Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés

Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   107 / 107
(#) Bakman válasza Hutty hozzászólására (») Nov 19, 2025 /

Értem is meg nem is.

Rétegfűtés így is, úgy is, a kazán kimenete a puffer felső részébe van kötve. Értem, hogy a kazánvédő előbb nyit ki teljesen, de ha a váltószelep átvált, ismét ott leszünk, hogy nem nyit ki teljesen.
Idézet:
„Amikor a puffertartály felső rétegében a tárolt fűtővíz hőmérséklete eléri a beállított értéket...”
Nem nagyon lesz "beállított" érték, mert a 30 °C is használható, a 80 °C-is. Levegőt kell 15 °C-on tartani. A puffertartály egy üres tartály, nincs benne sehol hőcserélő.

Természetesen a puffer felső részének hőmérséklete érdekes, mert ha hideg, átvált gázfűtésre, de ez perpillanat nem lényeges.
(#) JZoli válasza Bakman hozzászólására (») Nov 19, 2025 /

Hát minden esetre elégé megbonyolították ezt a rendszert. A második verzió szerintem sokkal jobb, de az a váltószelep simán kispórolható lenne.
(#) Geri86 hozzászólása Jan 3, 2026 /

Fűtés bővítés garázshoz

Sziasztok.
Az alábbi fűtési rendszeremhez lenne egy kérdésem. Korábban is tanácsot kértem hozzá de akkor még nem volt kiépítve. Annyiban tér el a rendszer a rajztól, hogy a kondenzációs gázkazán egy Saunier Duval Thema Condens 31-CS/1 (N-HU) plusz a radiátorok kicsit nagyobbak.
A ház mellé közvetlenül kerül egy garázs ami olyan 56-60 nm lesz majd. 3 radiátort szeretnék bele, úgy hogy ez a fűtés lássa el kvázi rásegítésként menne amikor megy a házban is a radiátor kör. A kérdés az lenne, először is, hogy működőképes-e ez a koncepció tehát elbírná-e a kazán a másik, hogy tapasztalatok alapján, hogyan lehetne megoldani? Hőcserélő esetleg egyből a kazán és a hidrováltó közé az előremenő oldalra? Vagy 6-os hidrováltóval?
Köszi.

fűtes.png

(#) palko0125 válasza Topi hozzászólására (») Jan 30, 2026 / 3

Üdv Urak!
Gondoltam megosztom mire jutottam, másnak is hasznos lehet a tapasztalat, valamint azért még továbbra is kíváncsi vagyok a véleményetekre.
Legutóbbi beszélgetésünk után sokmindent nem csináltam a rendszerrel csak próbáltam "kihallgatni", megkeresni a zaj forrását. Csináltam egy olyan tesztet, hogy a köröket elzártam és a padlókörök osztógyűjtőit összekötöttem egy slaggal. Így lényeében csak a szivattyú, hőscserélő é sosztógyűjtők együttese volt az áramlási körben és így is hallottam ugyanazt a zajt, nagyon picit halkabban, de jelen volt.
Ezután jött az az ötletem, hogy akkor az áramlásmérőket kiveszem az osztóból és lássuk úgy. Hát így megszűnt teljesen a zaj, semmit sem lehet hallani még a padlót fülelve is nagyon figyelni kell, hogy bármit lehessen hallani az áramlásból.
Jelenleg így járatom 2 napja, hogy lássam milyen a hőmérséklet a visszatérő ágakon, nincs e nagy differencia - mert aszerint, aki csinálta a körök közel azonos hosszúságúak. Van benne valami, mert két napja megy így és a visaztérők a körökön nagyon egyformák, alig van néhány tized fok eltérés köztük.
Próbáltam egyébként jóval korábban azt is, hogy az áramlásmérőket totálra kinyitottam minden körön, de úgy is zajos volt.
Ilyen áramlásmérők vannak benne egyébként.

Elsőkörben azért írtam le, hogy ha valaki olvassa a korábbi kínlódásaimat, problémámat, lássa mi lett a vége, másodsorban véleményeteket is szeretném kérni, hogy vajon ez megintcsak valami szerelési probléma (tehát hogy a szivattyú után van rögtön az áramlásmérős osztó) vagy ezek tényleg tudnak ilyen zajt okozni. Nekem így ránézésre fura is volt mindigis, hogy nagyon parányi résen folyik át a víz az áramlásmérőn, aztán meg lamentáltunk azon, hogy a 22-es cső fittingje talán 1-2mm-el csökkenti az átmérőt az nem gond e, hát az áramlásmérő szűkületéhez képest a rendszerben nem látok problémát.

Mindenesetre megköszönöm a további hozzászólást/észrevételt. Egyelőre úgy fest ez a megoldás, hoyg nem teszem vissza a mérőket, a 4 kör meg mindigis egyszerre fog menni, a padlókörökön nem lesz zónázás, nincs értelme különszednem.

Még egyszer köszönöm mindenkinek.
Üdv, Palkó.
Következő: »»   107 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem