Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   660 / 661
(#) cua válasza img hozzászólására (») Nov 17, 2025 /

En csak a hozzaszolasokon csovaltam a fejem. Akik ezeken a videokon amulnak/csodalkoznak, azok hol eltek az elmult 10-15 evben...?
(#) proba válasza cua hozzászólására (») Nov 18, 2025 / 1

Szerintem más tudni hogy ilyen is van, és más látni, hogy valahol ez a mindennapi élet része, mégha valószínű hogy a legérdekesebbeket kivonatolva közölte is .. Azért tetszett az út közepén megálló taxi.
(#) cua válasza proba hozzászólására (») Nov 18, 2025 /

Idézet:
„Azért tetszett az út közepén megálló taxi.”

Nekem az volt furcsa, hogy ezen a csaj siman atlepett, holott eletveszelyes is lehet...
(#) img válasza cua hozzászólására (») Nov 18, 2025 /

Vannak olyan 50+ korú csecsemők is, akiknek minden vicc új.

Ezek a fiatal generációk mintha sokkal lazábban kezelnének egyes dolgokat, nem ragaszkodnak görcsösen minden szabályhoz. Persze gondolom azt is megjegyezte volna, ha megindul a forgalom és megcsapja egy mellette elsuhanó autó szele.

Később esett le, hogy az előző válaszom félreérthető: neked válaszoltam, de nem neked címezve.
(#) Massawa válasza img hozzászólására (») Sze, 10:18 / 2

Ide is berakom,

Egy kinai gyár
(#) Inhouse hozzászólása Pé, 8:53 /

Filmtechnika FK-810

Faterom talált pakolás közben a műhelyben egy ódon, nehéz, fém dobozos cuccot, megkért, hogy nézzem meg.
Az oldalán egy 220V-os piskóta csatlakozós bemenet. A csatos ajtaját kinyitva van rajta egy Filmtechnika FK 810 felirat. Van egy feszültség mérő műszer 120V körülig skálázva, mellette egy forgatható kapcsoló, a műszer és a kapcsol alatt is van egy pár banán aljzat 110V táblával. Kicsit lejjebb középen 2 üvegbiztosíték foglalat, az alsó 6A táblával. Balra lent egy földelő csavar. Nem sok minden van róla a neten, az egyetlen találat a radiomusem-é (hazai feltöltés), de az egy A verzió, ahol a banánok helyett süllyesztett fali aljzatok vannak.
Gondolom, hogy egy autótrafós 220V->110V átalakító, több leágazással, hogy némileg állítható legyen a terhelés függvényében, talán párszáz Wattos lehet, meg, hogy öreg jószág. Ki fogom majd próbálni, működik-e. Vannak még üzemben ilyen korú elektromos cuccok...
Ér ez valamit? Szeretné eladni. Régiségként, vagy akár használatra. Hát, nem tudom...
A hozzászólás módosítva: Pé, 8:53
(#) granpa válasza Inhouse hozzászólására (») Pé, 9:35 / 1

Először szigetelésvizsgálattal kezdeném.
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Pé, 10:00 / 1

Amerikából behozott cuccokhoz szoktak keresni még most is hasonlókat.
Annó volt főnököm felesége költözött haza onnan, és rengeteg holmit hozott haza.
Jól elvolt rengeteg készülék honosításával.

Amit nem árt tekintetbe venni ez esetben:
- Granpa is mondta, hogy ilyen öreg készüléknél szigetélés és egyéb átnézés erősen ajánlott.
- Autotrafó esetében arra is kell számolni, hogy a készülékek szigetelése fel akkora feszültségre vannak méretezve.
- A frekvencia is más, aszinkron motorok, órák lassabban járnak.
De mindezeket úgyis tudod.
(#) elektrorudi válasza Inhouse hozzászólására (») Pé, 10:33 / 1

Megint megy az RTL-el a Kincsvadászok. Ott egyértelműen elmondták, hogy mi a "régiség". Ez nem az. 100 év múlva talán az lesz. Esetleg technikatörténeti érdekességként értékesíthető. Múzeumok nem foglalkoznak vele. (Ennek ellentmond, hogy a szolnoki Dajanich Múzeumban van egy fantasztikus híradástechnikai gyűjtemény, amit kérésre megmutatnak. Nem tudom, az hogy állt össze?)
Talán egy magángyűjtő lát benne fantáziát.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Pé, 13:12 / 1

A filmgyárban stb az ilyen készülékek ( állithato kimenettel) elsösorban olyan dolgokra voltak használva, amik érzékenyek a feszültségváltozásra ( izzok stb) azért van ott a müszer is. Akkoriban elég gyakran ment le a feszültség akár 180 Voltra is, amit kompenzálni kellett, föleg akkor, ha a berendezés amugy is csak 110V-re lett gyártva. Kiskereskedelmi forgalomban voltak automatikus stabilizátorok is, mert a korabeli TV-k is eléggé szenvedtek a feszültségváltozásokkal.
(#) Inhouse válasza granpa hozzászólására (») Pé, 14:49 / 1

Köszönöm mindenkinek a választ. Mondtam már akkor az öregemnek, hogy nem ebből lesznek a karácsonyi ajándékok. Az, hogy én babrálok vele 1-2 órát, hogy szemrevételezzem a belsejét, mennyire van egyáltalán egyben, majd áram alá helyezem, hogy még esetleg működik-e, még hagyján (kismillió nem csillagfejű csavar az előlapján). De ahogy bejön a képbe egy szigetelésvizsgálat, amihez külsős kell, majd kiderül, hogy nincs meg a piskótadugós kábel...egyre inkább beigazolódik a sejtés, hogy sajnos a hulladékgyűjtőben végzi majd szegény.
Volt itt a városunkban egy régi rádiókat gyűjtő szakember , aki kiállítást is tartott a gyűjteményéből, ha megtalálom esetleg neki felajánlom fellelt állapotban. Ha nem, max a jövő évi találkozón megkaphatja valaki, akinek tetszik a csatos fém dobozával...
(#) szs válasza Inhouse hozzászólására (») Pé, 19:39 / 1

Idézet:
„sajnos a hulladékgyűjtőben végzi majd szegény.”

Meg ne halljak ilyet.
Szerintem lesz egy kirándulásom
(Bár még nem tudom, hová)
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Pé, 20:33 /

Békésvármegyer.
Ha nem sürgős, akkor 2026 Június.
Ha sürgős, akkor most vasárnap éppen esik, és amúgy is csak takarítanék és pakolásznék.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Vas, 18:01 /

Minöség 2025-ben.
A szép idöt kihasználva elkezdtem a karácsonyi világitást kiakasztani a házra. A minap fejemre esett egy vadonatuj fényfüzér is. Az is kikerült a házra a majdnem gutaütés meg a fejembe amikor a tápegységet be akartam nyomni a modern kerti stekkerekbe. Azokba ki tudja milyen ütödött elöirás szerint beépitettek valami gyerekvedelmet is, igy a lyuk a stekkerben belülröl van védve és már régen gondot okozott, de azért eddig sikerült belenyomno a fényfüzérek tápjait, kivéve az ujat, annak ugyanis a kontaktusai a stekker helyett a táp belsejébe nyomodtak. Szerencsere nem használtam herkulesi eröt, igy nem eröltettem tovább meg kb 1 cm kiállt a tápbol. Jött egy nyomdafestéket nem türö káramkodás vettem a fogot, hogy visszahuzzam a két kontatkust, de már elsönél jött a az ujabb szitok, az 5 mmes rud simán kijött a tápbol a másik, belsö végén meg nyoma sem volt valami forrasztásnak vagy hasonlonak. Na mondom, ezek belül a csak valami pléhdarabhoz érhettek, ami biztos elgörbült amikor a falistekker helyett a tápba nyomodtak. Azaz a javitás nem lesz egyszerü. A táp természetesen teljesen össze van ragasztva, igy csak a fürész az opcio. Szépen levágtam a táp dugorészét, szerencsére a benyomodo kontaktusok semmit nem sértettek meg az elektronikában ( volt hely hova nyomulni), de a érintkezöknek nyoma veszett.
Egy 2 eres kábel odaforrasztásával megoldottam az áramellátást. Áthuztam a kábelt a levágott dugofejen és hermetikusan összeragasztottam a tápot. Az uj kábel másik végén már ott volt a gyári villásdugo, igy kiprobálva azonnal minden világitott. Megelözve hasonlo gondokat a jövöben a kerti stekkerekböl kitörtem a gyerekvédelmet. Sajnos gyárilag müködésképtelen szerkezet, külsö stekkereknél duplán. A legkisebb por is mozgásképtelenné teszi a gyerekvédemet, arrol nem is beszélve, hogy a dobozok is már a vetemedések jeleit mutatják. ( 6 évesek). Van kint 2 másik stekker már vagy 50 évesek s majdnem olyanok mint uj korukban.
(#) szs válasza Massawa hozzászólására (») Vas, 18:51 /

Nekem is első dolgom: -ha ki tudom- kipiszkálom ezt a "gyerekvédő" undokságot. Na, nem mindenből sikerül.
(#) Massawa válasza szs hozzászólására (») Vas, 19:23 /

Nálam a doboz felsö részének a része, két müanyag pöcök tartja, igy könnyü kitörni.
(#) Inhouse válasza szs hozzászólására (») Vas, 21:26 /

Másik vonalon is futtatja az öreg a történetet.
Más. Újabb kínai hozzá nem értő fotós stáb történet...a 2 két egymás mellé lett rakva, és egy termék fotói között volt mindkettő.

kinaletra.jpg

(#) lazsi válasza Inhouse hozzászólására (») Hé, 8:52 /

Amennyiben a létra bal oldali (ahol nincsenek fokok) szárának az aljára kell felhelyezni, akkor akár még jó is lehetne... Csak akkor nem értem, hogy miért az oldala van bordázva elcsúszás ellen, és miért nem az, ami a földön lesz?
A hozzászólás módosítva: Hé, 8:52
(#) Bakman válasza lazsi hozzászólására (») Hé, 9:32 /

Ezt a létrát teraszra (nem a korlátra) kell akasztani, így annak alját is lehet könnyen festeni.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Hé, 11:59 /

Egyébként azért került látókörbe, mert ilyet keresek. A mi 3*8 fokosunknak szétrepedtek ezek a csúszásgátlói. De amit találok mind 60*17mm-es alu zártszelvényre vannak, vagy csak a 60mm van megadva, a mienk meg 61,5*20,5mm-es.
(#) erbe válasza lazsi hozzászólására (») Hé, 12:44 /

Fordítva rakták rá. Ha kifelé mutatna a bordás rész, a falat védené a véletlen sérüléstől. Vagy éppen bútort.
A hozzászólás módosítva: Hé, 12:44
(#) Kera_Will hozzászólása Hé, 13:31 /

Karácsonyi gyermek workshop Bpi Repair Cafe

Robokaland és Repair Cafe keretein belül szervezett eszköz építés.

Az esemény regisztrációs oldala

Egyszerű hangulatos dekoràció készítése gyerekek szàmàra.
A hozzászólás módosítva: Hé, 13:31
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Hé, 14:32 /

① Létezik olyan közdarab, ami egy kerek konnektorból csinál két laposat, nekem egy ilyenben gyógyult be a helyére a gyerekvédelem a kosztól (erővel se sikerült beledugnom bármit is), szétszedtem és egyszerűen azt a két rugós műanyagot kidobtam belőle.
② A másik pedig egy régi, eredetileg vérnyomásmérőhöz való méretes (magyar) Medicor dugasztáp, aminek sajnos a bedugáskor érintkező végeit leszámítva vékonyak a lábai, így egyszer épphogy sikerült kiszerencsétlenkedni egy gyerekvédelmes elosztóból, mivel a védelem műanyagja bement a vastag rész mögé így csúnyán beakasztva mindkét lábat! Megoldás képpen zsugorcső rétegekkel vastagítottam hozzá a vékony részeket a lábak vastag végeihez, így már gond nélkül bedugható bármibe is kihúzhatatlanság veszélye nélkül.
(#) Inhouse válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Hé, 15:06 /

Idézet:
„...erővel se sikerült beledugnom bármit is...”

A siker kulcsa pont az, hogy erő nélkül kell. Csak lazán, de közben mozgatva. Nem mondom, hogy minden esetben siker, mert ahogy írtad, van hogy széthullik, megszorul. De sok elképedt arcot láttam már, amikor küzdenek vele, én meg egy laza mozdulattal bedugom.
A dugasztáp vékony szigetelt rész végén levő vezető kupak beakadással én is találkoztam, én is zsugorcsöveztem!
(#) Udvari Zsombor válasza Inhouse hozzászólására (») Hé, 15:20 /

Jó tudni, hogy nemcsak én vagyok ilyen "elvetemült" a zsugorcsövezéssel.
(#) szs válasza Inhouse hozzászólására (») Hé, 16:25 / 1

Idézet:
„Másik vonalon is futtatja az öreg a történetet. ”

Nem baj -ha kifut, majd jelezz, hogy + vagy -
(#) somitomi válasza Inhouse hozzászólására (») Hé, 16:35 /

Általában az ezeknek az elve, hogy egyszerre kell a két lyukba dugni valamit, akkor a szimmetrikus erőhatásra enged, ha csak az egyik felét nyomja valami (mondjuk Ödönke a csavarhúzóval), akkor úgy billen, hogy befeszül és nem nyílik. A gyakorlatban persze az aljzat minőségétől függően van, ami szinte észrevétlenül működik, meg olyan is, aminél hosszasan kell táncolni a dugóval. Utóbbi szüleimnél arra a sorsra jutott, hogy permanensen beledugtak egy védelem nélküli hármas elosztót és akkor nem kell vele minden alkalommal verekedni.
(#) szs válasza somitomi hozzászólására (») Hé, 16:39 /

Nekem is egy helyen úgy van
Ezeréves hármaselosztó, még földelés sincs benne, negyvenéves kosszal. De az van a hosszabbitó végén, mert simán kín volt beledugni a villanyos melegítőt. Hidegben, dermedt kézzel hazaérve pláne.

De amúgy is: ugy 40 éves korunkig csak bedugtuk egy kézzel a konnektorba a dugót. Majd ötvenegynéhányévesen fogok szórakozni, mert majmok "gyerdkvédnekk"

A gyerek elpusztíthatatlan!
A hozzászólás módosítva: Hé, 16:42
Következő: »»   660 / 661
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem