Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus hangszerek

Témaindító: st3, idő: Jan 22, 2006
Lapozás: OK   8 / 8
(#) fecameca válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 9, 2025 /

Kell hozzá még egy léptető számláló a vezérléshez. Ami minden impulzusra lép egyet előre. Pl: shift register. Invertereknél az csinál 1 fázisból 3 fázisú vezérlő jelet. Még amikor mi tanultuk tranzisztoros áramkörök voltak. Ma már biztos van IC, ami elszámol 1 től 10-ig. Na és a művonalak. Amiket nem tudom, hogy nézzenek ki? L-C tagokból álló rezgőkörök, vagy alul és felüláteresztő szűrők? Az irodalom művonalakról ír, a Hammond vibrátó rajzot azért még egyszer felteszem ide: Sima aluláteresztő szűrők sorozatának néznek ki. De még konkrét kapcsolást nem találtam róla, ami azt jelenti, az egészet nekem kellene megtervezni? Le kellene egyszerűsíteni, mert ez nagyon sok kontaktus, ami a képen van.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2025
(#) kaqkk válasza fecameca hozzászólására (») Nov 9, 2025 /

Van számláló és ütemadó is mondjuk a 4017 az 10 ig számol az 555 lehet az ütemadó de ha már ennyire "belejöttünk " akár egy piccel is megoldható a kapcsolgatás . A kontaktusok? 3db 4066 os ic tokban 12 kapcsoló" búvik meg" tehát egy pic és 3db analógkapcsoló egy 12 fokozatú szűrőt elvezérelgetne egy max 5*5cm es nyákon ... Ha tényleg fejleszteni szeretnél egy cuccost keress meg privátban megoldható a "kooperáció"
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2025
(#) fecameca válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 2, 2026 /

Sziasztok. Lehet, hogy csak egy monológ lesz. 14 évvel ezelőtt sem tapasztaltam érdekődést. A hangszer, amit vettem, szinte már a átvétele után tudtam, hogy egy gyerekjáték kategória. 49 billentyű, polifónia 5 hangig stabil, a hatodik után elkezdi lopkodni a hangokat, nyolcadik hang nincs egyszerre. Négyszögjel, színusz, és fűrészjel. Jazz organ és a Synth tudja a key ckick-et, de egy normális vibrátó szoftvert már képtelenek voltak írni hozzá. Megbeszéltem a mesterságes intelligenciával, hogy ez az egyetlen, amit tehettem vele, hogy megépítettem azt a 4 tranzisztoros "Leslie effect simulatort" sztereóban, ellentétes fázisban vezérelve, amit annyira kicsúfoltatok. MInden más nagyon sokba került volna. A legnagyobb gond nem a szimulátorral hanem magával a hangszerrel volt. Az alaplapból ki kellett szedni minden kondenzátort, ami a magas hangot vágja. Így már lett sokkal tűrhetőbb Jazz orgona szerű a hangja. Természetesen még mindig nem rikoltozik mint egy Hammond, de a hiányosságai egyedül csak a játék technikával pótolhatók. A Jazz orgonisták is minimum mindig több hangon játszanak egyszerre a felső oktávokon. A gyors kromatikus futamok, és az, hogy a szomszéd bilentyűt egy kissé megbököd, teszik Jazz orgonásabbá a hangzást. A "Leslie effect simulator" leginkáb a hiányzó gyári vibrato pótlása miatt kell bele. Sőt beletettem még annak a prototíusát is, ami az analóg hangszeremben volt, a sztereó szétosztás elé a monó ágba, azt ki tudom iktatni kapcsolóval, a sztereót nem. A sztereó szétosztást az eredetileg 9 ellenállásos mátrix helyett T szűrőkkel váltottam ki, és tettem bele balansz potenciométert, így már ha sok a basszus, azt eltekerem jobbra. Itthonra, magamnak tanulni, gyakorolni megfelel. Amióta nyugdíjba mentem, ez az egyetlen dolog, amit szerelgettem. Mással már nem foglalkozom.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2026
(#) fecameca válasza Massawa hozzászólására (») Aug 3, 2026 /

Csak egy vibrato kellett volna a gyerekjátékba olcsón, és egy elviselhető hangszín. De senki nem segített. Jövőre leszek 70. Megszoktam, hogy az életben senki semmiben nem segít. Mindent magam oldottam meg mindig.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2026
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem