Fórum témák
» Több friss téma |
Szép napot ! Ehhez a tipushoz van e kapcsolási rajza?
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2025
Van fent ebben a csoportban CPA1200 néven fut!
Hello
Most sikerült szerezni egy CPA-2500, ha lesz időm vissza rajzalom a rajzod segítségével és feltöltöm ide, de türelmet kérek. Idő kérdése minden, de nincs elfelejtve. Szeretném az egészet vissza rajzolni, minden meglegyen, elméletileg egy Omnitronic végfok az alap. A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2025
Szia!
Örülök, hogy foglalkozol ezzel. Viszont ami nekem kell az CTA, CPA-ból nem létezik 2500. Vagy esetleg csak elírás volt? Minden esetre köszönöm. Jó munkát hozzá!
Hello
Elírás volt, CTA-2500 az, és a legjobb javítás mentes a készülék. Castone PC-800 kapcsolási rajzot keresnékSziasztok!Lenne valakinek esetleg kapcsolási raza Castone PC-800-hoz ? Sajnos nem sok mindent találtam még magáról az erősítőről sem.
Castone cpa 100HSziasztok!Hozzám kerüt egy cpa100. Úgy néz ki ez a 200w-s változat. Elvileg ezek 100v-s hálózatra tervezték, de ezt már valaki átalakította sztereóvá. Olyan kérdésem lenne, hogy erre hány ohm-s hanfalat köthetek rá?. Az előző tulaj egy 8ohm-s hanfalat hajtott vele. Mellekeltem par képet róla.
Szia!
HanGfal. Használd te is 8 ohmossal, abból nem lehet baj.
Szia!
Ebben nem vagyok annyira biztos mert ezek elvileg 100v-s hálózatra készültek. Nem szeretném vele tönkretenni a hangfalaimat.
Szia! Mérd meg a tápfeszültséget! A trafó melletti kondenzátorokon például könnyen elérhető.
Szia,
Nincs még átalakítva ez a végfok, látszik is az emitter ellenállásokon! 4ohmon már beleszolna a túláram védelem! Viszonylag magas feszültségről megy 2*60-65volt körül. Ha 4ohmon akarod használni akkor a trafó teljesítménye kevés lesz és az emittereket cserélni kell!
Szia!
+- 76v-ról megy.
Szia!
8ohm-s hangfalakkal szertném használni. Vajon mennyit bírhat a trafója?
200wattot biztosan, de sokkal többet biztos, hogy nem.
Nem tudom mekkora teljesítményt szeretnél kivenni belőle, de én biztos, hogy cserélném a trafót benne feleslegesen megy ekkora feszültségről! 2x36-46volt AC trafót néznék bele és a topicban található rajz alapján vissza is alakítanám! Az 1ohmos emitter nem nagyon fogja szeretni a nagyobb hangerőt amúgy 0,27ohm az érték!
Az teljesen reális érték a 200 W teljesítményhez. Az R=U2/P képletbe behelyettesítve a 100 V 200 W-ot, 50 Ω az eredmény. Ennyire van tervezve a hídkapcsolás kimenete, azaz 25 Ω egy csatorna a test felé, az ideális terhelés. A végtranzisztorok nem jönnek zavarba 8 Ω-tól, hiszen a 9A csúcsáram két végtranzisztoron oszlik meg.
Ha lecsökkented az 1 Ω-os emitter-ellenállásokat 8/25 arányban, akkor az áramkorláton sem akad fenn a 8 Ω-os terhelés és 250-300 W kimeneti teljesítményt érhetsz el. Sajnos a trafó lesz a szűk keresztmetszet. Szemrevételezés alapján maximum 300 VA-es, ami csak egy csatornához elegendő és az is optimista becslés alapján. Milyen teljesítményre lenne amúgy szükséged?
A 250-300 W elegendő lenne csatornánként 8ohm-n. A képen látható hangszóróból készült mély ládát hajtana. Van egy régi REC PA600 erősítőm aminek tönkrement a végfokozata lehet akkor abba építeném bele. Annak a trafója szerintem elegendő lenne hozzá. Mondjuk ha jól emlékeszem az +-85v-ról ment. Annyit még képes lenne elviselni ez a végfok vagy tekerjek le belőle?
Ennek az erősítőnek elég a ±75 V, valószínűleg ez a kapcsolási rajza.
A CPA 100H-ban a két végfok ellentétes fázisban dolgozik, így híd kapcsolásban éri el a 100 V-os kimeneti feszültséget. Nem tudom milyen megoldást választott a fázisfordításra a Castone. Ezt vagy egységesíted, vagy az egyik csatornára fordított polaritással kötöd rá a hangszórót. Az előző tulaj 2x8 Ω-mal használta, vagy a 100 V-os kimenetre kötött egy szál hangszórót?
Érdemes mérlegelni a PA600 megjavítását, szemben mindkét készülék szétrombolásával.
Az előző tulaj úgy tudta, hogy ez egy mono végfok és így is használta egy 8 ohmos hangfallal. Amikor hozzám került akkor szétszedtem akkor néztem, hogy ez már át van alakíva sztereóvá. Valaki már szétszedte a két végfokot, berakott egy sztereó potitbele és egy hangszóró védelmet utólagosan. A fázisfordító, ahogy olvasgattam a fórumot valahol a potinál kellett volna lennie, de azt már kiszerelték belőle. Azt néztem, hogy az egyik panelről hiányoznak alkatrészek. Ezek az alkatrészeket vagy kiszedték belőle, vagy gyárilag hiányoznak róla.
Összemontíroztam a két csatorna képét. Tippem a Limit led vezérlése.
Igen az a clip led alkatrészeinek a helye.
Az a gond azzal, hogy már nem az eredeti orosz tranyók vannak benne. Már volt egy embernél aki elvileg "megjavította", de amikor visszajött már utána elkezdett búgni, utána meg megint kiment az egyik oldala. Sajna oroszul nem tudok így a benne lévő alkatrészeket nem nagyon tudom beazonosítani. meg annyira nem értek az elektronikához sajna. Kapcsolási rajzból megépítem a dolgokat, de ha elromlik benne valami akkor már nem nagyon tudom megállapítani mi baja van. Ami zárlatos azt kicserélem max ennyi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |