Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Motorgyújtás
Igen, ha a jeladót nem bántom akkor nem kell előgyújtást állítanom.
Csak azért írtam le, hogy a jeladó pólus váltás nem elég, hogy a töltőcsúcsból eltünjön a kisütő impulzus, az alaplapot mindenhogyan fordítanom kell. Szkóp ábra alapján jól gondolom, hogy 4 darab mágnes van a lendkerékben? Tehát elvileg 45fokot kell fordítanom az alaplapon? (ahogy te is írtad). Így a kettő töltés közé kerül a kisütés.
Pólusváltáskor keletkezik a töltőimpulzus, ezért az ábra alapján nyolc mágnes van a lendkerékben. A negatív irányú impulzus nem látszik, mert az elektronikában levő dióda testeli. Ezért a 45° maximum, ennél jóval kevesebb is elég, ahoz hogy kikerüljön a gyújtás pillanata a töltés idővonalából.
Közelebb tettem 0,5mm-re a jeladót. Sokkal stabilabb alacsony fordulatot tudtam beállítani.
Az alaplap elfordítása még vàrat picit magára, ahhoz szét kell szednem teljesen
Amit látni a szkóp ábrán a jeladónál, hogy "fordítva" van a jel az az én esetemben itt a képen azt jelenti hogy a gyújtás időpontja akkor van amikor a bütyök a jeladó elé kerül? (Nem pedig amikor elhagyja)
Jól gondolom?
Igen jól gondolod. Az előgyújtást is szabályzó gyújtásoknál szerepe van a negatív impulzusnak, egy bizonyos fordulatszám felett már arra indul a szikra, (cross motoroknál régebben elég volt ez a kétállású szabályzás is). Alapjáraton a pozitív tüske majdnem a felső holtponton keletkezett,a negatív-előbb jelentkező impulzus még ennél a fordulatnál hatástalan volt. A ducati gyújtás szerintem nem veszi figyelembe a negatív jelet, úgyhogy nem biztos, hogy érdemes a kivezetéseket forgatni.
Csak összehasonlítottam a jelölt előgyújtás értékeket stroboszkóppal és a bütyök jeladó poziciót, a fotón itt van a gyújtás stroboszkóp szerint.
A szikrával nem tudtam foglalkozni, de nagyon vékony és nagyon sárga a gyertya elektródánál
Ha megfordítod az impulzus tekercs kivezetését, akkor szerintem pontosan a jeladó közepébe megy a mágnes és ott lesz szikra.
Akkor a tekercset ha igaz tudod feljebb állítani a hossz lukon. Üdv. M.
A jeladó impulzust akkor generál, ha erővonalváltozás éri.
Csak a jeladó bütyök elején, és a végén történik változás, ezért van ott az +/- impulzus . A közepén nincs változás, nincs impulzus sem. A mágnes a jeladóban van, (legalábbis az ilyen kivitelűekben) maga a bütyök nem mágneses.
Azt hittem a mágneses rész a kinti lemezben lesz, és a jeladóban csak a tekercs van.
De szerintem gyanús, hogy akkor is el lehet annyira fordítani a hosszlukon az érzékelőt. Üdv. M.
Azt én terveztem olyan hosszúra, már nem tenném. Ez a prototípus
|
Bejelentkezés
Hirdetés |