszültség alatt. Hát, - szépen megsült az újjam vége.
Ha háromfázisút vágsz akkor illik kivenni és visszavágni a rézsínek végét, mert a flex utáni izzó fémreszelék ami beleolvad a műanyagba még zárlatot is okozhat.
AZ meg a másik, hogy valamelyikhez nem is tartanak villanyszerelési boltban véglezárókat. Idézet: „A fésűs sín két végét zárni kellene...” Nem illik, hanem kötelező!!! Ott van, a két sárga, hozzá adott gyári műanyag záróelem, nem értem a problémát. Piros nyíllal jelöltem. A fésűs sín rövidebbre vágva, mint a fehér szigetelő, így a két sárga védő elem kiesni sem tud.
Teljesen igazad van, csak felénk egy fehér műanyag cucc van ami az egész végét borítja.
A csupasz sín nem használható (már elég régóta)! Egy elosztószekrény belső védelmének legalább IP20-as szintűnek kell lennie (ez alól van pár kivétel, főleg ipari területen de ez most mindegy).
A többit a kollégák már leírták, én annyit tennék még hozzá, hogy én pl. nem használok végzárót, a sorolósínből amilyen hosszú kell azt feljelölöm, majd eltávolítom belőle a rézsíneket, utána elvágom a műanyagot fűrészel, a rézsíneket meg egy nagy csípőfogóval vágom el úgy, hogy legalább 1cm mélyen legyen a végük a sín végétől. Utána meg visszarakom a rézsíneket. Sok sínhez nincs vagy inkább nem tartanak végzárót (főleg régi javításoknál okoz gondot). Így nincs gondom a fémszilánkokkal sem (amit SKY is említ). Van aki csak szimplán körbetekeri szigetelő szalaggal, ami aztán a melegben lemállik és máris csupasz a vége. Sajnos engem is rázott már meg a villany olyan sorolósíntől aminek nem volt szigetelve a vége, szidtam is a szerelőt nem kicsit. De olyat is találtam már ahol az első bekapcsoláskor elkondenzálódott a sín vége mert a fémszilánkok átvezetést okoztak. A hozzászólás módosítva: 9:56
Idézet: „Egy elosztószekrény belső védelmének legalább IP20-as szintűnek kell lennie” Csak, ha a kinyitáshoz nem kell sem szerszám sem kulcs.
Erre azért egy szabványszámot mondhatnál, mert nekem iskolában is így tanították, a cégnél ahol dolgozom az erősáramú tervezőmérnökünk is ezt állítja és a három hete lezajlott VBF ellenőrei is "ez alapján" ellenőrizték a szekrények belső IP védettségét.
A szekrényekben akkor nem kell IP20 védettség ha a szekrényajtó bekapcsolt állapotban nem nyitható (pl. ajtóreteszes főkapcsoló), rendes zárral (lakattal...) van bezárva. Én legalábbis így tudom. De sok helyen előírták már nekünk hogy a régi szekrényekben is maszkolással emeljük meg a védelmet IP20-ra (jelenlegi és előző munkahelyemen is). A szabványt amire hivatkoznak leghamarabb jövő héten tudom megnézni, mert itthon nem férek hozzá, most meg itthon vagyok dögrováson. A hozzászólás módosítva: 14:09
|
Bejelentkezés
Hirdetés |