Fórum témák
» Több friss téma |
Az aliról egy hét alatt megjön. Az sok idő?
Bővebben: Link
Hozzánk egy hónap alatt érkezik, de volt rá példa hogy 10 nap alatt megjött a mobil kijelző..
Mostanában szinte mindig megjön a termék a beígért időre, legalább is nekem, ez a tapasztalatom. Ha megnézed ez Június vége, Július eleje közé írja.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2025
Üdv.
Megjöttek az IC-k. STR-A6061H.. Kérdésem hogy hogyan élesszem a tápot ic csere után, hogy ne érjen váratlan meglepetés.?
IR2153 táplálásSziasztokIR2153 ból építek egy kapcsolóüzemű táp trafó tesztert és az áramellátásával akadt némi problémám. A soros ellenállásból és diódából épített verzió túlságosan melegszik ezért elvetettem. 18k 2W al próbálkoztam. Próbáltam 0,68µF X2 es kondival és soros 200 ohmmal helyettesíteni az ellenállást. Ha kiveszem az IR akkor a táp zénerén szépen megjelenik a 15V viszont ha bent van az IR akkor 8,3V ra csökken. Lehetőség szerint elkerülném a segédtrafót. Mi lenne a jó megoldás? Mivel teszterről van szó a segédtekercs nem jön szóba.
Szia! Miért veted el a külön tápegységes táplálást?
Helyszűkében vagyok és plusz kis trafó ahhoz graetz stb jobb lenne valami primitívebb megoldás.
Azért esik le a 15V-od, mert sokat fogyaszt az IR. Növeld a soros kondenzátor kapacitását.
Már párhuzamosan van egy 1u és 2db 0,68 as de semmi sem változik
![]()
Külső tápról mérd meg az áramvélvételt, akkor már tudod méretezni
A hozzászólás módosítva: Szo, 17:17
Ha soros ellenállásból akarod folyamatosan táplálni, akkor bizony 5W-os ellenállás fog kelleni. Ezért ezt érdemes csak indításra használni.
Hova van rakva ez a 0,68µF kondi? Tudnál egy kapcsolást mutatni? Csakhogy egyértelmű legyen miről beszélünk?
Természetesen. A teljesség igénye nélkül csak a tápkört gyorsan leskicceltem.
Sajnos ez az áramkör így ahoy van nem fog működni, mert jól láthatóan az 1u kondenzátor DC-t kap, ahol szakadásként viselkedik. De jó próbálkozást más megoldás találásában.
Szerintem keress aliról kicsi ó'csó 12V tápot, van akkora mint a kisujjam, függőlegesen forraszd be és kábelezd be a panelra. Ez a veszteség, a méret és ár szempontjából is a legjobb megoldás.
0,68µF van párhuzamosan 1M ellenállással ami sorba van 200Ohm ellenállással és a 230V os váltakozó ágon van.
Vegyél példát ezek közül.
Kondival nem fog működni az egyutas egyenirányítás. A nyitó impulzussal feltöltődik a kondi és nem sül ki. A dióda mellé tegyél egyet a test felé fordított polaritással, ami kisüti a kondit. Tehetsz vele sorba szintén egy zenert fordítva, de nem feltétlen szükséges.
Hasonló megoldás van némely kondis előtéttel működő eszközben. Távvezérelt csengő, mozgásérzékelő, ... A hozzászólás módosítva: Szo, 21:32
A diódával sorbaköthetsz Zenert, de nem feltétlenül szükséges.
Ez a megoldás működésre bírta viszont feszkétszerező lett belőle és a fő tápág 500V ig felkúszott. A végső megoldás az lett hogy mindkét váltóág kapott 1-1 100n kondit párhuzamos 1M kisütő ellenállással és soros 200ohmmal, ami megy egy graetz hídra és innen táplálva már működik és nincs fesz 2x ezés sem. Tanulságos volt ez a kis táp mizéria! Köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólásokat!
A plusz dióda talpat a bejövő másik váltóra kötve szerintem nem feszültség dupláz.
Üdv.
Mit dupláz, ha ott a dióda után a Zener? A kondenzátort áramgenerátornak használnád, csak ott akadt el a dolog, hogy amit az egyik félperiódus beletöltött, a másik félperiódus nem tudta kivenni, mert ott volt az első dióda.
Milyen fő tápágban kétszereződött? Ha ehhez a segédfeszültséghez hidat használsz mindkét pólusról, akkor más gondokat fog okozni. Részletrajzokkal nem sokra megyünk, mert nem tudjuk, mi következik utána. ![]() Egyébként nem ok nélkül használnak ellenállást a fő táról leágaztatva. Az a legtisztább. Más tápokban viszont 27 kOhm-ot láttam. Az IR adatlapja szerint 5 mA-t kér. A 18 kOhm 320 V-on 17 mA-t enged át. A felesleget mindig a Zener viszi el. Akár az IC belső Zenere, akár a külső, amit odatettél. A hozzászólás módosítva: 9:12
Elfelejtitek hogy a fő graetz is belép a buliba. Ha kiveszem a testre menő diódát egyből megszűnik a feszkétszerezés. Ha átrakom a váltó másik ágába akkor pedig beterheli a tápot amit csak úgy tudok kiküszöbölni ha berakok mégegy kondi ellenállás párost a másik tápágba is! Így már működik! Megvan a 15V és nem is terheli be! 200 ohm sorba 100n kondi mindkét váltó ágba és működik!
Éppen erről beszélünk. Nem lehet meggondolatlanul össze-vissza kötözgetni az egyenirányítókat. De amit tapasztaltál feszültségkétszerezést, csak akkor fordulhat elő, ha terheletlen a főtáp. 2-5-10 A terhelés mellett észre sem lehet venni azt a néhány mA-t.
Ettől függetlenül nem illendő ilyen kutyulásokat végezni, mert előbb-utóbb megbosszulja magát. ![]()
Így van a főtáp terheletlen. Én is gondoltam hogy elnyelné a terhelés, de ez egy próbaeszköz lessz állítható frekvenciával és a rákötött tekercsekkel lehet majd nyomógombbal indítani próbához vagy kapcsolóval fixre ha látszik a terhelésből hogy bírni fogja.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |