Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   1198 / 1199
(#) Rosszmáj válasza boyscout hozzászólására (») Csü, 21:00 /

Nem vettem meg, nem is kérdeztem, de szerintem öccá. Csak Kíváncsi Fáncsi vagyok én is, de itt legalább ingyen kíváncsiskodhatok.

De ha érdekel, GPS pozíciója 47.443588, 19.185198 (1 méteren belüli pontossággal )
(#) Zongora hozzászólása Pé, 12:44 /

Milyen tranzisztor ez?

Jónapot!
Az egyik RT évkönyben találtam egy kapcsolást és benne egy ismeretlen darlington tranzisztort. Az internet nem találtam róla semmit, ezért szeretném a segitségüket kérni. Kérem ha felismerik, vagy van ötletük akkor kérem szóljanak. Előre is köszönöm.
László

A tranzisztor neve: 413BGY/H
(#) Hp41C válasza Zongora hozzászólására (») Pé, 13:09 /

(#) Suba53 válasza Zongora hozzászólására (») Pé, 13:14 /

Szerintem ez a rajz áldozatává vált a műszaki rajzoló segéderő tájékozatlanságának.
Valószínűleg egy olyan kézzel rajzolt skiccet kapott, amin nem voltak egyértelműek a feliratok, és jó szokás szerint nem lektorálta egy hozzáértő a végeredményt a nyomdába adás előtt.
Ha meg akarod építeni, keress egy hangfrekvenciás, 80-100V UCEmax NPN darlingtont, és jó lesz.
(#) Suba53 válasza Hp41C hozzászólására (») Pé, 13:17 /

80V a tápfesz. Oda nem jó egy 30V-os tranzisztor.
(#) Suba53 válasza Zongora hozzászólására (») Pé, 13:27 /

Ez melyik évkönyv? Szoktak olyat, hogy átvesznek rajzokat külföldi kiadványokból, és néha megadják a forrást. Ha az meglenne, lehet hogy az eredeti kiadványban megtalálható a korrekt típusjelzés.
(#) proli007 válasza Suba53 hozzászólására (») Pé, 13:57 / 1

Hello! De a BD681 megfelel oda..
(#) tki válasza Suba53 hozzászólására (») Szo, 17:21 /

Ja, akkor ennek a mondatnak külön kellett nézni a két felét:

"Ráadásul ha bent felejted a kütyüben nem marja szét a kifolyó elektrolit, valamint nem megy tönkre a mély kisütés miatt, mert az elektronika ezt meggátolja."

Igaz, én is csak púposodni láttam lítium akkumulátorokat.
(#) Bakman hozzászólása Hé, 17:53 /

Plazmavágó central érintkező

Nagyot!

Meg tudja valaki mondani a mellékletekben látható érintkező típusát? Már kiesik a szemem, nem találom sehogy.

Plazmavágó central csatlakozó, gép felöli csatlakozóban érintkező. Elsősorban a másik fele (papa) érdekel, de ha könnyen beszerezhető, mindkét oldaliból vennék. Ne is kérdezzétek, zsír új kábel, hanyag kezelés áldozatai.

szerk.:
Teljes hossz kb. 21, átmérő a hasznos részen kb. 2.5 mm.
A hozzászólás módosítva: Hé, 17:55
(#) tki válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 19:07 / 1

Google képkereső, úgyhogy lehet téves, de hasonlít, pl.: https://www.ebay.com/itm/325599702763
(#) Bakman válasza tki hozzászólására (») Hé, 19:58 /

Köszönöm! Érdekes, nekem ilyen találatot nem hozott. Itt legalább van típusjelzés, lett is találat alaktrészbolt oldalon. Úgy tűnik, a TE Connetivity 1-66101-9 és az 1-66099-5 jelű érintkezője kell nekem.
Közben mérgemben kirángattam egy apa érintkezőt is, minden mindegy alapon.
(#) pipi válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 21:12 /

Hali! Ránézesre az ide wincsi molex csati bele is ilyesmi
(#) Bakman válasza pipi hozzászólására (») Hé, 21:14 /

Az van itthon. A HDD csatija vastagabb és rövidebb. Az volt az első, amit előbányásztam a fiók mélyéről.
(#) sdaniel1335 hozzászólása Kedd, 21:06 /

Milyen fénycsöveket?

Sziasztok! Ebbe a fénycsöves lámpatestbe milyen fénycsöveket vehetnénk? Először látunk ilyet, nagyszülők háza. Köszönöm.

2.jpg

(#) Bakman válasza sdaniel1335 hozzászólására (») Kedd, 21:18 / 1

Rá van írva, 20 W-os. Ez még az ún. hagyományos fénycső, villanyszerelési boltokban talán árulnak még ilyet, vigyél mintát magaddal.
(#) Régi motoros válasza sdaniel1335 hozzászólására (») Kedd, 22:16 / 1

Talán manapság már érdemesebb lenne ezt is kicserélni LED -esre...
Ha fénycsövet már nem kapsz, keress valami hasonlót.
(#) sdaniel1335 válasza Régi motoros hozzászólására (») Kedd, 22:23 /

Igen, ez lett volna a következő kérdésem: vajon egy villanyszerelőnek nagy munka ezt kicserélni? Illetve azon is töprengtem, hogy a nagyszüleim miért pont ilyen lámpát választottak, miért nem egy hagyományos égős megoldást?
(#) boyscout válasza sdaniel1335 hozzászólására (») Kedd, 23:17 /

Szia!

A nagyszüleid azért választották ezt a megoldást, mert ez volt a jövő.
Vagyis ez cirka 40W -ot fogyasztott, és egy 100 W-os izzó fényerejét hozta.
Esetleg kicsivel többet is.Nem égette le a házat, és nagyjából tovább üzemelt,
mint az izzó.
Manapság már tudjuk, hogy 50Hz-vel villogott, és az UV fény is "szivárgott" belőle.
De sok sok év eltelt azóta...

Boy
(#) tki válasza boyscout hozzászólására (») Kedd, 23:30 /

"Manapság már tudjuk, hogy 50Hz-vel villogott"

Intézményekben és más három fázissal rendelkező helyen ez nem volt probléma, csak az egyfázisú otthoni felhasználásnál. Mostanában meg már nem 50 Hz-ről üzemeltek. Ami az UV-t illeti, a compact fénycsövek se lehetettek túlságosan különbözők, bár ez sosem foglalkoztatott.

Egyébként a legkellemesebb, legszórtabb, bár nem a leghatékonyabb megvilágítás a fénycső a nagy felület miatt, mikor az ember felteszi a szekrény tetejére és felfelé irányítja a fényét, esetleg tükröt tesz mögé. Persze csak ha elég világos a fal. A kis felületű lámpák ha elég erősek, vakítanak. Persze sok más trükk létezik.

Hogy mennyire pótolja a LED-es fénycső (vagy a LED-szalag...) a eredetit, még nem próbáltam, még nem mentek tönkre a régiek, általában csak helyi megvilágítást használok...
(#) kaqkk válasza sdaniel1335 hozzászólására (») 4:36 /

Hat mozdulat a csere . Felnyúl-elfordít-kiemel -be az új -elfordít - pénzt felvesz
(#) Bakman válasza sdaniel1335 hozzászólására (») 7:10 /

Ráérősen kb. tíz perc. A LED-es fénycsővek egyik végére direkt 230 V-ot kell kötni, így a most benn lévő tekercset ki kell szerelni és a gyújtó nélküli foglalat két vezetékét direkt össze kell kötni a fázissal és a nullával. A gyújtóval rendelkező végéből ki lehet vágni a vezetékeket.
(#) Bakman válasza boyscout hozzászólására (») 7:14 / 1

Idézet:
„50Hz-vel villogott”
100 Hz lesz az. Az 50 Hz-es hálózati feszültség egy periódusában a feszültség kétszer halad át a nullán.

50_Hz.jpg

(#) Lacika válasza Bakman hozzászólására (») 8:24 /

De kettő fajta táplálású létezik, hogy ne legyen olyan egyszerű...
A másikhoz: Mindent kidobsz, a kondenzátort is mert a LED-es cső tartalmazza,
csak a 2 foglalat marad, egyikre a fázist, a másik foglalatra pedig a nullát rakod.
(#) Bakman válasza Lacika hozzászólására (») 8:28 /

Ez nekem új, ilyennel még nem találkoztam. Tudsz példát mutatni?
(#) Suba53 válasza tki hozzászólására (») 9:12 / 1

Pár éve cseréltem a mosogató feletti fénycsövet ledesre. Ég és föld a led javára.
Kibeleztem az armatúrát és bekötöttem úgy ahogy Lacika is írta. 4000 kelvines a ledes, sokkal nagyobb a fényereje, mit a fénycső volt.

Egy másikat, szintén a konyhában meg led szalagokra cseréltem, miután a cső elfáradt.
Nagy fényerejű led szalagból 2 sávot tettem bele, az meg tökéletesen megvilágítja a pultot.
Abból is kiszereltem az elektronikát, mert az kompakt fénycsöves volt, és egy külső 12V-os adapterről üzemel, szintén többszörös fényerővel.
(#) tki válasza Bakman hozzászólására (») 9:22 /

Ez is igaz, viszont ez egy elég erőteljes villogás, nem csak mi vagyunk érzékenyek.

És ahogy olvasom, voltak még trükkök, pl. a 4. oldalon: https://old.vossloh-schwabe.com/uploads/tx_sbdownloader/Power_Facto...on.pdf
(#) tki válasza Suba53 hozzászólására (») 9:28 /

Rendben, de hasonlóan szórt a fénye? A LED-es világítás előtt is van valami tejüveg-féle? Mert a megvilágítás kellemessége ilyesmin múlik. Persze egy pultnál, ahol a fényforrás eleve lejjebb van, mint az ember feje és takart, nyilván egyszerűbb a helyzet.
(#) Bakman válasza Lacika hozzászólására (») 9:44 /

Érdekes. Csomó csővel találkoztam, mindegyikre az volt írva, hogy az egyik felére kell a 230 V-ot kötni. Vajon belül a két-két kivezetés össze van kötve? Ha igen, érdekes helyzetet is teremthet ha az egyik oldalon a "felső", a másik oldalon az "alsóra" kötöd a 230 V-ot.

Olyannal találkoztam, ahol adtak a gyújtó helyett egy átkötést de azon a csövön is az egyik fele volt a betáp.
(#) Bakman válasza tki hozzászólására (») 9:55 / 1

Kértek tőlem már ilyet, ahol a LED profilra átlátszó búrát kértek. Ha közvetlen nem látszanak a LED-ek akkor jó, egyéb esetben nem, vakít.
A hozzászólás módosítva: 9:55
Következő: »»   1198 / 1199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem