Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Nézd meg ezt a bejegyzést (2015 február 16. 16:56). Használd a fordítót.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2026
Köszönöm majd hétvégén csinálok vele valamit.Azt próbáltam hogy kikapcsoltam a fűtés funkciót csak melegvíz -nél próbáltam úgy jó .Nem villog bármikor elzárom a csapot csak ha a fűtéssel együtt.
Ariston Premium Class 24 magas fűtés vízhőfokVan egy Ariston Premium Class 24 kazánunk, már öreg, de működik. Hosszú évek óta külső hőmérséklet érzékelővel használjuk, és szobai termosztáttal. A múlt héten, vagy talán karácsonykor is már az tűnt fel, hogy tűz forró a radiátor. Lemezradiátoraink vannak rézcsővel, pár helyen 5 rétegűvel, egyedül a WC és előtere padlófűtés, nincs hozzá külön hőcserélő, szinte el is volt zárva, most már teljesen elzártam. Minden beállításból a gyári van, a görbe így az 1_5-ös...elég meredek és külső mínuszok esetén igen magasra szökhet a vízhőfok. De eddig nem vettük ezt észre, most sem a -14foknál volt ez először, hanem jóval korábban...nem értem. Reggel előkaptam a kis papírom és átraktam a görbét 1_2-re és van egy max vízhőfok korlát menüpont, azt a gyári 82 fokról 62 fokra állítottam. A 2 tartományból a magasabb él természetesen.A megszokottnál alacsonyabb külső átlaghőmérséklet okozhatta a forró radiátort, akkor is, ha nincs kint erős mínusz és a görbe szerint nem kellett volna?
Gyanítom hogy valami keringetési zavar lehet mert a melegvíz sem meleg.Eddig 60 fokos volt most meg éppen kézlangyos 40 fok lehet.Hőcserélőket holnap kiszedem lehet telenyomta szutyokkal a rendszerből.Mi lehet ami még eldugulhat? Szivattyú jól működik.
Annyi fejlemény van, hogy hazaérve rendben volt a ház hőmérséklete ezekkel a módosított beállításokkal. Amikor bekapcsol a kazán és felmelegíti a fűtőrendszer vizét, ugyanúgy forrónak érzem a csöveket, radiátorokat. Nem hagyott nyugodni, elővettem az infra hőmérőt és 53°C-nál nem tudtam többet mérni a lapradiátor felső sarkán, ahol belép a víz. Létezik, hogy ezt érzem tűzforrónak? Eddig miért nem...? Megannyi dilemma.
Megtennéd, hogy küldesz egy burkolat nélküli képet a kazánról ahol jól látszanak (kivehetőek) a blokkok kapcsolatai egymással és írj egy pontos típusszámot. VU vagy VUW 240 ....
Quadriga T2 23MFFI tágulási tartálySziasztok!Megint hozzátok fordulok tanácsért. Adott egy Quadriga T2 23MFFI gázkazán. Nagyon úgy néz ki, hogy a tágulási tartály megadta magát, fűtés közben növekszik a nyomás, és folyik belőle a víz hátul a falnál, kihűlt rendszernél meg minden nyomás elmegy belőle, és nem akar bekapcsolni rátöltés nélkül. Lehetséges ennek a típusnak kicserélni a tágulási tartályát? Egy szerelő azt mondta, hogy az egész kazánt kell cserélni, merthogy már nem gyártják, nincs hozzá alkatrész, meg amúgy is régi és kuka... De ezzel kapcsolatosan azért szkeptikus vagyok. Viszont a tartályhoz nem férek hozzá, valahol az égőtér mögött van, fogalmam sincs, hogyan lehetne kicserélni, ha lenne hozzá alkatrész...... A másik, ezzel nem tudom, hogy mennyiben összefüggő dolog, hogy olyan, mint ha a kis fekete feltöltő csapot nem lehetne teljesen elzárni. Hiába tekerem el (bármelyik) véghelyzetig, ha a bejövő hálózati víz sarokszelepét megnyitom, elkezd nőni a nyomás a kazánban, és folyik belőle a víz ugyanott, ahol fűtés közben is... ami szerintem nem normális. Most így zárva a sarokszelep, de így ugye HMV-re esély sincs... Szóval tud valaki mondani erre valami okosat? Van hozzá alkatrész? Tudtok esetleg szerelőt ajánlani, aki tud ilyet cserélni/javítani? (Bp. 9. ker) Ebben a hidegben eléggé córesz fűtés nélkül maradni, szóval jó lenne valami ASAP megoldás... Köszi előre is annak, aki tud bármi okosat vagy hasznosat írni.
Az a szerelő egyszerűen csak le akart húzni. Ha nincs is hozzá új tágtartály akkor sem muszáj a kazánt cserélni, külső univerzális tartállyal is meg lehet oldani amit valahol bele kell kötni a visszatérő csőbe. Ez aránylag gyorsan és olcsón megvan. Ezt célszerűen a kazán környékén érdemes, de ideiglenesen akár valamelyik radiátor légtelenítője mellé is fel lehet kötni, akkor még a vizet sem kell leengedni a rendszerből, mert a radiátor két csapját (ha van) elzárod egy T idomot beiktatva be lehet kötni a tágtartályt és a légtelenítőt is. Persze nem lesz szép meg baromi nagy tákolás de gyors megoldásnak a téli legnagyobb hidegben elmegy, annyi hogy a radiátor csap gombját le kell szerelni hogy véletlenül se lehessen kizárni a tartályt a rendszerből. Ha termofejes szelep van a radiátoron akkor viszont ez nem játszik!
A másik kérdésedre: A kazán feltöltő csapjának tömítése tönkrement ki kell cserélni. Itt tudsz alkatrész nézni hozzá: Bővebben: Link Ahogy nézem feltöltőcsap pl. van hozzá, csak meg kell nézni melyik kell bele. Mellesleg gyári tágtartály is van hozzá náluk kb. 30.000Ft-ért de a cseréhez sajnos tényleg le kell venni a kazánt a falról.
Hello! "Ha termofejes szelep van a radiátoron akkor viszont ez nem játszik!"
Ott is meg lehet oldani a radiátor másik oldalán, ahol a légtelenítő van, a visszatérő ág úgy is állandóan nyitva van. A hozzászólás módosítva: Pé, 6:27
Szia! "elektroncso" elmondta a lényegi dolgokat. Az alkatrész forgalmazók közül az ajánlottól olcsóbb nem nagyon van. Náluk kapható feltöltő csap és tágulási tartály is. A tágulási tartály csere az kicsit körülményes abból a szempontból, hogy amint a képen is látszik merev rézcsővel van bekötve a szivattyú blokkjába. Kivenni talán úgy lehet, hogy először felülről meg kell nézni, hogy a tartály széle rögzítő fülekkel le van fogatva amiket csak ki kell hajlítani. Az alsó csatlakozás hollanderéhez már kicsit rosszabb hozzáférni de ha az le lett hajtva akkor a tartályt ki lehet venni. A kulcs mozgatásának helyéhez több mint valószínű, hogy az égőtálcát ki kell venni. Ha "eredeti" tartályt szerelsz vissza akkor ez a könnyebb de drágább míg az olcsóbb az egy ehhez hasonló megoldás lehet.
Nagyon köszönöm szépen a válaszaitokat, elektroncso, neked is!
Abban tudtok még segíteni, hogy megbízható, Quadrigával foglalkozó szerelőt tudtok ajánlani? Volt olyan szerelő is, akit felhívva, mikor meghallotta hogy Quadriga, azonnal lepattintott... Az a gond, hogy a kazánnál a fűtéscsöveknek nincs elzáró csapja (gondolom biztonsági okokból), tehát nem lehet vízleeresztés nélkül megoldani a problémát. A leeresztésbe már nem merek egyedül belefogni, mert ha valami nem sikerül, akkor aztán tényleg ott állok letolt gatyával... Ezen felül a tágtartály és a feltöltő csap cseréjén kívül még egy hőcserélő savazást is valszeg egészséges lenne megtenni... Ezt szintén nem tudom megcsinálni magamnak. Összefoglalva, tudtok valakit ajánlani, aki ezeket vállalná?
Azt nem tudnám megmondani, hogy tartozéka kellene, hogy legyenek a szervízcsapok vagy opcionális volt annak idején de ha nem szereltek be elzáró csapokat az gazdasági okokra vezethető vissza (spórolás) meg arra, hogy ha javítani kell valamit a jövőben akkor szakember kelljen hozzá. Ha csak a kazánnal azonos szinten vannak hőleadók akkor ha kinyitod a leeresztőt nem fog leeresztődni az egész rendszerből a víz csak a kazán leeresztőjének a szintjéig. A hőcserélő az "sajnos" bitermikus és azt csak Te tudod, hogy hány éve nem volt vele foglalkozva és a rendszerbe (csak gondolom) nincs betöltve inhibítor.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |