Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba

Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   613 / 613
(#) JZoli válasza kalmarbandi hozzászólására (») Szo, 8:55 /

Nem tud megindulni a keringés, ha tényleg felmelegszik a kazánban a víz! Vagy a szivattyú nem tud rendesen keringtetni, vagy valahol dugulás keletkezett, de még levegő is zsokott ilyen jellegű problémát okozni.
(#) VIM válasza kalmarbandi hozzászólására (») Szo, 12:20 /

A fűtési potméter az hová van állítva és a LED villogása sem lett megbeszélve, hogy az milyen ütemben villog?
(#) svedmalac hozzászólása Szo, 22:20 /

Junkers ZWR 18-3 AE

Sziasztok!

Van Szhelyen egy kazánom, Junkers ZWR 18-3 AE 23 S5800.
Melegvíz rendben.
A fűtés elindul, a radiátorok melegednek.
A gumis újraindító gomb benyomása után rendben feláll a rendszer és elindul a fűtés.
Azonban fél perc után leáll.
Az egész rendszer ki lett mosva, mert az első gyanú a dugulás volt. Nem változott semmi.
Egy másik szaki "szokás szerint" panel cserét mondott, ami meg ugye szinte nem létezik.
Szerintetek mi lehet esetleg egy következő lépés?
Mivel a folyamat rendben elindul (tavasszal még totál jó volt), ezért egyelőre kizárnám a panelt.

Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni!
(#) VIM válasza svedmalac hozzászólására (») Vas, 8:38 /

Szia! A gépkönyve szerint a 17. és 24. oldalon vannak lehetőségek a hiba elhárítására és a tárolt hiba megjelenítésére (ha volt ilyen). A víznyomás az rendben van a tágulási tartályban?
(#) VIM válasza kalmarbandi hozzászólására (») Vas, 9:50 /

A felvetésedre visszatérve, hogy: "Valószínűleg túlmelegszik." Mivel eleddig csak a HMV készítés volt használva előfordulhat, hogy a vízáramlás érzékelője felakadhatott és emiatt melegedhet túl, mert ha a tél-nyár kapcsoló téliben van akkor a termosztát kontaktusa is érvényesítené a fűtési üzemmódot de ha a HMV Reed relé kontaktusa is zárva lehet (feltételezésem szerint) akkor (mivel a HMV élvez prioritást) teljes terheléssel kezdi melegíteni a főégő a rendszerben vizet. A szivattyú az feltehetően működik, keringeti a vizet, mert a vízhiány kapcsoló az nem korlátozza a működést de az előremenő NTC az hamar eléri a fűtési értéknek megfelelő hőmérsékletet (mert a prioritás téves lehet az áramláskapcsoló fennakadása miatt) és lekorlátoz a főégő. Ha leveszed a HMV áramláskapcsolóról a Reed-et akkor nem lesz ráhatása a prioritásra. Ezt az érzékelőt oldalra lehet kitolni a helyéről ha le akarod venni a próba idejére.
(#) Somos hozzászólása Vas, 11:07 /

Kombikazán működési hiba

Sziasztok
Van egy régi 21 éves Vaillant wuv240-es kazánunk.Eddig szinte hibátlanul tette a dolgát egy áramlás érzékelőt kellett csak cserélni benne.Most olyan különös dolgot produkál hogy melegvíz használatkor és fűtés üzemmódban is amikor már melegszik a víz /Indításkor nem csak ahogy szépen melegszik már majdnem elérte a beállított hőfokot/ elkezd zúgni fütyölni .Nem tudok rájönni mitől.Eddig soha nem csinált ilyet. Nyomás jó fűteni is szépen fűt csak ez a hang.Főleg éjszaka zavaró amikor hangosan elkezd zúgni.Valaki tapasztalt már ilyet mitől lehet?
(#) VIM válasza Somos hozzászólására (») Vas, 12:15 /

Szia! Nemrég volt itt egy hasonló eset a kazán zajáról és ott a szivattyú kondenzátora volt érték vesztett. Az előírt 2.5µF helyett méréskor csak 1µF volt az értéke és a csere után megszűnt a zajos működés. Abban az esetben nem írtak fütyülésről de ha a szivattyúnak nem az előírt értékű a segédfázis kondenzátora akkor a szállító teljesítménye is gyengélkedik és ez kihatással lehet a csapágyazásra, hogy nem tud központosan forogni. A víz nyomása tartja központosan és végzi a kenést de amikor a kazán kezd lemodulálni akkor a szivattyú is kezd kisebb fordulatra kapcsolni és valószínű, hogy ez a motor tengelyénél hallhatóvá válik főleg ha még vasiszapos is a rendszerben a víz.
(#) Somos válasza VIM hozzászólására (») Vas, 13:19 /

A nyáron át lett mosatva az egész rendszer.Van padlófűtés is és a szobákban radiátoros. Ezután még a nyár végén egyik radiátort cserélni kellett mert kilyukadt.Ekkor még jó volt a működése mert csak a melegvizet használtuk.Most hogy beindult a fűtési szezon fel lett töltve a rendszer jó sok légtelenítéssel.Aztán vagy két hétig minden jó volt most néhány napja kezdett el rendetlenkedni.Lehet még levegős a rendszer valahol.Még átnézem sorra a légtelenítő lehetőségeket.
(#) VIM válasza Somos hozzászólására (») Vas, 13:30 /

Az automata légtelenítő(k)nek el kellene tudni látni a feladatát. Ha szivattyúba ragadt volna be levegő azt a nagy csavar kitekerésével ki tudod engedni. A fütyülésre hasonlító hang az minden esetre furcsa, mert azt szerintem forgó alkatrész tudja adni a kazán esetében DE nem kizárt, hogy a gázszelep is adhat ilyen hangot de azt nehéz volna megmondani, hogy hogyan lehet elnémítani. Ha a burkolatot megmozgatod ill. a gázszelepet óvatosan megkocogtatod csavarhúzó nyelével akkor is marad ez a hang?
(#) Somos válasza VIM hozzászólására (») Vas, 14:06 /

Köszönöm a tippet majd kipróbálom.Most feltekertem a termosztátot induljon el a fűtés.HallgatóztamA felső hőcserélő /Ami nálam a nagyobb/ felől hallani olyan mintha egy vékony lemez elkezdeni rezegni zúgós magasabb hangot ad.Lehet hogy telement valami trutyival a mosatás utáni ujrainditás vagy az uj radiátorból vitt bele valami nem odavalót.A héten tesztelem aztán kiszedem a hőcserélőt kitisztítom.Egyébként minden évben ki szoktam szedni mindkettőt 20%-os ecettel áztatom.Eddig húsz évig bevált Mindig szépen üzemelt.Majd meglátom.
(#) VIM válasza Somos hozzászólására (») Vas, 16:07 /

Ha víztiszta a víz a rendszerben akkor nincs minek eldugítani a primer hőcserélőt hiszen az egy 1/2"-os csőkígyóból áll. Ez fűtéskor nem áll kapcsolatban a szekunder hőcserélő primer oldalával ami esetleg vasiszaptól hajlamos a lerakódásra. Ha eddig ilyet nem tapasztaltál akkor nincs miért szétszedegetni a hőcserélőket. A primer (tűztéri) hőcserélőt érdemes egyszer egy évben levenni és lemosni a lemezek közé beégett szennyeződésektől majd megszárítva mehet vissza a helyére. A zaj amit hallasz az valami lemez csatlakozásnál keletkezik amit a szivattyú működése hoz rezgésbe. Nekem is előfordul néha, hogy előjön ilyen hang a készülékből. Ilyenkor a burkolatot megmozgatom a kazánon és nekem el szokott hallgatni. Valamikor régebben találtam olyan lemez részt a kazánban ami érintőlegesen egymáshoz ért és a szivattyú meg is szólaltatta. Akkoriban ezt helyileg orvosolni is tudtam de azóta máshonnan jön elő egyéb átmenetileg zavaró rezgés amit a burkolat mozdításával el is tudok hallgattatni.
(#) VIM válasza svedmalac hozzászólására (») Vas, 16:43 /

Még ezt a "sztorit" olvasd végig aminek a megoldása feltehetően a vízáramlás mikrókapcsolója volt hibás vagy kontakthibás.
(#) svedmalac válasza VIM hozzászólására (») Hé, 0:52 /

Nagyon köszönöm, hogy foglalkozol vele, rajta vagyok!
Ha lesz fejlemény, jelentkezem.
(#) Georgee válasza Somos hozzászólására (») Hé, 7:22 /

Ilyesmi az a hang? https://youtu.be/o64YEZCsyK8 (saját kazán és 3 perctől van a HMV hiba hangja) Évek óta szívok vele, nekem most oldódott meg Nálam mosás után jött elő. A "szaki" átmosta a rendszert de csak "mosta", a szutykot a rendszerben hagyta. A szekunder hőcserélő ledugult a felszakadt iszaptól és forralta a vizet, mert nem volt áramlás. Csak akkor fortyog, ha a HMV-t használom. Mérgemben már magamnak tiszítítom az egész rendszert.

Másik kommentedre reagálva:
Idézet:
„Lehet hogy telement valami trutyival a mosatás utáni ujrainditás vagy az uj radiátorból vitt bele valami nem odavalót.”

Valószínűleg igen, nincs áramlás, a víz nem adja le a hőt így tovább melegszik majd begőzöl.
Nálam 45 fok a HVM beállított értéke, amikor forrtyog 65-re is felszalad. Egyébként tiszta hőcserélőnél az 52 megállítja és látni hogy elkezd leszabályozni a kazán.
A gőzbuborékok hangját hallod ennyire intenzíven szerintem.
Én le szoktam szedni a hőcserélőket (vagyis már van tartalék alkatrész) így csak cserélem az előkészített alkatrészt. Ha iszap van benne, akkor az ecet kevés. Én fernox F3-at teszek bele, egy hétig keringetem majd átmosom a rendszert. A hőcserélőbe kínomba már vízkőoldót tettem, mert nem volt mit veszítenem (meg van másik hőcserélő). Láss csodát csend lett. Illetve egy flamco clean iszapleválasztó volt, amitből egy deka szutyok nem jött le csak tiszta víz az 5 év alatt. Most cserélem Fernox TF1-re a héten. Ha esetleg érdekel, akkor tudok fotót készíteni a flamco által megfogott iszapról (azaz a tiszta vízről) és a rendszerből kimosott szemétről. Másik kérdésem. Vascsővel van a rendszer?
A hozzászólás módosítva: Hé, 7:24
(#) VIM válasza Georgee hozzászólására (») Hé, 8:17 /

Szia! Ez a "miből készültek a rendszer gépészeti elemei" kérdés valahogy mindig el van "hallgatva" vagy nem fontos a kérdező részéről így ez a rész számomra is elodázott lesz főleg ha azt mondja, hogy ki lett mosva. A kazános az többnyire csak a kazánnal foglalkozik és nem a rendszerrel. Ha a csőhálózat és radiátorok is vascsővel vannak szerelve nem beszélve arról ha a régi vegyes tüzelésű kazán helyett cirkó lett beépítve és nyitott is az egész ....
A másodlagos hőcserélővel szerelt kazánok az egyik legmegbízhatóbb konstrukciójú készülékek. A gyártó az úgy vállal ezekre garanciát ha a vízkezelés is meg van oldva és iszapleválasztóval is el van látva. Nem akarok ezekről a részletekről írni, hogy egy felhasználónak mire kellene odafigyelnie a fűtési rendszerével kapcsolatban, mert "szerintem" többségében tűzoltás van nem pedig prevenció.
Az esetedben jó megoldás az F3-as mosás de az ez után betöltött F1-et már csak a tesztcsíkokkal kell ellenőrizni, hogy mikor esedékes cserélni a rendszerben a vizet. A "zaj" meghatározása, hogy honnan jön és azt mi okozza egy készüléknél ez is megérne egy misét de inkább hagyjuk. A víz forrásának a hangja a zárt rendszerben olyan jellegzetes, hogy összetéveszthetetlen más oda vonatkoztatható zajokkal.
(#) Georgee válasza VIM hozzászólására (») Hé, 9:45 /

Igazából nekem onnan gyanús a forrás (régebben beszéltük is itt a témában), hogy hiába van 45 fokra tolva a HMV amikor a vízvételezést megszüntetem felmegy 65-ig is a hőfok. Nem veszem észre a hőmérőn, hogy modulálna a kazán, de a kémlelőn látni, hogy a láng már csökken. Amikor kisavazom a hőcserélőt, ideig óráig teljesen csendes, majd szép lassan ahogy az iszap belemegy a hőcserélőbe kezdődik az ördögi kör elölről. Amikor tiszta a hőcserélő 50-54 fok között dolgozik a kazán és leállás után sem fut fel az egekbe a hőfok és teljesen csendes.
Természetesen előző írásomban nem tértem ki a rendszerem állapotára (régebbe tárgyaltuk, talán 2-3 éve). A fernox F1 adalék évente megy bele. Valamit javított azért az elmúlt időszakon, de jövő nyáron újracsövezem a rendszert, mert így is még rengeteg iszap van benne. Nálam zárt rendszeren van de még a DN50es csövekkel.
Abszolút adom az eszmefurttatásodat a kazánnal. A családban most került fel egy új kondenzációs vaillant. A gép nem akarok hazudni 4-600 körül lett beszerezve, ehhez még kértek vízkezelő berendezést leválasztó hőcserélőt stb. 2millió körül állt meg a teljes beruházás. Itt azért én már végig futott az agyamon, hogy azért most belemerjek-e menni egy ilyenbe, vagy csak dobják fel a kazánt és olcsóbban megúszom. Magára a garanciális részre érem, hogy az előzőekben leírtak szerint érvényes, de anyagi szempontból közelítve máris más fényben szerepel a téma.
Így egyelőre nekem is amíg lehet marad a tűzoltás.
Idézet:

Nem akarok ezekről a részletekről írni, hogy egy felhasználónak mire kellene odafigyelnie a fűtési rendszerével kapcsolatban”
Ha gondolod tedd meg nyugodtan, nekem ez csak segítség. Én elvesztettem a bizalmamat a "fűtés/kazán"szerelőkben.
(#) patexati válasza Georgee hozzászólására (») Hé, 13:08 /

Én egy Fég KN3 hőcserélőt tettem a régi nyitott vegyestüzelésű rendszerembe így a gázkazán soha nem fog iszapos lenni..Vegyes felhasználásnál ez a lejobb megoldás szerintem..Igaz a hőcserélő és egy Wilo szivattyú,áramláskapcsoló kb 250 ezer anyagár..A hőcserélő kizárható és így csak le kell kapni azt kinyomatni belőle az iszapot,de még idáig nem kellett..Bár lehet,hogy a hőcserélő kiánycikk most is..
A hozzászólás módosítva: Hé, 13:10
(#) Georgee válasza patexati hozzászólására (») Hé, 13:12 /

Nálam már a vegyes kazán kiment, mert át lett alakítva a házbelső, jövőre cserélem a fűtéscsöveket. Ma meg bekerül a fernox mágneses leválasztó. A jelenlegi iszapleválasztó kb semmit nem ér, csak dísznek van. Gondolkoztam én is egy plusz hőcserélőn, de sajnos a fürdőben van a kazán és a hely miatt nagyon megvagyok kötve. De nekem is az lenne a legjobb megoldás. Kíváncsi vagyok most mosáskor mennyi szemetet fog kihozni a rendszerből.
A hozzászólás módosítva: Hé, 13:13
(#) uniman válasza patexati hozzászólására (») Hé, 13:16 / 1

A mai napig az 1984-es FÉG kombi cirkómban Spirec hőcserélő működik. Igaz ez a melegvizet "csinálja". 5 évente azért kipucolom...
Következő: »»   613 / 613
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem