Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   849 / 849
(#) Alkotó válasza david87 hozzászólására (») Szo, 16:35 /

Úgy csepegteted az információt, hogy lehetőleg képtelenség legyen értelmesen válaszolni. Ez nem egy jó irány.
- Analóg (mutatós) műszereknek nem kell külön táplálás.
- De a kapcsoláson lévő osztók értékeit 200 mV digitális mérőegységekhez számoltam ki. Tehát áramot és feszültséget is ugyanolyan digitális kijelzőn képzeltem el.
- Ha mutatós "alap" műszert használt, akkor annak érzékenysége alapján át kell számolni az osztókat.
- Ha eleve olyan műszert használsz feszültség mérésre, amiben már van osztó, akkor azt egyszerűen a kimenetre kötöd, és a panelen lévő osztókat nem ülteted be.
- Ha az áramot is eleve árammérésre gyártott műszerrel méred (azaz benne van a sönt), akkor azt az áramútba kell bekötni, és ott sem kell használni a panelen lévő osztókat.
- És már látom lelki szemeim előtt, hogy most majd kitalálsz még egy olyan mérési kombinációt, amit nem említettem.
(#) david87 válasza Alkotó hozzászólására (») Szo, 18:49 /

Az jó mert még a műszerek meg vannak de infó nincs róluk nekem sajnos.
Le fotózom hogy mi van benne.. Ez alapján indulok ki én is.
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:52
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Szo, 19:47 /

Hello!
Ha kezedben a műszer, akkor meg tudod állapítani a paramétereit. Vagy is a belsőellenállását.
Rá adsz a feszültségmérőre 30V-ot és megméred a felvett áramát. A kettőt elosztod.
Ha nem a skála szerinti a méréstartománya, hanem egy alapműszer, akkor egy soros 10k ellenálláson keresztül adsz rá feszültséget nullától, pld. 10V-ig. Mikor végkitárásbe kerül, megméred az áramot és a műszer kapocsfeszültségét.
Ha az árammérő is alapműszer, akkor ugyan úgy jársz el, mint afeszültségmérőnél.
Ha tényleg 5A a végértéke, akkor pld. fogsz egy 12V60W-os gépkocsiizzót, sorbakötöd vele és reteszed egy akksira. Leolvasod a mutatott áram értéket és megméred a műszer kapocsfeszültségét. A feszültséget elosztod a mutatott árammal és már is tudni fogod a belsőellenállását.
Ezekből aztán ellehet dönteni, hogyan, hova kell bekapcsolni.
Ha a műszer 30V-os akkor egyszerűen a táp kimenetére kötöd.
Ha az ampermérő, tényleg 5A-es, akkor a táp sönt-ellenállásával sorba kell kötni, természetesen ekkor vastag drótot kell használni. Hiszen ott fog folyni az 5A áram..
Következő: »»   849 / 849
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem