Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Pontosan ezért írtam én is először a fűtőszálas hőcserélőt a napkollektorhoz.
De a vezérlés se lenne bonyolult. -A bojler áramkörét nem kell bántani, az be kell állítani a kívánt hőfokra. -Egy hőkapcsoló a napkollektor bejövő ágán méri a vizet, ha megfelelően meleg, akkor egy relén keresztül bekapcsolja a keringetést, és ezzel egyidejűleg egy bontó érintkezőn keresztül megszakítja a bojler betápot, így csak ingyen fűtés megy. -Ha a napkollektor már nem biztosít elég meleg vizet, akkor leállítja a szivattyút, így a bojler visszakapja a tápfeszültséget, és mehet a fizetős fűtés. -Ez utóbbi esetben a kevesebb napkollektorból érkező meleg víz csak a "hátsó" puffertartályt melegíti, de az első bojler természetesen felfűt addig, amíg beállítottuk. Azt hiszem nem hagytam ki semmit. A hozzászólás módosítva: Pé, 15:40
![]()
Így van, pont ez a lényeg, reggelre van meleg víz. A délelőtti napsütés meg addig melegíti a hátsó puffert, míg el nem éri a kívánt hőmérsékletet. Ha elég meleg jön a kollektorból, akkor meg a vissza keringető szivattyú összekeveri a hátsó és első pufferben lévő vizet is.
Ui.: Ha nem akarjuk, hogy a keverő szivattyú állandóan járjon, létre hozható olyan feltétel, hogy ha a két tartályban lévő víz hőmérséklete közel azonos, vagy X° eltérés van, kikapcsoljuk a keverő szivattyút. Minél nagyobb a hőfok különbség, akkor meg bekapcsoljuk. Csak ezt érdemes időzíteni, hogy este ne zavarjon be. Innentől kezd bonyolódni ha jobban belegondolunk. A hozzászólás módosítva: Pé, 15:52
Klassz!
Ha "rendes" napkollektoros bojlered van, akkor ott a villanyos fűtés a bojler közepén van, vagyis csak a felső részt "tudja" elektromosan fűteni. A csőkígyó meg alul fűti a vizet. (van alsó+felső csőkígyós is, a felsőt be lehetne kötni a cirkóba, így az is tudná felül fűteni nekem ilyenem van).
Ha sok nap van akkor jó meleg lesz alul-felül a viz, a fűtés be sem kapcsol, ha kipancsolják (a felétől magasabban) akkor rá tud fűteni elektromosan. Nekem "összevissza" van a vizem csövezve, eleinte csapokkal állítgattam hogy a melegvíz az elemeleti napos bojlerból jöjjön, vagy a lenti villamos bojlerből, de ez macerkás, meg sokára jelent meg a melegvíz a földszinten, végül úgy maradtak a csapok hogy sorba van kötve a 2 bojler, a villamos bojler előtt van a napkollektoros(ebben a vill.fűtés kikapcsolva). Igy a villamos bojler az "előfűtött" vizet kapja, azt melegítheti tovább(40 fokra van állítva) pl télen ha hideg van
Pipi rta la azt a rendszert amit a gyakorlatban használnak, az az ilyent szokás kialakítani. Még annyit hozzá tennék, hogy úgy szokás méretezni a tárolót, hogy két napra elég melegvíz elférjen benne, így elkerülhető, hogy este elfogy a melegvíz. Természetesen, ha napokig nem süt a nap akkor gondoskodni kell valamilyen plussz fútési megoldásról, ez lehet egy elektromos fűtőszál. A mellékletben a netről vett képen egy "extrább" verzió!
Szia!
Ebben a témában van hosszútávú tapasztalatom: 2003-ban szereltem fel a napkollektoromat, ami azóta is üzemben van... Én is próbálkoztam egy tartályban megoldani a melegvíztárolást, de sosem lett igazán jó. Kevés nap mellett nem volt elég melegvíz, sok napfény melett meg a kollektor nem volt rendesen kihasználva. Néhány év után felszereltem egy Bosch Tronic bojlert a meglévő Hajdú mellé. A bosch-t fűti a kollektor, ennek a melegvíz "kimenete" össze van kötve a Hajdú bemenetével, tehát a két bojler sorba van kötve a víz szempontjából. A HMV-t mindig a hajdúból veszem ki, aminek a hőfoka a kívánt hőmérsékletre van beállítva. A felhasznált villany attól függ, hogy mennyire fűtötte elő a vizet a nap a Boschban..... Ez a rendszer fagyállóval feltöltve idestova 18-19 éve üzemel, eddig hibátlanul....
Köszönöm. A Boschban is működik elektromos fűtés, vagy az csak egy tároló? Van benne csőkígyó, és ez -meg a kollektor- van töltve fagyállóval?
Ezeréves (mikor nálam szereltük), de találhatsz benne értelmes infót
Fagyállóból milyen fagyállót, és milyen koncentrációban töltötted be?
Én egy másik (nem napkollektor, de meleg víz és kültéri része is van) rendszerbe most töltöttem fagyállót, -15 °C-ra kevert zöld színű etilénglokolos réz autóhűtőbe való fagyálló. Zárt tágulási tartályos rendszer egyébként. A hozzászólás módosítva: 14:35
Milyen szivattyúval nyomod bele a rendszerbe a glikolos vizet? Gondolom ott is 1-2 bar közötti az üzemi nyomás nem?
Vettem egy 12 V-os kínai szivattyút erre a célra. A fagyállót kannából benyomtam a rendszerbe, ráadásul ha a szivattyút kikapcsolom, nem folyik vissza a víz, tartja a nyomást, van idő elzárni a csapot.
3 bar-ra töltöttem egyébként. Alis, és ha jól emlékszem, valami "pici nagynyomású mosóhoz" szánta a gyártó. A hozzászólás módosítva: 17:56
|
Bejelentkezés
Hirdetés |