Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
S7-1500 elméleti kérdésSiemens S7-1500PLCAdott egy FB,és a hozzá tartozó Instanz DB.(single instance) Az Instanz DB-ben lévő kettő stat változót kellene írnom,de nem szeretném az FB-t módosítani,és letölteni, ezért arra gondoltam,hogy az FB-n kívül írnám. Ez gondolom nem elegáns,de szabad ilyet? A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2026
>>single instance
Miért? Tudod írni az fb-n kívül?
Szia!
Természetes szabad és szokás is. Ha az FB-n belül is íródik a változó az már bajosabb lehet. Én pl. konfigurációs adatokat stat területre szoktam rakni és HMI-ről írni ezeket a paraméterezhetőség érdekében. Ezeket ha szigorúan fix értékekkel akarom feltölteni akkor az FB hívás elött szoktam beleírni.
Az FB-n belül is íródnak,értéket kapnak(integer változók).A probléma az,hogy nullázva nincs sehol,sem az FB-ben,sem máshol,és ez probléma a folyamat szempontjából.
Ha nem folyamatosan íródik, technikailag nincs akadálya, hogy kívülről nullázd az értéket. Bár az elegáns megoldás FB-n belül megcsinálni. A TIA bolondbiztos letöltés szempontjából.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2026
Közben olvasgatom a Siemens Programming Style Guide-ot, és ott szabályként írja,hogy tilos stat változót az FB-n kívül direktben kezelni.
Amennyiben az FB-n belül, és kívül is hozzá akarunk férni, akkor azt javasolja a Siemens,hogy adjuk át InOut változóként. Egyelőre megoldottam a nem elegáns módon, működik, majd átírom később, ha hozzányúlhatok az FB-hez. Idézet: „A TIA bolondbiztos letöltés szempontjából.” Ezt hogy érted?
A gyakorlatban teljesen általános, hogy a STAT változók főleg olvasva vannak kívülről. Valóban nem túl elegáns még INOUT-ként sem kivülről resetelni. A letöltésnél arra gondoltam, hogy az FB módosításnál már nem kell aggódni mint a régi CPU-knál. Ott elég egy rossz letöltési sorrend egy CPU-Stop-hoz.
Ezt a manual-t még nem olvastam. Van benne egy jó pár olyan dolog aminek nem látom értelmét. Pl. ne használj STRUCT-ot, external source-ot, de a kedvencem a nagy betűs konstans értékek. Láttam én már a Siemens saját mérnökeit is olyan programot írni terepen amin jót mosolyogtam. A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2026
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Láttam én már a Siemens saját mérnökeit is olyan programot írni terepen amin jót mosolyogtam.