Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1173 / 1176
(#) Skori válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 26, 2025 /

Hát én próbáltam a win11-et... és egyelőre nem kérek belőle. Nagyon nem. Pedig feltehetném, érvényes a bios kulcs arra is. Egyesek szerint az is fejlődés, ha a testre szabhatóságot még jobban korlátozzuk. Annyiból talán, hogy az úgynevezett egység sugarú userek mindent ugyanott találnak, de akinek már kialakult, hogy mit hogyan helyez el ahhoz, hogy hatékonyan tudja használni, annak ez nem fejlődés hanem leépülés. Ez azzal a bugyuta logikával elkezdődött, hogy egy lapra csak egy beállítást teszünk, mindegyik bazi nagy, és elfoglalja az egész képernyőt, és szépen lapozza végig a user... hiába tudod azt az egyetlen beállítást ami kell neked, végig kell vergődni a menün. Vagy megtanulod a paracssort és abból indítod ami kell, vagy mindenre (szószerint mindenre) a keresőt használod. Agyhalál. Tényleg okosabb akar lenni a usernél, és ha a user elég hülye akkor még sikerül is... nem egy jó irány ez szerintem. A gépháztető alatt meg nagyjából minden a M$ érdekeit szolgálja jobban, a felhasználó csak másodlagos, szinte csak egy szükséges rossz hogy meg kell csinálni azt, amit a felhasználó szeretne (vagy legalább kb. azt amit szeretne). Hogy a háttérben mi történik, ahhoz szinte semmi köze a gép tulajdonosának, funkciócsere, új kémkedő vagy éppen bányászó algoritmus, vagy netán az összelopott adatokat is a userek gépével dolgoztatja fel, vagy akár mindez együtt.
Az is vicces, hogy amikor valami beállítás nagyon nem akar összejönni, akkor begépelem ugyanazt a parancssort amit win7 alatt használhattam volna, és lám, előugrik egy ugyanolyan ablak mint a win7-ben kb. azokkal a beállításokkal. Mintha a win7-re húztak volna egy ócska, lebutított skint-t ami kikapcsolhatatlan.
Csak egy példa:
Kattintgathatsz a menüben egy csomót, hogy megtaláld, hogyan tudsz helyi felhasználókat létrehozni, mert mindenáron M$ fiókot akar létrehozatni.
Vagy parancssorba begépeled, hogy: lusrmgr.msc
és megkapod a win7-ből ismert ablakot a beálításokkal.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2025
(#) Gombszem válasza Skori hozzászólására (») Aug 26, 2025 / 1

Három hónapja megpróbáltam segíteni, hátha érdekel valakit a Win 10 vagy 11 IoT Enterprise_LTSC verzióra váltás. Senkit sem érdekelt.
(#) Régi motoros válasza Skori hozzászólására (») Aug 26, 2025 /

Nagyjából egyet is értek a leírtakkal, az előző hozzászólásom inkább a stabilitásról szólt.
Az új felhasználói felület(ek) természetesen szubjektív, hogy kinek hogy tetszik, az viszont valóban tény, hogy a hetesé sikerült a legjobban (saját szubjektív vélemény).
Többek közt ezért is használok még mindig én is hetet, na meg semmi kedvem csak úgy odaadni az
MS-nek még + 40Gb -nyi SSD-t. Mondjuk ez engem egyenesen irritál, ha rajtam múlna, büntetném is.
(#) pipi válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 26, 2025 / 2

A start menu + csempe helyett megoldás a
https://openshellmenu.com/
https://github.com/Open-Shell/Open-Shell-Menu
ebben legalább mindent megtalálok pikk pakk, mint a w7-ben
w8 - w11 kompatibils
(#) Ge Lee válasza Gombszem hozzászólására (») Aug 26, 2025 /

Tévedsz, engem érdekelt. Le is szedtem, valamit. Már nem emlékszem, két valami van, amiből valamiért nekem az egyik kellene, de az nincs magyarul csak angolul amivel aztán még kell ezt azt küzdeni hogy magyar legyen. Háromszor olvastam el a linkelt oldalt, de még úgy sem volt egyértelmű, hogy akkor nekem melyik is kell (van egy hosszabb, meg egy rövidebb jövőbeni támogatottságú win10), meg akkor hogy is lesz az magyar.
Meg eleve tolódik az egész amíg nem veszek egy másik ssd-t amin tudok majd ezzel küzdeni, meg a jelenlegi rendszert is előbb klónoznom kell, biztos ami biztos, mert ha szétgyalul nekem valamit a működő jelenlegi rendszeremen azt nagyon nem köszönném meg neki... Na meg pendrive-ot is kell vennem, mert amik vannak azokon mindegyiken van már egy bootolható valami amit szintén nem szeretnék széttúrni. Télen majd talán ráérek erre az egészre. Win11-et én sem akarok, poénból jegyeztem meg amikor kijött, hogy majd inkább a 12-t aztán nem rég olvastam, hogy nemsoká 12 is lesz. Aztán úgy volt valamikor, hogy 11 se lesz...
Ha menne rajta minden, visszatennék egy xp-t a microsoft meg hadd vergődjön a végtelenségig.
(#) bbb válasza Skori hozzászólására (») Aug 26, 2025 / 1

Csak a vicc kedvéért... Egy picit belátok a szoknya alá, s olyan dolgokkal is foglalkozok ezeknél a rendszereknél, amikkel más nemigen. A win11 ms account kérése már a 10-ben is benne van, csak itt a marketingesek kedvéért még jobban tolják. Minden esetre telepítéskor is vidáman kikerülhető, még ha nem is triviális és használhatod anélkül a gépet.
A vicces rész a verziókezelés, ami viszont simán az őrületbe tud kergetni. A 11-nek nevezett rendszer mind a mai napig 10-nek hívja ám magát. Ha bekukkantasz a szoknya alá a regisztrációs adatbázisba, akkor meglepetés fog érni, mert bizony ott még mindig 10 fog szerepelni.
  1. Get-ItemProperty -Path "HKLM:\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion" -Name ProductName
  2.  
  3.  
  4. ProductName  : Windows 10 Pro
Ha powershellben lekérdezed a win32_operatingsystem wmiobjektumot, akkor szintén 10-es lesz a verziószám, nem 11-gyel kezdődik, azt csak a caption mondja meg neked.
  1. Get-WmiObject win32_operatingsystem -Property caption,version
  2.  
  3.  
  4. __GENUS          : 2
  5. __CLASS          : Win32_OperatingSystem
  6. __SUPERCLASS     :
  7. __DYNASTY        :
  8. __RELPATH        : Win32_OperatingSystem=@
  9. __PROPERTY_COUNT : 2
  10. __DERIVATION     : {}
  11. __SERVER         :
  12. __NAMESPACE      :
  13. __PATH           :
  14. Caption          : Microsoft Windows 11 Pro
  15. Version          : 10.0.26100

Na most ez nagyon jó olyankor, amikor te WSUS szervert üzemeltetsz, s szeretnéd a 11-es gépeidet külön szedni. Bizony azt AD szinten kell megtenned, mert máshogy nem fog menni, csak, ha a caption-re szűrőzöl. Bizony ez a szervereiknél is izgalmas ám.
2003 - XP alapú
2008 - Vista alapú
2008R2 - 7-es alapú (innentől nincs 32 bites változat)
2012 - 8-as alapú
2016 - 10-es alapú
2022 - 10-es alapú még mindig
2025 - 11-es alapú
(#) Skori válasza Gombszem hozzászólására (») Aug 26, 2025 / 1

Dehogyem érdekelt a dolog, azt telepítettem fel amit javasoltál!
"Windows 10 IoT Enterprise LTSC"-t ír ki névjegy oldalon.

win10.png

(#) tki válasza Skori hozzászólására (») Aug 26, 2025 /

Egy dll-ben a "hiányzó bejegyzés" szerintem azt jelenthette fordítás előtt, hogy "missing entry", ami egy hiányzó erőforrást jelent, pl. egy hiányzó függvényt. Mármint annak hiányzik, aki azt a függvényt használni szerette volna.

Ennek egy jellemző oka, hogy a dll nem megfelelő, régebbi verziójú, keverednek a patch-ek, a Windows verziók vagy ilyesmi, de más is előfordulhat. Nem ártana a hívó process nevét tudni, ennek ellenére a keresőkben lehet, hogy lesz róla információ, hogy mikor szokott előfordulni.

Itt azt állítják, hogy a Scheduler hívja meg rendszeresen, a nevéből látható, hogy mi lehet a célja, és hogy nyugodtan le lehet tiltani: https://www.youtube.com/watch?v=kteo3kG5K6w Főleg, hogy nálad most amúgy sem működik, és így is fut a rendszer. : -)
(#) tki válasza bbb hozzászólására (») Aug 26, 2025 /

A Win11-ben vannak jelentős változások (általában írom, más is emlegette, vagy csak más emlegette - bocs), de a "Windows as a Service" léte során egy-egy cumulative update vagy feature pack már nagyobb változásokat csinál, mint az egész főverzió-váltás...

Üzletpolitikai döntés lehetett, mivel ürügy kellett az újabb TPM bevezetésére és a régebbi processzorok kizárására, ahhoz meg a sok ember megnyerése. Ezek persze felhígultak azóta, ill. hagyták, hogy kikerülhetők legyenek. Hogy ez csak a pénzről szólt, vagy inkább megint egy átfogóbb változás akart lenni, ami átmenetileg lelassult vagy elbukott, azt nem tudom. A technológia régebb óta készen áll nagyon durva dolgokra, ami a kriptográfiát és az emberek infomációhoz jutását illeti. A lényeg amúgy sem az otthoni számítógépekben történik, hacsak nem a kikapcsolhatatlan adatgyűjtés és a kéretlenül mindenhonnan ömlő "információk" a hírektől kezdve a reklámokig, hanem a felhőszolgáltatásokban.

Nem te írtad, de: a Win10 nem lett eltolt konstrukció, gyors és stabil volt, csak a verseny, kényszerek és bénaságok miatt a felszínről szintén nem látható sok új kód és technológia nincs kiadás előtt eléggé kitesztelve és igen sok változtatás csetlik-botlik.
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») Aug 26, 2025 /

"Hát én próbáltam a win11-et... és egyelőre nem kérek belőle. Nagyon nem."

Amit látsz, az a felszín, sokkal többet számít, hogy a szoftverek milyenek, azok pedig nem változnak annyit. Elég gyorsan el lehet bánni vele, ahogy mások is jelezték. Én pl. a Classic Shell-t használom nagyon régóta, abban meg az XP menüjét. Másban nem vagyok maradi. : -) De a Start Menüt különféle okokból alig-alig hasznánom.

Amúgy joggal lehet utálni a Start menüt és a Gépházat vagy Beállításokat, vagy hogy is hívják ezeket a magyar Windows-ban, nem védem, de MS-ék a Win32-es (tehát normál), kifinomult, sok információt tartalmazó Windows programokat akarták touch screen-ről is kezelhetővé tenni a rendszer változtatásával, ami valódi és komoly igény volt, viszont lehetetlen feladat. (A 32 itt nem azt jelenti, hogy 32-bites rendszerről van szó, hanem a belső API-kon és így a programokon is rajta ragadt ez az elnevezés korábbról.)

Korábban nagyobb terveik voltak: kidolgozták a Modern UI-t, amiben a sandboxosítás mellett, amitől biztonságosabb lett volna a rendszer, rendszerszinten újraírták a Windows control-okat (UI-elemeket) is más formában; úgy próbálták őket megcsinálni, hogy egérrel is jól használhatók legyenek meg touch screen-nel is. Csak ehhez teljesen új programokat kellett írni. Ja, és nem mellesleg rögtön meg is próbálták a Win32-es programokat és az egész mostani Munkaasztalt a háttérbe szorítani - a Win8 környékén nagy bajok voltak, nem is tudom, hogyan képzelték.

Szóval sok okból nem sikerült, így az egész technológiai váltást feladták. Azóta a normál Win32-es programokat (a mögöttük álló fejlesztőrendszereket) próbálják az azokat készítő cégek egy kicsit alkalmasabbá tenni a tapogatós kezeléshez is. Ez sem fog menni, de a Windows mint operációs rendszer saját kezelőfelületeire fokozottan igaz, ott nagyon nyilvánvalók a változtatások. 13 év alatt már majdnem sikerült a Vezérlőpult funkcióit a Gépházba (vagy hogy hívják a Beállításokat magyarul) átvinni...

Cenzúrázom magam, ez a hozzászólás is végtelen hosszú lenne. : -) Most elvileg a közös platformmá és meghatározóvá vált böngészővel és tulajdonságaival kellene folytatni a UI-változások és indokaik leírását. Azért több szükségszerűség van ezekben, mint elsőre látszik, de csak akkor az, ha senki sem hajlandó áldozni a jobb megoldásokra, és pont ez szokott történni a piaci versenyek során.
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Aug 26, 2025 /

Most látom, hogy az OpenShell a ClassicShell utódja és én is az elsőt használom, csak erre már nem emlékeztem, bocs.
(#) bbb válasza tki hozzászólására (») Aug 26, 2025 /

A havi frissítések (cumulative update) folyamatosan változtatják a rendszert, majd idővel kiadják az új főverziót, amiben az addigi változtatások benne szoktak lenni. Amikor 22H2-re frissítettünk (párszáz gépet), akkor érdekes volt tapasztalni, hogy melyik havi kiadás kellett ahhoz, hogy szépen fel tudjon menni csak az enablement package használatával.
De ami igazán durva és persze a technet se tud válaszolni és ami miatt is megjegyeztem ezt a "szoknya alatt ez még mindig 10-es" dolgot. Ti ugyan nem találkoztok vele, de aki WSUS szervert üzemeltet, az találkozik egy olyan Windows 11 frissítéssel (havonta), ami a Win10-es gépedet tolná fel 11-re. Ez nem a megszokott sima upgrade, mert az is benne van a WSUS-ban. Na ez szeret bosszantani, ugyanis ha nem figyelsz oda, akkor kéretlenül is ráerőszakolja magát a gépre, amire kiosztottad. Ugyanis és itt jön a trükk - Windows 10-nél már meg tudod határozni (házirend/regisztrációs bejegyzés), hogy neki a célverziója melyik kiadás legyen. Ilyenkor azt mondod neki, hogy Windows 10 mondjuk 22H2. Igen, de ez a frissítés ezt simán figyelmen kívül hagyja és rámegy a gépre, hátha 11-est tud belőle csinálni.
S mindez csak azért, mert a 11 is 10-nek hiszi magát, illetve a 11-ből is volt 22H2 verzió, meg ez a frissítés se törődik a kliensgép kívánalmaival.
Persze már nincs olyan supportunk MS felé, hogy közvetlen tudjak kérdezni redmondtól (pár témakörben megtettem és mindig a fejüket vakargatták), a technet fórum meg sokat nem ér. S ilyenkor jön be az, hogy keresed a következő megoldást, s külön kezeled azt, amire ez felmehet, meg amire nem. S ilyenkor lesz a csoportházirendedben újabb 8-10 bejegyzés, csak azért, hogy a kliensgép a megfelelő helyre tudjon kerülni automatikusan a megfelelő szabályok alapján, ne pedig kézzel szórakoztasd... Pl. én IP tartomány, meg oprendszer (meg van külön AD csoport a tesztgépeknek) szerint csoportosítom őket, így kezelhető, hogy melyik replikaszerverrel kommunikáljanak és milyen frissítéseket kapjanak meg.
(#) bbb válasza Skori hozzászólására (») Aug 26, 2025 /

Az IoT verziókkal lehetnek gondok, amik a "teljes", nem kiherélt kiadásban nincsenek. Nem véletlen az sem, hogy 21H2 verziónál tart. Az IoT kiadást eleve célfeladatra szánják, nem általános felhasználói használatra. A Windows XP embedded (meg Windows 7 embedded) verzióra gondolj, azt váltották fel az IoT mozaikszóval, ha jól emlékszem a 8-astól kezdve.
(#) Doky586 válasza bbb hozzászólására (») Aug 26, 2025 /

10 óta drasztikus változások következtek be:
- Megszűnt a 32 bites támogatás
- Nőttek a minimális RAM tárhely követelmények
- Bevezetésre került az előfizetéses (subscription) windows

Ezeket jogilag nem lehetett egy kalap alá venni a win10-el, gondolom emiatt lett ilyen felemás a névváltoztatás. Inkább a kinézeten is változtattak (sajnos).

Ezek gyakorlatilag keveseket érintettek (ki használ 32bites gépet vagy csak 2GB RAMot?) de hozzácsaptak még pár követelményt hogy a jövőben ne kelljen új névváltoztatás ilyesmi miatt.

uup1.png

(#) Gombszem válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Idézet:
„Na meg pendrive-ot is kell vennem, mert amik vannak azokon mindegyiken van már egy bootolható valami amit szintén nem szeretnék széttúrni.”

Ha Ventoy-t használsz, nem kell több pendrájv, elég egy, ha van akkora hogy minden ráférjen.
Bóvlit ne vegyél, mert lassú,és adatvesztésed lehet.
(#) bbb válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Nem megszűnt a 32 bites támogatás, hanem csak 64bites oprendszer verzió jön már csak ki, de a 32bites alrendszer ugyan úgy benne van. Ez a "drasztikus" változás nagyon kevés embert érint, ha belegondolsz, hogy a sima 32bites x86 procikat nem gyártják már 15-20 éve (jó, az intel quark még valamikor 15 körül állt le, de azzal nem találkoztál a boltban). A 8 és16 bites alrendszer kivezetése talán drasztikusabb lépés volt, de persze azoknak a használatát is meg lehet oldani...
Legalábbis én viszonylag simán megcsináltam, hogy MS Acces 2.0-val készült szoftvert Windows Server 2016-on ajánlok ki terminálszerveres megoldással Tréfás dolog, mert a szerver maga virtualizált, abban futtatok egy 16 bites alrendszert ehhez a szoftverhez és ehhez tud a felhasználó RDP-vel csatlakozni.
(#) Doky586 válasza bbb hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Igen erről van szó, mindegy hogy a 32 bitest támogatásnak vagy "simán megcsináltam" nak nevezed. Csak nem gyakorlati hanem jogi értelemben.
(#) Udvari Zsombor válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Az a vicc az egészben, hogy a hasonlatoddal ellentétben szerintem a 11 "nem verte le", az se sokkal jobb, sőt, rengeteg beállítást kiszedtek belőle, amik 10-ben elérhetőek.
(#) Régi motoros válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Nem én állítom, csak hallottam másoktól, tehát szubjektív vélemény volt...
De teljesen elfogadom a te álláspontodat is, lévén hogy W10 -et én max csak a tabletemen használtam, mert azt adták hozzá, és egy tabletre valóban nem lett volna jó választás a hetes.
Plusz azt is kb egy héten egyszer, max yt nézésre, meg a he és pár weboldal böngészésére,
tehát semmi extra funkcióra.
A 11 -et meg még ennyire sem ismerem, mert nálam meg sem fordult semelyik gépen, de nem is fog ezután sem.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2025
(#) Régi motoros válasza pipi hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Igen ismerem a felületet mahináló segédprogramokat, de ez akkor sem változtat azon,
hogy a héthez képest a tíz +10Gb, a tizenegy pedig +30Gb SSD-t lop...
Felhasználói szinten semmi pluszt nem ad egyik rendszer sem, hogy áttérjek.
A reklámokkal telehányt rendszer, és a beállításokban való kalandozgatás szintén nem ad okot a váltásra. Számomra inkább visszataszító.

Ui.: És most nehogy azzal jöjjön valaki, hogy biztonságosabbak + blabla...
(#) Régi motoros válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

A leverést amúgy a Vista kontra hetes párosra értettem.
(#) tki válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Van egy olyan, elég komoly kérdés is, amit nem szoktak emlegetni, mivel szabályozás híján legfeljebb etikai megfontolás lehet: hogy egy olyan cégnek a termékében, aminek a fél világ produktivitása, munkái és hétköznapjai függnek, milyen változtatásokat szabad tenni és milyen sebességgel... Legalább a kísérletezést felhasználói felületettel vissza kellett volna fogni. Ugyanakkor mindig látható volt, hogy mennyire próbálta az MS a kompatibilitást megőrizni és mi gondot vállalt fel ezzel, mindabban persze, ami az érdekében állt.

De az ezekről való filozofálással - akár arról, hogy tömeges kipróbálás nélkül előre nehéz eldönteni, milyen felhasználói felület lesz a sikeres és jó, akár arról, hogy hány GB-ot foglal egy rendszer, mit kell tartalmaznia és hogyan -, az a probléma, hogy felhasználói szintről nem látni a tömeges use case-eket (elvárásokat) és a kényszerítő erőket. Valamint iszonyú sok apró részlet van, amiben el lehet veszni, és az MS rendszeresen el is veszik.

A legjobb mérnököket foglalkoztatni képes cég bénaságainak okait kívülálló nem valószínű, hogy valaha képes lenne követni. Még talán Steve Jobs mondta a legjobban, hogy egy idő után minden vállalatot a marketing részleg irányít és onnan az már nem ugyanaz a vállalat. Hát még olyanoknál, amik bűnben születtek - a szilícum-völgyi nagy történetek... : -) És ott van a hatalmas verseny is, amitől a nyugati világ eddig jobban teljesített - ennek a leépítése-leépülése is aktívan folyik, de ez más téma. Nehéz megítélni, hogy a változtatások, fejlesztések felhasználói igényeket elégítenek-e ki vagy üzleti érdekeket szolgálnak ki - bár túl sokszor tűnik nyilvánvalónak, nem a felhasználók érdekei az elsők.

A választási lehetőséget pedig, ha megadod a felhasználónak, a legtöbb tényleg elveszik benne, az egyszerűség kell számára. Ez két összeegyeztethetetlen feltétel: a testreszabhatóság és az egyszerűség. Rég szét kellett volna választani a kettőt gyakorlatilag két külön rendszerre. Úgyhogy aki megteheti, egyszerűen más eszközt, más OS-t kell használnia. Az Enterprise- vs. Home-kivitel erre sosem volt elég. Nincs nagy választék, a FOSS és a választások megadása-megtartása tudjuk, hogy csak melyik mai operációs rendszerre jellemző... : -) És annak is vannak nyűgjei, ha nagyban nézzük.

Még annyit, hogy hiába voltam tanúja szinte az elejétől a Windows és a belső technológiái fejlődésének, nem tudnék egy átfogó képet adni, mi mikor miért történt, egyszerűen egy tucat ember memóriája sem elég mindahhoz a fejlesztéshez, ami az évtizedek alatt jól-rosszul, szépen vagy gazember módjára megvalósításra került. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ez nekem fáj. : -) Amit nem tudok összefoglalni, az az emlék nincs is.
(#) Skori válasza tki hozzászólására (») Aug 27, 2025 / 1

A programok: szerintem sok felhasználó (céges is, és esetleg otthoni is) nem önmagában a windowst használja, hanem futtat párféle programot, amit használhat munkára játékra stb...
Ezeknek a programoknak egy része esetleg nem kevés pénzbe is került, meg kellett vásárolni,
a felhasználó pedig (szerintem joggal) nem szeretné ezeket lecserélni - hiszen ellátja a feladatát.
Magyarul joggal várható el, hogy a korábbi programok is stabilan működjenek, egy "frissítést", "javítást", "fejlesztést", ne kelljen már idézőjelbe rakva leírnom. Ezek ne funkcióvesztést, újabb hibák megjelenését, és visszafejlődést jelentsenek... Pl. a start menüt sokan megszokták, és szinte senki sem örült, amikor megszüntették az eredeti formájában - de csakazértis lenyomták a felhasználók torkán.
Valaki egyszer ezt nagyon jól megfogalmazta a reklámok kapcsán (szívesen idézném, de nincs kéznél, hogy hol olvastam): Képzeld el, hogy egy menő étteremben, kihozza neked a pincér a kedvenc ételedet, de a tányér szélén ott van egy kis adag *** is...

Konkrétan a Win11-et és a Win7-et feltettem két egyforma PC-re i5-7500t proci, 16GbRAM-al.
Mindössze annyi volt a különbség, hogy a win11 alatt nvme SSD volt, a win7 alatt meg sata.
A win11 drasztikusan lassúbb volt, amikor ténylegesen használni akartam, tehát nem teszteket futtatni, hanem egyszerre több programot futtatni: pl. böngészőt, nyáktervezőt, irodai csomagot, képszerkesztőt, áramkörszimulátort, stb... Utána nekiálltam kigyomlálni a win11-ből a számomra felesleges sallangokat, de ezekből annyi van, hogy szinte ellepik az egészet, ezért kerestem rá célprogramokat. Az egyik a win11debloat - ez részletesen konfigurálható, hogy miket akarunk kidobni (nagyon hosszú és részletes, ebben is el lehet veszni), de van egy alapértelmezett beállítása is, ami a legtöbb felhasználónak optimális, és tényleg csak a felesleges hülyeségeket takarítja le. Na ez kb. 85 féle dolgot szedett le, amitől a rendszer szinte fellélegzett. Aztán egy winaero tweakerrel még pár reg. beállítást optimalizáltam a saját igényeim szerint. Így már egész használható volt a win11, és majdnem olyan gyors, mint a win7. De még így is kicsit lassúbb volt, több erőforrást fogyasztott, és nehézkesebben lehetett kezelni, és továbbra is maradtak benne kisebb-nagyobb nem életveszélyes, de elég bosszantó hibák, (hasonlóak mint a win10-ben) szóval egyelőre elengedtem a kérdést.

A win10-et csak azért tettem fel, mert a z "új" számítógépemben (azért idézőjeles mert csak nekem új, amúgy használt) pl. nvme SSD van, meg UHD630 vga, és problémás lett volna a win7-hez drivereket találni. Ellenkező esetben a win10-et sem erőltettem volna.

Csak érdeksségképen az egyik w10 probléma , ami esetleg másnál is van, csak vagy "el lett engedve" vagy fel se tűnt. Mivel a monitorom felbontása 2560x1440, és az apró betűk és ikonok fárasztják a szememet, ezért 125%-os nagyításra állítva használom a windows-t. Ez win7 alatt nem okozott problémát, minden kicsit nagyobb volt, én meg jobban láttam. Win 10 alatt viszont a programok egy részének ettől az olvahatóság határáig elmosódtak a feliratai, ronda, életlen, és nehezen olvasható betűket kaptam. ChatGPT szerint a régi programok másképp kezelik a nagyítást, mint ahogy a w10- azaz kompatibilitási gond. Egyesével minden ikonon külön-külön elvileg beállítható a kompatibilitás. Az állítás második fele csak-csak igaz, de tök új szoftverekkel is előfordul ugyanez. (pl. jdownloader2) A megoldás: egy 3. féltől származó, kicsi app, ami fixálja az adott nagyítást úgy, hogy a régi, és az új programok is jól működnek... Ezt a M$ nem volt képes megoldani , és a felhasználók sokasága használ erre külön kis szoftvert, különösen aki mondjuk 4k-s monitoron se hangya méretű betűket meg ikonokat akar látni.
Moderátor által szerkesztve
(#) Régi motoros válasza Skori hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Hétre is van nvme illesztő...
Igaz utólag bele kell integrálni a telepítőmédiába, de DISM -el megoldható.

Ui.: Egyébként kipróbálhatod a H2B telepítőjét, W10 és W11 abból ki van vágva minden szutyok...
Yt-n megtalálod, de szerintem már mutattam "Készítsünk saját windows telepítőt."
Egy magyar srác csinálja.
(#) Ge Lee válasza Gombszem hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Vagy nem. Feltettem a ventoy-ra 4-et, abból eleve csak 3-at látott és abból a 3-ból csak 2 volt hajlandó működni (bootolni) is, szóval a ventoy szerintem egy vicc.
(#) Skori válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

UHD630 vga driver is van?
(#) Régi motoros válasza Skori hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Fogalmam nincs, keresni kell hardverID alapján. Ha nincs, akkor pech.
Egyébként esetleg meg lehet próbálni W10 drivert megeszi e...
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») Aug 27, 2025 / 1

Ja, röviden: ezt hívják "DPI aware" működésnek, mármint a mai állapotot és volt pár fokozata. Ha van bármi okod elmélyedni benne, akadnak róla információk: https://learn.microsoft.com/en-us/windows/win32/hidpi/high-dpi-desk...indows Felhasználói oldalról is kell lennie.

Utoljára mikor egy ezt nem ismerő fejlesztőrendszerben dolgoztam, nekem is magamnak kellett szorozgatni a méreteket egy-egy kép megjelenítéséhez. De a programozói munka már annyira átalakult (és olyan kellemetlenre), hogy sohasincs idő rendesen megismerni valamit, össze kell rángatni gyorsan a minimális információt és azzal minél hamarabb letudni a problémát - aztán ami infó ráragad közben az emberre, az ráragad. Ez a segédprogram például új volt nekem.
(#) img válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 27, 2025 / 1

A Ventoy jól működik (pl. a MediCat is arra épül), csak nem mindent és mindenhogy eszik meg.
(#) Skori válasza tki hozzászólására (») Aug 27, 2025 /

Windows10_DPI_FIX.exe
Most ott tartok, hogy egy külön mappába gyűjtöm a win10 javításához való dolgokat...
Amúgy éppen ez az: nem akartam én elmélyedni a DPI beállítások rejtelmeiben, meg más gépháztető alatti dologban sem igazán, de gyakran rákényszerülök - de általában csak a probléma megoldásának szintjéig.

Kicsit más, de pl. munkahelyi PC-n nemrég mentem végig azokon a beállításokon a Chrome-ban (egy YT video alapján) ami lehetővé teszi továbbra is az uBlock Origin (és nem a lite verzió) használatát. Itthon egyszerűbb a megoldás: nem használom a chrome-ot, szerencsére vannak alternatívák.
Következő: »»   1173 / 1176
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem