Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Én szerettem trafót tekercselni.
Érdekesség, hogy Gafly édesapja tanított meg rá.
Nincs is jobb, amikor meg akarod valaki életét védeni pozitív aspektusban és rád ver egy negatív like-ot, ha a megoldást megosztod vele. Leírom másképp: életveszélyes a trafód, az első átütés vizsgálaton csettenik, és porig ég, ha zárlatot kap. Amúgy jó...
Legyél óvatos és körültekintő. A trafó nem tréfa, a lelkesedés önmagában ehhez kevés.
A képeiden látszó osztott cséve ígéretes lehet a hálózati leválasztás szempontjából, de a csatolás irányából vizsgálva már kevésbé szerencsés. Ezen kívül a megbízható működést aláássa a vezetékszigetelések hiánya, és látszólag a szigetelő anyag választása sem ideális.
Nem igazság, hogy a tárgyak ilyen jól bírják hozzánk képest; még mindig van egy csomó prespán szigetelőpapírom középiskolából, amikor trafót tekertem a Quad 405-höz... a fél osztály azt épített. És most is kb. úgy néz ki, mint új korában. Egyébként nagyon meg lett kínozva az a Quad hőmérséklet szempontjából, de fel sem vette.
Igen, így van. De a prespán az kimondottan szigetelésre volt kitalálva. Ha ehhez hozzátesszük milyen precízen tekercselték akkoriban a trafókat, menet-menet mellé, soronként szigetelve, esetleg ecsettel lakkozva minden sor, akkor érthető miért készültek szinte örökéletű trafók.
Ma már vannak korszerűbb anyagok, lényegesen jobb paraméterekkel, de a tekercselési módok inkább rossz irányba változtak a tartósság szempontjából. Szinte biztos vagyok abban, ifjú korotok ellenére, az akkori QUAD trafók kivezetéseire húztatok valamilyen külső szigetelő csövet, Jani1987 fotóin látszólag nem prespán van, hanem valami egyéb, és sehol nem látok vezetékszigetelőket.
Dolgoztam én is olyan helyen ahol gép tekercselt és minden tekercset (kivétel nélkül) le kellett flash tesztenlni . A flash teszt magyarra forditva az amit te is írtál, "átütésszilárdság vizsgáló"
Többször is elolvastam a hozzászólásodat, de nem értem, hogy mi lehetett az, amiért negatív like-ot adott. Szerintem nem volt szándékos, sajnos velem is előfordult már, hogy a telefonon olvasva, véletlenül ott tapiztam meg a kijelzőt. Később a monitoron tűnt fel.
Úgy tudom, véletlen negatív esetén ha még egyszer rányomunk a negatívra, eltűnik. Én is adtam véletlenül telefonról annak, aki meg sem érdemelte. A pofám meg égett.
A trafó tekergetést ettől függetlenül vegyük komolyan. Nem csupán a magunk, de családtagjaink életét sem szabad kockáztatni. A gyerek is bekapcsoljhatja a maszek erősítőnket az engedélyünk nélkül.
Telefonról olvasok és nem látom mire nyomok. Csak utólag.
Tegyünk egy próbát. Adj egy negatívot nekem, majd még egyszer bökj a negatívra. Ha eltűnik, akkor később ezt a megoldást lehet alkalmazni. Ha nem, akkor az is kiderül, de nem haragszom meg érte, mert ez csak próba volt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |