Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   159 / 159
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 28, 2026 / 1

Igen, most magamnak fogok válaszolni. De bizony hogy a Dankó is ott van, méghozzá napszak függvényében egész jól is szól. Szóval 3 magyar adás ez. Aztán a távolabbi dolgok a Rado Romania Actualite (1152Khz szintén valami román 909Khz-en is), illetve az RRInternacionale (1593Khz) néha beugrik. Illetve az oszták Museums Radio 1476Khz.-en, ez se mindig. Éjjelente a sáv tetején hallok angol beszédet, meg a kínai CRI-t, mind ugrál, hullámzik Illetve amire nem jöttem rá, de sokszor hallottam már bemondva azt is hogy valami FM, és oroszul beszél. FM AM.-en.. oké. Sokkal lassabban, de az is ugrál.. hullámzik. Ez a Vesti FM! (1413Khz) orosz hírcsatorna Grigoriopol mellől. A Voice of Türkey szintén középhullámon is jön, ahogy Robi is írta. A sáv tetején hallom azt is, 1539Khz-en, szintén változó, de nem stabil. Ami érdekes hogy itt fenn sok a zanzásított fading vétel, nem sok zajjal, angol duma, meg miegymás. A skála alján igen zajosan, és halkan, de stabilan hallom a 2100km! távolságban lévő Észak-Afrikai Algéria 1.-es csatornát, 531Khz.-en, (a Kossuth környéke ez napközben) a Shazam felismeri ezeket a zenéket is. Antennám egy már nem használat Koax kábeltévé antenna.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2026
(#) Atis57 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 28, 2026 / 1

Szia!

Ez igy remek!Akkor jó sokat foglalkozol vele ! A hullám terjedésről sokat lehet megtudni......

Azt a kábel TV antenna vezetéket --nem tudod rezgökörnek kihangolni?(+ tekercs+forgókondi, fix kondival?)

Ezek az 1MHz környéki/feletti adók --nem lehet harmonikus vétel RHról?
Egy GDOval -(de akár sima oszcillátorral --szupervevővel is ) szoktam "megfütyültetni "a kérdéses helyet . Ezt utána frekvincia mérővel tudom megmérni.....Ha már 0,1uV-s bemenetű frekimérőt nem árulnak a kinaiak se!

Mert a Kossuth-t még a 1620----2700kHz nél is hallani.A hullámzás azért a Fading jellemzője-
(#) küzmös Gergely válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 28, 2026 / 2

Amúgy 1600Khz felett már kb vége van a rádióadóknak, itt viszont "állítólag" kalózadásokat is el lehet csípni, holland, de görög emberek is szórakoznak ilyenekkel hogy "házi stúdióval bejátszanak az éterbe"... Nem... sajnos szinte semmit nem tudok foglalkozni vele, egy pár éjszaka szórakoztam még csak vele.. tapasztaltam, de tervben van hogy kiviszem szabad ég alá is. 12 órában dolgozom, egy tetű gyárban, fáradt vagyok, mint a dög, ha épp szabad vagyok, csak akkor tudok ilyesmivel szórakozni. :/ A Shazam sokat segít. Meg ha beírom, az AI kidobja hogy pl maga a zenész kicsoda akit éppen azonosítottam, hallottam az imént. Ezt úgy kell elképzelni hogy pl. felismeri hogy Abdel Halim Hafez énekel, és rákeresek, rákérdek. Majd kiírja hogy ő „Egyiptom bülbülje”, a 20. század egyik legnagyobb arab énekese. Ha őt hallja éjjel a Kossuth helyén, környékén, akkor Ön biztos hogy éppen egy több mint 2100 kilométeres rádiós hidat épített Debrecen és Észak-Afrika között. Adatok. Algéria 1 (Sidi Hamadouche adóállomás 600kW) nagyon messze van, a jelnek többször is vissza kell pattannia az égről, hogy elérjen Debrecenig.
Jah, és mindezzel meg kell várni a 22:30-at, mert a Kossuth földelés nélkül is leüvölt mindent az égvilágon.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2026
(#) küzmös Gergely válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 7, 2026 /

Valószínűleg tükörfrekvenciás vétel. A Voice of Türkey nyomtalanul eltűnt a sáv tetejéről, átléptek valami más frekvenciára, szezonális a sugárzás, a (B25) szezonnak március 31.-el vége. S valóban eltűnt. Ez mégis RH tükörfrekvencia volt a KH tetején. Ahogy a CRI is az lehet.

A nemzetiségi adót hallgattam az előbb, 873Khz-en, azt meg lelövik 20:00-kor, legalább is középhullámon.

Megpróbálom majd rezgőkörnek kihangolni a kábeltévé antennát. Bár sajnos ugye a koax lényege pont az árnyékolás, az is a neve a külsőnek hogy árnyékoló harisnya. Ide valami régi réz telefonvezeték kéne, az lenne a "komoly" antenna.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2026
(#) Atis57 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 7, 2026 / 1

Szia!
Gondolat ébresztésnek,

https://ha5mrc.bme.hu/library/nvis/NVISUJ2.pdf

Nálam aA) lefelé lejtéssel ( egy faághoz kikötve )kimenő régi szimmetrikus tv vezeték van kihangolva.A hossza rövidzárakkal változtatható..
B)a másik a 30m magas fűtéscső előnytelen VII emeleti kivitelben.

Mivel jobbat nem tudok.....
(#) Atis57 válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 7, 2026 /

(#) tki válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 8, 2026 / 2

Ebben a topikban a vevőantennák az érdekesek, amikből sokszor teljesen más kialakításúakat érdemes készíteni az adó(vevő-)antennákhoz képest, másfajták lesznek optimálisak méretben is, bonyolultságban is. A kettő közt persze lehet átfedés.

A problémákat adóoldalon könnyebb nyomon követni, de a fizika a másik irányban is ugyanaz, csak a veszteségek és azok jelentősége különbözik. Egy antenna mindenképpen egy nyitott kondenzátor, amin áram folyik, és aminek a fegyverzeteiről leszakadnak a rádióhullámok. Dipólnál ez az egyik ág és a másik ág, csak ki vannak terítve síkba. (A betáplálási pont egyébként aszimmetrikusan is elhelyezkedhet.) Minden, ami ettől különbözik, annak szüksége van RF földelésre, különben kompromisszumos lesz az antenna. Hogy mennyire, az változó. Amikor azt írják, hogy ehhez és ehhez az antennához _nem kell_ földelés, akkor abba a mondatba beleértik az adott korlátokat is, legfeljebb azt már nem árulják el ugyanott. Nem kell földelés, csak egy jó megoldáshoz képest ilyen és ilyen gyengeségei vannak... : -)

Például sok antenna (titokban vagy kimondva) azon alapul, hogy földelés ugyan nincs, de a koax tápvonal köpenyén levő áramok nincsenek elfojtva vagy csak részben, így máris van egy másik oldal, egy támpont a sugárzóhoz képest. Ezek az áramok aztán fel-le szaladgálnak, zavart okoznak stb. De sok apró gyakorlati trükköt lehet alkalmazni, hogy például magasabb impedancián kisebb áramok folynak, és ettől kisebb a veszteség is egy eszközben, antennán stb.

A Fuchs antenna egy másik kor terméke, amiben igaz, hogy ott egy rezgőkör, amit sávonként hangolni kell, de csak jól jött, mert az adó amúgy is szeretett felharmonikusokat sugározni, drágák volt az alkatrészek a szűrőkbe, ha voltak egyáltalán. És a csöves eszközökhöz könnyebb is volt áramköröket hozzábarkácsolni. Bár láttam, hogy azt írják, hogy a tranzisztoros korszakban is használták, sőt gyártják is még. Hát... sok mindent gyártanak. De valamelyest talán vétel oldalon is jól jön a zavarok szempontjából ez a plusz szelektivitás, ezt viszont csak (értő) gyakorlati összehasonlításokból lehetne megtudni, hogy csökkenti-e azokat érzékelhetően.

Ennek az antennának a mai megfelelője szerintem az EFHW. Az abból indul ki, hogy a szokásos 50 ohmos rendszerhez kell illeszteni az antennát, amit pl. 1:49-es áttételű impedancia-transzformátorral valósítanak meg. Ez szélessávú megoldás. Ami nem jelenti, hogy az alaphoz képest túl magas frekvencián használhatjuk is, mivel még az is probléma, hogy még ha az SWR jó is és sugároz is az antenna, azt nem egyenletesen teszi: a sugárzási karakterisztika körben tele lesz lyukkal és maximummal vízszintesen és függőlegesen is, romlik a gyakorlati értéke. (Ez eléggé hatással van a vételre is.)

https://n7tar.org/wp-content/uploads/2023/06/The-End-Fed-Half-Wave-...na.pdf

Még mindig adóantennáknál tartunk, de az EFHW-ról is régóta vitatkoznak, hogy szükséges-e hozzá földelés vagy sem. Egy kb. 1/20 lambda hosszúságú vezetéket, ellensúlyt javasolnak neki. Az igazi persze itt is a jó RF földelés, csak ez is egy trükk, hogy magas impedancia esetén kisebb a probléma a földeletlenséggel, és beleértendő a veszteség. Akár egy GP antennát is el lehet fektetni többé-kevésbé, annak a sugárzóját is ki lehet húzni a szemközti fához, csak annak ideális esetben kb. 36 ohm a talpponti impedanciája, és az egy egészen más tartomány.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2026
(#) Atis57 válasza tki hozzászólására (») Ápr 8, 2026 /

Szia!
Ez még jobb !
A vételre szánt antenna ha ugyanolyan felépitésű --De nem kell akkora ferritmag--mert a teljesitmény inkább uW tartományú.
(#) Atis57 válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 24, 2026 /

Sziasztok!

Itt "van benne minden " ---Acrystall Det. érdekesek

https://www.analogdial.com/SkyKing/SkyKing1.html
(#) Atis57 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 26, 2026 / 2

Szia!

Péntek-- Szombat este naplemente után rendkivül jó terjedés volt RH-n és kicsit később KH-n is.
Egészen reggelig/napkeltéig kitartott.

Sok Közel Keleti és ki tudja milyen Arab adókat hallottam.

Valaki nem hallgatózott ebben az időben?
(#) küzmös Gergely válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 28, 2026 / 2

Jó sok érdekes vonatkozó "cikket" találtál. Sajna én dolgoztam a hétvégén, de nagyon észre lehet venni, s fogalmam sincs hogy pontosan mitől függ ez, de bizony időközönként szinte üres a KH.. "sehunkalács" van. De a rendes "nagy" rádiókon is ugyanúgy! Napközben csak a Kossuth (az is van sokszor hogy csapnivalóan zajos), 603Khz-en a RRA (románia), 1250Khz.-en a nemzetiségi adó. Éjjel 1413 Khz.-en a Vesti FM oroszok.. felettük beszűrődig a CRI, de mind rossz minőségben. Dankó eltűnt. Arab adást a sáv alján 530Khz körül, valószínűleg Jil Fm utoljára április 12.-én hallottam, szinte alig-alig, de akkor még a Shazam felismerte az énekest. Azóta semmi, csak zaj, és kerregés. Valamikor olyan durván kerreg hogy semmit nem lehet csinálni vele. Ha az egész hajtogatott alumínium rádióházat leföldelem max akkor csitul, de van hogy akkor se. S van hogy tiszta.
(#) nemgyuri hozzászólása Máj 1, 2026 / 1

ferritrúd kérdés

Sziasztok!
Ferritrudas rezgőkörrel kísérleteztem. Szkóppal néztem a vett jel nagyságát, a rúd tologatásával maximumot kerestem. A vett jel ~15mV volt. közelítettem hozzá egy másik ferritrudat és a jel 40mV fölé ment amikor a két rúd egymástól kb 1 mm-re volt. Ezután eltoltam a tekercsen belüli rudat (jel kb 5mV-ra esett) és újra közelítettem a másik rudat. a jel megint fölment 40mV-ra. A tekercsen belüli rúd akkor adta a maximumot amikor nem volt középen! Mindegy volt, hogy melyik oldalról és milyen hosszú ferrittel közelítettem akkor lett többszöröse a jel amikor 1-1,5 mm-es volt a hézag a két ród között.
Mi a magyarázat erre a jelenségre?
(#) ferci válasza nemgyuri hozzászólására (») Máj 1, 2026 / 1

Szia!
Magyarázatot nem tudok, de nem is kerestem sosem: minden rádió féleségben ( sokféle volt a kezemben..) aszimmetrikusan volt feltéve a tekercs a ferritrúdra ( zseb, táska, stb.).
Tény, hogy az a kb. pozíció volt a legjobb.
(#) nemgyuri válasza ferci hozzászólására (») Máj 1, 2026 / 1

Szia! Az asszimetria oké, de a hézag miatt volt a többszörös jel!
(#) Atis57 válasza nemgyuri hozzászólására (») Máj 1, 2026 /

Szia!

Az első képen a a µ r relatív permeabilitás jelentős változása miatt, ha +2 v. +4 db ferritruddal kisérleteznél további növekedést tapasztalnál.
A második kép a magyarázat lényege ; A levegőn keresztül záródó mágneses erővonalak, most a plusz ferritrudon tudnak záródni, sokkal kisebb gerjesztési igénnyel.
S jelentősen tudod változtatni a légrés-ek méretével !

Ezért használnak gyűrű , torid, zárt vasmagokat .
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2026
(#) ferci válasza nemgyuri hozzászólására (») Máj 1, 2026 /

Oké, de én csak errre írtam: " tekercsen belüli rúd akkor adta a maximumot amikor nem volt középen!"..
A többi "magyarázat" egyértelmű.
(#) küzmös Gergely válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 1, 2026 / 2

Ma a munka ünnepén hála a jóistenek nem kellett munkába menni, így pihenés gyanánt a fórumot is olvasgattam, s megakadt a szemem egy rajzon, melyet amúgy egy már sok mindenben, és sokat segítő "ismerős" szakember, azaz fórumtársunk, Józsi bá tett fel vala. Találtam hozzá mindent, a napelemes lámpákat sem szoktam kidobálni, az is volt. 2db-ot sorba kötve déli napon 4,5V-ot sikerült kivenni belőle. Az egy szem tranyó BC182 lett. Ez itt már valamennyire OFF, úgyhogy ezt a részét nem is taglalnám tovább, csak annyit mondok hogy igen jól hallható lett minden a telefonbetéten is, nem kell rátapasztani a fülemre, mert megsüketülök!

Holnap hajnaltól már meló, de hajtott a kíváncsiság.. Kora este kimentem hát a készülékkel, és napsütés már nem lévén, egy 9V.-os elemet raktam rá. Első körön a csatorna (6 méteren) lett a kényszerantennám, jó nagy felületű "fém", jó magasan, és egy régen az utca szemközti oldalára kimenő, már eltemetett esővíz elvezető, tényleges föld! Csak az antenna föld nélkül komoly "termést" hozott távol-keleti dallamok tekintetében. Semmi susmus, ciripelés, zizegés, mint lakáson belül bárhol. Földet bekötve természetesen Kossuth letolt szinte mindent. Következő kör majd valamelyik éjjel következik, 22:30 után, s legközelebb kipróbálom még a ruhaszárító kötelet is, kültéri acélsodrony belsővel megáldott fajta, 2 x 30m, igaz nem magasan, de kíváncsi vagyok.. esetleg kerítés, vagy azt feszítő vezető? Az is hosszú fém, igaz az sincs "magasan".
(#) Atis57 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Máj 1, 2026 / 1

Szia!

Majdnem tökéletes.
Az esőcsatorna; --- mert itt te voltál a földelés.....
Ha az antenna illesztést változtathatóvá tudod tenni--jó lessz !--KB; 6 hozzászólással ezelőtti rajz.
( Vasárnap 19;51 )
Több olyan változtatható kondit kipróbáltam;
A) pohár kivülről Alu fólia belül fémdoboz, esetleg viz.
B) két sima konzerv közelitve -távolitva
C) a legjobb ;HELL/Xixo doboz belefér a0,5l PET palackba, kivülről +sörös doboz.Két múanyag zsinórral változtatható a kapacitása ."csuszó kondenzátor?"
A kerités + a feszitő huzalja sokszor földelésnek jó!De a felső sor már elég lehet.
A ruhaszállitó kötél 2 vége hogyan van rögzitve?Mert ha vastartóhoz nem lessz tökéletes. A nagy végkapacitás miatt.De fára rögzitve már jó!

A padláson kihuzott szarufához rögzitett sima huzalt nem tudsz rögziteni? kb 8m már elég, esetleg L alakban?
(#) küzmös Gergely válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 2, 2026 / 1

Pont kint vagyok, ez valami döbbenet, adó, adót ér.. AM-en.. semmi koszolás, cicergés még fehér zaj se nagyon! Kossuth szól, mint állat a forgó alsó felén dominál. A másik oldalon, román, és ilyen olyan adók váltakoznak, sokszor olyan minőségben ordít hogy az elképesztő! Focimeccs közvetítések és miegymás. Be is mondja jó párszor hogy milyen rádió(k) szólnak épp, signálok csendülnek fel, de nem értettem egyet se amúgy. Hiába viszem ki a kisrádiót, az semmit nem vesz ehhez képest! Ezen a kis játékon meg ordít sok-sok minden. Fading van rendesen, hallom a kínai CRI.-t is, "cincognak" ahogy szoktak. Azonnal felismerhető. Hullámzik a vége, 1200Khz felett rendesen, de így elsőre most ez nagyon pozitív. Pár nap múlva már melegebb is lesz, szabad is leszek, úgyhogy kitelepszem majd, azaz megvárom az éjjel 22:30 utáni időpontot. S kipróbálok még ezt azt. Van roncs rádióból az a beforrasztható műanyag házas 265pF.-os forgó. Azt megpróbálom. Meg jópofa ez a Xixo-sörös doboz-PET palack kondenzátor is. Olyan 100pF van most beforrasztva antennaillesztésnek, ezzel az értékkel a legjobban szól a Kossuth. A szárítókötél simán fel van "görcsölve", azaz teherautós feszítőkötéssel tettem fel, át van vezetve kis anyacsavarokon, nem ér sehol a festett fém konzolhoz a szárítókötél belseje!
(#) Atis57 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Máj 2, 2026 /

Szia!
Nálunk is jó a terjedés..(Miskolc ).Én is ráérek Detektoros, szignál , frekimérő + egy világvevő.

Éjfélig eljátszadozom .

Akkor a száritókötél +esőcsatorna és földelésnek a keritéshuzal pont jó lessz.!
(#) VJ72 válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 2, 2026 / 1

Szia!

Detektorossal nem hiszem, hogy jön de a VEF 222-n minden este hallgatható a Radio Metropolis
1 kW Trieste, Italy 1503 Khz. 80-90 évek zenéi non stop.
Persze csak elem vagy akkuról táplálva a rádiót, saját ferritantennáját használva.
(#) Atis57 válasza VJ72 hozzászólására (») Máj 2, 2026 /

Szia!
Köszi az ötletet --megkeresem!
Persze a VEFnél jobb /rosszabb? rádiot is használok.
De a detektorosra szoktam kihegyezni a keresést.....
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2026
(#) Atis57 válasza VJ72 hozzászólására (») Máj 3, 2026 /

Szia!
Akkor a VEF-d nem is olyan rossz ! Nekem nem jött be, helyette vmilyen szlovák Rádiot sikerült fogni. Igen, hely, zaj, egyébb árnyékolások (hegyek? )

De még keresni fogom .....
(#) Atis57 válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 3, 2026 /

Szia!

A távolság kb 700 km .A városi környezet zaja , és a felületi és a térhullámok közötti gyűrűben vagyok. ha a kisugárzás a 35-40 fok emelkedési szögbe tartozna --talán lenne rá esély.
A Közben lévő 3 magasabb hegy is hátráltató tényező.
(#) VJ72 válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 3, 2026 / 1

Szia,
Budapesten a 16. kerületben fogom Rákosszentmihály, most is szól, hol erősebben hol gyengébben. A rádió rövidebbik oldalai észak-dél irányba forgatva van csak vétel.
(#) Atis57 válasza VJ72 hozzászólására (») Máj 4, 2026 /

Szia!
ezt jól feladtad!--- még nem találtam ki , hogyan tegyek szert az 1503kHz vételére.

Nálam a forgatás a függőleges anttenna miatt , nem annyira szükséges.
(#) Atis57 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Máj 4, 2026 /

Szia!
Még egy összefoglaló ---az eddigieket tárgyalja ,bár a forditás változó.

http://www.qrp.gr/xtalpage/index.htm
(#) Atis57 válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 4, 2026 /

Következő: »»   159 / 159
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem