Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Megnyugodhattok, én akkor se hagynám el ezt a fórumot, ha lenne Facebook fiókom is.
![]() Próbálkoztam "Index fórummal" is, de sajnos a regisztráció és bejelentkezés hihetetlenül vacak, így az nem jött be. "Próbahardveren" is regisztrálva vagyok, jelenleg is aktívnak tűnik, de valamiért csak nagyon ritkán járok arra, valamiért nem sikerült beintegrálnom a szokásaimba.
Nekem úgy is tűnik, hogy a FB vs. fórumok kérdése csak tünetet mutat igazából: a Facebook sem volt ennyire a "nem gondolkodó tömegé" addig, amíg nem vált a vezetékes vízzel és árammal szinte egyformán "alapszolgáltatássá" az otthoni, majd pláne a mobil internet. 2015-16 körül szerintem egész jó és hasznos beszélgetéseket folytattam ott pl. retro hangtechnikás gyűjtői csoportokban. Később oda is bekerültek a trollok, funkcionális analfabéták, nepperek, és velük a végtelen-parttalan, egyre süllyedő színvonalú viták. Persze ebben része lehetett a mögöttes algoritmusok változásának is, de a résztvevőknek is szerepe volt. Egy csoport tudott kulturáltnak megmaradni: ahol az admin nem könyörgött a helyesírásért, szabályszerű hirdetésekért, tiszteletteljes kommunikációért: le volt írva a szabályzat végére és be is tartották, hogy nincs figyelmeztetés, az első szabályszegésért véglegesen tiltásra kerül az illető. Reklamáció meg nincs, máskor leszel szíves értve elolvasni a leírást. A demokratikus normáknak úgymond nem felel meg, de a működőképességnek igen. Lehet, hogy más tematikus közösségekben is alkalmazni kéne.
Ami viszont a hagyományos fórum csökkenő látogatottságát illeti: szerintem eleve a hobbival rendelkezők száma is fogy. Nem függetlenül a fenti jelenségtől, a non-stop elérhetőségtől és annak figyelmet-időt szétforgácsoló hatásától. A HE, vagy bármi más tematikus fórum addig sokkal aktívabb tudott lenni, míg az átlag felhasználója nap közben tanult/dolgozott, esetleg a családjával volt, MAJD UTÁNA: este odaült az íróasztalhoz, műhelysarokba, és esetleg a PC elé is. Dedikált időben, konkrét céllal. Ma meg ad-hoc benyomások vezetnek nagyon sokakat, eszébe jut valami (netán a szeme elé dobta a FB algoritmus), érdekli, megkérdezi a szintén instant felületen. Ha nem kap olyan választ, pár órán belül, ami mentén maximum pár napon belül meg lehet valósítani a dolgot - tovább is áll. Az ötletek gyűlnek, a megvalósítások kevésbé. Én 30. évem előtt pár hónappal jutottam oda tavaly, hogy a FB-t telefonról teljesen leszedtem, PC-n pedig reggelente fél órát engedélyeztem magamnak. Abszolút felszabadulás volt. Egy ideig még a messengeres üzenetekre is csak akkor válaszoltam, és az se volt a telefonon. Tulajdonképp azt is jó lett volna megtartani, csak úgy meg nem egyszerű nem belecsúszni a totális magányba. 30 éves egyedülálló nagyvárosi emberként, hasonló korú társasággal bármit leszervezni közel esélytelen, ha "ilyen lassú" módon élsz.. Úgyhogy van megint Messengerem nap közben is, de folyamatos küzdelem, hogy csak napi párszor nyissam meg. Szépen csapdába esett egy komplett társadalom igazából.. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2025
Bizonyos szempontból össznépileg jót tenne, ha a (lakossági) internetelérést lekorlátoznák napi 2-3 órára, mondjuk reggelre vagy kora estére (esetleg ezt felosztva). De ez valószínűleg teljesen kivitelezhetetlen a jelenlegi körülmények között. (Nem a függőség miatt, az a kezdeti sokk után gyorsan csillapodna. Riogatnak vele, de ez azért nem egy heroin. Először cserkész- vagy egyéb nomád táborozó gyerekeknek kb. 4-5 nap után már el szokott jönni a váltás, amikortól élvezik az offline létet.)
Persze vannak dolgok, amiket nem sírnék vissza 25-30 évvel ezelőttről vagy régebbről. Olyasmik, amik abból fakadtak, hogy ha már az online lét nem kötötte le az átlagembert, hát talált valami más jellegű, de hasonlóan buta elfoglaltságot. Pl. magától értetődő jelleggel, rendszeresen berúgni munka után (bár van, akinél ez máig megmaradt). Vagy kinézni a tágabb haveri körrel egy "ellenséges csoportot", mondjuk egy versenytárs együttes vagy sportklub rajongóit, és csapatosan megverni őket a koncertről/meccsről hazafelé menet (ez már eléggé kikopott, pedig anno elég sok ilyen sztori volt). Akkor már tényleg inkább a Netflix. Az viszont biztos, hogy a 60-as, 70-es, 80-as években a hidegháború által jelentett folyamatos háttér-stresszel együtt is sokkal optimistább volt a korszellem, mint ma. Nekem is az a benyomásom, hogy ebben, ill. ennek elmúltában benne van az ezredforduló utáni hatalmas kiábrándulás is: hogy hiába a széleskörű jólét, a technológiai fejlődés, a szélsőséges birodalmak összedőlése - mind, egyesével átlagemberek is összehozzuk, hogy e körülmények közt sem az elképzelt jó felé haladunk, inkább a szétesés felé. És mára nincs olyan jövőkép a köztudatban, amiért azt érezzük, megéri dolgozni, akár küzdeni: a korlátlan információ-elérésnek hála mind megértettük, hogy az emberi szabadság, boldogság egyetlen igazi korlátja: maga az emberi természet.. legyen a környezet, a tárgyi eszköztárunk bármilyen. (Csodálkozunk, hogy gyerek sem születik elég..?) A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2025
MűszakiSzeretném kikérni a véleményeteket. Ma lett volna a műszaki de "megúsztam" egy 10 ezres vizsgálattal. Tényleg ennyire bele kell állni a dolgokba vagy csak fel lett fújva az ügy és ezért nem engedték át?
Mindig amikor egy filmben azt látom, hogy a haverok elmennek valahova mindig elkap a sárga irígység. Dolgozok, van 3 kutyám meg egy rahedli kiadásom de nem látom az igazi értelmét az életnek. Az unokahúgom is hátat fordított pedig oda vissza voltunk egymásért. Akkor mivel üssem agyon az időt?
Az ablak lehúzáson kívül valídnak tűnik.
Az én véleményem az, hogy amiket felírtak, azok megléte alap dolog, és a saját érdeked is.
Érdemes ilyenkor rekordgyorsasággal megcsinálni, és vinni vissza.
Teljesen jogos észrevételek, s ha akartak volna, biztos találtak volna még egyebet is. Úgy látom fékpadra még rá se álltak vele, ott is megbukhat. Minden az autón lévő holminak működnie kell, s egy mennyiség után még az apróságok is elegendőek ahhoz, hogy bukjon a járgány. A nagyobb hibákkal (pl. fék) meg azonnal bukó van.
Nézd a jó oldalát. Még jó, hogy karosszériát nem kell javíttatnod.
Az csak picit horpadt és horzsolt, szerintem elmegy még kozmetikai hibának.
Helye válogatja. Szerintem ha csak az ablak meg a gumihang lett volna a baj, átengedik, de szólnak, hogy cseréld ki mihamarabb. Így, hogy volt más is...
De ahogy a többiek is írják, a saját érdeked, hogy ezek a dolgok rendben legyenek. A lámpapolír az egész autó megjelenését feldobja, az sem rossz, ha jobb oldalt le tudod engedni az ablakot. A gumiharang, ha jó nem megy tönkre idő előtt a féltengelycsukló (ami árba min 10szerese a gumiharangnak), ha jó a szilent simábban fut a kocsi, meg nem fog idő előtt tönkremenni a lengéscsillapító/gömbtámasz. A másik hozzászólásodra meg, fel a fejjel! Az élet márcsak olyan, hogy valamikor jobb valamikor rosszabb. Néha kicsit kilátástalannak tűnik, de aztán valahogy mindig rendeződnek, tisztulnak a dolgok. Nem kell ráparázni. Meg néha hagyni kell a francba mindent és elmenni valahová. Kell néha egy kis környezetváltozás.
Mind kell, amit leírtak. A szilentek alap dolog, lötyög a kerékfelfüggesztés így a kerekek is. Fényszórópolír: matt, csökken a kijutó fény. Először szervizbe kell vinni megcsináltatni mindent, úgysem úszod meg, előbbi költség ezzel megúszható lett volna.
Esetleg ugyanoda akik átvizsgálták, mert ha ők javítják ki, akkor az következő alkalommal talán át fog menni.
Ha nekiáll az ember fél tubus fogkrémmel polírozni, hurkapálcával tuningolni a futót, lehet ismeretlen helyen még jobban elhúzzák. Meg megkérdezik a hibakódokat, ki reszelte meg a kilóméterórát, és hasonlók...
Ugyanakkor az nem kérdés, hogy hat számjegyet fog tartalmazni a számla, azon lehet alkudozni, hogy mivel kezdődik...
Csak ennyi híját találtak? Se fék, se semmi húzós?
Akkor tök jó, ha minden mast jónak láttak. Csináld (csináltasd) meg. Idézet: „össznépileg jót tenne, ha a (lakossági) internetelérést lekorlátoznák napi 2-3 órára, mondjuk reggelre vagy kora estére (esetleg ezt felosztva) ...mind megértettük, hogy az emberi szabadság, boldogság egyetlen igazi korlátja: maga az emberi természet.. ” Mecsoda diktatúravágy a sötét gondolatokkal indokován
Én rendszeresen hordom a kocsit szerelőhöz, nem várom meg, hogy megálljon. A konkrét hibán kívül minden alkalommal részletes átvizsgálást és szükség szerinti javítást is kérek.Így eshetett meg legutóbb, hogy csak az olajcserét kellett megcsinálni. Ezért aztán a megmaradt pénzből közérzet javító beruházásra is futotta…
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2025
Hasonló elvek szerint használom én is az öreg autómat. Egy évben kétszer, amikor a téli-nyári gumicsere történik átnézetem és a felmerült hiányosságokat meggyógyíttatom. Néha felmerül egy vezérlés-csere, vagy éppen a gyertyákat kell cserélni, akkor ezek többletként jelentkeznek. Ez eddig jól bevált, az átlag költség racionális szinten tartható.
A műszakival kapcsolatban értetlenül állok azok előtt akik fogják magukat és elviszik az autójukat vizsgára. Szerintem ezt nem így kell csinálni, hanem megbeszélni a szerelővel mikor tudja fogadni, aztán otthagyni neki reggel az autót, nézegesse meg amit kell, javítsa meg amit kell, és mikor ez megvan, akkor Ő vigye el a vizsgára, és nekem már a pecsételt forgalmival adja vissza délután. Mondom mindezt úgy, hogy talán magam is tudnék babrálni vele, de nem akarok, mert ez egy olyan feladat amit kellő felelősséggel kell végezni.
Nekünk 2000-es évjáratú (idén 25 éves) Suzuki Swift Sedan van, ritkának számító 4 sebességes automata váltós felszereltség.
Nemrég zokszó nélkül átment a műszakin, reggel leadtuk és délután már hozhattuk is el. Csupán a csomagtér fedélen van pici horpadás (tolatásból), a műszaki után itthon feltöltöttük a szükséges folyadékokat és vizet cseréltünk a motor hűtőrendszerében, minden rendben ment. Mivel keveset használtuk ezért négy évszakos gumik vannak rajta, jelenleg a tesómhoz került Pestre, ‒ ő idén vizsgázott sikerrel, állítólag egészen jól vezet.
Hát ezt én is pontosan így szoktam.
![]() Idén tavasszal fordult elő, hogy kellett ezt meg azt javítani, ami miatt vissza kellett vinni. Amúgy teljesen jogos dolgokat találtak egy ennyire öreg járgányon, csak nem volt éppen nekik raktáron. Gyalog mentem vissza, jármű meg ott aludt...
Pedig én is pont így csinálom. Felhívom a szervizt, kérek műszakira egy időpontot, előtte nap lemosom, és elviszem. Leülök a fotelba, várok úgy 50 percet, ekkor már látom az ablakon át, hogy odaálltak az autómmal a bejárat elé, na mondom kész van. Pár perc múlva szólnak is, hogy kész van, fizetek és eljövök.
Természetesen én ezt megtehetem, mert amikor megvettem a járgányt akkor minden olyan dolgot kicseréltettem rajta amit ilyenkor illik, annyit azért én is értek egy autóhoz, hogy lássam ha valami nem oké, nagyon keveset autózok, kétévente olajat cseréltetek a szerelőmmel (maszekban jelképes összegért, nem szervizben vagyonokért), ilyenkor cserélünk fékolajat is, mert műszerrel mérve egy kétéves fékolaj már kuka. A téli nyári kerékcserét már jó ideje magam végzem, ennek meg nem csak az idő és a macera az oka, hanem a bejáratott gumisom egyik évben nem ért rá, azt mondta, időpontot kell kérnem. Mondom oké. Elmentem oda ahova nem kellett időpont, ott elkértek tőlem a műveletért 9800Ft-ot. Azóta felemelem a kocsit évente kétszer és kicserélem ingyen magam a 4db kereket. Ugye, ha centirozni kéne azt egyrészt észreveszi az ember fia (nem kell) másrészről, ha megtörtént, és még aznap elmegyek vele egy másik gumishoz, leveszik, és újra centírozzák, mondván hogy nem jó. És ha aznap még egy harmadikhoz is elvinném, az is ugyanazt tenné, mert ott sem lenne jó... ![]() Ja, és még egy ok van, nincs már olasz autóm, mert azokkal ezt nem lehetett megtenni, még ha keveset mentem sem, mert azokon ami el tudott romlani az bizony el is romlott, az elektromos dolgaikban szinte minden.
Még valami, hátha ezen is felszisszen valaki. Sikerült minap itthon az udvarban összetörnöm az első lökhárítómat tolatás közben, na nem nagyon, de épp annyira, hogy lett rajta úgy 40 centi hosszú repedés meg kitört belőle teljesen egy tenyérnyi darab. Kellőképpen el voltam kenődve, két napig törpöltem rajta, hogy hogyan tovább. Mondom az új biztos drága. Nem drága, de nem küldik el postán mert hogy nagy a mérete. Mondom akkor szerviz, de ott meg a tizen huszonezres rezsióradíjjal akár javítás akár csere csak megnőne a végösszeg rendesen.
Nem szabad agyalni ilyenen, ezt már sokadszorra tapasztaltam meg. Amikor abbahagytam, akkor egyszer csak TV nézés közben az ágyon fekve beugrott, hogy mi van ha meghegesztem magam? De mondom még ha sikerül is, glettelgetni, festeni akkor is kell, nem lesz olcsó. Utána olvastam, néztem pár műanyag hegesztős videót. Még aludtam rá kettőt, egyik reggel aztán felbátorodtam, lesz ami lesz nekiállok. Lebontottam, perforált lemezem volt maradék, elő a nagy forrasztópáka, felmelegítettem 260 fokra ahogy ajánlották, szorítókkal meg egyik kézzel nyomva összeillesztettem amennyire tudtam és elkezdtem a perforált lemezt szépen beolvasztani a lökhárító belső felén. Bánom már hogy nem csináltam róla videót (na de nincs harmadik kezem) mert sokaknak hasznos lett volna. Elkészült, tetszett, örültem. Mondom, mi van ha ez így marad, engem nem zavar hogy kívül ott a repedés nyoma, de még sincs összecseszve a külső oldal, annyira nincs, hogy 15 méterről nézve már szinte nem is látszik hogy sérült volt. Eddig ugye nem került egy vasamba sem a dolog. Mondom, mi lenne, ha ez így is maradhatna? Elmentem hát a műszaki állomásra, kihívtam az egyik vizsgabiztost, mondom nézze már meg, el fogják ezt így vajon fogadni majd a tavasszal esedékes műszaki vizsgán, vagy vegyek rá újat? Nézi, ez teljesen jó így ahogy van. Mondom köszönöm, akkor így marad... Idézet: „... megbeszélni a szerelővel mikor tudja fogadni, aztán otthagyni neki reggel az autót, nézegesse meg amit kell, javítsa meg amit kell, és mikor ez megvan, akkor Ő vigye el a vizsgára, és nekem már a pecsételt forgalmival adja vissza délután...” Ezt mi is így szoktuk. Reggel viszi a szerelő, este hozza. Megcsinálja rajta ami fontos, pl. fékpofacserét.
Nekünk egyszer olyan volt, hogy este hozta a szerelő a műszakiról. Másnap reggel indítanánk a kocsit,nem indul. Szerelőt kihívjuk. Pont akkor ment tönkre benne az indítómotor.
![]() Lehet megjártatták egy kicsit. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2025
Érdekes, nekem az olasz járgányomban csak a német elektronika romlott el
Ezzel azért jól felcsesztél:
Idézet: „Nekünk 2000-es évjáratú (idén 25 éves) Suzuki Swift Sedan van, ritkának számító 4 sebességes automata váltós felszereltség. Nemrég zokszó nélkül átment a műszakin, reggel leadtuk és délután már hozhattuk is el.” Röviden: Ha nektek is van autótok, Janiéknak is van autója, Granpának is vannak autós haverjai, meg neki is van jogsija, akkor miért elvárás, hogy én hurcolásszak benneteket Pestről ingyen ebédre Györökre? Idézet: Kutya ütközés miatt egy méteren repedt első lökhárító. Leszereltem, műanyag hegesztőhöz vittem, 20e Ft. és másfél centi szélesen végig a repedés nyomán a festék lejön, öt kilóméterről látszik. „kívül ott a repedés nyoma, de még sincs összecseszve a külső oldal,” |
Bejelentkezés
Hirdetés |