Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lemezjátszó beállítása, javítása
Lapozás: OK   89 / 90
(#) GARFIELD13 válasza TI2025 hozzászólására (») Kedd, 18:22 / 1

Szia!
A netes képek alapján Audio Technica AT 3600 L van ebben a készülékben.
Ennek az adatait tudom idemásolni:
Type: MM
Fixing: Half-inch mount
Output voltage: 3,5mV bei 1kHz, 5cm/sec.
Amplifier-connection: Phono MM
Frequency range: 20-20.000Hz
Compliance:
Material: diamond, bonded
Stylus type: spherical 0.6 mil
Tracking force range: 3,0-4,0g
Tracking force, recommended: 3,0g
Recommended load resistance: 47 kOhm
Recommended load capacitance: 100-200pF
Weight: 5,7g
Dimensions: 17,0 (H) x 16,3 (W) x 31,0 (L) mm

Tehát 3,0g-vel kellene "karistolgatnia" (sajnos szó szerint) a lemezeket a lebegés helyett.
Ha csak a napokban vetted, akkor én kihasználnám gyorsan az alkalmat és visszavinném, hogy nem lehet a lemezjátszót használni.
Az árát elnézve ennyi pénzből azért egy normális használt rendszert össze lehetne hozni, ami szerintem simán lezenélné ezt a készüléket minden fronton.
A legtöbbet az rontotta nálam az első körös megítélését, hogy egy ilyen alapadatot nem közölnek, nálam itt már bukott az egész rendszer, mert ennyit ér (nem ér). Megnézve a képeket sem kaptam hozzá kedvet...
Sorry, de én a régebbi, készülékeket kedvelem, ezért ez a morgós kieg.
A döntés joga viszont a tiéd.
Üdv.
(#) TI2025 válasza uniman hozzászólására (») Kedd, 18:23 /

Köszönöm.

lemez.jpg

(#) Massawa válasza TI2025 hozzászólására (») Kedd, 18:42 /

Kézzel le lehet nyomni a kart a lemezig? Az ellensuly már tul közel van a vertikális tengelyhez. Szertintem ott valami hiányzik a kar hosszabbik végén.
(#) TI2025 válasza Massawa hozzászólására (») Kedd, 19:08 /

Ha az ellensúly rajta van a karon, akkor nehéz lenyomni kézzel. Az ellensúly lehetne a kar végén, de akkor még nagyobb lenne a távolság a tű és a lemez között.
(#) Massawa válasza TI2025 hozzászólására (») Kedd, 19:12 /

Nem raktad forditva fell az ellensulyt a fekete skálának talán külsö végen kellene lennie.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:19
(#) TI2025 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Kedd, 19:13 /

Köszönöm, hogy utánanéztél a tűnyomásnak.
Ha nem jutok előbbre a beállítással, szerintem írok a cégnek, akiktől rendeltem.
(#) Massawa válasza TI2025 hozzászólására (») Kedd, 19:27 /

Ahhoz elöbb a tünek kellene leereszkednie a lemezre. Lehet, hogy pehelykönnyü a Pickup, nem erre lett méretezve, de ezen lehet segiteni. Már leirtam hogyan
A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:28
(#) TI2025 válasza Massawa hozzászólására (») Kedd, 19:40 /

Már próbáltam úgyis, hogy az ellensúly a külső végén volt a karnak. Sajnos úgy sem éri el a tű a lemezt.
Köszönöm a javaslatot!
(#) Massawa válasza TI2025 hozzászólására (») Kedd, 19:50 /

Nem a kar külsö véger kell tenní hanem forditva,,hogy a csillogos része nézzen a tü felé.

Probáld ki valamilyen apro nehezékkel ( régen voltak alumium érmék) mennyit kell a fejtartora rakni, hogy a kar lesüllyedjen a lemezre. Ha ezt tudjuk akkor talán sikerül segiteni.

Nem a kar külsö végere kell tenní hanem forditva, hogy a csillogos része nézzen a tü felé.

Megnéztem a gyári képet, neked valami nagyon hiányzik a kar pickup végéröl. Nem volt ott valamilyen alkatrész fogantyu stb amit nem szereltél fel?
Az ellensulynak majdnem a kar másik végén kellene lennie az egyensulyhoz neked meg nagyon közel van a vertikális forgotengelyhez. Ez nem jo.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:59
(#) TI2025 válasza Massawa hozzászólására (») Kedd, 21:41 /

50 forintos kell a fejre, hogy elérje a tű a lemezt.
Sajnos nem volt az ellensúlyon kívül semmi a dobozban, amit a karra lehetne helyezni.
(#) segítő válasza TI2025 hozzászólására (») Kedd, 21:48 /

Ha a képen jól látom, a kar ellensúlyi oldalán van egy hosszirányú horony felül.
Az ellensúly feliratozott fekete tárcsájának értelemszerűen veled szemben kell lennie, senki nem állítgat tűerőt berendezés mögé bújva
Állítsd a tárcsát 0-ra. Hátul legyen a fém racsnis vas.
Lift le. ELLENŐRIZD, hogy a lift és a kar között van e hézag!! Ha van, próbáld meg „lebegő” egyensúlyi, állapotba állítani a hangkart. Ha nincs az gáz, Gyári hiba.
Ha sikerül, és nagyjából középen van az ellensúly, félsiker, elvileg be lehet állítani a tűerőt.
MM hangszedőhöz tényleg túl sok 3-4 g.
Mellesleg pontos beállításhoz gyakorlatilag ingyen (pár ezer forintért) utánad dobnak egy tűerőmérőt, természetesen nem a hígend kereskedők. Ékszermérleg néven kell keresni a neten
(#) Massawa válasza TI2025 hozzászólására (») Kedd, 22:10 /

Akkor most probáld azzal a fekete izével az ellensulyon, hogy be tudsz-e olyan állapotot állitani, hogy a kar lebeg ( az 50 forintossal rajta),,azaz felemelkedik a lemezröl, de ha ráfujszt akkor vissazabillen, Ha igen akkor azt a fekete korongot ha lehet forgatni állitsd nullára ( talán van rajta ilyen jel). Elvileg azok a jelek a fekete korongon 1-1 grammot jelentenek azaz ha most elforditod az ellensulyt az egyik irányba akkor süllyed a kar, a fekete korongon 2 osztás lesz 2 gramm nyomás. Ha ez müködik akkor két hiba lehet vagy valami hiányzik a pickup tartobol ( a kar azon végéröl) vagy tényleg nagyon könnyü a pickup, vagy az ellensuly nincs jol felszerelve. Ha semmi ilyesmit nem találsz, akkor nem marad más hátra odaragasztani az 50 forintost. Itt pár grammokról van szo igy a legaprobb részlet is gondot okozhat, és ahogy a kolléga is irta meg a gyári foton is van, az ellensulynak a hordozo csö kb közepén kellene lennie a lebegö egyensulyhoz.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 22:15
(#) nagym6 válasza TI2025 hozzászólására (») Sze, 7:25 /

Nem akad a kar csapágyazása? Állítósúlya teljesen levéve, akkor lemegy?
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Sze, 7:28 /

Lehet, hogy benne maradt valami ami blokkolja a kar mozgását csomagolt állapotban.
(#) TI2025 válasza segítő hozzászólására (») Sze, 9:58 /

Kösz a javaslatot. Van hézag.
(#) TI2025 válasza nagym6 hozzászólására (») Sze, 9:59 /

Aha, ellensúly nélkül lemegy.
(#) elektrorudi válasza TI2025 hozzászólására (») Sze, 17:54 /

Ahogy néztem a netet, már 4 éve is panaszolta valaki ugyan ezt a hibát.
Könnyen mozog a kar le-föl? A csapágyra gyanakodnék.
Ha megtudod oldani, vidd vissza! Ha külföldről rendelted, az nehezíti a dolgot.
(#) TI2025 válasza elektrorudi hozzászólására (») Sze, 18:37 /

Igen, könnyen mozog.
Tányérra tettem egy védőborítót(ez a dobozban volt) meg egy belső lemezborítót, így eléri a tű a lemezt(a vékonyabbakat csak a második daltól) és sikerült beállítanom tűnyomást.
Probálkozom tovább, ez nem megoldás.
Visszaküldeni nehézkes lenne, mert külföldről rendeltem.
(#) elektrorudi válasza TI2025 hozzászólására (») Sze, 19:00 /

Egy új lemezjátszóval nem kellene barkácsolni, mégis azt javaslom, hogy esztergáltass le valakivel az ellesúlyból. Szerintem 10-20%-ot simán.
Az még kevés a boldogsághoz, hogy alátétekkel "eléri a lemezt". Ha nincs normális tűnyomás, akkor verődik a tű a barázdában, és tönkreteszi a lemezt.
Ahogy GARFIELD13 is írta, ezzel a hangszedővel, legalább 3 gramm tűnyomást kellene elérni.
(#) mek-elek válasza elektrorudi hozzászólására (») Sze, 20:19 /

Idézet:
„Egy új lemezjátszóval nem kellene barkácsolni,”

Egyetértünk!
Ezért én egy másik ellensúlyt esztergáltatnék, és fiókba tenném az eredetit (ki tudja...).
A 3 gramm-t meg mindenki döntse el magának. Én maradok az 1-1,25-nél. Inkább nem foglalkozok MM-el
(#) Massawa válasza TI2025 hozzászólására (») Sze, 20:19 /

Valami itt nagyon nem stimmel. A kar egy primitiv szerkezet, ha az billen egyik oldalra ( s lemez felé) akkor vajon mi állitja meg, hogy a 1,5 mm-l vékonyabb lemezt „nem éri el“. Ahogy a gyerekhintán a parkban ráteszel egy nehezéket azt egyensulyba be tudod állitani, de abban a pillanatban ha ráteszel még 2 követ akkor a földig billen. A lemezjátszo kar is ugyanigy müködik azaz csak a akkor marad a lemez felett, ha egyensulyban van ( azaz nem állitottál be 3 gramm tünyomást) és maximum a csapágy surlodása gátolja a mozgását, ami egy ilyen tücsapágyas karnál nagyon kevés a és az a 3 gramm sem kell tulsulynak a kart teljesen kibillenteni, azaz csakis a lemez tudja megállitani, föleg ha a vastagabbik lemezen 3 grammot sikerült beállitanod.
(#) Massawa válasza elektrorudi hozzászólására (») Sze, 20:25 /

Ha elérhetök a tücsapágyak, probáld meg a külsöt lazitani.( ha anya van rajta azt lazitsd meg majd a fekete csavart a közepén - valoszinü imbuszkolccsal - szintén csav ard ki max 1/4 fordulatot. Ha igy jo, akkor tartsd helyben a fekete csavart és huzd meg az anyát nagyon ovatosan.
A hozzászólás módosítva: Sze, 20:28
(#) TI2025 válasza Massawa hozzászólására (») Sze, 20:50 /

Köszönöm a javaslatokat.
Sajnos a felső félkör gumija nem engedi a tűt lejjebb.

lemezj.jpg

(#) TI2025 válasza TI2025 hozzászólására (») Sze, 20:51 /

Bocsánat, a kart, nem a tűt.
(#) segítő válasza Massawa hozzászólására (») Sze, 21:06 /

Idézet:
„Valami itt nagyon nem stimmel.”

Szerintem is.
(#) nagym6 válasza TI2025 hozzászólására (») Sze, 21:39 /

Ha az a karlift lenne nem megy eléggé le valamiért, kitámaszt. Vagy a teljes karmechanizmus van túl alacsonyan, esetleg ez belül állítható.
(#) segítő válasza nagym6 hozzászólására (») Sze, 21:46 /

Ezen már túl vagyunk..
(#) Massawa válasza TI2025 hozzászólására (») Sze, 23:17 /

Nem kell azt a fejet kihuzni az alaplapbol. Lehet, hogy ez csak a csomagolo pozicio. Lehet, hogy van ott valami csavar is, meg biztos van leirás, elöbb azt nézd meg.
„before the operation read the instruction manual“
A hozzászólás módosítva: Sze, 23:18
(#) elektrorudi válasza TI2025 hozzászólására (») Csü, 4:08 /

Áááá... de, hát 6 hozzászólással ez előtt ezt írtad:
Idézet:
„Aha, ellensúly nélkül lemegy.”

Ha a karlift nem engedi (mert rossz, mert szállítási pozícióban van, mert akármi), akkor annak kellene utána nézni, beállítani.
Viszont az eddig sok-sok levélből arra következtetek, hogy ezt nem neked kellene megpróbálni. Vidd el egy műszaki érzékkel megáldott ismerősödhöz, vagy ha ilyen nincs, akkor egy szervizbe, hogy csináljanak vele valamit. Ezt jóindulattal javaslom, hogy az új készülékedet örömmel használd.
(#) Tylla1 válasza TI2025 hozzászólására (») Csü, 9:46 /

Szia! A karlift magasságát lehet/kellene állítani. A fénykép közepén látható fényes csavar arra szolgál. Hogy a te esetedben a karlift a legalsó pozícióban van-e, vagy sem, azt meg kell nézni...ha nem, akkor lejjebb állítható és akkor a tű eléri a lemezt. Szerintem a kezelési könyvében kell erre vonatkozóan leírásnak lenni!
A hozzászólás módosítva: Csü, 9:49
Következő: »»   89 / 90
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem