Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Mosógép és mosogatógép spórolás
Idézet: „ Ausztriába szoktak kimenni és vásárolni 100%-os NaCl-t 50 kg-os kiszerelésben” Mert a fénynél tényleg csak a sötétség terjed gyorsabban. Hát 99%-nál tisztább sót Ausztriában sem tudnak árulni (mint 100%-os alkoholt sem), 97-99%-ost pedig mindig kapsz itthon is. Az a különlegesség (kiemelten), ha más is van benne .. Idézet: „Röviden: a patikai só összetétele ugyanolyan, mint az élelmiszerboltban kapható konyhasóé (kivéve persze, ha nem csökkentett nátriumtartalmú sóról van szó - ez azonban mindig fel van tüntetve a csomagoláson, már csak azért is mert az ilyen sók drágábbak).” ha nem is ebből a szempontból vizsgálták... Amúgy meg inlább sóval hamisítanak mosószert, nem sót hamisítanak A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2020
Be kell lássuk! A sónál van sóbb és talán a víznél is van vízebb, Ausztriában.
Candy mosogatógép áramfogyasztása kikapcsolt állapotbanSziasztok, akinek ilyen tipusú mosogatógépe van, szeretném megkérni, hogy ha tudja, mérje meg az áramfogyasztást KIKAPCSOLT állapotban. Nekem ez stabilan 20-21 Watt! (=évi 175 kW, az éves fogyasztásunk meg is nőtt legalább ennyivel (a jogos üzemi fogyasztást már levontam.) Kiváncsi lennék hogy ti mit mértek. (Most levelezek a Candy-vel, ők a 0.5 Wattot emlegetik az adatlap szerint, de nem mérnek meg egy ugyanilyen tipust.)(Ld. képek, 2 különböző mérésmód is van). Előre is köszi. Várom akkor az "adatokat". Én gyanítom, hogy ez típushiba. (az nagy dolog lenne...) A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2026
Van rajta óra? ki lehet kapcsolni?
Nekünk mikrotorony volt, egy LCD órával. Óra nélkül mérhetetlen ( fogy. mérő hibahatár alatt) nem világító órával meg 5W....
A két mérési módszer egyike sem biztos módszer.
A multiméter az áramot méri aminek lehet jelentős meddő összetevője, azt nem számolja az áramszolgáltatói fogyasztásmérő. A dugaljba dugható is csalhat előbbi okok miatt. Nem állítom hogy tuti hibás értékek, de nem lehetsz 100 %-ig biztos benne.
Nincs rajta óra, teljesen sötét kikapcsolva. (de ez jó ötlet, mert más készüléken ennek utánanézek én is.)
1. De hát sajnos mérte az áramszolgáltató, ezért 21%-al megnőtt a fogyasztás,(Lásd melléklet) azért kezdtem el vizsgálódni. Csak ez az új fogyasztó. 1 órát megy naponta, ezt már levontam!!
2. A Watt mérő egyébként egy 9W-os izzónál 9.28W-ot mér, tehát viszonylag pontos. De tegyük fel, hogy 50%-al többet mér és valójában mondjuk 10 Watt. Az is nagyon sok a gyári 0.5 Watthoz képest!!! A nagyságrend számít!!! 3. Szóval egy elektronikai fórumon elhihetitek, hogy ez biztosan ennyi, 2 képpel is van igazolva. Elektronikai műszerész a szakmám egyébként, csak nem gyakorlom évtizedek óta. 4. Szóval keresem azt, akinek esetleg pont ilyen gépe van és meg tudja mérni a kikapcsolt állapotú fogyasztást. Előre is köszi.
"A jogos üzemi fogyasztás"...nekem fura, hogy 1 óra alatt végez a mosogatással. Mi változó programokkal mosogatunk, a hurkazsíros edény meg a borospoharak között van különbség.
Egy évig minden alkalommal megmérted és összeadtad? Kétlem...a vezetékes víz hőmérséklete is változik. A villanyhasználat mértéke sem mindig azonos, nálunk legalábbis változó. Persze a 20W-os fogyasztás az tényleg 175 kWh egy évben...ha teszel elé egy kapcsolót és használaton kívül kikapcsolod, akkor az 7 kWh-ra csökkenne. Tedd ezt és egy év múlva... Bár ki tudja, talán nagyobb kárt okozhat az évi 730x kapcsolgatás. A gépek legtöbbször be/kikapcsoláskor hibásodnak meg. Persze még kérdés, hogy azt a 20W-os fogyasztást rövid ideig, vagy 24 órában fogyamatosan mérted? Amúgy is terjednek a neten olyan vélemények, hogy bizonyos gépek számolják az időt, ha áram alatt vannak. A beprogramozott idő után pedig hibát jeleznek... A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2026
1.
Kicsit rosszalkodó hűtő/fagyasztó is okozhat többletfogyasztást. Én évek óta jegyzem a villamos fogyasztást itthon, minden hónapban eltérő, csak a nagyságrendet lehet megtippelni. Módosító faktorok vannak bőven, pl. télen kb. 8-9, nyáron 20-21 °C-os vizet kapunk a szolgáltatótól. 2. Hagyományos izzónál pont nincs meddő teljesítmény. Nem tudom, milyen tápegysége van a mosogatógépnek, ha valamilyen egyszerűbb kapcsolóüzemű, akkor könnyen lehet, hogy a két mérés nagyon is pontatlan (látszólagos, meddő és hasznos teljesítmény), akár ötszörös eltérés is lehet. 3. Lásd előző pont. 4. Ha biztosabbat akarsz tudni, vegyél olyan fogyasztásmérőt, ami tuti csak a hasznos teljesítményt számolja.
Sziasztok,
kizárólag ez az évi 175 kW a bajom a kikapcsolt állapottal "létrehozott" fogyasztással. A többi fogyasztás be van kalkulálva. Igen, azonnal vettem egy kapcsolós dugaljat, de attól még szeretnék utánajárni ennek. (Az egy plusz csatlakozásnak, toldásnak számít, nem javasolják egyébként) Hosszabb időn át is 20W volt a fogyasztás, nem csak a csatlakoztatás utáni időben. A lényeg, hogy kérem, valaki mérje meg, hogy hasonlót mér-e. (Talán más Candy mosogatógép is megfelel.) (Igen, én is azon gondolkodtam, mi fogyaszt el ennyit egy tápban. Én arra gondoltam, hogy a prototipus után (amit leadnak műszaki vizsgálatra a megjelenéskor), utána már olcsóbb/silányabb alkatrészekkel oldják meg a gyártást, ami már ezt a 0.5W fogyasztást nem hozza... De ez csak vélemény.) Én úgy gondolom, hogy a készenléti állapotok ezek szerint sokkal többet fogyasztanak, mint a megadott műszaki adatok. (Pl. a villany gáztűzhelyünk is 11W folyamatosan (kikapcsolva), de abban van kikapcsolhatatlan óra - de ez más téma.) Szóval ki lehetne bortani a bilit.... ("borítanunk", ha ebben van partner, és ellenőrzi vaklaki, hogy ez valóban ennyi és hiszünk egymásnak...)
Oké...de ebben "partnerként" csakis hatósági szerv, annak mérési jegyzőkönyvével és annak szakvéleményével lehet valamit kezdeni. De kérdés, hogy mit ? Meg mit is lehetne ezzel elérni...és mennyibe kerülne neked, pl. egy per?
Ha garanciás, akkor vitesd el "javításra"... Kereshez pl. az FB-n ilyen javítgatós fórumot és ott megoszthatnád ezt a problémát... Mi itt a fórumon, ha megmérnénk más gépeinket, hogy mennyit fogyasztanak standby-ban...lenne sok-sok meglepetés. Nekem pl. egy hűtőm volt hangosabb, mint az ígért 39dB-es zajszint. A kompressor tényleg halkan működött, de miután kikapcsolt jó hangosan "nyüszített". Ha garanciaidőn belül szólok, akkor még el is vitték volna vizsgálatra (süketszobában), de lekéstem. A foltos képcsöves tv-met is megreklamáltam, de visszahozták, hogy nincs hiba, meg összevissza karcolták a káváját szállítás közben...
Szerintem teljesen jogos is lehet a nyivákolás a készenléti áramfogyasztás miatt.
Konkrét példám a TV és Set Top Box. Teljesen más helyen vannak, mint a szolgáltatói modem(router). De nem lehet kikapcsolni, mert utána nem képes a DHCP-n felkapni az IP címet. Pedig tudnia kellene, hiszen azért van a DHCP, meg a szolgáltató adja a routert, meg az STB-t. Helyette az van, hogy megy 24/7 az STB, meg TV feleslegesen. Áramszünet után tíz perc létrázás, hogy eltaláljam a megfelelő bekapcsolási sorrendet (vagy mázlim legyen) hogy működjön az STB. Pedig csak sima SW hiba, hogy törne le a keze az imformatikusnak akí íra.
Igen, jogos...na de a "jogorvoslat" ? Hogyan intézni és mi lenne...ki fizeti ki az ezzel töltött időt!? A mai készülékek szinte mindegyikéről fél wattot írnak, vagy nem adnak meg semmit a stndby fogyasztásról. Ha összerakom a wattmérőmet, majd megmérem pár készülékemet ((te az fél wattot nem is tud megmérni, van min. amit mérni tud) Talán az áramot egyszerűbb mérni. Megmérted valaha a mosogatógépedet?
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2026
Idézet: „.te pl. megmérted valaha a mosogatógépedet?” Nem tetszene neki, ha drótot csiptetnék a fülére.
Igazándiból a mosogatógépünk maga alá pipil, és mivel beépített a kis drága, hanyatt lökni sem annyira triviális.
![]() De ennek a világon semmi köze nincsen a készenléti áramfogyasztáshoz.
Persze, arra gondoltam, hogy a nyilvánosságtól a cégek jobban félnek, mint egy zárt rendszer(ük)ben elküldött panasztól, hiszen azt csak a cégen belül látják. Panaszt tenni sokszor nem is érdemes.
De pl. ha feltennél a youtube-ra egy videót (nem fogok) hogy "minden ilyen ... tipusú Candy gép 20w-ot fogyaszt kikapcsolva... "és elküldenéd a linkjét sokaknak... na, az lehet, hogy hatna. Nehéz lenne cáfolni, hiszen a video hatására megmérné, aki tudja, én erre gondoltam. A nyilvánosságra hozott jogos problémáktól azért sok cég (jobban) fél. Az elküldött panaszra csak egy elnézést kérő, elismerő levelet kapsz és kész. Tehát semmiképp nem a hivatalos panasz, hanem a nyilvánosságra kerülés ereje lehet (esetleg) hatásos, amit ti is mondtok. (A garanciát intézem a Candy-vel, még nem telt el a 2 év, ahogy írtam is. Egyelőre készségesek. De az egy másik "vonal", itt a fórumon nem ilyen tipusú segítséget kértem.) Bocsánat, de azért az is fura nekem, hogy úgy gondoljuk, biztosan nem fogyaszt annyit, hanem "mi rosszul mérjük". Minden azt igazolja, az Elmű villanyóránk éves mérése is, hogy valóban ennyit fogyaszt.
Eddig még le sem írtad a mosogatógéped pontos típusát! Képet látni róla, de le kell írni.
Írd le egy rövid tőmondattal a gondodat, (akár angolul is). A gugli meg fogja találni, ha valaki rákeresne a jövőben. (Lehet már más is észrevette és írt róla a világhálón) Ezért kell a típus! Lehet már nem is gyártják... Csak még mindig nem értem, hogy "siker" esetén mivel kárpótolhatna a gyártó? Hozzájárul majd a villanyszámlához...ez csak költői elmélkedés. Idézet: Hát nem. Két játékkal mértél.„Minden azt igazolja” Idézet: Semmit nem jelent, bárhol máshol jelentkezthet a többletfogyasztás, amit egyszerűen nem vagy hajlandó figyelembe venni.„Elmű villanyóránk éves mérése is” Leírom újra: lehet, hogy valóban 20 W-ot fogyaszt alaphelyzetben a masina, csak ezt még hihetően nem sikerült bizonyítanod. |
Bejelentkezés
Hirdetés |