Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2571 / 2571
(#) reloop válasza devergo74 hozzászólására (») Csü, 16:30 /

Az IC104 4,6,7,8 lábain milyen változás van mikor lekapcsol az erősítő? Lehet nem is errefelé kell keresgélnünk.
(#) tunerman válasza Alkotó hozzászólására (») Csü, 17:12 /

Az eredeti NAD3020 erősítőben 4A-es graetz+4400µF volt, én 5A-es graetz+12000µF-ot tettem.
Mint látható nem itt volt egetrengető változtatás, hanem nyomtatott áramköri tévelygés teljes kihagyása.
TJ.
(#) devergo74 válasza reloop hozzászólására (») Csü, 17:40 /

A 7-es láb kimenetén bekapcsolás állapotában 0V, majd ez 2,2V-ra emelkedik alaphelyzetben.
A 4-es lábon 2V, a 6-oson 10V, a 8-ason 0V-ot mértem alaphelyzetben, terhelés nélkül.
(#) reloop válasza devergo74 hozzászólására (») Csü, 19:28 /

A 8-as láb mérésénél valami hiba történhetett, mert az az IC táplába. Ha a 7-es lábon felfutott a feszültség 2 V-ra, akkor az amúgy elég karcsú, 1/4 W-os R243 nem lehet szakadt.
A 6-os lábon mért 10 V-ot sem tudom értelmezni, mert az a kimenet. Ott vagy pár tized volt mérhető, mikor behúz a relé, vagy a 38 V mikor elenged.
(#) devergo74 válasza reloop hozzászólására (») Csü, 19:59 /

Újramértem az egész IC kivezetéseit.
Mérési eredmények:
1-láb: 0,0117V
2-láb: 0,0178V
3-láb: 0,0031V
4-láb: 2,046V
5-láb: 0,0032V
6-láb: 0,07516V
7-láb: 2,232V
8-láb: 3,832V
Többszöri ellenőrzésre is ezek az eredmények jöttek ki alaphelyzetben.
(#) reloop válasza devergo74 hozzászólására (») Csü, 20:10 /

Ezek már reális adatok. Most jön az a kérdés, hogy ezek közül melyik változik meg mikor lekapcsol az erősítő.
(#) lobbooo hozzászólása Kedd, 9:59 /

Autómata stand by

Sziasztok! Van egy ismerősömnek egy Blaupunkt PA15-ös aktív hangfalpárja, az erősítőjében van egy kikapcsolhatatlan alacsony jelszintre aktiválódó időzitett kikapcsolás. Szerintetek ki lehet ezt iktatni belöle fizikálisan?
(#) nemethpali hozzászólása Kedd, 11:19 /

Klipsch SPL 150 mélynyomó megadta magát

Hali hozzáértők!
Kb öt éves mélynyomóm az utóbbi időkben működés közben időnként kattogó hangot adott, majd teljesen elnémult, az állapotjelző led sem világít. Nem vagyok nagy szakértő, a kiszerelt panelen égett alkatrész, felpúposodott kondi nem látható. Van valakinek hasonló tapasztalata, és megoldás a hibára? Köszönettel: némethpali
(#) tothbela válasza nemethpali hozzászólására (») Kedd, 12:46 /

Szia!
A kattogó hang, majd lekapcsolás, gyakori jele annak, hogy a tápfezérlő IC pufferkondenzátora kiszáradt. Ez vélhetően az U50 IC melletti kis elkó. Ez 47-100µF körüli, 25-50V feszültségű tipus. Próbálj a forrasztási oldalról párhuzamosan forrasztani egy legalább 10µF/25V elkót. Ha beindol és megy, akkor szerezz be egy eredeti értéknek megfelelő lowsr kondenzátort. Néhány percig a nem lowesr is jó, de hosszú távon túl fog melegedni.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») 14:51 / 1

Erősen úgy néz ki, hogy a hét ismét a " tipushibák " jegyében fog eltelni, mivel most egy Rotel RA-840BX4 integrált erősítő is bemutatta a leggyengébb pontját.

A tervezésnél a driver tranzisztorok 1k/2W munkaellenállásait mintha kicsit alulméretezték volna, a rajtuk jelentkező kb. 1,6W jelentősen felmelegítí őket
Persze a közelükben ott vannak a driverek hűtőbordái, amelyek szintén igencsak forróak ám - mi jöhet ki ebből a katlanból az évek alatt?
Hát az, hogy a tűzforró ellenállások két végén lévő rásajtolt sapkák idővel kilágyulnak, és megszűnik a kontaktus a fémréteg ellenálláson belül.

Megoldásként kicseréltem az elpusztult 2W-os ellenállásokat Dale CW-5 tipusúakra, amit így az idők végezetéig melegithet a Rotel saját tervezésű driver fokozata.
TJ.
(#) mek-elek válasza tunerman hozzászólására (») 16:40 /

Nem ez az első gyári cucc, ami ilyen tervezési gyengéket tartalmaz. Dehát ez fért bele a tervezett önköltségbe. Nos ezért szoktam az ilyen melegedő ellenállásokat a hűtőbordára tenni. Persze nem egy olyan nyúlfarknyira. De nem is annyiba kerül, mint a képen látható darabok.
Következő: »»   2571 / 2571
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem