Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Gigatron TTL számítógép
Sziasztok,
rászántam magam, hogy építsek egy ilyen kis készüléket: Gigatron honlap Egy kis TTL számítógép, már open source lett, beépített játékokkal, alapvetően kevésbé hasznos, inkább mókás, de akár tanulási-oktatási célra is jó lehet. Itt van egy videó is az összerakásról, működésről. Rendeltem NYÁK-lapokat hozzá, ha van még lelkes, megfelelően elvetemült/elszánt kolléga, tudok majd beszerzési áron adni belőle. Kb. 4-5000Ft lesz, fekete lakkal, aranyozott kivitelben. (10 darabot rendeltem, szóval max. 9 lelkes jelentkezőt tudok ellátni. Az alkatrészek saccra. 20 ezresbe kerülhetnek még hozzá - ezt mindenkinek magának kell beszereznie. Hogy legyen kérdés, kérés is, ha esetleg van aki fel tudja programozni az EPROM-ot, az is segítség lenne.
Szia !
Sok sikert az építéshez, én is megépítettem még 2021-ben, ez az enyém : https://forum.gigatron.io/viewtopic.php?t=294&sid=5e5cdddee8284...f6fb2f Az EPROM felprogramozásban szívesen segítenék, de ahogy látom, Te Sárkeszin laksz, én pedig budapesti vagyok.
Na, csak van azért sorstárs!
Frankó lett a cucc, a lakhelyet jól látod, de szoktam Bp-n járni, szóval akár összehozhatjuk azt is, meg egy mustrát.
Unokának megrendelem a nyákot. PM-ben írj bankszla. számot.
Kösz. Az EPROM-ot be tudom égetni Balatonfüreden.
Megérkeztek a NYÁK-ok, a jlcpcb szép munkát végzett ismét, kezdődhet a LEGO-zás.
Üdv! Megjött az elvetemült sorstársatok.
![]() Cavalier köszönöm a panelt, már elsőre "beleszerettem" ebbe a kis gépbe. Kösz, hogy megosztottad velünk, itt a topikban. ![]() Az alkatrészek beszerzése folyamatban van. A kapcsolásban IC-knek HCT típusok szerepelnek. Vajon ezek helyettesíthetőek pl. HC típusokkal? Vagy akár CD74HCXX típusokkal? A fiókban van néhány HC IC-m. Pl. Az órajel generátor IC-je a gépnek, az eredeti kapcsolásban 74HCT04. De a fiókomban van HM74S04, 74F04. Ezek is jók lehetnek? A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2026
Egy kicsit off-topic, csak meg akartam mutatni, hogy még olyan PC-alaplapot is gyártottak, amin egyszerű logikai kapuk voltak - nagy számban. Most fotóztam le, hátha tetszik... Még egy órát kellett volna portalanítani, ami nem volt. Ezt a NYÁK-ot azért nem lehetett egyszerű menet megtervezni... Még néhány gyári átkötés is van rajta.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2026
Igazi TTL. Nekem 286-os van, az is igazi IC temető.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2026
Egy kis segítség az alkatrészek beszerzésére.
A két hosszú busz milyen? (A 16 bites ISA meghosszabítása)
Ilyet még nem láttam.
Gondoltam rá, hogy azt is megemlítem... : -) 32-bites ISA busz. Sosem volt olyan kártyám.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2026
Sokáig nem is létezhetett. Amiről hallottam, de élőben azt sem láttam, az a 32 bites EISA, de az a 16 bites foglalat hosszban megegyezett, csak magaságban dupla érintkezősorral. A 486-nál meg már Vesa local busz volt.
Egyébként nagyon szép darab, később a chipset-tel kiváltották a sok TTL IC-t fele ekkora lett az egész alaplap.
Kíváncsi vagyok, ki lesz a befutó, kinél fog elkészülni elsőre a gép. Azt látom, hogy a Kontelnél elkezdtek kifogyni a 74HCT-k, múlt héten bepakoltam a kosárba, tegnapra már 4 típus kifogyott.
A maradékot megrendelem a Mousertől, közben nekiálltam egy másik projektnek is, egy Z80-as TEC-1G gép, ausztrál tervezés, azért tökörészek még az alkatrészrendeléssel. _Elvileg_ jók más típusok is, TTL az egész, az LS széria is például jó lehet, kicsit nagyobb a fogyasztása, de annyira nem gond itt szerintem. Vannak még elvetemültebbek akik gyorsabb EPROM-ot meg RAM-ot használva overclockolják is, ott is kellenek elvileg a HCT-nél gyorsabb kapuk.
Ahogy néztem, a HESTORE-ban van több HCT-s típus. Kifosztjuk a hazai raktárkészletet.
Lehet célszerű lenne tokot hasznàlni az IC-khez.
Én inkább darabonként éleszteném, herótot kapok a "mindent foglalatba" megközelítéstől (meg hogy néz már ki).
A tok csak újabb hibaforrás. HA cserélni kellene valamelyiket, akkor se túl nehéz kiforrasztani, én nem használnék tokot hozzá.
Én egy családot használnék, mert a kimenetek terhelhetősége, a bemenetek referencia szintjei eléggé változatosak. Ezt minden kapura áttekinteni, eléggé időrabló lehet.
Nekem se szimpatikus a foglalat, az EPROM-ot meg a RAM-ot fogom szerintem foglalatba rakni. Illetve meghagytam magamnak 2 nyákot, lehet, hogy a másikat megcsinálom kísérletezni, és az csúnya lesz.
Végül is. Csak az eredetileg megadott IC-k közül, amik a kapcsolásban szerepelnek, egyedül a 74HCT377-et nem tudtam még beszerezni hazai áruházból. Azonban 74LS377 és 74HC377-em van a fiókban, pont 3-3 db-om.
Akkor foglalat nem lesz.
Háát volt olyan is hogy csak azonos gyartoktol szarmazo shifterek voltak jol mukodoek.
Ne ijesztgess! Igaz multiplexer. Így kaptam,külön gyártó. .
A futár tudja, hogy mit kell hoznia! A kritikus alkatrész a kvarc és az EPROM itt van.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2026
Ide még úton, de ami volt itthon, már elkezdtem beforrasztani.
Az is lehett volna, de ha ezt kérik ezt vettem. Tudom OTP.
Alakul.
Jövő héten jön a Mousertől a maradék, kivéve a PS/2 adapterhez a 9 pólusú mama csati mert azt elfelejtettem, és a biztosítékot is. Meg persze van itthon vagy 10kg ellenállás, de 68 és 750 ohm véletlenül se. A diódák megvannak, de az a végén megy, mert egyszerűbb az alacsonyabb alkatrészeket egyszerre beletolni úgy.
Én a DAC ellenállás R-2R hálózatot felejtettem el. De majd összerakom kis raszteres ellenállásokból. És a VGA csatlakozóból is rosszat rendeltem.
De olyat még szerzek. Lassan én is kezdtem beépíteni a panelt.
Ma nekem is meg volt a hasznos időtöltés.
Én nem értem miért nem tud normàlis mintát venni a DSO szkóp? Hogy lehet 7 Vpp? A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2026
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Frankó lett a cucc, a lakhelyet jól látod, de szoktam Bp-n járni, szóval akár összehozhatjuk azt is, meg egy mustrát.

De olyat még szerzek.