Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   679 / 680
(#) pipi válasza Lacika hozzászólására (») Márc 31, 2026 /

Meg 2036 is necces lehet némely rendszernél. Úgy tűnik az esp32-nél megoldották
https://docs.espressif.com/projects/esp-idf/en/stable/esp32/api-ref...e.html
(#) Inhouse válasza somitomi hozzászólására (») Márc 31, 2026 /

Idézet:
„Ez nem szép új világ, a hőskorban ezerszer inkább a pilóta tudásának, a repülőgépnek és a jószerencsének volt kiszolgáltatva az, aki repülőre szállt. A szép új világ pont az, hogy ennek ellenére ma a repülés az egyik legbiztonságosabb közlekedési mód.”

Akkoriban nem kellett azon aggódni, hogy nekiütközik egy másik gépnek a sokból, ami a levegőben van. A légirányításnak, radaroknak, egyéb technikai rendszereknek köszönhetően nőtt a biztonság. Persze kell a pilóta jó helyzetfelismerése, és tapasztalata is egy vészhelyzetben, de a szerencse/balszerencse faktor is maradt.
Az autózás tömegsport, egy viszonylag egyszerű ismeretszerzés utána szinte bárki vezethet és a földi közlekedés kicsit zsúfoltabb, nomeg nem játszik a magasságkülönbség. A pilóta egy sokkal képzettebb, és talán sokunknál jobb lelki állapotú ember, aki nem fog dudálva a másikba rongyolni, vagy büntetőfékezni egy kollégája gép előtt., talán még a szabályokat is jobban betartják nálunk...
(#) lazsi válasza erbe hozzászólására (») Márc 31, 2026 / 1

Nem, nem... Mert jobb mutató ujj vagy bal mutatóujj: az két állapot.
Az, hogy leütöm-e, nem kérdés, csak az a kérdés, hogy mikor: ami viszont nem tartalmaz hasznos információt, csak az adatátviteli sebességet határozza meg.
És megvalósul a hand-shaking elve is, hiszen folyamatosan nézem a billentyűzeten leütött gombot és a képernyőn megjelent választ. A mikor pedig elfárad a csuklóm, lelkesen rázom a kezemet...
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 31, 2026 /

De pontosan itt van a probléma. A pilota már nem ura a helyzetnek, mert sok más ember döntésétöl függ a biztonsága.
Ehhez jön egy extra balhé a kökorszaki kommunikácios rendszerrel. Nemrégen egy kalifornia eset mutatta mennyire veszélyes a helyzet, amikor egy másik pilota ismételte a torony kommunikácioját. Ez abszolut tilos söt licenszelvonással jár, márcsak az, hogy ugyanazon a csatornán pofázik mint a torony ahonnan egy gépet irányitanak. .
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Márc 31, 2026 /

Azokon a bizonyos utolsó, vagy jó esetben utolsó előtti másodpercekben a pilóta az élet és a halál ura...ott már nem játszik más.
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 31, 2026 /

S minden tisztelet a ket kanadai fiatal pilotának, hogy az életük árán megmentettek minden utast meg stewardest. Mert elfordithatták volna a gépet és akkor a szárnnyal ütközött volna a tüzoltoauto ami szinte biztos, hogy robbanással meg tüzzel végzödött volna
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2026
(#) veroka válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 31, 2026 /

Nem csak azokban a másodpercekben. Miután felszálltak, mindig a pilótáé az utolsó szó, az ő döntései a mérvadóak, és az irányításnak kell alkalmazkodnia ha a pilóta másként dönt.
Egyetlen kivétel van, a TCAS utasításait mindig és azonnal végre kell hajtani.
(#) zolika60 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 31, 2026 /

Esélyük sem volt elfordulni. Mire észlelték a helyzetet már taroltak is.
(#) Massawa válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 31, 2026 /

Azért 6 másodperc elég lehetett volna elkormányozni a gépet. De mindegy, szerencsére nem tették meg.
(#) zolika60 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 31, 2026 /

Elkormányozni elég, de hogy el is forduljon arra már nem. Ez nem egy személyautó, hanem egy repülőgép. A földön már nem nagyon fordulékony. A 6 másodperc is csak a fizikai megjelenések közötti idő. Ki tudja mikor vették valójában észre. (Ha egyáltalán észrevették.) Melyik utasszállító pilóta számít a leszállás utáni kifutáskor keresztező autó forgalomra?

Most ezen kár elmélkedni jo 100 km/h val ment s ha elforditja az elsö kereket vagy lefékezi a hátsok egyikét a gép azonnal irányt változtat.

A rádiot talán hallották amire már nem válaszoltak.
(#) exabit válasza Massawa hozzászólására (») Márc 31, 2026 /

Szerintem túl sok Battleship filmet néztél.
(#) Massawa válasza exabit hozzászólására (») Ápr 1, 2026 /

Ilyen filmeket már évek ota nem nézek, nem is tudom miböl jutott ez neked az eszedbe.
(#) 24bitponthu válasza lazsi hozzászólására (») Ápr 2, 2026 /

Egy unokazos kolléganőmnek mondtam hogy az oviban a gyerekek el tudnak számolni huszig, a fiúk huszonegyig ... Nehezen de leesett neki ...
(#) uniman hozzászólása Ápr 6, 2026 / 4

Hold-kerülő

Online élőben Hold-nézegető...Artemis-2 fedélzetéről.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2026
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Ápr 7, 2026 /

Neked ebben tökéletesen igazad van, megfelelő perspekívában nézve a dolgokat.
Ugyanakkor ez csak a sokadik hír a médiában, hogy "Megint ember van a holdnál".
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Ápr 7, 2026 /

Egy igen erdekes és tanulsàgos összefoglalo angolul a témárol.

Dark side of the Moon.
(#) uniman válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 7, 2026 / 1

Majd az újabb nagyfelbontású fotók lesznek érdekesek...
(De előbb kiválogatják, hogy az ott észlelt mozgó elemeket, az ott állomásozó idegeneket nehogy meglássuk...)
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2026
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Ápr 7, 2026 /

Szerintem a kinaiak már mindent lefényképeztek egeszen közelröl söt már egy kutat is furtak a felszinen és a tartalmát hazavitték..Az Artemis ürhajosai meg reménykedjenek, hogy a ki nem probált höpajzs müködjön s ne grillezve érjenek vissza. Azért ilyen felelötlenséget a NASAtol még soha nem láttunk mint ebben a misszioban.
(#) tki válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 7, 2026 / 1

Már rég nem kíváncsi rá az ember, a homo sapiens - mekkora vicc. Tegnap a BBC News egy tudósításába akadtam bele, a fedélzeten készített videóba. A hozzászólások döntő többségében hatalmas középkori sötétség van.

Amúgy: "Mindannyian a csatornában ülünk, csak van közöttünk, aki a csillagokba néz." (O. W.)
(#) Massawa válasza tki hozzászólására (») Ápr 7, 2026 /

Hát aki a BBCt nézi nincs is min csodálkozni….
(#) tki válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 7, 2026 /

Ja, tudjuk, mi lett belőle, ami szintén elképesztő.

Nem biztos, hogy akkor hiteles volt amikor szinte monopoliuma volt ( még a 80-s években is csak egy TV volt a szigetországban), de azota meg már egy női pletykalap szintjét sem érk el. Emlékszem a 80-s években egy palotai forradalom volt, amikor a BBC tőbbi osztálya meg akart válni a hirszerkesztőségtől, mert már akkor sem müködtek tul tisztességesen. Sőt akkor müszakilag le is választották a hirstudiokat a BBC többi részétől, de azt nem tudták elérni, hogy nevet is váltsanak, igy a mai napig rontják a BBC nevét a nagyvilágban.

Azt hittem, a mostani áramlatokkal lett ilyen, amik persze azért már évtizedek óta érnek a Nyugaton. Általában véve sincs már újságírás, legfeljebb kis dolgokban. De nem akarok belemenni, hogyan képzelem, az mélyebb politika és világnézet. Pedig annak idején a műsorszóró adók hangja maga volt a misztikum a rádiókban (még nem ismertük ennyire magunkat és a többi embert, ill. a történelmet) - kár, hogy akkor semmit sem értettem az angolból. : -) Az akkori - szakkörszintű, mert más nekünk nem volt - angoltanár azt magyarázta, hogy a férfiak úgy ejtik a "can't" szót, hogy "kánt", a nők meg úgy, hogy "kent" - sosem tanultam többet tanártól...
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Ápr 7, 2026 /

A könyvek színvonala meg ez volt:

"Is that Peter?"
"No, that's John."
"Is this Susan?"
"No. It's a chair."

Az tény és valo, hogy a BBC a 2vh-ban nőtt naggyá, de azt sajnos már nem igen tudjuk elemezni, hogy mennyire volt hiteles meg mennyire volt már akkor is propaganda, azaz befolyásolo a hirek tálalása.
A másik dolog meg a nyelv, nyilván az angol nyelvet a világon tőbben értik mint mondjuk a kinait vagy az oroszt, igy kőnnyebb a hamis hireket is terjeszteni, de az már szégyen, amikor itt Középeuropa kellős közepén egy pozsonyi vagy bécsi eseményről a BBCn keresztűl kapjuk a hireket vagy még rosszabb, amikor elhallgatják mi történik az ország határátol pár kilométerre mi meg nem làtjuk .

Nekem jobb kőnyvem volt, mikor az első konverzácios lecke egy londoni utazással kezdődött és azt kellett megkérdezni a bobbytol ( zsaru) a repülőtéren, hogy merre van a brit kommunistapárt székhelye….

Különben az az angol nyelvköny volt a legjobb ami valaha is a kezembe került, és mai napig emlékszem erre a becses társalgásra a könyvből, még szerencse, hogy soha nem volt rá szükségem…..

"L.nin élt, L.nin él, L.nin élni fog"... Nekem olyan könyvem is van, hogy "Az utazó alkoholisták kéziszótára" - komolyságban hasonló lehet. Sok nyelven szerepel az alapvető helyzetek kezelése, pl.

"Elnézést kérek, hogy lehánytam a zakóját, kérem, küldje a tisztító számláját a ... címre".

A példák utolsó nyelve mindig a "tantrikus suldáv" - azon valószínűleg akkor beszél valaki, ha a többin már nem tudja kiejteni a szükséges szavakat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2026

Na jo, amikor én angolul tanultam még az ilyen kőnyveket is a pult alatt lehetett szerezni és akkor a vicckőnyvek még nem voltak divatban.
Következő: »»   679 / 680
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem