Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elfogadnám, ha ingyen elvihető
Lapozás: OK   140 / 140
(#) zolika60 válasza ftirius hozzászólására (») Szept 2, 2025 / 1

Régen a benzinkúton alap volt, hogy gyertya meg ékszíj legyen. Manapság már Izzó meg biztosíték sincs minden kúton.
(#) Udvari Zsombor válasza FAZ1 hozzászólására (») Szept 2, 2025 /

Pontosan, a Lidl "non-food" sátrát lehetne megnézni, mindenféle elő szokott fordulni ott.
(#) em hozzászólása Szept 2, 2025 /

Mikrosütő

Levitézlett, de működő mikrosütőt keresek kísérletezéshez. Budapesten és környékén elsősorban. Köszönöm!
(#) Rosszmáj válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 2, 2025 /

Régen alap volt, hogy a lerobbant kocsit az árokparton meg tudd csinálni.
Nem véletlenül volt a Zsigulihoz - Ladához az a szerszámkészlet. A kúton meg csak az vett gyertyát, aki volt olyan nemtörődöm, és nem volt a kocsijában tartalék garnitúra.
Gondolom, a velemkorúaknak mindnek van sztorija, milyen extrém hibákat hárított el a természet lágy ölén.
Ezt a mai járgányokkal már nem teszed meg.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2025
(#) Régi motoros válasza Rosszmáj hozzászólására (») Szept 2, 2025 /

Nohiszen, mit vársz, manapság egy-egy típusnál sima izzó cseréhez is le kell bontani a fél lökhárítót...
Azokat nem irigylem. Az enyémben még igaz szűkösen, de hozzáférhető a motortérből.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2025
(#) Tomi94 válasza Rosszmáj hozzászólására (») Szept 2, 2025 /

Idézet:
„Ezt a mai járgányokkal már nem teszed meg.”

Meg szükség sincsen rá. Van rokonom, aki épp a nyugdíjas éveinek kezdetén vett új autót - ami most 20 éves, kb. 45e km-rel a motorban. A gyertyához még nem kellett nyúlnia ennyi idő alatt. Oké, ez az alacsony futás extrém példa (és egyébként vannak alkatrészek, aminek ez sem tesz jót), de némi különbség azért van az üzembiztosságban, és nem a 40+ éves keleti autó javára.

Nyilván a "szakszerviz kell egy izzó/biztosíték cseréhez is" irányt én sem tartom jónak, de azért lehet valamennyire haladni is a korral. (Gyertya a benzinkúton valószínűleg azért nincs, mert nagyon nem mindennapi, hogy szükség legyen rá váratlanul.)
(#) Rosszmáj válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 2, 2025 /

Idézet:
„"szakszerviz kell egy izzó/biztosíték cseréhez is"”

Na ja. VW Caddy, a 70 oldalas "tanácsok és tennivalók" között szépen le van írva, az első lámpában hogy kell a 4 izzót kicserélni. Hátsó lámpáról egy szó se. Akkor ... 2 csavar (jól eldugva) fogja. Kitekered, és a lámpatest nem mozdul. Mikor a két láthatatlan rögzítő pöcökből az egyik eltört, akkor jöttem rá, hogy a lámpatestet oldalra lehet kitolni a karosszériából.
No, ezért járnak a szakszervizesek oktatásra és ezért 10.000 Ft az óradíj. 1 forint a mozdulat, 9.999, mert tudja.
(#) 444Tibi válasza em hozzászólására (») Szept 3, 2025 / 1

Te vagy az én emberem.
Tegnap cserélték ki melóhelyemen a kiskonyhába a mikrót, semmi baja csak ahol forog benne a forgótányér, lekopott a festék 5 centi hosszan.
Pécelre kijössz érte?
(#) még1MbR válasza 444Tibi hozzászólására (») Szept 3, 2025 /

Ha nem menne ki érte, én szívesen kimegyek, elkezdett vavakolni a régi Zanussi mikróm, valami fura percegő hangot ad, lehet a nagy fesz dióda vacakol? Nem tudom...
(#) 444Tibi válasza még1MbR hozzászólására (») Szept 4, 2025 /

Szia jön. szomszéd faluba dolgozik Tarcsán. Jövő héten elviszi.
(#) kalmi.kalmi hozzászólása Pé, 15:48 /

Mikroszkóp

Köszönettel mikroszkópot elfogadnék ! Debrecen és környéke... Postázva is !
(#) ha6qt hozzászólása Vas, 11:21 /

Textilbakelit vagy Telflon darabkát keresek

Sziasztok!

Egy távtartó elkészítéséhez szükségem volna alapanyagra, vagy egy olyan anyagdarabkára, amelyből körkivágókkal ki tudok vágni 2db ilyen csődarabkát:
Cső külső átmérő: 40mm
Cső belső átmérő: 22mm
Cső hossz: 20-25mm (ez rugalmas)

Elektromosan szigetelő kellene, hogy legyen (100-200V), illetve nem folyamatosan, de időnként kb. 250 fokig hőálló. Emiatt elsősorban textilbakelit, másodsorban teflon anyagokra gondoltam, de bármi jó, ami hasonlóan jól megmunkálható otthoni körülmények között.

Apropó, textilbakelit és teflon 40mm átmérőjű rudak léteznek, de pl. a textilbakelitnek meglepően horror ára van a boltokban.

Javaslatot is szívesen várok, ha van jobb ötletetek az anyagot és a beszerzést illetően.

Budapesten és Egerben lakom.

Köszönöm!
(#) kalmi.kalmi válasza ha6qt hozzászólására (») Vas, 13:10 /

Rajzold le milyen formát szeretnél megalkotni !
(#) ha6qt válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Vas, 13:55 /

2db ilyet szeretnék a végén kihozni belőle
(#) kalmi.kalmi válasza ha6qt hozzászólására (») Vas, 14:01 /

Textilbakeltem nem lesz...
(#) erbe válasza ha6qt hozzászólására (») Vas, 14:17 /

10 mm-es papírbakelitom van, ha gyűrűkből összerakva is jó.
(#) FAZ1 válasza ha6qt hozzászólására (») Vas, 16:02 /

A textilbakelit eléghet, így helyette sztem a teflon inkább jó. Nem tudom, nagy általánosságban hány fokot bír el maga a bakelit, de - bár eléggé jó elektromos szigetelő, én magasabb hőre nem ajánlanám.
Esetleg valahonnan valami porcelán, üveg, vagy kerámia? Muszáj rugalmasnak lennie?
(#) ha6qt válasza FAZ1 hozzászólására (») Vas, 16:09 /

Elnézést, félreérthető voltam, én vagyok rugalmas abban, hogy a hossza 20 vagy 25mm között hogyan változik Még ettől hosszabb is lehet, hiszen a bakelitból, teflonból tudok levágni.

A porcelán, üveg, kerámia is jó lenne, de a kérdés éppen a "honnan?". Ha ezek az anyagok méretben nem helyesek, akkor sajnos házi körülmények között ezeken alakítani nem tudok.

Közben még egy megoldás eszembe jutott, ránéztem, hogy van-e hasonló méretű ferritgyűrű a piacon.

Éppen akad, ebből kettőt egymásra téve majdnem az a méret jön ki, amire szükségem van. De még gondolkodom ezen a megoldáson, mert hát a ferritgyűrű nagyon merev kerámia, ha odacsapom a műszert valamihez, el is törhet belül.

Illetve bár a ferritgyűrű elvileg nem teljesen vezetőképes (megaohmos nagyságrendű, lemértem párat, illetve Google szerint is így van), de azért mégsem szigetelőnek szánják.
A hozzászólás módosítva: Vas, 16:12
(#) ha6qt válasza erbe hozzászólására (») Vas, 16:09 /

Köszönöm, ha nem találok más megoldást, keresni foglak
(#) NGY válasza ha6qt hozzászólására (») Vas, 17:16 /

Nem tudom, milyen irányban és milyen terhelést kell kibírnia.

Hasonló nagyságú csöveket készítettem évtizedekkel ezelőtt kb. 0,5 mm vastag, vízüvegbe áztatott kartonból. Feltekertem pár réteg celofánt egy seprűnyélre, arra a beáztatott papírcsíkokat, rögzítettem, hagytam kiszáradni (kb. 2 nap).
(#) FAZ1 hozzászólása Vas, 17:36 /

Távszabályzó

Keresnék Wayteq HD 97CX MindigTV kártyás beltéri egységéhez távszabályzót.
Vagy csupán azt a sima lehetőséget, hogy a gyakorlatban mivel menne még el? A betaníthatóak között sajnos nem találtam. Vagy pl. olyan bármilyen más működőt, amelyikben a kvarc cseréjével elmenne.
(#) Udvari Zsombor válasza FAZ1 hozzászólására (») Hé, 15:30 /

Vannak olyan tanítható távirányítók, amik olyan módba is kapcsolhatóak, hogy a vezérelni kívánt készülék felé tartva nyomogatja az ember és manuálian elmenti a beállítást, ha a készülék reagált a távirányítóra.
(#) Gyadam_Kr hozzászólása Hé, 17:19 /

Audio kazetta felvevő/kazetta deck

Sziasztok!
Keresek olyan audiókazettát befogadó készüléket, melyen van felvétel funkció. Legfontosabb az lenne, hogy legyen valamiféle jack bemenete, hogy tiszta jelet tudjak adni rá. ( a terv az, hogy képet mentek le audiókazettára SSTV-vel, ezért kéne a tiszta jel.)

Ha van valakinek elfekvőben ilyen, ne tartsa magában.

Ádám
(#) img válasza FAZ1 hozzászólására (») Hé, 17:23 /

Kétféle utángyártott távirányító is létezik hozzá: az egyik 5800 Ft, míg a másik 6800 Ft.
(#) uniman válasza img hozzászólására (») Hé, 17:29 /

Bizonyára azt is elfogadná, ha "ingyen elvihető"... Annyit ér a komplett készülék használtan.
Valamelyik Mo-n népszerű set top boxomat Redmi telefonom infrakimenetével tudtam irányítani...teljesen ingyen!
"China set top box" kiválasztásával...
Már megtárgyaltuk nem is oly régen...
A hozzászólás módosítva: Hé, 17:34
(#) img válasza uniman hozzászólására (») Hé, 18:37 /

Értem, csak segíteni akartam, hogy ha nem talál más megoldást akkor se maradjon TV nélkül.
(#) FAZ1 válasza img hozzászólására (») Kedd, 8:03 /

Valójában az egész MindigTV nem ér annyit.

No meg - azt hittem, akinek esetleg van elfekvőben a kacatosában ilyesmije.
(#) Peter65 válasza ha6qt hozzászólására (») Kedd, 8:48 /

Szia!
Egy ötlet: veszel ilyen üvegszálas szalagot, Araldit vagy UHU kétkomponenses ragasztóval átáztatod, és feltekered egy 22mm-es valamire, amit megkötés után eltávolítasz. Megkötés után csiszolással tudod a méreteket pontosítani.
De nyák lemez hordozó anyagból is kivághatsz egy tucat gyűrűt, összeragasztod, és nagyjából megvagy.
Ezek a megoldások tartósan kb. 130-150°C-t viselnek el úgy, hogy a mechanikai tulajdonságuk nem nagyon változik. Magasabb hőmérsékletet is elviselnek, hiszen a forrasztást is kibírják, de ekkor számolni kell a mechanikai tulajdonságok romlásával.
Következő: »»   140 / 140
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem