Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   335 / 335
(#) mnyugger válasza wbt hozzászólására (») Nov 20, 2025 /

Az 1,5V-os, ha lemerült, leesik 1,1V-ra.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2025
(#) wbt válasza mnyugger hozzászólására (») Nov 20, 2025 /

Köszönöm, minden tapasztalat számít...lehet, elmegy LDO-ba (?)
(#) mnyugger válasza wbt hozzászólására (») Nov 20, 2025 /

Nekem is új. Ma hozta a futár. A töltőt.
(#) zsel55 hozzászólása Nov 22, 2025 /

18v os töltö

Sziasztok.Van egy 18,5v os akupakkom,egyenként 3,7 voltos 2000mili amperes.Ehez szeretnék egy töltöt,illetve kapcsolási rajzot.
(#) pipi válasza zsel55 hozzászólására (») Nov 22, 2025 /

Szerintem pontosíts mihez kell. Hány/milyen kémiájú cellák. Gyanús nekem hogy 21V lesz az feltöltve
(#) proba válasza wbt hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Remélem nem. A bennük lévő lion akkuk gyorsan behalnának ha 1.5V alá merülnek. Vagy lehet nem is olyan jó döntés nullára merülni hagyni? Az a baj ehhez szét kellene egyet szedni, hogy megtudja az ember, van e bennük rendes akkuvédelem.
Az enyém is csökkentette a kimenő feszültséget, és nem meghalt mint gondoltam volna. ( tip: imuto )
(#) Moderátor hozzászólása zsel55 hozzászólására (») Nov 24, 2025

Ennek fuss nekinmég egyszer, de normális helyesírással!
(#) zsel55 válasza pipi hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Akkor ujra.Van egy 18 voltos akku pak,5db 3,7v os 2000 miliamperes lithium.Ez egy furó csavarozo akkuja,a töltöje nincs meg.Továbra is ehez a géphez szeretném használni.ezért szeretnék egy töltö kapcsolási rajzot kérni.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2025
(#) sector99 hozzászólása Nov 24, 2025 /

B&D 10,8 V akkutöltő

Van egy 10,8 V-os fúrógép akkutöltő. Első körben cseréltem a szekunder oldalon a diódát. (sárga trafó mellett) Működött is, egyszer feltöltötte az akkut aztán most újra "néma". Hogyan tovább ? Égésnyomot nem látok, szaga nincs.
(#) proli007 válasza zsel55 hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Hello! Veszel egy ilyen szabályzót, beállítod a kimeneti feszültséget 21V-ra, az áramot 2A-ra és megtáplálod egy 24V/2A-es táppal. És kész is vagy.
(#) zsel55 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Köszi szépen. De mértkel 21v?
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2025
(#) 444Tibi válasza zsel55 hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Azé' kő' 21 volt mert a 18V az a névleges, 4,2 volt 1 cella az akkor 4,2x5=21.
Pl. az autóakku is névlegesen 12 volt viszont 14 volttal lehet teljesen feltölteni.
(#) zsel55 válasza 444Tibi hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Értem, köszönöm. Ezt egy labortáp nem tudja?
(#) proli007 válasza zsel55 hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

De tudja, csak Te egy kapcsolási rajzot kértél. Ez a StepDown konverter, jelzi ha feltöltődött az akku, a labortápnál meg kuksizni kell, az árammérőt, hogy "leesett-e már az áram".
(#) zsel55 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Értelek.Nagyo köszi, akkor mégis inkáb a konverter.
(#) sector99 válasza sector99 hozzászólására (») Nov 24, 2025 / 2

Megvan a hiba: sikerült a dióda cserénél egy"hidegforrasztást" elkövetni.
(#) Fats Domino hozzászólása Sze, 21:08 /

Li-ion

Jó estét!
Nem mérhető feszültség ezen az akkun, de állítólag valahogyan "újraindítással" felveszi a töltést ismét.Erről érdeklődnék,hogy ha van ilyen ,az hogyan működik ? Nem tudok most 15 ezerért eredetit, sem 6 ezerért utángyártottat vásárolni. Két ilyen akkut adtak a géphez,legalább az egyik ha működne.

026.JPG

(#) img válasza Fats Domino hozzászólására (») Sze, 23:07 /

Szervusz!

Valószínűleg letiltott az akku védelme mert túlmerült benne a két cella.

Áramkorlátozott labortáppal, konstans feszültség (8.2V) módban meg lehet próbálni alacsony áramerősséggel (max. 100 mA) elkezdeni tölteni, aztán kiderül, hogy mi sül ki belőle.

Vagy ha van buta Ni-MH töltőd ami sorba kötve 6 AA cellát tölt, akkor azzal rátölteni, de ennél is folyamatosan figyelve a feszültségét és ha eléri a 7.4-hez ér, akkor áttenni a gyári töltőjébe.
(#) Fats Domino válasza img hozzászólására (») Sze, 23:29 /

Köszi, ezt kipróbálom . Stabil vàltoztatható tàpegysèg van,köszi
(#) img válasza Fats Domino hozzászólására (») Csü, 0:25 /

A "stabil vàltoztatható tàpegysèg" nem egyenlő az áramkorlátolt CV módú labortáppal: azzal ne bikázd meg mert tűzijáték lesz a vége!

Kontrollált körülmények közt kellene az akkut élesztened, az a táp viszont akkora áramerősséget tolna bele ami a tápból a vezetéken át tud haladni ('ami a csövön kifér').

Az áramkorlátos tápegység konstans feszültség módban a rajta beállított értékig engedi nőni a kapcsain lévő feszültséget (ami ebben az esetben a cellák feszültsége), majd amikor eléri azt, az áramerősséget addig csökkenti amíg el nem éri a 0-t. Így a cellafeszültség nem megy a beállított biztonsági határ fölé (a Li akkuknál ez kritikus a túltöltés miatti robbanásveszély okán).

De labortápos töltésnél is, amikor a névleges 7,4V-os feszültségét elérte, érdemes áttenni a két cellás akkut a saját töltőjére, hogy beírja az akkuban lévő flash-be a ciklust a töltés végén, különben nem fogja kezelni a fényképezőgép.
(#) Fats Domino válasza img hozzászólására (») Pé, 7:10 /

Jó reggelt! Köszi a válaszodat! Nem szeretném tüzijátékkal riogatni a szomszédokat természetesen, a 8,2 V ot ha beállítom, hogyan tudom megfelelően hozzáilleszteni az áramkorlátot? OHM törvény?
(#) KU202M válasza Fats Domino hozzászólására (») Pé, 8:32 / 1

Szia!
Sehogy nem tudod illeszteni. Vagy áramkorláttal töltöd - ilyenkor a feszültség fokozatosan emelkedik - , vagy állandó feszültséggel - ilyenkor meg az áramerősség fokozatosan csökken. A te esetedben kis árammal kell elkezdeni tölteni, amíg a feszültség elér néhány voltot. Utána lehet rendes töltőre tenni.
(#) Fats Domino válasza KU202M hozzászólására (») Pé, 8:46 /

Köszi!
(#) Fats Domino válasza KU202M hozzászólására (») Pé, 15:37 /

Lesz fény és hanghatás ha egy pár percre 9V-os elemre kapcsolom?
(#) 444Tibi válasza Fats Domino hozzászólására (») Pé, 16:22 / 1

Inkább először 1 ceruzaelem, az 1,5V majd 2 azaz 3V. Ha itt megtartja a töltést akkor 3 ceruzaelem sorba 4-5 ohmos 1W ellenállás. Ha eléri a 3,4-3,5voltot mehet a gyári töltőre.

A mutatvány nem veszélytelen, pláne ha így nullára merülve áll több hete-hónapja.
jellemzően teljes töltöttség közelében szokott belül átszúródni a szeparátor fólia.
(#) img válasza 444Tibi hozzászólására (») Pé, 16:27 / 1

3,5 volton még nem fog megindulni a töltés szerintem, mert ez 2S1P akku. Ezért írtam már az elején, hogy 7 volt felett kell lennie.
(#) img válasza img hozzászólására (») Pé, 16:28 /

Mármint a gyári töltővel nem fog megindulni 7.x volt alatt.
(#) 444Tibi válasza img hozzászólására (») Pé, 18:07 / 2

Bocsi elsiklottam a 2S mellett.
Akkor hajrá 9V elem, tennék egy 8-10 ohmot a körbe.
(#) proba válasza Fats Domino hozzászólására (») Pé, 18:26 /

a 9V elem rövidzárban tud max 6-700ma-t . Az elemfeszültség beesik, az akkufeszültség megnő és ez még gyorsan csökkenni is fog. Tehát szerintem nem. Mellékesen úgy nézem az akkuban van cellavédelem, az max letilt, ha túl nagy árammal töltöd.
(#) Fats Domino válasza 444Tibi hozzászólására (») Pé, 19:29 /

Kösz mindenkinek a hasznos válaszokat! " img" , "444Tibi","proba "
Következő: »»   335 / 335
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem