Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   275 / 275
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Ápr 2, 2026 /

Ez szombatig ki fog derülni, addigra rákötöm az adótekercsre, kondi nem
lesz, a két frekvenciánál meg az erősebbet lebutítom hogy egyforma legyen.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Ápr 2, 2026 /

Én is nekiálltam a négyszögjellel hajtott multifrekis gép átépítésének. A legnagyobb bajom az volt vele, hogy a fej gyakorlatilag nem tartalmazhat fémet. Még a saját fejkábelét is érzékeli. Mindent. de eszembe jutott egy megoldás.
Van a fej a fejkábellel. Ami ugye alap. Az adó tekercs kábelébe, még a készülék házban, teszek egy hurkot. 3-4 centiméter átmérővel. A hurokra teszek egy kis vevő tekercset, akkora átmérőjűt, mint az adó hurok, amit ugyanúgy kiegyenlítek, mint a keresőfejet.
A "segéd vevő tekercs" jelét egy szintre hozom a kereső tekercs vevőjével és differenciálom. A kereső fejben lévő fémet ki tudom így szedni a jelből, ha a segéd tekercs közelébe is teszek egy kis fémet.
Már csak kis csavart érpárú, 2,5-3 milliméteres, rugalmas kábelt kell beszereznem az adó tekercshez.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2026
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Ápr 2, 2026 /

Nem lenne egyszerűbb 2 féltekerccsel dolgozni? Úgy bármikor tudod módosítani
amíg teszt fázisban van. Illetve lehetne grafittal árnyékolni alu helyett.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Ápr 2, 2026 /

A grafit árnyékolást házilag nehéz megoldani. A grafit spray bevonata pedig repedékeny. Nem új korában reped. Pár hónaposan. Azután pedig folyamatosan cicereg tőle a fej.
Szénszállal árnyékolok, de azt is erősen érzékeli a gép.
Az alu árnyékolástól pedig már rendesen ki is ül az erősítő. Még az erősebb szénszálastól is.
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Pé, 13:30 /

Lehet hogy grafitporos gyantával kellene beecsetelni a tekercset.

12 volton most 48v az adójelem, a színusz így néz ki a vevő részen összeadva a 2.
A hozzászólás módosítva: Pé, 13:34
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 13:36 /

Nagyon sok mindennel kevertem már össze a grafit port, de csak egy dolgot találtam, amivel kikeményedés után is vezető marad, az pedig a faipari ragasztó.
De az meg nem bírja sem a vegyszereket (műgyanta), sem pedig tartósan a vizet.
de ha találsz valamilyen anyagot, amivel elkeverve a grafit kikeményedés után is vezető marad, hát ne titkold.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 13:37 /

A szinusz az miért lépcsős? A szkóp nem tudja helyesen mutatni, vagy a DAC lépcsőit látni?
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Pé, 15:47 /

Túl sűrű, széthúzni meg nem tudom sajnos, ilyen egyesével:
(#) deexteer válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 16:49 /

Tévedés történt, lejött egy kábel a dacról, ilyen a valós kép:
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 17:08 /

Hány bites a DAC?
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Pé, 18:27 /

32bit
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Pé, 18:28 /

Az nem gyenge.
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Pé, 18:31 /

Az esp ad konverter sajnos csak 12 bites de egyenlőre most
ez van, amit rendeltem külső konvertert az hibás volt, ugyanolyat
meg nem akarok rendelni mert gondok vannak vele, majd jön másik verzió.
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Sze, 20:05 /

Csináltam egy "rezonanciamérő" kódot, ahogy tekerem az enkódert,
úgy megy feljebb a frekvencia 4-18khz között 100 hertzenként.
Beraktam találomra egy soros kondit a tpa után, dac volume 50%.
A kondival 9,5khz lett a rezonancia szkóppal nézve, voltmérővel 334v ac, mivel
9,5khz-et mérni sem tud, diódával egyenáramot mérve 137v lett.
Mivel szokták mérni az adó jelét ami hiteles?
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Sze, 20:32 /

Igazából, az, hogy mekkora feszültségű jel alakul ki az adó tekercsen, az nem sok mindent jelent. Körül-belül annyit, mintha megkérdeznék tőled, hogy mennyire vagy frankó gyerek? Hát nagyon! Csak egy kis viszonyítási alap. Az áramot is meg kellene mérni, mivel a tekercsen átfolyó áramtól függ a mágneses térerőd. Persze, amikor ekkora amplitúdó van a rezgőkörön, akkor ott azért áram is folyik De egy rezgőkörnek, mert ugye a tekercs és a kondi az egy rezgőkör, csak egy frekvencián van rezonanciája, ott csak egy frekin fog rezonancia lenni és csak ott fog áram folyni. Más frekvenciákon viszont csillapítani fog, tehát még kisebb áramod lesz.
Áram mérésre egy ACS712-5A-M modul egészen jól megfelelhet.
A feszültséget én szkóppal mérem, de ott sem árt egy 1/10-es mérőszonda, ami nem terheli le a rezgőkört.
Mivel én is hebrákolok multifrekis géppel, ez alapján úgy gondolom, hogy a te gépednél is olyan adó tekercsre lehet szükség, aminek kicsi induktivitása, kicsi ellenállása, kicsi önkapacitása van és így nagyjából "minden" frekvencián nagy áramot tudsz folyatni rajta.
Nekem a négyszögjellel hajtott gépnél az adó tekercs 40-60 µH körül van, 6-10 szál vezetékből sodorva a drótot.
A hozzászólás módosítva: Sze, 20:33
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Sze, 21:38 /

Most még csak próbálkozok, nem lesz 12v táp szerintem inkább 5v, ott is lesz 60 volt körül ami
szerintem elég. Van olyan ötlet is ahol egymás után lefut a 3 frekvencia másodpercenként mondjuk 10x,
csak meg kell oldjam hogy kapcsolható legyen a tekercsre + két kondi, akkor mindhárom
frekvencián rezonanciára lehet hangolni.
Az első teszt nem sikerült és mivel azt sem tudtam mihez nyúljak mi a hiba, így leredukálom 1 frekisre,
ha már stabil akkor csak kódolgatni kell egyesével.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Sze, 22:09 /

Ha kapcsolgatni akarod a tekercsre a kondit és úgy váltani frekvenciát, az nem biztos, hogy nyerő lesz. A kondit az rá lehet kapcsolni, az nem probléma. Az a probléma, hogy a váltás után idő kell, hogy a rezgőkörön kialakuljon a teljes áram. Amíg az ki nem alakul, addig nem tudsz mérni
A képen látható szkóp fotón 8 és 16 kHz-es adótekercs jele látható és másodpercenként 128 váltás. tehát 128-szor rezeg 8 és 128-szor rezeg 16 kHz-en. Látni, hogy milyen sok a holt idő.
Látszik az adó jel fölött a 128 hertzes négyszögjel, ami a váltásokat vezérli és látszik a másikon, ahol a szinusz fölötti rövid négyszög engedélyezi a mintavételezést, mert ott már "fölállt" a rendszer.
A hozzászólás módosítva: Sze, 22:10
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Sze, 22:19 /

Én amikor összekevertem a 3 frekvenciát, ez jött ki, 1 frekvencia dac bal oldala,
2 frekvencia (zöld) a dac jobb oldala, a dac végén meg közösítettem.
Itt az a baj hogy nem tudom mérni egyszerre a két frekvenciát hogy színusz e vagy sem,
erősítőre kötve szép a hangja kivéve a 18khz mert azt már nem hallom olyan magas.
Következő: »»   275 / 275
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem