Fórum témák
» Több friss téma |
Az 1,5V-os, ha lemerült, leesik 1,1V-ra.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2025
Köszönöm, minden tapasztalat számít...lehet, elmegy LDO-ba (?)
18v os töltöSziasztok.Van egy 18,5v os akupakkom,egyenként 3,7 voltos 2000mili amperes.Ehez szeretnék egy töltöt,illetve kapcsolási rajzot.
Szerintem pontosíts mihez kell. Hány/milyen kémiájú cellák. Gyanús nekem hogy 21V lesz az feltöltve
Remélem nem. A bennük lévő lion akkuk gyorsan behalnának ha 1.5V alá merülnek. Vagy lehet nem is olyan jó döntés nullára merülni hagyni? Az a baj ehhez szét kellene egyet szedni, hogy megtudja az ember, van e bennük rendes akkuvédelem.
Az enyém is csökkentette a kimenő feszültséget, és nem meghalt mint gondoltam volna. ( tip: imuto )
Ennek fuss nekinmég egyszer, de normális helyesírással!
Akkor ujra.Van egy 18 voltos akku pak,5db 3,7v os 2000 miliamperes lithium.Ez egy furó csavarozo akkuja,a töltöje nincs meg.Továbra is ehez a géphez szeretném használni.ezért szeretnék egy töltö kapcsolási rajzot kérni.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2025
B&D 10,8 V akkutöltőVan egy 10,8 V-os fúrógép akkutöltő. Első körben cseréltem a szekunder oldalon a diódát. (sárga trafó mellett) Működött is, egyszer feltöltötte az akkut aztán most újra "néma". Hogyan tovább ? Égésnyomot nem látok, szaga nincs.
Köszi szépen. De mértkel 21v?
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2025
Azé' kő' 21 volt mert a 18V az a névleges, 4,2 volt 1 cella az akkor 4,2x5=21.
Pl. az autóakku is névlegesen 12 volt viszont 14 volttal lehet teljesen feltölteni.
Értem, köszönöm. Ezt egy labortáp nem tudja?
De tudja, csak Te egy kapcsolási rajzot kértél. Ez a StepDown konverter, jelzi ha feltöltődött az akku, a labortápnál meg kuksizni kell, az árammérőt, hogy "leesett-e már az áram".
Értelek.Nagyo köszi, akkor mégis inkáb a konverter.
Megvan a hiba: sikerült a dióda cserénél egy"hidegforrasztást" elkövetni.
Li-ionJó estét!Nem mérhető feszültség ezen az akkun, de állítólag valahogyan "újraindítással" felveszi a töltést ismét.Erről érdeklődnék,hogy ha van ilyen ,az hogyan működik ? Nem tudok most 15 ezerért eredetit, sem 6 ezerért utángyártottat vásárolni. Két ilyen akkut adtak a géphez,legalább az egyik ha működne.
Szervusz!
Valószínűleg letiltott az akku védelme mert túlmerült benne a két cella. Áramkorlátozott labortáppal, konstans feszültség (8.2V) módban meg lehet próbálni alacsony áramerősséggel (max. 100 mA) elkezdeni tölteni, aztán kiderül, hogy mi sül ki belőle. ![]() Vagy ha van buta Ni-MH töltőd ami sorba kötve 6 AA cellát tölt, akkor azzal rátölteni, de ennél is folyamatosan figyelve a feszültségét és ha eléri a 7.4-hez ér, akkor áttenni a gyári töltőjébe.
Köszi, ezt kipróbálom . Stabil vàltoztatható tàpegysèg van,köszi
A "stabil vàltoztatható tàpegysèg" nem egyenlő az áramkorlátolt CV módú labortáppal: azzal ne bikázd meg mert tűzijáték lesz a vége!
Kontrollált körülmények közt kellene az akkut élesztened, az a táp viszont akkora áramerősséget tolna bele ami a tápból a vezetéken át tud haladni ('ami a csövön kifér'). Az áramkorlátos tápegység konstans feszültség módban a rajta beállított értékig engedi nőni a kapcsain lévő feszültséget (ami ebben az esetben a cellák feszültsége), majd amikor eléri azt, az áramerősséget addig csökkenti amíg el nem éri a 0-t. Így a cellafeszültség nem megy a beállított biztonsági határ fölé (a Li akkuknál ez kritikus a túltöltés miatti robbanásveszély okán). De labortápos töltésnél is, amikor a névleges 7,4V-os feszültségét elérte, érdemes áttenni a két cellás akkut a saját töltőjére, hogy beírja az akkuban lévő flash-be a ciklust a töltés végén, különben nem fogja kezelni a fényképezőgép.
Jó reggelt! Köszi a válaszodat! Nem szeretném tüzijátékkal riogatni a szomszédokat természetesen, a 8,2 V ot ha beállítom, hogyan tudom megfelelően hozzáilleszteni az áramkorlátot? OHM törvény?
Szia!
Sehogy nem tudod illeszteni. Vagy áramkorláttal töltöd - ilyenkor a feszültség fokozatosan emelkedik - , vagy állandó feszültséggel - ilyenkor meg az áramerősség fokozatosan csökken. A te esetedben kis árammal kell elkezdeni tölteni, amíg a feszültség elér néhány voltot. Utána lehet rendes töltőre tenni.
Köszi!
Lesz fény és hanghatás ha egy pár percre 9V-os elemre kapcsolom?
Inkább először 1 ceruzaelem, az 1,5V majd 2 azaz 3V. Ha itt megtartja a töltést akkor 3 ceruzaelem sorba 4-5 ohmos 1W ellenállás. Ha eléri a 3,4-3,5voltot mehet a gyári töltőre.
A mutatvány nem veszélytelen, pláne ha így nullára merülve áll több hete-hónapja. jellemzően teljes töltöttség közelében szokott belül átszúródni a szeparátor fólia.
3,5 volton még nem fog megindulni a töltés szerintem, mert ez 2S1P akku. Ezért írtam már az elején, hogy 7 volt felett kell lennie.
Mármint a gyári töltővel nem fog megindulni 7.x volt alatt.
Bocsi elsiklottam a 2S mellett.
Akkor hajrá 9V elem, tennék egy 8-10 ohmot a körbe.
a 9V elem rövidzárban tud max 6-700ma-t . Az elemfeszültség beesik, az akkufeszültség megnő és ez még gyorsan csökkenni is fog. Tehát szerintem nem. Mellékesen úgy nézem az akkuban van cellavédelem, az max letilt, ha túl nagy árammal töltöd.
Kösz mindenkinek a hasznos válaszokat! " img" , "444Tibi","proba "
|
Bejelentkezés
Hirdetés |