Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4053 / 4053
(#) KoblogPerGyok hozzászólása Kedd, 15:31 /

ADC bemenet védelme

Sziasztok!

Van már némi megoldásom a mikrokontroller ADC bemenetének (és más, különálló ADC) védelmére. Elvileg egy dióda Clamp-al tudom már védeni az ADC bemenetét, de az a szimuláció szerint 400mV-al képes a Vref (Ezt külön kapja az áramkör, 3.3, vagy 5v) felé ÉS alá vinni. Ez túl sok, nem szeretném.

Próbálkoztam komparátorral, de nem ment. Vagy komparátort nem találtam, vagy más gondom lett. A szimuláció is 5-6 órára megviccelt, elfáradtam.

Gyors komparátorral és tranzisztorokkal meg lehetne oldani a dolgot, de belezavarodtam már. +/-12 V- lenne a körön, mint táp. Ezzel meg nem lehet meghajtani a komparátorokat. (gyors)
Ha pedig Vref és GND a komparátor tápja, akkor meg az előző fokozatból maximum +11/-11V nem mehet rá. (ne szórakozzak és osszam le mindegyiket kb 4-el és kész?)

Van erre bevált módszeretek? A célom, hogy semmiképpen se mehesen a kimenetre GND alá, és a Vref fölé semmi sem. Zener zajos, azt kihagynám.

Van ötletetek?
(#) Bakman válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Kedd, 18:05 / 1

Elvileg nem probléma, ha a Vref fölé megy a feszültség, tápfesz fölé nem mehet (sokkal). Viszonylag egyszerűen ugorható, a kontrollerben vannak védődiódák (ha mégsincs, külsővel pótólhatóak) és azokat felhsználva már egy egyszerű soros ellenállás is elég. Ugyanakkor figyelembe kell venni ilyenkor, hogy a forrás belső ellenállása nő, az ADC mintavételezési időket ehhez kell igazítani.

Esetleg a fenti módszer, de az ellenállás után egy egyszeres erősítőként bekötött műveleti erősítő segíthet a forrás belső ellenállásást csökkenteni igaz, ilyenkor viszont a műveleti erősítő esetleges hibájával (pl. offszet) kell számolni.
(#) KoblogPerGyok válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 18:13 /

Köszi!

Még átgondolom, de rosszul fogalmaztam. Ez az áramkör az ADC-t tartalmazó kör tápját kapja meg, ez felé megy sajnos. Ez a kör a mérő kör lenne. BAT42 -vel van szimulálva a clamp, igazából azzal simán jó, levág (a Vref -nek mondtam, de valójában az ADC maximumát meghatározó táp értéke, így lehet 3.3V-os és 5V-os ADC is ezután), csak 400mV-al alá, fölé megy. Ezt tartósan nem jó.
De még gondolkodok, köszi az észrevételt még emésztenem kell, de mára elfáradtam ebben.
(#) Bakman válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Kedd, 18:44 / 1

A clamp diódák és a forrás közé egy ellenállás. Egyik dióda a bemenet és a Vcc közé, a másik a bemenet és a GND közé, hasonlóan, mint a mellékletben látható. A diódák nyitnak, ha kell, az ellenállsá megakadályozza a túl nagy áramot.

clamp.png

(#) KoblogPerGyok válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 19:05 /

Csatolom a szimulált eredményt. Ezt szerettem volna csillapítani, de lehet túlgondolom és az áram korlát elég is. Lehet túl sok adatlapot olvasgattam, de azt hiszem, hogy ami nekem van ADC-m (MCP4821) az olyasmit ír, hogy nem szereti ezt. (Vdd+0,3, Vss-0,3V) Ha más ADC-t szeretnék csatlakoztatni, akkor ahhoz kellene illeszteni. Ezért gondoltam, hogy általános célú jobb lenne. Tartósan semmiképp. Ha csatoló kondival ellátom, akkor esetleg ki tudom küszöbölni a DC komponenst, így tartósan nem lesz a kimenet magasabb vagy alacsonyabb.

Elvileg komparátorral megspékelve gyors FET-el meg lehetne oldani ezt is, de az megint plusz áramköröket igényelne. Túl gondolom megint igaz?
A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:07
(#) KoblogPerGyok válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Kedd, 19:10 /

Bocsánat, elfelejtetem, hogy a zöld jelű szkóp jele a kimenet amit levégnak a Clamp diódák. 3.75 és -250mV amit a szimulátor mond.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:12
(#) Bakman válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Kedd, 19:17 / 1

Szerintem aludj egy nagyot.

MC4821 egy DAC és nem ADC.
(#) KoblogPerGyok válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 19:21 /

Hát igen. MCP3202 ADC: All Inputs and Outputs w.r.t. VSS ............. -0.6V to VDD + 0.6V...
Ajaj, azt hiszem kissé belezavarodtam.
Rendben, megyek pihenek rá egyet és köszönöm a segítséged!
(#) speedbump hozzászólása Csü, 11:24 /

Hogyan kell oldani?

Sziasztok,

ebből a csatlakozóból hogyan kell kioldani a vezetéket? Ha (erősen) húzom akkor kijön, de gondolom nem ez a szakszerű módja. A hátoldalán van egy kis nyílás, olyan mintha kisméretű laposfejű csavarhúzót kellene beledugni, de hiába próbálkoztam, nem oldotta a benne lévő (gondolom) rúgót.

Köszönöm.
(#) pipi válasza speedbump hozzászólására (») Csü, 12:27 / 1

Szerintem ezt egyszer használatosra tervezték
(#) nagym6 válasza speedbump hozzászólására (») Csü, 13:33 / 1

Van tűkészlet ilyenekhez, be kell dugni a drót mellett, elnyomja a szorító lemezt. Ismerősnél láttam, nem tudom hol vette.
(#) pont válasza speedbump hozzászólására (») Csü, 14:43 / 1

Ha enyhén húzod miközben körkörösen forgatod, akkor kicsavarodik. Alapvetően egyszer használatos, a gyártó csak akkor garantálja, hogy bírni fogja a megadott Ampert.
(#) speedbump válasza pont hozzászólására (») Csü, 16:09 /

Rendben, köszönöm az infót mindenkinek.
(#) deak francis hozzászólása Pé, 19:01 /

Ti készítettetek ilyen UPS-t központi fűtéshez? Infóim szerint riasztórendszerekhez használják

Javításra szórul ez az elektronika
(#) deak francis válasza deak francis hozzászólására (») Pé, 19:17 /

Lemaradtak ....relémodul rákötve. 12V -os keringetőszivattyú üzemelt áramszünetkor.
A hozzászólás módosítva: Pé, 19:26
(#) Gafly válasza deak francis hozzászólására (») Pé, 19:55 /

12 V-os szivattyút én akváriumnál szoktam látni, fűtésnél még nem volt szerencsém.
De állítólag létezik...
A hozzászólás módosítva: Pé, 19:56
(#) deak francis válasza Gafly hozzászólására (») Pé, 20:08 /

Szia,nem az enyém a cucc,csak megkértek nézzem bele..
(#) antikzsolt hozzászólása Pé, 20:50 /

Nagyító

A tegnapi napon sikerült beszerezni a képen látható eszközt. Hát tud amit tud nekem jó gyors a régit nézve felmelegedésben. Bár a hőlégfujo azt nem ismerem sosem volt (céges párszor használtam). Hobbira jó. De ha ismered és tudsz tanácsot adni szívesen elolvasom. Főleg a forrasztáshoz kellő hő érdekelne. Eddig manuális volt kijelzés nélkül.
Viszont egy gondom van. Az alkatrész mérete lett kisebb vagy a szemem kopott el a 41 év alatt nem tudom(a táblát meg látom az utolsó sort már nem) de jó lenne egy nagyító. Ki melyikre esküszik? Fejpánt vagy asztalra rögzítős? Nagyítás mekkora legyen vagy digitális jobb lehet?
(#) nagym6 válasza antikzsolt hozzászólására (») Pé, 21:44 /

Én szemüveget használok 4 dioptriásat nagyítónak, Tes.o és hasonló boltokban 2-3 e. Ft. Ha nem, akkor a fejpánt, ez hasonló a szemüveghez volt ilyen is, de vacak torzítós lencséi voltak, eldobtam. Ebból valami jó minőségűt kell keresni. Asztalra rögzíthető nagyító is van -ha a nagy lencsésre gondolsz- az nekem nem jó, zavaró mert a két szem nem azonos nagyítást vagy fénytörést vagy nem tudom mit lát, pedig szemeim azonosak.
Digitális is van, nekem eléggé rosszabb mint a jó optikai, azaz a szemüveg.
A hozzászólás módosítva: Pé, 21:47
(#) david87 hozzászólása 9:10 /

Tranzisztorteszter

Sziasztok!
Szeretném meg építeni az alábbi kapcsolást csak sajnos nincsenek olyan tranzisztoraim mint a kapcsolásba van.
BC182 az van BC212 az nincs helyette van BC 556A
A 2 Db TIP 146 és a 141 az nekem sajnos nincs azok helyére mi lenne a legjobb?

schematic.jpg

(#) antikzsolt válasza nagym6 hozzászólására (») 9:34 /

Köszi a választ. Akkor nem veszek asztali lencsét. Azért megpróbálkozom egy digitálissal mellé lesz még egy szemüveg is. Fotózni jobb a digitális mint egy telefon.
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») 9:34 /

Hello!
A BC212 helyett megfelelő, a BC556A a kapcsolásba.
De nem írtad, milyen tranzisztoraid vannak. Egyébként a kapcsolásba a darlington tranzisztor szükségtelen. Tehát így akár BD139 és BD140 is használható.
(#) david87 válasza proli007 hozzászólására (») 10:45 /

Van BD245 BD250 BD663 BD242 BD139 teljesítmény tranzisztorok
Van BC301 BC303 BC108C BC107 GC511K kiss jelű tranzisztorok egy része.
(#) nagym6 válasza antikzsolt hozzászólására (») 12:11 /

Szívesen. Digitálisnál az olcsóbb -csatolt képen- használható, de a minőség gyengécske. Ilyen van nekem, vagy a bal vagy a jobb oldal éles, gondlom a lencsék nem pontosan vannak beállítva. Inkább vehettem volna jobbat, de ritkán kell, elmegy.
A csatolt kép netről van, valós képe ennél jóval gyengébb.
A hozzászólás módosítva: 12:12
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») 14:36 /

Akkor ott a BD242 és BD139 megfelelő. De a BC301-303-at is használhatod a BC182-212 helyett.
Következő: »»   4053 / 4053
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem