Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Témaindító: Müszi, idő: Okt 19, 2006
Témakörök:
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Az a villanykörte nagyon tetszik
![]() Látszik, hogy komolyan dolgozni akar fórumtársunk. Antisztatikus vagy ESD asztalborításSziasztok!Szeretnék ajánlatokat kérni műhely asztal borítására. Van egy 2m x 1m-es asztalom amire szeretnék olyan burkolatot tenni ami legalább antisztatikus, ha nem horror árú akkor ESD minőségű. Jólenne ha munka közben smd alkatrészeket is megtalálnék rajta, lehetőleg nem mintás felület. Milyen szín lenne célszerű? Köszönöm előre is a tippeket. Lehetőség szerint nem felső kategóriákban gondolkodnék, egyszerű hobby felhasználásra használnám. Üdvözlettel: Gábor
Sziasztok!
Lehet rosszul fogalmaztam nem ajánlatokat hanem ötleteket szeretnék! Üdv: Gábor
Hello! Csak mint ötlet, nem jártam utána. Valaha (kb. 20 éve) a műhely padozatát burkolták ilyen "antisztatikus linóleummal". Acélszürke volt, sima matt, viszonylag meg lehetett rajtatalálni ami leesett. Asztalra valami világosabb jobb lenne, de elég strapabíró volt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2026
Érdemes mérlegelni egy olyan megoldás is, ahol nem az egész asztalt borítod, hanem csak azt a részt ahol dolgozol. ide kerülhet egy "mobilabb" borítás, amit időnként lehet takarítani, vagy cserélni.
A "sportpadló" nem tudom mennyire antisztatikus, de nagyon jó borítás. Az biztos, hogy míg a cégnél a kövön sétálva simán feltöltődök és a fém zárakon szoktam kisülni, addig ugyan olyan cipőben asztalitenisz közben a sportpadlón hasonló még sose fordult elő.
Az ESD borítással óvatosan.
Mivel ESD, ezért van vezetőképessége, hogy elvezesse a töltéseket. Viszont ha egy NYÁK-t feszültség alatt leteszel rá, a vezetőképessége miatt megváltozik az áramkör és másképp működhet, mint tervezted, szóval befolyásolja. Ez hibakeresésnél tévútra tud vinni. Sportpadló megfelelő, de ha nagyon félsz az ESD-től, akkor mellé egy ESD-s karperec és földelés.
Tapasztalat vagy "legenda"?
Az ESD asztalborítás nem arra van hogy a töltéseket elvezesse, annak csak annyi a lényege, hogy nem tud feltöltődni. A töltés elevezése a karperec/bokaperec feladata. Az ESD-s asztalborítás ellenállása két egymástól 1cm-re lévő pont között nagyjából 100MΩ körül van, az áramkör működésébe már azzal több változást okozol hogy belemérsz. Munkahelyemen az összes asztal kötelezően ESD-s borítással van bevonva, azon mérjük be az áramköröket gyakran 400-1500V-is jelen van a paneleken, soha nem okozott a borítás semmilyen anomáliát. HA5AWS: Érdemes a PVC padlók között is körülnézni egy jó ellenállásmérővel, bent a cégnél több PVC padlót is találtunk ami hozza az ESD-s követelményeket pedig az adatlapján erről szó sincs, sima ipari PVC padló (gyári erre való műszerrel mérve). Én színként amúgy egységes világos szürkét ajánlok, ilyen borításom van bent a cégnél az asztalon, az elrepült 0402-es SMD-t is meg lehet találni rajta (amig le nem ugrik a földre ).Bár amit linkeltem előbb az 12 000Ft-ért dróttal plusz karpereccel szerintem megéri, de kinek hogy. A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2026
Szia!
Köszönöm! Azért szeretném az egész felületet bevonni mert most van rajta egy 40 cm-es munkafelület, de az a bajom vele, hogyha valami hátrcsúszik nehéz kipiszkálni úgy, hogy nem is látom. A hátsó részen műszerek is vannak a kettő együtt még problémásabb. Üdv: Gábor
Kedves proli007, bbb, kiborg, elektroncso!
Köszönöm a tippeket, én is hasonlóra gondoltam. Lényeg, hogy találjak valami világosabb lehetőleg minta nélküli antisztatikus linóleumot. Talán a kopásállóság kevésbé fontos, vélhetően nem fogok sokat sétálni rajta. Nem feltétlen gondolkodtam ESD kivitelben, azok lényegesen drágábbak. Most már csak olyan boltot kéne találni ahol 2 nm -es darabot is adnak nem csak egész tekercset. Üdv: Gábor
Vegyél 2 m2-es ( m² ) darabot, és majd otthon levágsz belőle 2 nanométeres ( nm ) csíkot.
Gugli keresőszó: "maradék"
Pl.: Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |

).