Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2559 / 2559
(#) Suba53 válasza bajuszrichard hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

A tápellátás kiszámításához kell pár adat. Mind a négy csatornát ki akarod használni? Csatornánként mekkora teljesítménnyel akarod a hangdobozokat meghajtani, és hány ohmosak a dobozaid? Ebből már lehet számolni, figyelembe véve az IC határadatait.

Ez a kis adapter biztosan nem lesz elég.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2025
(#) bajuszrichard válasza lóri hozzászólására (») Aug 24, 2025 / 1

Köszi.
(#) bajuszrichard válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

4 ohmos hangfalak. Nem akarom maxon használni ,de olyan adaptert akarok ami elbirja a max terhelést is.
(#) Suba53 válasza bajuszrichard hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

A max terhelés 200W olyan "adaptert" nem találsz. Ha 15V-ról járatod, akkor nagyjából 30W-ot tudsz kihozni belőle csatornánként 4 ohmon. Az kb.: 120W
Mivel ezt autós erősítőnek tervezték, ez a tápfeszültség teljesen jó neki.
Nézd meg ezt a tápegységet.
Ez 15V/142,5W az adatlapja alapján.
(#) mlaci989 válasza mlaci989 hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Egy kis rajz értelmezést kérnék.
A kérdéses erősítő doksijában (20. oldal) megvan adva a nyugalmi áram beállításához szükséges feszültség 30mV. De ugy van berajzolva, hogy ez a kettő szembeni emitter ellenálláson mérendö.? Vagy egy darab emitter ellenálláson.?
(#) Suba53 válasza mlaci989 hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Nagyon rossz minőségű a kép. De úgy látszik, hogy 2 db ellenállás ellentétes oldalára mutat a voltmérő, vagyis szerintem a két végtranzisztor emitterei között lévő, összesen 0,66Ohm ( 2x0,33 Ohm ) ellenálláson lévő feszültséget kell erre beállítani. Így a nyugalmi áram 45mA-re adódik, ami egy normális értéknek tűnik.
(#) mlaci989 válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Köszönet a gyors válaszért
(#) bajuszrichard válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

ez jólehet vagy ez?
(#) tothbela válasza bajuszrichard hozzászólására (») Aug 24, 2025 / 1

Szerintem inkább egy 12V/200VA toroid 20A dióda híd, meg legalább 22000µF/16V.
(#) bajuszrichard válasza tothbela hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Már nem emlékszek pontosan mi került beépítésre, de pufferkondik vannak benne az biztos. Meg egy aktív subszűrő 2 csatornára a 4ből.
(#) Suba53 válasza bajuszrichard hozzászólására (») Aug 24, 2025 / 1

Ha mindenképpen egy kész kapcsolóüzemű tápot akarsz választani akkor a 15V / 10A jó lesz.
(#) franky710 válasza reloop hozzászólására (») Aug 25, 2025 /

Szia!
Korábban beszéltünk egy CA-866 Fisher erősítőről. Egy ideig nem tudtam vele foglakozni, és Te segítettél. Akkor odáig jutottunk, hogy nézzem meg a kimeneti egyenfeszültségeit a 22, 24 tesztkivezetések illitve a hangszóró két középső pontja között. A két kivezetés 22, 24 pontoknál 100 mV körüli értéket mérek míg a pontok és a test között a 22 nél 100mv a másiknál 24 nél szinte nulla az érték.
Aztán beszéltünk az E jelü csatlakozó 7 pólusuról ott a 2 és 4 pontok között 17,5V ot mérek, míg 2 és 5 pontok között nulla. a 7 es és a 6 os pontok között 5,4Voltot produkál.
Szerinted az egyik táp ellátásával lehet gond, hogy nincs hang a kimenetén illetve a kijelző sem megy?
Üdv . M.FERI
(#) reloop válasza franky710 hozzászólására (») Aug 25, 2025 /

Szia! Jól látod, az "E" csatlakozón 2-5 pontok között +17V nak kéne lennie. Lehet csak az R309 ellenállás van megszakadva.
(#) franky710 válasza reloop hozzászólására (») Aug 25, 2025 /

Köszönöm !
Megnézem, és majd jelzek!
Üdv: Feri
(#) franky710 válasza reloop hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Szia!
Megnéztem az R309 ellenállás valóban szakadt.
Ez az ellenállás szerinted egy sima huzal, vagy fémréteg, vagy egy félig bizti és ellennállás.
Köszi
Üdv: FERI
(#) reloop válasza franky710 hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Ez egy túláram hatására kiolvadó ellenállás. Sajnos korlátozott az élettartama. Közönséges ellenállással szoktam pótolni ilyen egyszerű alkalmazásnál.

Köszönöm, és szerindet a hang ezután visszajöhet az erősítőbe!?
(#) reloop válasza franky710 hozzászólására (») Aug 27, 2025 / 1

Enélkül a táp nélkül nem jut jel a végerősítő bemenetére, tehát nagy eséllyel ez az egyetlen hibája a készüléknek.

Oké,
Köszönöm szépen a válaszodat!
(#) Dióda hozzászólása Szo, 18:08 /

Hamis?

Na sziasztok.
Egy erősítő átépítésben vagyok és előszedtem hozzá az ic-s dobozkámat. Én bárhogy kútászkodom a net-en és nézegetem őket ilyen fizimiskájú ic-ket nem találok csak kínai oldalakon. Szerintetek hamisak vagy sem? Egy darabot szétbarbárkodtam de eléggé picuri szilícium benne így én annak tulajdonítanám őket. De ki tudja lehet hogy azóta fejlesztettek és ilyen az új mostanában.
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:11
(#) reloop válasza Dióda hozzászólására (») Szo, 18:14 /

Szia! Tápágba biztosíték, kimenetre műterhelés, hagy szóljon! A TDA7294-et például így tesztelem.
Szerk.: az LM1875 gyakran TDA2030-TDA2050-ból származik, DMM-el kimérhető, valószínűleg az LM témában találod az eljárás leírását Tóth Béla hozzászólásában.
Szerk.: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:23
Következő: »»   2559 / 2559
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem