Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3688 / 3701
(#) somitomi válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Ápr 13, 2026 /

Ha a nevem meg a jármű rendszáma benne lehet, akkor nem igazán látom, milyen elv van emögött.
(#) somitomi válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Ápr 13, 2026 /

Nem, azért mondom, mert azok benne vannak most is, szóval igazán mellémásolhatná az automata a lejárati dátumot is, semmivel sem érzékenyebb adat ezeknél.
(#) uniman válasza somitomi hozzászólására (») Ápr 13, 2026 /

Valóban csak annyit írnak, hogy "aaa-xxx rendszámú járműved műszaki érvényességi ideje hamarosan lejár"
Viszont tudjuk ugyebár, hogy a lejárati idő előtt kettő (60 nap) és egy hónappal (30 nap) érkezik az értesítés. Az érkezési dátumot látod...kis matekkal ki tudod számolni.
Ez egy formaüzenet, amibe az automata csak a rendszámot írja bele és a megfelelő időben küldi.
Mindenkinek ugyanazt, csak a rendszám eltérő. Az "algoritmust" így írták meg...
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2026
(#) somitomi válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Ápr 13, 2026 1 /

Hát ha nem fejted ki, hogy szerinted mit nem értek, akkor a beszélgetés ezen a ponton értelmét vesztette.
(#) somitomi válasza uniman hozzászólására (») Ápr 13, 2026 /

De úgy kezdődik, hogy "Tiszelt [teljes nevem csupa nagybetűvel]", szóval a nevemet is bele tudja írni, igazán elfért volna az érvényesség is, ennél hobbiból írtam már jóval bonyolultabb automatizált üzeneteket összeállító algoritmust. Szó szerint nem kerülne semmibe, ezért nem értem a dolgot. Persze lehet számolgatni, hogy 60 nappal előtte küldik az értesítést és akkor az hanyadika lesz, de akkor minek a számítógép, ha még nekem kell számolgatni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2026
(#) Bakman válasza somitomi hozzászólására (») Ápr 13, 2026 /

Idézet:
„minek a számítógép, ha még nekem kell számolgatni?”
Mert számítógépekkel olyan problémákat oldunk meg, melyek számítógépek nélkül fel sem merültek volna. Nem jut idő ilyen apró feladatokra.
(#) HeZ válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 14, 2026 / 1

Nana, ez a házasságra igaz, nem a compúterekre
Helyesen: házassággal olyan problémákat oldunk meg, melyek házasság nélkül fel sem merültek volna.
(#) mek-elek válasza HeZ hozzászólására (») Ápr 14, 2026 /

Idézet:
„házassággal olyan problémákat oldunk meg, melyek házasság nélkül fel sem merültek volna.”

Az igazság kedvéért vitatkoznék ezzel...
A házasságban a problémák nagyja azelőtt is megvolt az adott pár esetében, egyenként, csak nem volt aki felhívja erre, és annak a jövőbeli következményeire a figyelmüket...
(#) mek-elek válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Ápr 14, 2026 /

Azért ez ennél kicsit bonyolultabb... A házasság az több, mint az egyedüllét. Ám ehhez fel kellene nőni. Olyan ez, mint a hallásban a fül szerepe. Az csak a kezdet az egészben...
(#) jani1987 válasza mek-elek hozzászólására (») Ápr 14, 2026 /

Ha van nő az a baj, ha nincs akkor is.
(#) Jonni válasza HeZ hozzászólására (») Ápr 14, 2026 /

Idézet:
„házassággal olyan problémákat oldunk meg, melyek házasság nélkül fel sem merültek volna.
Válasz hozzászólás írása”

Ezt én is hallottam már egy párszor...
(#) Alkotó hozzászólása Ápr 14, 2026 /

Limit

Bankkártyás fizetésnél ki lehet használni a beállított limitet?
Például ha 500.000 a vásárlási limit, akkor ezzel ki lehet fizetni mondjuk egy 500.000-es előleget? Mert ennek még van valamilyen díja, ami most a példa kedvéért legyen 1000 Ft. Ilyenkor elég az 500.000-s limitbeállítás, vagy szükséges hozzá az 501.000 határ?
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 14, 2026 /

Igen, ki lehet. Általában van több limit is, pl. napi, egyszeri vásárlási, átutalási. Erről a bankod tud tájékoztatást adni, ha nem ismered a határokat.

Pl. lehet a vásárlási és a napi limit is 500 000 Ft. Ha vettél egy 30 000 Ft-os multimétert, akkor aznap már nem fogod tudni kifizetni a 490 000 Ft-os oszcilloszkópot egy másik boltban.
(#) KU202M válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 15, 2026 /

Tudtommal bankkártyás fizetésnek nincs vásárló által fizetendő költsége.
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Ápr 15, 2026 /

A kérdéskör elég összetett, még a banki ügyintézőm is elbizonytalanodott, mai napra ígért pontosítást.
Nagyjából kétféle teher van, magához a tranzakcióhoz tartozik egy darabár, és van egy tranzakciós illeték. Ezek mindig vannak, de változó ki és mennyit fizet. Fizethet a bank, a kezdeményező, vagy a címzett, sőt van amikor megosztódik a dolog.
A tranzakciók darabára a számlák sajátossága, és ahol drágább a számlavezetés, ott akár ezek lehetnek látszólag ingyenesek is, de persze a számlavezetési díjba azért ez bele van gondolva.
Az illeték az összeg valamilyen százaléka, függ a pénzmozgás típusától, és alapvetően mindig a bank fizeti, csak ennek egy részét áthárítja ránk, illetve itt jellemzően van egy maximális összeg (például 0,3% de maximum 10.000 Ft).

Az a kérdésem, hogyha terheli akármilyen fizetendő költség a kártyás fizetést, akkor ez beleszámít a limitbe, vagy nem? Ha x Ft a limit, akkor ki tudok-e fizetni pontosan x forintot?
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2026
(#) HeZ válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 15, 2026 /

Teoretikus, bonyolult kérdés, amit még a bankod sem biztos, hogy meg tud válaszolni, mert nem tudja, a többi banknál épp mi a helyzet.
Egyszerűbb a másik, kényelmesebb, gyorsabb, olcsóbb oldalról megoldani: mivel gondolom ritka eset és nem a "kis" (néhány tízezer-százezer) forintos tételnél merült ez fel: a számlára kissé nagyobb összeget (ahogy példának írtad is: 0,3%, max 10000 ft) helyezve megkerülhető a sokkal nagyobb probléma, hogy nem teljesült időben és helyen a fizetés pár ezrelék miatt.
Én így fizettem átutalással az autóm árát: mobilon megnöveltem az átutalási limiteket (napi + tranzakciókénti), majd az átutalás, kézfogás után megvárva a megérkezését, visszaállítottam az eredeti értékekre. Nem örültem a költségének, de így sokkal olcsóbb, gyorsabb, biztonságosabb volt készpénzfelvétel-számolgatás helyett.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 15, 2026 /

Ha biztosra akarsz menni, növeled a limitet 10 %-kal. Banktól és értéktől függően arra is lehet számítani, hogy a tranzakciót elutasítják (hiába a megemelt limit) és felhívak (pár percen belül), biztosan akarod-e, te kezdeményezted-e stb.
(#) vision61 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 15, 2026 / 1

Szia!

Nem tudom, mennyire bank függő, az OTP-nél van tapasztalatom. A beállított napi, kártyás limitet megnöveltem a fizetni kívánt összegre (forintra pontosan), ki tudtam vele fizetni, nem volt semmi egyéb költség.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Máj 2, 2026 /

Spam vagy sem?

Kaptam a képen látható puritán emailt, ami 2€ vám megfizetésére szólít fel. A képen a gomb alá odatettem, hogy a gombra rámutatáskor milyen URL-t ír ki a böngésző (nem kattintottam rá). Kicsit gyanúsnak tűnik. Szerintetek?

dpdspam.png

(#) elektroncso válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 2, 2026 /

Már megbocsáss de úgy tudom informatikai végzettséged van. Ha erről a levélről sem tudod eldönteni hogy csaló e vagy nem akkor nagy a baj. Olyan kamu mint az állat és még csak nem is a profik közül való. De hogy segítség is legyen, ami a legfeltűnőbb:
A küldő email címe már marhaság, a DPD-nek biztosan nem az a email címe, nézz utána. Aztán ha a küldő a DPD akkora levél alján miért Magyar Posta van?
Aztán érdemes átgondolni, hogy rendeltél e valamit és ha igen akkor most kell e beérkeznie az országba plusz kell e egyáltalán vámoltatni.
(#) Udvari Zsombor válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 2, 2026 /

Csak kíváncsiságból kérdeztem. Most, hogy írod, valóban még a megadott információ is túl kevés, 2€-n kívül semmit se árul el. Amúgy sose tudhatja az ember, hogy valami elfeledett régebbi sikertelen rendelése nem-e kezd váratlanul életjeleket mutatni. Minden esetre hozzá adtam a spam listához az emailt.
(#) Frankye válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 2, 2026 /

Tuti szemét, csaló, átverés. Töröld ki a fenébe.
(#) Udvari Zsombor válasza Frankye hozzászólására (») Máj 2, 2026 /

Ráklikkeltem, hogy adja hozzá a spam listához, hogy megfogja, ha a jövőben is próbálkoznának.
(#) Udvari Zsombor válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Máj 2, 2026 /

Nem hinném, hogy a Freemail tudna ilyesmi "DKIM" és "DMARC" varázslatokat kezelni, ezt is manuálisan küldtem a spam listára.
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 2, 2026 /

Namármost: kaptál egy levelet, hogy a küldményhez készült egy számla is.
Kaptál küldeményt?
Ha igen, akkor miért ne lehetne számla?
Ha nem, akkor miért ne hagynád figyelmen kívül?
(#) szs válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Máj 2, 2026 1 /

Ez mekkora félrevezető ***
Ami nem kell, az nem kell. Pont

Felesleges a káromkodás
!
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2026
Moderátor által szerkesztve

Aztán meg lehet sokkal hosszabban is, akár több oldalon keresztül dumálni.
Ha nem vettem semmit, akkor nem fizetem az (állítólagos) számlát sem.
Nem kell itt mindenféle DKIM, meg DMARC.

Ennyit kéne elmondani, nem a csalók szóhasználataival élni, negyven soron át, hogy mégiscsak kétségbeessen az, kit átb...ni próbálnak.
(#) Udvari Zsombor válasza szs hozzászólására (») Máj 2, 2026 /

Magához az emailhez nem volt csatolmány, csak az emailbe ágyazott gomb volt benne, amire lehet, hogy jobb, ha nem kattintok.

Én aztán rohadtul nem vagyok kétségbeesve.
Te magyaráztál negyven soron át butasagot, hogy kétségbeesen Zsombor.
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 2, 2026 /

Persze, ennyi az egész.
Nem kattintasz, hiszen semmi tartozásod.
Két sorból kijön ez a válaszom
Következő: »»   3688 / 3701
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem