Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4051 / 4068
(#) KoblogPerGyok válasza Bakman hozzászólására (») Jan 27, 2026 /

Köszi!

Még átgondolom, de rosszul fogalmaztam. Ez az áramkör az ADC-t tartalmazó kör tápját kapja meg, ez felé megy sajnos. Ez a kör a mérő kör lenne. BAT42 -vel van szimulálva a clamp, igazából azzal simán jó, levág (a Vref -nek mondtam, de valójában az ADC maximumát meghatározó táp értéke, így lehet 3.3V-os és 5V-os ADC is ezután), csak 400mV-al alá, fölé megy. Ezt tartósan nem jó.
De még gondolkodok, köszi az észrevételt még emésztenem kell, de mára elfáradtam ebben.
(#) Bakman válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jan 27, 2026 / 1

A clamp diódák és a forrás közé egy ellenállás. Egyik dióda a bemenet és a Vcc közé, a másik a bemenet és a GND közé, hasonlóan, mint a mellékletben látható. A diódák nyitnak, ha kell, az ellenállsá megakadályozza a túl nagy áramot.

clamp.png

Csatolom a szimulált eredményt. Ezt szerettem volna csillapítani, de lehet túlgondolom és az áram korlát elég is. Lehet túl sok adatlapot olvasgattam, de azt hiszem, hogy ami nekem van ADC-m (MCP4821) az olyasmit ír, hogy nem szereti ezt. (Vdd+0,3, Vss-0,3V) Ha más ADC-t szeretnék csatlakoztatni, akkor ahhoz kellene illeszteni. Ezért gondoltam, hogy általános célú jobb lenne. Tartósan semmiképp. Ha csatoló kondival ellátom, akkor esetleg ki tudom küszöbölni a DC komponenst, így tartósan nem lesz a kimenet magasabb vagy alacsonyabb.

Elvileg komparátorral megspékelve gyors FET-el meg lehetne oldani ezt is, de az megint plusz áramköröket igényelne. Túl gondolom megint igaz?
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2026
(#) KoblogPerGyok válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jan 27, 2026 /

Bocsánat, elfelejtetem, hogy a zöld jelű szkóp jele a kimenet amit levégnak a Clamp diódák. 3.75 és -250mV amit a szimulátor mond.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2026
(#) Bakman válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jan 27, 2026 / 1

Szerintem aludj egy nagyot.

MC4821 egy DAC és nem ADC.

Hát igen. MCP3202 ADC: All Inputs and Outputs w.r.t. VSS ............. -0.6V to VDD + 0.6V...
Ajaj, azt hiszem kissé belezavarodtam.
Rendben, megyek pihenek rá egyet és köszönöm a segítséged!
(#) speedbump hozzászólása Jan 29, 2026 /

Hogyan kell oldani?

Sziasztok,

ebből a csatlakozóból hogyan kell kioldani a vezetéket? Ha (erősen) húzom akkor kijön, de gondolom nem ez a szakszerű módja. A hátoldalán van egy kis nyílás, olyan mintha kisméretű laposfejű csavarhúzót kellene beledugni, de hiába próbálkoztam, nem oldotta a benne lévő (gondolom) rúgót.

Köszönöm.
(#) pipi válasza speedbump hozzászólására (») Jan 29, 2026 / 1

Szerintem ezt egyszer használatosra tervezték
(#) nagym6 válasza speedbump hozzászólására (») Jan 29, 2026 / 1

Van tűkészlet ilyenekhez, be kell dugni a drót mellett, elnyomja a szorító lemezt. Ismerősnél láttam, nem tudom hol vette.
(#) pont válasza speedbump hozzászólására (») Jan 29, 2026 / 1

Ha enyhén húzod miközben körkörösen forgatod, akkor kicsavarodik. Alapvetően egyszer használatos, a gyártó csak akkor garantálja, hogy bírni fogja a megadott Ampert.
(#) speedbump válasza pont hozzászólására (») Jan 29, 2026 /

Rendben, köszönöm az infót mindenkinek.
(#) deak francis hozzászólása Jan 30, 2026 /

Ti készítettetek ilyen UPS-t központi fűtéshez? Infóim szerint riasztórendszerekhez használják

Javításra szórul ez az elektronika
(#) deak francis válasza deak francis hozzászólására (») Jan 30, 2026 /

Lemaradtak ....relémodul rákötve. 12V -os keringetőszivattyú üzemelt áramszünetkor.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2026
(#) Gafly válasza deak francis hozzászólására (») Jan 30, 2026 /

12 V-os szivattyút én akváriumnál szoktam látni, fűtésnél még nem volt szerencsém.
De állítólag létezik...
(#) deak francis válasza Gafly hozzászólására (») Jan 30, 2026 /

Szia,nem az enyém a cucc,csak megkértek nézzem bele..
(#) antikzsolt hozzászólása Jan 30, 2026 /

Nagyító

A tegnapi napon sikerült beszerezni a képen látható eszközt. Hát tud amit tud nekem jó gyors a régit nézve felmelegedésben. Bár a hőlégfujo azt nem ismerem sosem volt (céges párszor használtam). Hobbira jó. De ha ismered és tudsz tanácsot adni szívesen elolvasom. Főleg a forrasztáshoz kellő hő érdekelne. Eddig manuális volt kijelzés nélkül.
Viszont egy gondom van. Az alkatrész mérete lett kisebb vagy a szemem kopott el a 41 év alatt nem tudom(a táblát meg látom az utolsó sort már nem) de jó lenne egy nagyító. Ki melyikre esküszik? Fejpánt vagy asztalra rögzítős? Nagyítás mekkora legyen vagy digitális jobb lehet?
(#) nagym6 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 30, 2026 / 1

Én szemüveget használok 4 dioptriásat nagyítónak, Tes.o és hasonló boltokban 2-3 e. Ft. Ha nem, akkor a fejpánt, ez hasonló a szemüveghez volt ilyen is, de vacak torzítós lencséi voltak, eldobtam. Ebból valami jó minőségűt kell keresni. Asztalra rögzíthető nagyító is van -ha a nagy lencsésre gondolsz- az nekem nem jó, zavaró mert a két szem nem azonos nagyítást vagy fénytörést vagy nem tudom mit lát, pedig szemeim azonosak.
Digitális is van, nekem eléggé rosszabb mint a jó optikai, azaz a szemüveg.
(#) david87 hozzászólása Jan 31, 2026 /

Tranzisztorteszter

Sziasztok!
Szeretném meg építeni az alábbi kapcsolást csak sajnos nincsenek olyan tranzisztoraim mint a kapcsolásba van.
BC182 az van BC212 az nincs helyette van BC 556A
A 2 Db TIP 146 és a 141 az nekem sajnos nincs azok helyére mi lenne a legjobb?

schematic.jpg

(#) antikzsolt válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 31, 2026 /

Köszi a választ. Akkor nem veszek asztali lencsét. Azért megpróbálkozom egy digitálissal mellé lesz még egy szemüveg is. Fotózni jobb a digitális mint egy telefon.
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Jan 31, 2026 /

Hello!
A BC212 helyett megfelelő, a BC556A a kapcsolásba.
De nem írtad, milyen tranzisztoraid vannak. Egyébként a kapcsolásba a darlington tranzisztor szükségtelen. Tehát így akár BD139 és BD140 is használható.
(#) david87 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 31, 2026 /

Van BD245 BD250 BD663 BD242 BD139 teljesítmény tranzisztorok
Van BC301 BC303 BC108C BC107 GC511K kiss jelű tranzisztorok egy része.
(#) nagym6 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 31, 2026 / 1

Szívesen. Digitálisnál az olcsóbb -csatolt képen- használható, de a minőség gyengécske. Ilyen van nekem, vagy a bal vagy a jobb oldal éles, gondlom a lencsék nem pontosan vannak beállítva. Inkább vehettem volna jobbat, de ritkán kell, elmegy.
A csatolt kép netről van, valós képe ennél jóval gyengébb.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2026

Akkor ott a BD242 és BD139 megfelelő. De a BC301-303-at is használhatod a BC182-212 helyett.

Te anno csináltál ennek az áram körnek nyák tervet.

Én sosem csináltam ilyent. Amit írtam, a számításom alapján írtam. De ha szeretnéd, megrajzolom hozzá a nyáktervet. Amúgy nem tudom mire használnád, szerintem tranyók áramerősítésének összehasonlításàra jó, különböző kollektoráramok esetén. De én csak bázisáram mérését látom.

Akkor ki csinált? Mert valakinél láttam.

Honnan vetted a rajzot?
(#) reloop válasza proli007 hozzászólására (») Jan 31, 2026 /

Üdv! A rajz innen származhat.
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Jan 31, 2026 /

Hát nem innen, pedig elég népszerű vagy ottan (is).
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 31, 2026 /

Köszi Reloop! Sajnos a szerző, 20 hónapja nem volt itt. Minden esetre némi eltérést számítok a kapcsoláson. Oké, hogy a Led a referencia, de milyen Led van alkalmazva? Nem írja.
Mert a nyitófeszültségétől függ a referencia értéke. Ma egy piros és zöld Led nyitófeszültsége kb. 2,2V. Mivel ebből még a tranyó 600mV BE feszültsége levonódik, a sönt ellenállásra, így kb. 1,6V feszültség jut, ami 2 Ohm-on 800mA, nem 1A. De nem nagyon számít..
Következő: »»   4051 / 4068
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem