Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elfogadnám, ha ingyen elvihető
Lapozás: OK   141 / 141
(#) ha6qt válasza majkimester hozzászólására (») Hé, 16:09 /

Szia! Még nem oldódott meg sajnos. Írok privátot!
(#) FAZ1 válasza Tomi94 hozzászólására (») Hé, 17:13 /

Ha ez egy BRG magnómechanika az Európa Star magnósrádióban, akkor lehetséges hogy olyanom bizony van nekem.
Amikor az MK21-es kazettás magnómat korszerűsítettem, egyből kijött belőle egy ehhez hasonlatos tekercs, amely éppen a törlőoszcillátorban volt, mint valami helyi rezgőkör egyik oszlopos tagja. Gondolom, ott az egyenáramú törlőfrekvenciát volt hivatva előállítani.
Amikor a váltó-áramú törlőoszcillátort terveztem és tettem bele az MK21-be, az nagyon simán kimaradhatott.
És persze akkor elraktam az utókornak, de azóta se dobtam ki.

Egyetlen baja lehet csupán a dolognak - nekem gyakorlatilag elég sok mindenféle ilyen, és ehhez hasonló mindenféle tekercsem van, tehát ki kellene közüle válogatni - pontosan ezt az egyet.
Én biztosíthatom a kiválogatás lehetőségét, ám már inkább nem foglalkoznék vele.
Vagy eljössz és átnézed, vagy elviszed az összes tekercset (odaadom mindet) oszt majd otthon válogatod ki magadnak belőle.
A hozzászólás módosítva: Hé, 17:14
(#) FAZ1 válasza FAZ1 hozzászólására (») Kedd, 7:26 /

Fogjuk rá, hogy átnéztem az összes tekercseimet, de hasonló kivitelűt és kinézetűt sajnos mégse találtam köztük. Lehetséges, hogy tévedtem volna?
Akkor elnézést az egészért.

TÁRGYTALAN!
(#) lazsi válasza FAZ1 hozzászólására (») Kedd, 8:15 / 1

Idézet:
„ott az egyenáramú törlőfrekvenciát volt hivatva előállítani”
Mennyi fa van a vaskarikában?
A hozzászólás módosítva: Kedd, 8:15
(#) 444Tibi hozzászólása Kedd, 12:22 /

6,3 mono jack dugó

Valakinek lenne Pécel vagy a 17. kerület környékén 2 darab 6,3-mas mono jack dugója?

Hozzámkerült 3 napja egy csodaszép 30 éves Peawey PA200-as gitárerősítő, meg is lett javítva viszont szeretném kipróbálni az összes bemenetét.
Van neki összesen 14 darab 6,3 jack be és kimenete.
(#) NGY válasza lazsi hozzászólására (») Kedd, 12:41 /

Ha a frekvencia 0 Hz akkor az DC. Azaz 0 Hz-cel lehet egyenáramú "törlőfrekvencia" .
A kérdés inkább az, hogy kell-e hozzá tekercs
?
(#) 444Tibi válasza NGY hozzászólására (») Kedd, 13:05 / 3

Nem ismeram azt a magnót de a felvétehez mindenképp kell előmágnesezés ami csak a leghitványabb magnóknál volt egyenfeszültség.
Törlőfejnél mindegy, lehet egyenáramú vagy akár állandómágneses is de a felvételhez mindenképp kellett egy előmágnesező oszcillátor. Ez egy több 10kHz-es szinusz.
Huszárvágásassal oldották meg egyszerűbb magnókba, maga törlőfej tekercs volt az oszcillátor tekercse és kapacitív csatolással ment az előmágnesező frekvencia a felvevőfejre.
Az előmágnesezés igazi nonplus-ultra a hangfrekvenciás analóg szalagos rögzítésben, komolyabb deckeken a frekit és a mértékét is lehetett szabályozni a Bias potival. Ezzel nagyon is hallható minőségnövekedést értek el.

Bocs a kisadásért.
Itt minden le van írva érthetően,
Bővebben: Link
(#) lazsi válasza NGY hozzászólására (») Kedd, 13:41 /

Idézet:
„A kérdés inkább az, hogy kell-e hozzá tekercs”
Az nem kérdés, hiszen ott van a képen! Az sokkal jobb kérdés, hogy mekkora kondenzátor kell a rezgőkörhöz?
Véges nagyságú induktivitás, 0 Hz-es rezonancia-frekvencia...
C = 1 / (4 * Pi2 * f02 * L)
A hozzászólás módosítva: Kedd, 13:42
(#) Gobe54 hozzászólása Kedd, 14:18 /

Szinkronmotoros óra

Keresek un. lapozós órához szinkronmotort, lassító áttétellel együtt. Úgy a 80-as évek elején "megkvarcoltam" az olcsón megvásárolható óraszerkezetet, így nem késett kb. napi negyedórát. Mára sajnos az áttételben lévő műanyag fogaskerekek annyira megkoptak, hogy csak "szívességből" hajtják a lapozó szerkezetet (kb. fél sebességgel).
A hozzászólás módosítva: Kedd, 14:20
(#) Tomi94 válasza 444Tibi hozzászólására (») Kedd, 14:20 /

Idézet:
„Törlőfejnél mindegy, lehet egyenáramú vagy akár állandómágneses is de a felvételhez mindenképp kellett egy előmágnesező oszcillátor.”

Lehet felvenni egyenáramú előmágnesezéssel is, a rendes törlőfej helyett állandómágnest pedig tömegével alkalmazták is - de ez a fajta spórolás épp, hogy később terjedt el, amikor a magnó már nem elsődleges zenei forrás volt, csak még beépítették a mikrohifibe, CD-s rádióba a kazettás részt is.

DC előmágnesezést azért már akkor is csak a gagyibb távolkeleti cuccokba, meg a diktafonokba tettek, mert az gyakorlatilag alkalmatlan zenei felvételre, a torzítása és a zaja miatt is. Ha van egy nagyfrekvenciás (persze mihez képest, egy jobb decknél 120 kHz is lehetett ez akár, kis rádiós magnóknál 55-60 kHz volt a jellemző) előmágnesezés, akkor már jobbak az esélyek egy élvezhető felvételre, de az állandómágneses törlés úgy is bevisz egy jókora dübörgést, suhogó zajt, ami a nagyfrekis módszerrel elkerülhető lenne. Nem véletlen, hogy sok 70-es évekbeli mono rádiós magnó jóval hallgathatóbb felvételt készít mai füllel értékelve is, mint egy ezredforduló környéki átlag CD-s magnó. Pedig az alkalmazott fejek, a hangfrekvenciás elektronika, sőt a motor sebességének stabilitása is sokkal-sokkal kifinomultabb lett, csak már nem volt szempont igazán jóra csinálni..

@FAZ1: A körülnézést köszönöm, Tőled már korábban is kaptam egy-két hasznos dolgot egyébként is
De megnéztem: az MK21-ben nem is lehetett ilyen tekercs, ott egy 6+ lábú transzformátor van szokványos két kivezetéses törlőfejjel. (De az MK21 is AC törlő-előmágnesező rendszerű, gyárilag is; nem is vett fel rosszul a maga nemében.) Az MK25-ösben már ez van, ami az Europa Starban is: egy 4 lábú törlőfej, ami egyben oszcillátortekercs is, megcsapolással az előmágnesezéshez. De az oszcillátor ott is más: kettő helyett csak egy tranzisztoros, és a törlőfej-tekercsen kívül nincs másik induktivitás a kapcsolásban. Úgy néz ki, a BRG az elektronikát nem adta át a fehérváriaknak, csak a futómű-egységet.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 14:22
(#) FAZ1 válasza Tomi94 hozzászólására (») 6:49 /

Az MK21-ben igenis volt tekercs, ráadásul nem is egy, de kettő!
Az egyik az - amelyik a törlőfejnek "gyártotta" a törlőfrekvenciát, valami fazék-vasmagos és legalább 6 kivezetéses nagy kerek (kb. 20 mm átmérőjű és hasonló magasságú) tekercs volt,
míg a másik kisebb feltehetően valami fojtó, vagy frekvencia-szűrő lehetett az előmágnesező áram valami-féle "befolyásolására".
Amikor az egész régi cuccot egy az egyben kidobtam az MK21-ből, helyére már 2 tranzisztoros törlő-oszcillátor került, a négy kivezetéses, de szintén BRG-s törlőfejjel. Azóta is az van benne. És átkapcsolható volt az előmágnesezés, normál és króm-dioxid szalagokhoz.

Ráadásul az áttervezett és megépített magnó végfoka sem az AD161/AD162 tranzisztorpár volt.
(#) Tomi94 válasza FAZ1 hozzászólására (») 10:26 /

Azt nem állítottam, hogy nem volt benne tekercs. Viszont ami van benne, az egyik sem azonos a Videotonban levővel.

Ez a rajz alapján:
L1: oszcillátortekercs, törlőfej meghajtásra és előmágnesezésre megcsapolásokkal.
L4: ez érintett még előmágnesezés téren, a felvevő erősítőbe visszajutó nagyfrekvenciás jelet szűri
És van egy L2 is, ami szimplán a korrekciót ellátó visszacsatoló hálózat része.
Következő: »»   141 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem