Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dansk 3f-T3535, és minden, ami vele kapcsolatos
Lapozás: OK   18 / 18
(#) etilalkohol válasza kurz hozzászólására (») Ápr 19, 2025 /

Köszi a részletes leírást!

Sikerült a Mikrovill-ben beszerezni a varikapokat, ráadásul emberi áron... nekiállok, amint időm engedi és beszámolok az eredményről!

Más:
Kedvencem a Dansk, mert furcsán szép és tetszik a led kijelzés és az érintőgombok miatt gyerekbarát. A hibáit a fórumnak hála lehet orvosolni..
Ami hasonlóan megfogott az a Beomaster 2400-2, érintőgomb, ultrahangos távirányító, falra akasztható, vagány kinézet.
A másik kedvenc rádióm a Kenwood KT-413, ebben a motoros (mágneses) hangolás fogott meg.
A legjobb hangú rádióm a Dual CT-1740 (nagy fóruma van ennek is és el is készítették a processzoros vezérlésének a kiváltását is).
Kondizni (elkó csere) lustaságból is szoktam, mert ha már egyszer szét kell szedni egy készüléket, akkor az összes általam észszerűnek tartott módosítást/javítást elvégzem, hogy X évig ne kelljen újra megbontani. Minőség/pénz ide vagy oda, a Beomasterben az elkók már könnyeztek/izzadtak.
(#) kurz válasza lefituta hozzászólására (») Ápr 19, 2025 / 1

Nem teszem, nem vagyok egy mellreszívós alkat. Csak levontam a szükséges konzekvenciákat. Írkálás helyett inkább igazi zenét hallgatok. A katasztrofális és siralmas Daskomon.
(#) kurz válasza etilalkohol hozzászólására (») Ápr 19, 2025 /

Szívesen, sok sikert!
(#) wrxtr hozzászólása Szo, 11:41 /

elkó lista felújításhoz

Üdv,
előkerült egy ilyen erősítő, beüzemeltem pár hétig működött is, de aztán hirtelen elkezdett romlani a hangminőség, pattog főleg az erőteljesebb mélyeknél, de magasoknál is hallom.
Még nem néztem bele, de szerintem többnyire eredeti lehet a bele, gondolom az elkók már odavannak.
Elkezdtem beleolvasgatni, de őszíntén szólva még nem jutottam a végére a topiknak.
Az lenne a kérdésem, aki már csinálta a sajátját, milyen gyártmányú elkókat tett bele?
Ezeket cserélném első körben:
-táp pufferelkók
-bemeneti csatoló kondik
-visszacsatoló ág elektrolitjai
-végfok előtti kis elkók

Letöltöttem hozzá a manualt, de ha van már egy bevált lista, hogy melyikeket cseréljem mindenképpen azt megköszönöm.

Utna a tunerben is cserélgetném, mert azt gondolom a lehetőségekhez képest (Budapest nem olyan messze az egyik adótól) elég gyenge a vétel még antennával is. Nagy moddingban nem gondolkozom, ugyanis ez csak ilyen garázs/műhely erősítőnek van használva, arra viszont baromi jó, főlega 4 hangfalas opció miatt.
(#) CHZ válasza wrxtr hozzászólására (») Szo, 11:55 /

Szia!
Kondik indokolatlan cserélgetése nem fog megoldást hozni! Műhibák és egyéb bonyodalmak forrása! Tudom ez javasolják sokan, nem a hozzáértők sokasága, de nagy hiba rájuk hallgatni!
(#) lefituta válasza wrxtr hozzászólására (») Szo, 13:29 / 2

Ne dőlj be a fiatalok szlogenjének, akik bármilyen hiba esetén az "át kell kondizni" tanácsot adják. Ugyanis abból indulnak ki, hogy ha egy mai elkó pár év múlva púposodik, akkor gondolják egy 40-50 éves milyen lehet! Ne felejtsd, amikor ezek az erősítők készültek, akkor az ipar még minőségi elkókat gyártott. Megfelelően tömítették, kapacitásban még kicsivel több is a ráírtnál, a feszültség tűrés is több a ráírtnál. 70-80-as években készült hifijeim vannak és még soha nem kellett elkót cserélni. Igaz, MM, Roe, Frako elkókkal van tele. Egy régi minőségi elkót egy mai ázsiai csiliviliségre cserélni.......! Érdekes az "át kell ellenállásozni" sosem mondják, pedig azok is nyúlnak, szakadnak stb. Lehet ez már a következő évek értékes tanácsa lesz!
(#) Gafly válasza lefituta hozzászólására (») Szo, 13:47 / 1

Könnyet fakaszt a tunerben domborúlt kondenzátor.
Másodpercenként milliószor rezeg, lehet azokkal kellene kezdeni.
(#) CHZ válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 14:59 /

Megmosolyogtat, néhányan azt hiszik, egy-két kondi jobb minőségűre cserélése meghozza jobb hangzást. "Elcseszett" készülékekből ezzel nem lehet jobb hangot kihozni! Itt is igaz: sz.....ból nem lehet várat építeni!
A hozzászólás módosítva: Szo, 15:00
(#) Suba53 válasza wrxtr hozzászólására (») Szo, 16:11 /

Tunerben ne cserélgess kondikat!
RF áramkört ráolvasással, próbálgatással, szájhagyományokkal nem lehet javítani.
Vagy vannak megfelelő műszereid, amiket tudsz is használni, vagy csak széthangolod az egészet, és a végén mehet a kukába.
(#) Suba53 válasza lefituta hozzászólására (») Szo, 16:19 / 1

Az "átkondizás" elég régóta él a köztudatban, úgy hogy ma már vénemberek az első apostolai.

Eleve csak azokat a kondikat kell cserélni, amik méréssel hibásnak minősülnek, vagy ránézésre durva sérülésük van. Kifolyt elektrolit, púpos ház, kitüremkedett gumi tömítés.
A hozzászólás módosítva: Szo, 16:28
(#) lefituta válasza Suba53 hozzászólására (») Szo, 18:34 /

Nagyjából igaz, noha, amikor normálisan működik az erősítő, nem nagyon szoktak méregetni. Ha már van tünet, akkor nyilván cserélni kell. Rádiójavítás közben 1950-60-as évekbeli központi felerősítésű elkókat mérve, nem nagyon találok köztük kapacitásszegényt vagy kifolytat. Formázni kell, különben nagyot durranhat az ilyen régi kondi. 60-70 es évekbeli zseb és táskarádiók kondijai sem nagyon folyósak vagy púposodók. Igaz akkor sok volt a Nichicon, Rubycon, Sprague stb. amik ma is jók.
(#) wrxtr válasza wrxtr hozzászólására (») Szo, 18:46 /

Üdv,

Köszi a válaszokat, bár nem igazán léptünk előre. Magamnak válaszolok, hogy ne kelljen mindenkinek egyenként.
Először is, nem akarom az egészet "átkondizni" feleslegesen (igaz nem írtam szó szerint, hogy csak a rosszakat szeretném cserélni), márpedig első körben szerintem a hibajelenség kondira utal.
Olyat sehol sem írtam, hogy ettől várok általánosan hangzásbeli fejlődést, viszont most hibás a készülék, mert berecseg, pattog függetlenül attól, hogy a rádió megy vagy külső forrásról játszok le valamit.
Van építő jellegű javaslat merre kezdjek kutakodni

A tuner utolsó utáni prioritás, mert leginkább a TAPE bemenet van használva és azon keresztül tudok weben is rádiózni, bár leginkább spotify megy lossless módban.

Hangfalakat kondiztam meg ellenállásoztam már át és nem értek egyet azzal, hogy nem lehet manapság minőségi alkatrészt kapni, az anyagtudomány és a gyártástechnika fényévekkel jár azelőtt, mint amikor ez a Dansk készült.
Nekem is van 70-es évekbeli Pioneer illetve 80-as és 90-es években gyártott japánok, amikhez nem kellet nyúlni és hibátlanok, de ez ettől még rossz, csakúgy, mint a Videotonom is (az éppen búg).
(#) HA5AWS válasza wrxtr hozzászólására (») Szo, 22:04 / 1

Szia!
Én annak idején két kondenzátort kellett cseréljek. A végfok panelek bemeneti csatolója lett kapacitás szegény. pF nagyságrendben volt a kapacitásuk. A többi kondenzátor mérve a gyári adatoknak megfelelő volt.
Üdv: Gábor
(#) rectamas válasza wrxtr hozzászólására (») 9:19 / 1

Ellenállás és kerámia (talán fólia is) kondenzátor is okozhai ilyen hibát.
Utoljára egy Videoton Cleopatra-ba cseréltem egy ellenállást, ami az egyik csatornán megjelenő pattogást okozott.
Következő: »»   18 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem