Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ZC-18 kazán

Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   37 / 37
(#) tallera válasza VIM hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

A csőnél a szivattyút leválasztva nem jelenik meg, de ettől függetlenül pár perc múlva leveri a fi relét.

Gondolom másfele megy akkor.
(#) VIM válasza tallera hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

Szerintem nem a csövet kell leválasztani hanem a szivattyút kikötni vagy amit említettem a piros sarukat húzd le és a kazán villás dugóját csatlakoztasd (a szobatermosztát ne kérje a hőt). Ha így nem veri az FI-t akkor a kazán termosztátnak van szivárgó árama.
(#) tallera válasza VIM hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

Most ott tartunk, hogy lecseréltük a vezérlőt, a hőfokszabályzót és a termosztátot, meg ugye korábban minden vezetéket. Gyakorlatilag a teljes villamos részét a kazánnak. A szivattyút kipróbáltuk egy másikkal.

Két dologra gondoltunk még a fűtés szerelővel. Az egyik, hogy a villamos hálózat kialakításánál van hiba, vagy pedig a gázcső vagy a vízvezeték cső kavarhat be?

Még arra gondoltam, hogy egy teljesen másik lakásban kipróbálom csak az elektronikát.
(#) elektroncso válasza tallera hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

Átfutva a beszélgetést szerintem a hálózatban lesz a probléma. Mivel azt írtad korábban, hogy ha csak a kazán magában van csatlakoztatva más nincs bekapcsolva a házban akkor nem veri le, de ha bekapcsoljátok a porszívót (ami kettős szigetelésű, tehát hibaáramot nem tud létrehozni) akkor azonnal lekapcsol a FI. Ez tipikusan a nulla és a föld összeérése valahol az ugyanis terheletlen hálózatban nem de terhelésre azonnal leoldja a FI-t. Az összeköttetés lehet a kazánban is (sérült szigetelés) de én inkább az oda menő hálózatra gyanakodnék, hogy valahol fel van cserélve a nulla a földdel és amikor csatlakoztatod a kazánt a konnektorhoz akkor a csöveken keresztül leföldeled a nullát (a kazánt kihúzva ezért nincs probléma). Meg kéne nézni a kazán dugvilláját a konnektort és az oda tartó hálózatot is (kötődobozok) hogy hol van elcserélve.
Esetleg próbáld meg, hogy a kazán helyére bedugsz egy másik fogyasztót ami kettős szigetelésű (pl. hajszárító) és a házban más nincs bekapcsolva ha ekkor is old a FI biztosan el van cserélve a nulla és a föld.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2025
(#) VIM válasza tallera hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

Az minden esetre furcsa, hogy háromfázisú az FI és az elmondásod szerint több más konektorból megtáplálva a készüléket mégis leoldást eredményez. A konektorok azonos fázison vannak? Talán szimmetria hiba okoz leoldást?
Idézet:
„Annyi plusz info még, hogy a kazán működik, ha a lakásban mindent kihúzunk, de amint valami más is bekapcsol (pl bojler, porszívó, mikro, stb), akkor lekapcsol a fi relé.”
Ez a leírás enged a szimmetria hibára következtetni, mert ha csak egyedül a kazán van bedugva akkor nem jelentkezik de ha más nagyobb fogyasztó is működik akkor leold. A lakáselosztóban a Nulla sorolóban a kötéseket meg kellene vizsgálni, hogy nincs e laza pont.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

Még egy gondolat, találkoztam már olyannal, hogy a körmökkel rögzített konnektornál a körmökkel odacsípték a nullát és így földelődött le, ráadásul alattomos hiba volt mer pár hét használat után kezdődtek csak az anomáliák, ahogy használat közben picit mocorogtatták a konnektort szépen lassan szúrta át a köröm a nulla drót szigetelését.
(#) elektroncso válasza VIM hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

A nullapont eltolódás ami három fázisú rendszereknél előfordulhat nem okoz FI leoldást mivel a FI-t hidegen hagyja hogy milyen feszültségértékek vannak az egyes fázisokon, ha a fázis(ok) és a nulla áramának összege nulla akkor nem old le, ha az összeg nem nulla akkor leold. Szóval amíg nem ér össze valahol a fázis vagy a nulla (tehát azok a vezetők amik átmennek a FI-n) a földel addig nincs lekapcsolás történjen akár nullpontszakadás is, az áram akkor is a FI-n keresztül záródik csak éppen nem a nullán hanem valamelyik fázison ami túlfeszültséget okoz, de hibaáramot nem.
Ha másik konnektorokból is próbálva ugyan ez a hiba jelentkezik akkor a kazánban van az összekötés vagy a kazán villásdugója van elkötve. Előbbit kihúzott állapotban meg lehet mérni egy multiméterrel is, ha bármekkora ellenállást lehet mérni a nulla és a föld között (vagy a fázis és a föld között) akkor ott a hiba.
A FI relét az sem érdekli hogy a szomszédból a gázcsövön hány amper folyik át, mert azt az áramot nem látja (lévén az a védőföldön keresztül záródik nem folyik át a FI-n (a szomszéd FI reléje viszont kiold, már ha van).
(#) VIM válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

Idézet:
„a kazán működik, ha a lakásban mindent kihúzunk, de amint valami más is bekapcsol (pl bojler, porszívó, mikro, stb), akkor lekapcsol a fi relé.””
Akkor nem a kazánnal lehet probléma ha egyedül nem okoz hibát.
(#) elektroncso válasza VIM hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

Firkáltam tovább miről beszélek. A rózsaszín négyzet a kazán konnektora, ha az nincs csatlakoztatva akkor a másik fogyasztó árama a narancssárga úton halad és nincs leoldás ha bedugod a kazánt akkor a lila átkötésen keresztül a másik fogyasztó árama részben a barna nyíl szerint halad a föld felé a kazánon keresztül így hibaáramot létrehozva. Az az árulkodó hogy a porszívó mint kettős szigetelésű fogyasztó is leoldást okoz szóval nem arról van szó, hogy a hibaáramok összegződnek mert a kettős szigetelésűeknél hibaáramról (nagyon drasztikus eseteket leszámítva) nem beszélhetünk.
Ugyan ez a probléma lép fel akkor is ha a nulla és a föld el van cserélve, akkor a kazán bedugásakor kerül összekötésre a nulla a földdel. Ezt nem rajzolnám le ha nem baj.
(#) tallera válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

Mindenesetre mindenkinek nagyon köszönöm, hogy foglalkoztok a problémámmal

Következő lépésként ki fogom próbálni csak az elektronikát egy másik lakásban, ha ott is leold, akkor nincs kérdés, ha nem, akkor biztos, hogy a hálózatban van a probléma.

Arról mit gondoltok, hogyha egy körön bedugom a kazán elektronikáját, mellé egy másik fogyasztót, lekapcsolom az összes biztosítékot és egyenként felkapcsolom. Így talán akkor legalább azt meg lehetne találni, hogy melyik körön van a probléma.

Azt próbáld meg hogy dugj be egy kettős szigetelésű fogyasztót (aminek a dugójában nincs földelő érintkező) és ha úgy is kioldás van akkor biztosan a hálózatban van a hiba.
Másik dolog amit még kipróbálhatsz, kösd ki a kazánban a dugó felől érkező fázist és nullát, szigeteld le és úgy dugd be a konnektorba, szóval csak a föld legyen csatlakoztatva, ha ekkor is jelentkezik a leoldás akkor a konnektor elkötése a gyanús, a nulla van valamiért a föld érintkezőn.
(#) tallera válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 22, 2025 /

Ez akkor megmagyarázhatja azt, hogy miért jelenik meg áram a gázcsövön, amikor bedugjuk a kazánt.

Van valamilyen egyszerű módszer, amivel végig tudnám nézni a hálózatot, hogy hol cserélődhetett fel?

A FI relét mesterségesen úgy a legegyszerűbb kioldani ha a fázis és a föld közé terhelést kötsz (direkt okozott hibaáram), ha abból indulunk ki hogy a nulla és a föld valahol el van cserélve akkor egy egyszerű asztali lámpával is meg tudod találni melyik áramkörben van a csere. Bedugod bekapcsolod, ha kiold a FI akkor ott a gond. A többi már csak "nézelődéssel" található meg.
A nulla és a föld összeérését a hálózatban azért kizárnám mert akkor a kazán nélkül is ki kéne oldani ha van a házban terhelés, de ha lekapcsoljátok az áramot a házban kint a villanyóránál és kikapcsoljátok a FI relét is akkor tudsz ellenállást merni a földelő sín és a nullsín között a lakáselosztóban ha ott bármekkora ellenállást is mérsz közöttük akkor valahol összeérnek (szakadásnak kell lennie).
Nem egy egzakt mérés ide inkább szigetelési ellenállás mérő kéne és 250V-os mérőfeszültség de az nincs minden háztartásban ha összeköttetés van azt a sima multiméter is megmutatja.
(#) tallera válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 23, 2025 /

Így kellene mérni akkor a kapcsolószekrényben?

Ellenállás módban, a nulla és a föld kábeleket összeérintve.

IMG_5436.jpg

(#) tallera válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 23, 2025 /

Úgy tűnik, hogy megoldódni látszik a probléma.

Az összes biztosítékot lekapcsolva ellenállást mérve is volt kapcsolat, még nagyobb mint korábban.

Elkezdtem kutakodni és kiderült, hogy van egy nulla kábel bekötve a földelések közé.

Ezt kihúztam, így már nem kapcsol le a fi relé.

Az az érdekes még, hogy a csövön továbbra is megjelenik 40-50 mA, de a kazán tápkábelén nem látszik, hogy lenne szivárgó áram.
(#) VIM válasza tallera hozzászólására (») Szept 23, 2025 /

Véletlenül nem a PEN szálat kötötted ki?
(#) elektroncso válasza tallera hozzászólására (») Szept 23, 2025 /

Csinálj egy képet a teljes szekrényről, a FI-ről és a nulla meg a föld sínéről is. Azt a vastag nullát meg gyorsan kösd vissza mert az más lesz, hova csatlakozik a másik vége? Egyenlőre ne köss ki semmit, mert ha a PEN-t megszakítod akkor mindened tönkremegy és még áramütés is érhet.
(#) elektroncso válasza tallera hozzászólására (») Szept 23, 2025 /

Hogyan? Nem látható a másik mérőzsinór, a FI-nek meg ki kell legyen kapcsolva.
(#) tallera válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 24, 2025 /

Igen, először én is úgy gondoltam, hogy rosszul csináltam, úgyhogy vissza is kötöttem, de ma megnézte a villanyszerelő és az történt, hogy az egyikük azt gondolta nincs földelés a házban ezért bekötötte ezt a kábelt. Valójában volt földelés és ezt is rosszul kötötte be, mert (ha jól mondom) a Fi relé után kötötte be.
(#) tallera válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 24, 2025 /

Úgyhogy most működik minden.
(#) elektroncso válasza tallera hozzászólására (») Szept 24, 2025 /

Ez volt a gyanúm a fotórészletek alapján, ezért kértem a teljesről képet. Nem baj, a lényeg hogy megoldódott.
A gázcsövön folyó minimális áram ami a bekötő vezetéken nem jelenik meg jó eséllyel a vízcsövek felé távozik szerintem. Potenciálkülönbség van a csövek között, az hajtja át az áramot. Ezért kell az EPH hálózatot is kiépíteni a kazánnál, hogy ne a gépészeti elemeken záródjon ez az áramkör.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2025
Következő: »»   37 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem