Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   849 / 850
(#) Alkotó válasza david87 hozzászólására (») Feb 14, 2026 /

Úgy csepegteted az információt, hogy lehetőleg képtelenség legyen értelmesen válaszolni. Ez nem egy jó irány.
- Analóg (mutatós) műszereknek nem kell külön táplálás.
- De a kapcsoláson lévő osztók értékeit 200 mV digitális mérőegységekhez számoltam ki. Tehát áramot és feszültséget is ugyanolyan digitális kijelzőn képzeltem el.
- Ha mutatós "alap" műszert használt, akkor annak érzékenysége alapján át kell számolni az osztókat.
- Ha eleve olyan műszert használsz feszültség mérésre, amiben már van osztó, akkor azt egyszerűen a kimenetre kötöd, és a panelen lévő osztókat nem ülteted be.
- Ha az áramot is eleve árammérésre gyártott műszerrel méred (azaz benne van a sönt), akkor azt az áramútba kell bekötni, és ott sem kell használni a panelen lévő osztókat.
- És már látom lelki szemeim előtt, hogy most majd kitalálsz még egy olyan mérési kombinációt, amit nem említettem.
(#) david87 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 14, 2026 /

Az jó mert még a műszerek meg vannak de infó nincs róluk nekem sajnos.
Le fotózom hogy mi van benne.. Ez alapján indulok ki én is.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2026
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Feb 14, 2026 / 1

Hello!
Ha kezedben a műszer, akkor meg tudod állapítani a paramétereit. Vagy is a belsőellenállását.
Rá adsz a feszültségmérőre 30V-ot és megméred a felvett áramát. A kettőt elosztod.
Ha nem a skála szerinti a méréstartománya, hanem egy alapműszer, akkor egy soros 10k ellenálláson keresztül adsz rá feszültséget nullától, pld. 10V-ig. Mikor végkitárásbe kerül, megméred az áramot és a műszer kapocsfeszültségét.
Ha az árammérő is alapműszer, akkor ugyan úgy jársz el, mint afeszültségmérőnél.
Ha tényleg 5A a végértéke, akkor pld. fogsz egy 12V60W-os gépkocsiizzót, sorbakötöd vele és reteszed egy akksira. Leolvasod a mutatott áram értéket és megméred a műszer kapocsfeszültségét. A feszültséget elosztod a mutatott árammal és már is tudni fogod a belsőellenállását.
Ezekből aztán ellehet dönteni, hogyan, hova kell bekapcsolni.
Ha a műszer 30V-os akkor egyszerűen a táp kimenetére kötöd.
Ha az ampermérő, tényleg 5A-es, akkor a táp sönt-ellenállásával sorba kell kötni, természetesen ekkor vastag drótot kell használni. Hiszen ott fog folyni az 5A áram..
(#) david87 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 15, 2026 /

Feszültség mérő skálázásnak megfelelően mutatja az értéket.
Az amper mérő 1,25A mellet 1,25 mutat 19mV van a kapcsán.
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Feb 15, 2026 /

Hello! Akkor a feszültségmérőt kötheted közvetlen a kimenetre. Az árammérőt pedig a söntellenállásokkal kellene sorba kötni. De ha 45mV feszültségesés megengedhető, akkor a táp és a kimeneti csatlakozó közé is kötheted sorba az ampermérőt. (1mm2-es vezetékkel)
Egyébként egy egyméteres, másfeles vezetéken, a fogyasztó és a táp között is eshet 70mV a 3A esetén. Úgy hogy nem oly nagy durranás. Analóg műszereden nem fogod látni.
(#) david87 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 15, 2026 / 3

Így áll most a tápom jobb oldalát már teszteltem balt még nem mert nem volt időm.
Közel negyed voltot csal a műszer 30V nál a analóg műszer 29.7 körűl mutat.
Még vennem kell potmétereket.
Köszönöm a segitséget. Még lehet teszek rá hővédelmet ha túl melegszik akkor le kapcsoljon.
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Feb 15, 2026 /

Ez -1%-ot jelent, a műszerre pedig +-2.5% van írva..
Teszel egy ilyent a bordára és sorba kötöd a tranyók bázisával. Az a pont úgyis ott van a bordán.
(Mondjuk a 100 ohm-ot át kellene helyezni a klixon mögé. mert lehet be fog sértődni.)
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2026
(#) david87 válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 16:08 /

El indítottam a táp másik felét és 16V fentebb nem tudom tekerni ez a max ami ki jön belőle.
hiába tekergetem a potit a panelon csak minimálist változtat.
Mit kéne meg nézni?
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Szo, 16:42 /

Hello!
Most egyáltalán nem, vagy 16V fölé nem megy?
De meg kell mérni a 10V referencia meg van-e.
Ha igen, akkora következők miatt, lehet gond..
- Nem elég a főtáp feszültsége.
Meg kell nézni, hogy az OPA kimenete, meddig megy fel.
Ha az felmegy a táp közelébe, akkor lehet, hogy a visszacsatoló ellenállás értéke nem jó. R3 vagy R9.
A hozzászólás módosítva: Szo, 16:44
(#) david87 válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 16:46 /

16V fölé nem megy.
10V meg van az ic 1 lábán
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Szo, 17:09 /

Az áramkorát poti, nincs nullára tekerve?
Az Ic 12-13-14 lábán is kellene feszültséget mérni, 15V kimenet mellett, majd maximálisan feltekerve.
Egyébként meg ott a táp másik működő fele, összehasonlíthatod a méréseket..
(#) Kera_Will válasza david87 hozzászólására (») Szo, 17:17 /

Lehetett volna joval kisebb dobozba is rakni ... az elolap es a nyak kozotti "repuloter" felesleges.
A bordakat fuggolegesen szereltem volna fel, "kéményhatás" .
Sejtem a 4db deprez ilyen szeles, a dobozod meg ilyen mely ekkora szelessegben.
Akar belulre is rakhattad volna a bordak.
Alul levo resek fole. Valoszinu a teteje is hasonlo a doboznak. Ha nem akkor perforaltam volna .
A hosszu vekony kimeno vezetekek se tul jok a tapegysegben.
Ugyan ugy a potik bekotese se legyen hosszu ... par 10 nanos kondit tennek ra a nyak oldalon hidegiteni.
A hozzászólás módosítva: Szo, 17:18
(#) david87 válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 17:22 /

Nincs le tekerve.
IC12 3,7V
IC13 4,2V
IC14 13,9V
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Szo, 17:25 /

Nem cserélted fel a 12 és 13-as lábat? Mert ha a 13-as magasabb, akkor az OPA kimenetnek 0..-5V-on kellene lenni.
(#) xxxyyy válasza david87 hozzászólására (») Szo, 17:26 /

Szia,
Hány A-es lesz a tápod és mit számoltál a 3db végtranzisztor maximális disszipációjának együttesen?
A hozzászólás módosítva: Szo, 17:26
(#) david87 válasza xxxyyy hozzászólására (») Szo, 17:29 /

én 3A akarok max ki hozni belőle nem számoltam mert nem találtam meg a teljes leírását a tápnak.
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Szo, 17:32 /

Az R22 1,5k helyett, nem 15k? Mert 13,9V OPA kimeneti feszültsége mellett, kb, 16V lenne a kimenet.
(#) david87 válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 17:32 /

nem cseréltem fel
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Szo, 17:38 /

Amíg a szabályozási hurok zárt (mint normál esetben, a 12 és 13-as bemeneten, azonos feszültségnek kell lenni.
Ha a 12-es (+) magasabb, mint a 13-as akkor a kimenetnek az Ic tápjának közelébe kell lenni.
Ha a 13-as láb magasabb, mint a 12-es akkor a kimenetnek a negatív tápon kellene lenni.
De ha a 13-as a magasabb, akkor a kimenet nem lehetne 12,9V-on!
(#) david87 válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 18:15 /

Így már értem.
Le tekert I potméter mellet 2V van a kimeneten.
IC ket át cseréltem hogy esetleg nem e az rossz de nem.
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Szo, 19:01 /

A T1..T5 egy végfokozatot alkot. Ennem feszültség erősítését az R22 és R12 határozza meg.
Au=1+(R12/R22)=1+(3,3k/1.5k)=3.2
Ha a kimeneti feszültség 30V. akkor a T1 emitterében 30V/3.2=9,37V feszültség van.
A T1 bázisa, ennél 600mV-al magasabb. Tehát az OPA 14-es kimeneti lábán nincs szükség nagyobb feszültségre, mint 9,37V+0,6V=9,97V.
Tehát ha most 12,9V a feszültség, akkor a végfokozatban van hiba, mert az túl sok, ha az erősítés 3,2. Tehát nem annyi az erősítés. Megnézted az R22 és R12 értékét?
Ha az rendben van, akkor valahol a végfokban "elakad a jel".

Mindazonáltal, az OPA feszültségei sincsenek rendben. Nem lehet a két bemenet között feszültség különbség. Kivét, ha gerjed az OPA (vagy ha nincs negatív visszacsatolás),
esetleg növeld meg a C2 1nF-ot 10nF-ra (vagy ami van) és nézd meg változik-e a helyzet.
(#) david87 válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 19:26 /

R22 1,5K az R12 3K3 azok rendbe vannak.
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Szo, 19:35 /

Akkor keress fordítva betett tanyó, vagy NPN-PNP cserét.
Ha kiveszed a tokból az LM324-et, akkor az IC 14-es lábáról is 0..10V- al vezérelheted közvetlen a végfokozatot.
Nézd meg, hogy a T6 "negatív tápfesz védelem, nem befolyásolja-e az áramkörödet.
A T6 bázisán, az emitterhez képest negatív feszültségnek kell lenni. Vagy is alapból a tranyó zárva kell hogy legyen. Nem húzhatja az R11 közös pontját.
(#) david87 válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 19:45 /

T6 tranzisztor B E közt 0,3V van
Z2 diódám rossz.
A hozzászólás módosítva: Szo, 19:49
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Szo, 19:50 /

Arra nem szabadna hogy kinyisson a tranyó.
Próbáld meg amit írtam, kivenni az Ic-t és a másik tápról vezérelni az R11-en keresztül a végfokot.
Az probléma, ha a Z2 rossz, mert nincs negatív tápfesz. (Nem fordítva van az áramkörben?)
A -2,5V negatív tápnál lenne a T6 bázisán a +0,3V.
A hozzászólás módosítva: Szo, 19:57
(#) david87 válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 19:59 /

meg csináltam amit írtál.
23V ig ment fel a kimenetem 9,6V adtam neki a másik oldalról.
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Szo, 20:06 1 /

Akkor pedig a végfokozatnak jónak kellene lenni. Mert 9,6V-ból lejön a 0,6V, marad a 9V.
És 3,2 erősítésnél, ez 28,8V. Persze ha a nyílthurkú körerősítés végtelen lenne, de nem az
Azt azért nézd meg, hogy terhelhető-e.

Így leginkább a negatív táp javítása és a gerjedés vizsgálata van hátra. De gondolom, szkópod nincs.
(#) david87 válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 20:09 /

van skópom
(#) proli007 válasza david87 hozzászólására (») Szo, 20:13 /

Akkor nézd meg az OPA kimenetét. Ha ott receg, akkor gerjed.
(#) david87 válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 20:24 /

Itt a kimenete az OPA nak 1 rossz a másik a jó oldal.
Következő: »»   849 / 850
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem