Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 135.6 kHz-es HGA22 vevő

Témaindító: zenetom, idő: Dec 31, 2025
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 6
(#) zenetom válasza HeZ hozzászólására (») Feb 6, 2026 /

Na ez mondjuk jó ötlet.
(#) tki válasza zenetom hozzászólására (») Feb 6, 2026 /

Ami azt illeti, leginkább jel-zaj viszonyt lenne érdemes kijelezni. : -)
(#) Feri007 válasza tki hozzászólására (») Feb 6, 2026 /

Idézet:
„Ami azt illeti, leginkább jel-zaj viszonyt lenne érdemes kijelezni.”

No, itt jön a neheze: hogyan különbözteted meg a jelet a zajtól?
Persze, egy spektrumanalizátoron látod, hol a zajpadló, és hol a veendő jel,
mert a szemed, agyad meg tudja különböztetni. Egy vevő - alapesetben - kevésbé.
Annyit tudunk egyszerű eszközökkel tenni, hogy a vett jel =venni kívánt + zaj amplitúdóját detektáljuk. És korlátozzuk arra a szintre, amikor már biztonsággal venni tudjuk a jelet.
Ez az un. késleltetettt AGC.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2026
(#) Feri007 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 6, 2026 / 2

GPeti1977-hez csatlakozva, hogy mennyire igaza van, és fontos.
Kicsi az adó jele a vevőmben? Hát jobban erősítem az antennajelet.
Igen ám, de ezzel a zajt is erősítem. A jel-zaj viszont nem javul, (sőt, hozzáadódik az erősítő zaja).
Akkor mit tehetek? A vevő sávszélességét le kell csökkenteni annyira, hogy csak a venni kívánt jel férjen bele. Tanulság:távol az adótól nem lehet megúszni a keskenysávú szűrőt.
És igen, hosszúhullámon a man-made-noise egyre inkább jelentős.
Ez a Hobbielektronikás múltam tartományában is észrevehető.
Míg kb 15 éve általában egy DCF77 óra biztonsággal működött, azóta többektől hallottam, hogy bizonytalan. Fun fact: ha áramszünet van utcánkban, akkor tud szinkronozni pl. az én DCF77 órám.
Ezért kell HGA22 vevőt készíteni
(#) zenetom válasza tki hozzászólására (») Feb 6, 2026 /

Hát igen, de ahogy Feri007 is írta, azt valszeg nehéz, bár jogos felvetés.
Egyelőre azon izgulok, hogy a keverő (133 kHz) jele ne jusson el vissza az antennához. Oké, hogy úgyis össze lesz keverve, de azt vettem észre (bár lehet tévesen), hogy a vett jelben ha a jellel összemérhető amplitúdóval van jelen a keverő jele, akkor az tud galibát okozni.
De remélem ez csak azért volt, mert jelenleg az egész áramkör egy hatalmas drótdzsungel.

Apropó, még ami fontos észrevétel az építésnél. Itt különösen előjönnek a légszerelés/próbapanel miatti kontakthibák, potenciálkülönbségekből fakadó hibák. Most nálam egyébként valahogy beállt egy ultrastabil állapot, de előtte 1 napig nem volt stabil jel, "remegett" az amplitúdója. Aztán az egészet arrébb raktam asztalostul meg vissza, és megjavult. Szinte biztos, hogy kontakthiba volt valahol.
Ezért is reménykedem benne, hogy a NYÁK-os verzió stabilabb lesz (várhatóan bő 2 hét múlva lesz meg).

Na egyébként pont emiatt kezdtem játszani (BPF) szűrőkkel is, de nem akartam alkatrésztemetőt, illetve hát az antenna LC köre önmagában egy szűrő ahogy írtátok korábban is.
Na majd ha lesz egy kész verzió, kipróbálom pl. Pécs alatt kíváncsiságból.
(#) HeZ válasza zenetom hozzászólására (») Feb 7, 2026 /

Baranyai vagyok, járok Budapestre is, tesztelést vállalok, ha van mit megépítenem
(#) zenetom válasza HeZ hozzászólására (») Feb 7, 2026 /

A végleges verzióból lehet csinálni fogok egy cikket.
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem