Fórum témák
» Több friss téma |
Pont erről szólt az eredeti kérdés.
![]() Adott feladathoz a feladathoz illő dióda kell, nem egy alkalmatlan diódára hűtőbordát kókányolni..
A dióda adatlapja szerint 5 A-es gyorsdióda, tehát a feladatra bőven megfelel. Más dolog, hogy melegszik, amit nem árt csökkenteni.
PC tápokban tömegesen fordul elő, hogy 2*3 A-es diódákat használnak a képen bemutatott módon 8-10 A terhelésre. Mert ott úgyis áramló levegő hűti. Más dolog, hogy ekkora terhelést csak ritkán és rövid időre kapott, mikor több régebbi, nagyobb fogyasztású merevlemez pörgött fel. A hozzászólás módosítva: Vas, 22:36
Értékes hozzászólás. Eszembe sem jutott hogy a hűtőbordát a dióda lábára érdemes felszerelni.
Nagy mennyiségben van itthon egyéb hűthető diódám is itthon, de igazán arra voltam kíváncsi hogy mennyire fogja bírni a BY500-600 a terhelést. Az 5A folyamatos terhelést, amit ír rá az adatlap , azt képtelenségnek tartom hogy ki lehetne hozni belőle. Az általam szükséges 2A-re még használható , de hűtéssel.
https://www.hestore.hu/prod_getfile.php?id=4399 figure 3 szerint kb 1V fesz esik rajta 2A esetén,
na ezért lesz belőle fűtőtest, azt a 2W-ot el kell tenni valahová. Használj inkább schottky diófát, kevesebb mint fele a nyitófesz...
Kíváncsiságból használtam a BY500-at. Számítottam rá hogy fűteni fog, de nem gondoltam hogy 100C még a normális üzemeltetési tartományába esik. Attól sem szoktam visszariadni hogy esetleg párhuzamosan ráforrasztok egy másikat.
![]() A hozzászólás módosítva: 15:14
Idézet: „Adott feladathoz a feladathoz illő dióda kell, nem egy alkalmatlan diódára hűtőbordát kókányolni..” Igen, csak amit belinkeltél diódát az végképp alkalmatlan hogy egy kapcsolóüzemű táp kimenetén egyenirányítóként tetszelegjen mert túl lassú. Valójában az adatlapjában meg sincs adva a "Recovery time" paraméter. Szóval tök jó, hogy hűthető csak éppen nem fog működni. Erre a feladatra egy teljesítmény schottky volna igazán jó, az kevesebbet fűtene, de amíg a működési paramétereken belül van addig jó ez is a lábain keresztül pedig elég sok hőt át tud adni csak meg kell oldani az onnan való eldisszipálást amire az adatlap konkrét tanácsokat ad. A hozzászólás módosítva: 19:33
|
Bejelentkezés
Hirdetés |