Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1187 / 1203
(#) Doky586 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 15, 2026 /

A cikk utolsó mondata: telepítését nem tudjuk javasolni senki számára..!!!
3 éves iso és gondolom frissítések sem működnek.
Ezért javasoltam eheti iso-t bekapcsolható frissítéssel.
(#) Doky586 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 15, 2026 /

Egyik hagyományos SATA, mint minden 2,5" ssd-n van.
A másik hagyományos PATA a 20 éves gépek szabványa.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2026
(#) uniman válasza Massawa hozzászólására (») Jan 15, 2026 /

Az alsó az 40 pólusú az IDE...vagy P.ATA: Bővebben: Link A fehér jumperrel allítható, hogy elsődleges vagy másodlagos helyen (vagy egyedül) van a 2 "férőhelyes" IDE HDD kábelen
A dicső múlt ennyire feledésbe került?
Az a 4 eres az sztereo audio hangkimenet...(analog line out) Ilyen volt/létezik.
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Jan 15, 2026 /

Soha nem szereltem PCket, csak akkor amikor valami elromlott.

Továbbra is az a kérdés, ha uj kell akkor azeket az infokat hol találom?
(#) Massawa válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 15, 2026 /

A vicc az, hogy a SATA kb 8 évvel öregebb gépben volt mint a PATA ( 2014ben vettem).
Na látom, hogy maradok a külsö DVD/BR egységnél
(#) Régi motoros válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 15, 2026 /

És mennyire olcsóbb (ha olcsóbb egyáltalán)? Hol lehet ilyet venni?
(#) Régi motoros válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 15, 2026 /

Mennyi helyet foglal ez a Tiny 10 a C: meghajtón csak úgy magában?
(#) Régi motoros válasza Massawa hozzászólására (») Jan 15, 2026 /

Ránézésre elég jól megkülönböztethetőek mint látod. Egyébként az eszköz leírásában benne szokott lenni, hogy SATA vagy IDE/PATA, de manapság inkább már csak a SATA csatlakozóst gyártják.
Venni meg olyat érdemes, amilyen csatlakozó van az alaplapon.

Arra viszont érdemes figyelni, hogy vannak olyan alaplapok (nem mindegyik),
amik megosztva használják az IDE csatlakozót a SATA csatlakozóval.

Példa: egy alaplapon van 6 SATA port, meg 1 IDE, és ha IDE eszközt használsz,
akkor a 6 SATA portból, 2 SATA portot nem tudsz használni.

Vagy fordítva, ha mind a 6 SATA portot használod, akkor már IDE eszközt nem tudsz használni.
Egy IDE port 2 eszközt tud kezelni, ebből 1 MASTER és 1 SLAVE. Éppen ezért,
ha megosztott portkezelésről van szó, 2 SATA csatlakozót nem használhatsz a 6-ból, csak 4-et.
Általában BIOS -ban lehet engedélyezni vagy tiltani az IDE vezérlőt.
Remélem érthető...
(#) Doky586 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 15, 2026 /

Minek vennél külsőt ha van ingyen rendes belső ami jobb, gyorsabb.
Vagy nincs a tápon sata-hdd csatlakozó? Vagy nincs egy sata kábeled se a fiókban?
(#) Udvari Zsombor válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 15, 2026 /

Már mindegy. Legalább ennek sokkal jobb a CPU kihasználtsága, végre nem ~100% körül pörgeti. Minden működőképesnek tűnik, egyedül az LCD fényerejét nem tudom állítani ‒ mutatja, hogy állítom, de az LCD nem reagál rá. (Ha azt vesszük, az a Win10 se volt friss, ami egészen máig volt rajta.)
(#) Doky586 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 15, 2026 /

Nem ez lesz az egyetlen "nem működik" dolog rajta..
(#) Udvari Zsombor válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 15, 2026 /

Bármennyire is meglepő, majdnem minden más működőképesnek tűnik. Egyelőre a Windows Defender-t próbálom kiradírozni a rendszerből, mert csak a probléma van vele.
(#) Massawa válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 16, 2026 /

Több külsövel dolgozok meg több PCvel. A belsö amig jo volt gyakran használtam, de mos már a le,ezt sem ismeri fel.
A külsök kellettek amikor BR lemezeket kellett irnom, ráadásul több PCröl.
Még nem néztem, van belsö DVD/BR RW mechanika is? Habár ma már alig kell a lemez.
A notebookaimhoz meg jol jön mindig egy kis DVD lejátszo.

Azt még meg kell néznem milyen kàbelek vannak begyömöszölve a gépbe.lehet,lehet hogy olyan is van.
A HDDk mind SATA csatlakozoval vannak.
(#) Massawa válasza Régi motoros hozzászólására (») Jan 16, 2026 /

Ránézésre nem is lenne gond, de ma még a boltban sem tudsz ránézni az on-line boltban meg egyáltalán nem.
(#) bbb válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 16, 2026 / 1

A defender helyett mit akarsz felrakni? Víruskergető nélkül ne hagyd a gépet! Egyébként meg bármileyen meglepő, de a microsoft saját beépített cucca is 99% feletti teljesítményt hoz az összehasonlítások során... Bővebben: Link
(#) Suba53 válasza Régi motoros hozzászólására (») Jan 16, 2026 /

Legutóbb kb 7 éve vettünk így matricás kulcsot. Mostanában csak magát a kulcsot lehet megkapni, viszont néhol egy-két ezer forintért. Ahol hivatalos licenc igazolást is adnak mellé, ott drágább.
Az EMAG-nál az OEM win11 pro például matricával 6899.-Ft.
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 16, 2026 /

Ha van SATA port a gépedben, akkor bármelyik mostanában kapható belső optikai meghajtó jó.
Ha nincs SATA port, akkor csak régi IDE csatlakozós optikai egység jó direktben.
Vagy lehet kapni olyan kis adaptert, amivel IDE portra lehet csatlakoztatni SATA eszközöket.
És ha a tápegységnek nincs SATA táp vezetéke, akkor meg vannak kis illesztő MOLEX-SATA kábelek.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2026
(#) Doky586 válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 16, 2026 /

Ez itt a pontos hivatalos ár.
(#) Suba53 válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 16, 2026 /

Annak is elment az esze, aki ennyit hajlandó fizetni egy tizedennyiért megvehető érvényes licencre.
Vagy az állami szervek ennyiért kapják a win11 pro-t a "kiválasztott" beszállítóktól?
(#) pipi válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 16, 2026 /

Új géppel az oem pro 30 alatt van kb
(#) Massawa válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 16, 2026 /

Kösz!

Van benne SATA, csak meg kell néznem, hogy van-e felesleges mert erösen ki van tömve a gép (3 belsö HDD, 10 USB, egy speciális FW port kamerához, 2 monitor) és már raplizik. Két monitorral már el sem indul, eggyel még megy. El kell vinnem szervizbe.
Majd a szakiknál megbeszélem, nem akarok ilyesmivel nagyon foglalkozni.
(#) Régi motoros válasza Massawa hozzászólására (») Jan 16, 2026 /

Már hogy ne tudnál? Azért van a típusszám. Utána meg a zinternet típusszám alapján megmondja.

Ui.: De amúgy ahol sekélyes az eszközről megosztott információ, onnan alapból nem veszünk.
Egyébként meg, azért létezik telefonos (vagy e-mailes) segítség is, végszükség esetében.
(#) Massawa válasza Régi motoros hozzászólására (») Jan 16, 2026 /

Kösz már találtam, de megbeszélem elöbb a mühellyel, mert akkor renbe is tetem a gépet.
(#) Udvari Zsombor válasza bbb hozzászólására (») Jan 17, 2026 1 /

Természetesen elláttam Avast-tal, az nem zavar bele semmibe. Tulajdonképpen az volt, hogy aktiválnom kellett a rendszert ‒ mert addig nem lehet testreszabni ‒, a Defender egy rendszer újraindítást követően nyakon vágta azt, amit a rendszer aktiválási metódusom elintézett, így volt bosszúságom tegnapelőtt és mivel nem jutottam vele semmire, így végül kiradíroztam a Defender-t a rendszerből ‒ ha "radikálisnak" kell lenni, akkor az is leszek. (Nem érdekel, hogy mennyire jó az MS saját beépített cucca, ha keresztbe tesz nekem.)
(#) Udvari Zsombor válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 17, 2026 /

Egyelőre az a tapasztalatom ezzel a "Tiny 10" rendszerrel, hogy valamiért az LCD-vel nem tud kommunikálni fényerő állításhoz és a felhasználói ikonomat nem állítja be, mikor betallózom a képet, amúgy végül még a trackpad szoftverét is sikerült működésre bírnom. Firefox böngészővel YouTube kissé döcögős, de nem lehetetlen és/vagy élvezhetetlen.
(#) pipi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 17, 2026 / 2

Tehetted volna a kivételek közé, ha tuti tiszta. Előbb utóbb az avast is fúj rá, ha nem teszed. Amióta apróért vehető win és office licenszkód, én megveszem, nem kell meditálni vajon futtat-e valami csoda dolgot a háttérben az aktivátor
(#) Udvari Zsombor válasza pipi hozzászólására (») Jan 17, 2026 /

Hiába tettem kivételek közé, addigra a Defender piszkálódása sajnos megtette a negatív hatását, így "radikálisnak" kellett lennem. Az asztali gépemen is régóta így van és az Avast nem szokta bántani.
(#) Ge Lee válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 17, 2026 /

Utána olvastam annak a tiny 10-nek, nem nagyon ajánlják senkinek hogy letöltse és telepítse. Az aktiváláshoz meg nem kell semmit telepíteni, meg lehet oldani máshogy is csak utána kell olvasni, és akkor nem fog rá nyöszörögni a defender.
Az mondjuk biztos, hogy egy régebbi laptopon a w8-hoz képest a w10 látványosan lassabb lesz, azon meg máshogy nem nagyon lehet segíteni mint egy ssd-vel.
(#) bbb válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 17, 2026 /

Ja, hogy a defender megfogta az aktivátort? S az fel sem merült benned, hogy ezt nem véletlenül tette?
Maradjunk annyiban, hogy magadnak köszönheted az orális élvezetet. A mai világban, amikor gombokért kapsz legálisan kulcsot, akkor meg is érdemled, ha szívsz mindenféle aktivátoros hülyeséggel. Utána viszont ne lepődj meg, ha valami nem egészen úgy működik, ahogy kellene, esetleg valami nem kívánatos szemét is rátelepszik a gépedre.
A vicc az egészben, hogy egyszer megveszed egy fagyi áráért, s utána azon a gépen már nem kell aggódnod, aktiválva marad. Szimplán nem értem, hogy miért szórakozik még mindig valaki ilyen hülyeséggel és teszi ki magát a veszélynek önként.
(#) Gombszem válasza bbb hozzászólására (») Jan 17, 2026 /

Idézet:
„Szimplán nem értem, hogy miért szórakozik még mindig valaki ilyen hülyeséggel”

Van olyan aktivátor nevű program, ami nem csak aktivál. Talán ezért használják. Van amikor meg sem lehet venni a licencet, mert csak vállalati van.
Mellesleg van olyan aktivátor, amit a linkjével kell futtatni, így a Defender nem fogja meg.

Nyilván erre is lesz egy kerek válaszod.
Következő: »»   1187 / 1203
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem