Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hifi erősítők tervezése
Lapozás: OK   19 / 19
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Szo, 16:45 /

Csak azért kérdeztem, hogy poti lesz-e mert ott gondolni kell arra, hogy 300 fokot kell elosztani a lépések számával. Tehát szerintem nem érdemes 64 lépcsőnél többet használni, akkor lesz egy bit 4,5 fok és mondjuk 1,5 fok a hiszterézis. Az még kezelhető egy huzalpotival.

Azt sem tudom mennyire szeretnél megtanulni programozni. Nyilván érdemes megtanulni ezt is - mert máskor/máshoz is jól jöhet - én már nem fogom. De ha diszkrét szabályzás, nekem ez az áramkör bevált. Nekem elég a 40 lépés, de még egy plusz áramgenerátor és van 7 bited. Két 4028 és van decimális kimenete. De nyilván Te szeretnéd megtervezni magadnak, nem akarok beleszólni. Nekem el van mentve az a titkos osztó rajzod amiről szó van : )
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szo, 17:38 /

Találtam a diyAudio-n egy példát a magasabbrendű szabályozásra. Nem tudom mire jó de megtetszett benne, hogy miket tud az aki megtanulta a matekot.
És ha valakit érdekel kitehetem a Purifi szabadalmi leírását is... arra is rábukkantam véletlenül (a kínaiaknak már úgy is megvan).
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szo, 18:43 /

Erre emlékszem, el is mentettem.
Igazából nincs szükségem rá, de alkotnom kell mindig valamit, hogy ne butuljak el.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szo, 18:51 /

A Purifi is érdekel, de biztos nem fogom megépíteni, gyártani meg pláne.
(#) cua válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szo, 20:59 /

Idézet:
„megtanulni programozni. Nyilván érdemes megtanulni ezt is - mert máskor/máshoz is jól jöhet - én már nem fogom”

..pesszimista becsles szerint is legalabb 20 eved van meg, ez pont eleg sok ahhoz hogy megtanuld es hasznald. Kiterjeszti a lehetosegeidet
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») 6:23 /

Volt egy olyan érzésem, hogy a kitalálás része jobban érdekel mint maga a projekt.
(#) Karesz 50 válasza cua hozzászólására (») 6:28 /

Köszönöm a bizalmat : ) Az a gond, hogy soha nem érdekeltek ezek a mikrovezérlő izék és érzékem sincs hozzá. Én is inkább úgy vagyok vele mint Béla: szeretem a fejtörőket és nem izgat mennyi alkatrész van egy nyákon... elférnek.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») 9:35 / 1

Köszönöm. Jól meg kell ezt rágni, érdekes. Kicsit sok benne a visszacsatolás, de mindenesetre jó agytorna.
Jól látod, valóban a kitalálás a lényeg. A megépítést meg meghagyom azoknak, akik ebből élnek. Nézzd csak meg azokat, akik szépirodalmat tanulnak. Nem lesz belőlük író, de legalábbis nem gazdagszanak meg belőle. Attól sem leszel gazdagabb, hogy sok zenét meghallgatsz. Az elektronikai, vagy akár a hangtechnikai tudás sem biztos hogy kifizetődő, de szép dolog.
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») 10:16 /

Lassan már odajutunk sajnos, hogy semilyen tudás nem kifizetödö, mert a hülyék ( többség???) vezetik a világot.
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») 10:45 /

Van benne valami.
Egyébként prózaibb oka van annak hogy nem osztottam meg a kapcsolást. Jelenleg nem vagyok az otthoni gépem közelében (230km), csak egy telefon van nálam. Jövőre itt lesz a rajz, főleg hogy azt hallottam, addigra elmennek a kínaiak.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») 14:57 /

Viccesnek szántad, de én pl. enkóderrel oldanám meg és persze MCU-val. Egyrészt egyszerűbb áramkör lenne, másrészt jobb is. Olyan dolgokat is meg lehet valósítani szoftverből, amit diszrkét logikai áramkörökkel csak rendkívül bonyolultan. Egy olcsó enkódernek egy fordulata kb. 25...40 lépésre van felosztva, de ez viszonylag könnyen kezelhető. Akár a 256 lépéses osztó is megtartható, mert a tekerési sebesség ismeretében, egyrészt a közbenső lépéseken is végigmehet az osztó, másrészt a tekerési sebességgel a lépésköz is változhat - ha ügyesen van megoldva a szoftver akkor teljesen észrevétlenül. Összességében a végeredmény jobb lehet mint egy potival:
- sokkal stabilabb működés
- nagy átfogás, akár egy fordulattal is átfogható a 128dB
- a nagy átfogás ellenére finom-szabályozás lehetősége is megmarad, pl. ha kicsit lassabban tekerjük
- a pozíció tárolása MCU vezérlő esetében nem igényel többlet alkatrészt, könnyedén megoldható.

Ajánlom figyelmedbe az arduino eszközöket és fejlesztő környezetet. Ezt annak idején úgy találták ki, hogy gyerekek is meg tudjanak tanulni programozni, manapság pedig az MI akár komplett programok megírásában is segít, jól specifikált részfeladatokat pedig szinte hibátlanul old meg. Sokszor még egyszerű feladatokra is érdemes elővenni, mert nagyon ügyes és gyors megoldásokat lehet vele készíteni. Csak a példa kedvéért: a mikrosütőnkben feladta a harcot az időzítő, kellett valami egyszerű, gyors megoldás - mert nem akartam kidobni a készüléket. Az eredmény tényleg egyszerű lett: a "kezelőfelület" mindössze 2db nyomógomb + 1db led. Ahány gombnyomás annyi percet fog menni az időzítés. A led piros fénnyel annyit villan, ahol az időzítés tart (2 és 3 perc közötti hátralevő idő esetén pl. 3 villanás + szünet ismétlődik) amikor az időzítés lejár, a led zöldre vált. Menet közben is megtoldható az időzítés, a másik gombbal pedig bármikor leállítható. Hosszú gombnyomás hatására pedig fix 3 percre áll be, de ez is változtatható, menet közben is. Mindezt egyetlen kicsi, filléres, ardunio-nano panel oldja meg. Csak táp kellett neki, meg 1db tranzisztorral illeszteni hozzá egy relét ami a mikrót indítja.

A programozható eszközök elutasításakb ugyanaz a kategória mint mondjuk az SMD alkatérszek használatának elutasítása. Majdnem minden modernebb alkatrész kizárólag SMD tokozással jelenik meg. Aki nem halad a korral, az biztosan lemarad, mert adott esetben nem tud egy, a feladathoz optimális alkatrészt felhasználni. Vannak olyan logikai feladatok, amelyek bonyolultsága a felhasználói igényekkel együtt drasztikusan növekszik, ilyenkor már nem kompromisszum a programozható eszköz, hanem az egyedüli jó megoldás. Fejlesztőként gyakran szembesültem pl. azzal, hogy egy kb. 50...80%-nál tartó projekt esetében egyszercsak megváltoztatták az elvárt működést, vagy kértek további olyan funkciókat amelyek adott esetben a hardvert teljes újratervezését kívánták volna meg (természetesen a megrendelő vállalta a költségeket, tehát meg kellett oldani), Viszont porgramozott eszköz (MCU), és kellő hardveres tartalék esetében ezek jelentős részben kisebb-nagyobb program módosítással megoldhatók voltak. Sokszor előre beleterveztem az áramkörbe általam logikusnak tartott részeket, funkciókat (legfeljebb majd nem ültetjük be azt a részt), de az esetek 90%-ában utólag pont ezeket a további funkciókat kérték. (Pl. minek tervezel oda nagyáramú FET-et, és gyors meghajtót is, amikor az a kimenet max 100mA-t fog kapcsolni? - Azért mert kérni fogják hogy bírja el az adott fogyasztót közvetlenül is, és esetleg majd pwm-ezni is tuja, de ne sípoljon.... és később tényleg kérték).
A hozzászólás módosítva: 15:04
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») 15:36 / 1

Gondoltam majdcsak lecseng ez a duzzogás féleség, hogy nem tettem ki az erősítő rajzát, de ezzel az erővel lehetne fikázni sok-sok erősítő gyártót is, mert azok sem teszik kii a rajzaikat, meg az itteni fórumozók nagy része sem, csak ők eredményeket sem tesznek ki, így aztán fel sem tűnik.

Máskor is fordult már elő ilyen, pl. volt olyan fejlesztésem, hogy spéci fénycső meghajtót kellett készíteni. Készült is egy prototípus, ami 3db 36W-ois fénycsövet hajtott meg, úgy hogy az izzószálakat nem használta (rövidre voltak zárva) a csövek áramát egy-egy soros előtét-kondenzátor állította be, kb. 40kHz-es szinuszos feszültségről üzemeltette a csöveket, és a hatásfokára jelmező volt, hogy a benne elevő 2db FET hűtőborda nélkül is hideg maradt. Mivel ez fizetős munka volt, akkor fel sem merülhetett a kapcsolás közzététele (amúgy tudtommal nem került gyártásba). Ma már nem létezik az a cég akinek akkor csináltam, valószínűleg semmi gond nem lenne ha feltenném a rajzot (bár valahol papíron + fejben van meg), de kit érdekelne ez ma már. Szóval vannak ilyen projektek. Párásítóhoz is készült piezo meghajtó amit szintén szívesen feltettem volna, de mivel ezt is pénzért csináltam, a megrendelője nyilván nem örülne a dolognak Ha valaki ezt nem érti meg, azon nem segíthetek. De nézzük az erősítőt: úgy gondoltam, hogy AB osztályú erősítőnek ma már nincs olyan előnye ami miatt érdemes fejleszteni, tehát úgy indult a dolog, hogy volt egy ötlet amit játékból összeraktam a szimulátorban. Viszont vannak akik látnak ebben lehetőségeket (különösen az eddigi tapasztalatok fényében). Lehet hogy semmi sem lesz belőle, de mi okom lenne lemondani az esélyéről? Azért, hogy ne duzzogjon itt pár ember, meg hogy fikázhassa, hogy mi miért nem jó, miért felesleges meg hülyeség az alkatrészek fele? Ez nem negatív hozzáállás, hanem tapasztalat, pl. amikor a forrasztóállomást tettem fel pontosan ezt történt. Ugyanakkor sokan mások egyszerűen csak sikeresen megépítették és használják. Mennyi kerestem rajta: tényleg csak jelképes összeget. Tehát nem lenne igaz azt állítani, hogy ez a szokásom, hogy nem osztom meg a dolgokat - legfeljebb annyi, hogy NEM MINDEN-t osztok meg. De ugye sokszor az a mentalitás, hogy aki a kisujját nyújtja annak az egész karja is kell. Akinek nem inge ne vegye magára - és nem elsősorban neked szól csak történetesen a te hozzászólásodra kattintva válaszoltam. Amikor megosztok dolgokat, sokszor a benne levő információt sem veszik észre azok, akik elkezdenek fikázni, mert ez utóbbi annyival fontosabb. Ha pedig kicsit valaki próbálja elképzelni az én szemszögemből a dolgokat, az sejtheti, hogy ez nem abba az irányba visz, hogy mégis legyen kedvem ezek után feltenni pl. erről az erősítőről rajzot.
További jó "kínaizást", megintcsak akinek nem inge....
Csak érdekességképpen: volt olyan kollégám akinek konkrétan egy kisebb találmányát szószerint ellopták. Közel sem volt Nóbel díjas ötlet, de némi pénzt hozhatott volna neki, csakhogy mire eljutott a saját termékig, addigra már lehetett kapni... Nem akarom az erősítőt ehhez hasonlítani, és a fórumozókról sem feltételezek rosszat, tehát egyszerűen arról van szó, hogy nem teszem ki nyilvánosan az internetre egy olyan fejlesztés eredményét ami sok munkaórát jelentett és nem csak nekem hanem másnak is. Köszönöm annak aki ezt meg tudja érteni, és sajnálom aki nem.
A hozzászólás módosítva: 15:39
(#) compozit válasza Skori hozzászólására (») 16:20 /

Fénycsőinverter ügyben nekünk több szerencsénk volt. Az egész 2-es Metrora mi csináltuk a 40W-os csövekhez az invertereket. ( Az EVIG hulladékait kellett kiváltani. ) Ott 80V DC-ről mentek, az volt az akksi. Aztán jött a Kis Földalatti, később a fogaskerekű. Még a tungsram BIAX csövéhez (18W, 4 pin) is csináltunk egy nagy rakással. Már nem emlékszem, de összességében legalább 10 ezer invertert csináltunk.
A lényegi részét feltettem, vagy ide, vagy a Terminál Fórumra. Még rá is kérdeztél, hogy elég meredek a gate jel?

Persze, rajz csak nekünk volt, de ez nem akadályozta meg a Metro közeli GMK-kat, hogy lekoppintsák. Sajnos nagyon egyszerű és nagyon jó volt.

A véleményeddel nem értek egyet, szerintem, rajzok, magyarázat nélkül egyszerű dicsekvés, meg hát hiszem, ha akarom...
Következő: »»   19 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem